Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Tăriceanu, un naș de tren uitat în gară

Naș de tren

Foto: captură Digi24

Am fost rugat să comentez mai devreme la Digi24 atacul lui Călin Popescu Tăriceanu la Klaus Iohannis. „Un trântor solemn”, „un politician - creație de laborator”, care „se crede vreun Churchill ori Nelson Mandela al României” și-a „convocat susținătorii devotați pentru semnarea unui pact ilegitim și imoral” - scrie dl. Tăriceanu pe Facebook, pe marginea pactului pentru Justiție parafat ieri la Președinția României.

Întâmplarea face că știrea de dinaintea intervenției noastre în direct a fost cea cu un naș de tren uitat pe peron. Controlorul trenului Săgeata Albastră care circula pe ruta Bucureşti - Târgovişte a fost uitat, vineri dimineaţă, pe peronul Gării de Nord din Bucureşti, zice știrea. Călătorii se amuză și îl filmează pe bietul om care face gesturi disperate, văzând că-i pleacă „serviciul” din gară. 

Așa și cu dl. Tăriceanu. Dacă deschideai acum o lună televizorul, îl vedeai pe domnul acesta prezentat drept viitorul președinte al României. În exercițiile de admirație televizată, dl. Tăriceanu se satisfăcea în oglinda unor sondaje de opinie care-l făceau nu doar mai tânăr și mai arătos, ci și mai „legitim” decât era în realitate. I se întindea preșul roșu și un platouaș tv în care era servit cu apelativul catifelat „domnule președinte”. Celălalt „președinte”, dl. Liviu Dragnea, începuse chiar să se irite de o așa concurență.

Azi amândoi „președinții” sunt în șoc termic: unul la răcoare, celălalt la caniculă. Din vârful celor 4 procente cu care l-a creditat electoratul în 26 mai, dl. Tăriceanu se vede aproape de soare, cu efectele de rigoare: insolație, febră, stări de vomă. De sub pragul electoral, dl. Tăriceanu aruncă pietre peste gardul Cotrocenilor, vorbind de lipsa de legitimitate a pactului propus de președintele Iohannis, al cărui referendum a fost validat și legitimat pe 26 mai de voturile a 6 milioane de cetățeni.

Dl. Tăriceanu aleargă după un tren care l-a lăsat în 26 pe peron. Volutele lui stilistice când vorbește de Mandela și Churchill sunt cu atât mai ridicole: din fiecare rând transpar ranchiuna, frustrarea și invidia. Nu înțelege că, după campania bezmetică pe care a făcut-o cu Liviu Dragnea de era cât pe ce să scoată România din UE, a ajuns, dimpreună cu partidul său, nefrecventabil: familia sa europeană s-a dezis de ALDE, electoratul i-a întors spatele iar pe platouașul tv n-a mai rămas pentru dl. Tăriceanu nicio măslină.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu prea înțeleg care e trenul pe care l-a pierdut. Dacă era tren care a plecat fără el, trenul cu pricina ar fi ajuns undeva. Poate o fi visat că e un tren care îl duce departe, dar era doar o biată mârțoagă leșinată din grajdul lui Daddy, care și-a dat duhul odată cu stăpânul.
  • Like 0
 • O caricatură de om, de politician, de amorez. Un pierde pârț. O rușine. Un senil care nu mai poate realiza că a fost regurgitat de electorat, de colegii europeni. Ca să fie autobatjocura deplină va fi "catindatul" pseudo partidului alde la prezidențiale. Va fi al doilea închipuit liberal, după c. antonescu care va rămâne cu visul prezidenție. Pentru că trebuie să fii nebun ca să votezi o asemenea canalie.
  • Like 2
 • Chapeau bas!
  • Like 1
 • Tăriceanu este acum că o baba surdă care își rânjește dantura știrbă.
  • Like 3
 • R^sul gagiului din clip face toate paralele. Io's chiar si mai de groaza ca ala in asa situatii.
  • Like 1
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Ma da nu trage unul semnalul de alarma ? Toti se hlizesc, isi dau coate si ma filmeaza cu telefonul ? Aloooo, alooo...trageti ma semnalul de alarma, lasati Nasu' pe peron ?
  • Like 0
 • check icon
  Cine-i ăsta, Tăriceanu??
  • Like 3
 • Daca tot a pierdut trenul si se scarpina in cap cu naduf , ar fi foarte bine sa mearga pe jos pina la destinatie . Nu ca s-ar schimba ceva in capul lui, dar poate pina ajunge la destinatie, iese la pensie definitiv.
  Asta este in general un pacat al societatii romanesti , colectarea de rebuturi chiar daca acestea nu mai sunt reciclabile .
  Parca vad ca ALDE o sa fie cooptat in nu stiu ce combinatie de interes national si in loc sa deratizam casa , noi aducem sobolanii inapoi.
  • Like 2
 • Scurt, la obiect, adevarat, doza optima de umor si ironie. Mi-a placut articolul.
  Mi-am marcat autorul. Felicitari.
  • Like 5
 • Fotografiile care-l prezentau în campania pentru europarlamentare erau editate grosier, infigându-ne în ochi un tov. Anton foarte diferit de ceea ce ne oferea realitatea; în cazul deversărilor recente ale gândirii plate a complicelui lui dracnea, timpul nu mai are răbdare, iar actul său ultim constituie sinteza vieții sale
  • Like 3
  • @ Ion Popescu
   Delia MC Delia MC check icon
   Editate grosier? Se cheamă Photoshop.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult