Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dacian Cioloș susține reducerea numărului de parlamentari și schimbarea regulilor pentru dizolvarea Parlamentului

Dacian Cioloș, RO+

(Foto: Cătălin Urdoi/Inquam Photos)

Fostul premier Dacian Cioloș. fondatorul mișcării România Împreună, a declarat joi că vrea schimbarea regulilor pentru dizolvarea Parlamentului. „Propunem ca, așa cum Parlamentul are dreptul și posibilitatea să suspende președintele și să organizeze un referendum pentru demiterea președintelui, în cazul în care acest referendum e aprobat de cetățenii români, pe care Parlamentul îi reprezintă, președintele trebuie să plece și se organizează alegeri prezidențiale, dar, în cazul în care acest referendum este respins de cetățenii români, care au ales și Parlamentul, atunci Parlamentul trebuie să își asume și răspunderea politică și să demisioneze, să se dizolve”, a spus Cioloș, citat de Digi24

Acesta a anuțat că va susține reducerea numărului de parlamentari, așa cum a fost decisă prin referendumul din 2009.

„Ne propunem să susținem în mod clar și ferm, dacă vom avea o majoritate în Parlament, rezultatul referendumului, care a fost validat de altfel de Curtea Constituțională și care prevede un parlament cu 300 de parlamentari. Tot Curtea Constituțională a sugerat că un astfel de Parlament, format din 300 de parlamentari, să continue să fie bicameral. (…) În mod clar intenționăm să susținem politic acest demers. Cred că este important să vedem care este modalitatea cea mai bună de structurare a acestui Parlament cu 300 de parlamentari pentru ca el să fie mai eficient“, a afirmat Cioloș.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Al Lui Al Lui check icon
    De ce nu propuneti, voi astia din MRi si limitarea numarului de mandate pentru parlamentari, la maxim 2 (nu noua!) ? In acest fel, vor disparea dinozaurii politici de astazi, imbatraniti in relele politicii, ce-si fac veacul prin Parlament precum Tariceanu, Dragnea, Basescu, Orban.... Poate, ca nu ar fi rau nici in administratie sa se limiteze numarul de mandate ale celor alesi si astfel Republica Mazare, Tara lui Oprisan, Tinutul lui Falca... existau doar in cartile de umor negru ale politicii romanesti, nu si-n realitate.
    • Like 1
  • 300 de parlamentari. Cine și cum a fundamentat acest număr magic scos din cambuza unui petrolier în derivă ?!? De ce nu 301 sau 200, sau mai bine câte 3 reprezentanți ai fiecărui partid politic înscris în Registrul partidelor Politice ( astfel scăpăm și de costisitoarele alegeri parlamentare ! ) ? Un parlament redus ca număr este un parlament ușor de controlat și influențat, nu mai eficient. Dacă vrei un parlament mai eficient trebuie mai întâi să definești eficiența parlamentară și apoi să cauți măsurile adecvate pentru eficientizare. Dl. Cioloș se lipește ”ca marca de scrisoare” de orice consideră dumnealui că îi va aduce voturi.
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Odata in plus se dovedeste ca acesta este un demn continuator al lui basescu !!! Va aduceti aminte cand fostul presedinte a mintit-o cu zambetul pe buze pe Merkel ? Aceasta l-a intrebat daca destituire lui este prevazuta de constitutie. A spus ca NU...Constitutia nu prevede demiterea presedintelui !!! Iar ea l-a crezut, normal, atunci cand un sef de stat iti spune ceva, trebuie sa il crezi, nu !? NU STIA CU CINE ARE DE-A FACE .
    • Like 0
    • @ Ionel
      Ce e mă? Iar îi tragi cu basescu? Nu te duce mintea mai mult? Nu trăiești in prezent? Îți place atât de mult ce face "majoritatea democratic aleasă"? De ce il denigrezi, acum,pe ciolos? Ce nu-ți convine și la ăsta? Ce acuze, inoculate de mentorii tăi: dragnea, tariceanu, c.stefănescu, t.t, nicolicea, și alți borfași ordinari, împreună cu gunoaiele de la a3, și rtv, îi aduci? Că nu linge, ca tine, hoții, nu apără trădătorii? Decât nemernicii perpetuați la jefuirea țării sau lunaticii liberali este de preferat d. ciolos. A încercat, împreună cu miniștrii sai, n decurs de un an să facă ceva, cum s-au întors ticăloșii nemernici ai sinistrei coaliții, cum au revenit la vechile metehne, ba mai grav, au mutilat legile facandusi-le favorabile lor pentru a putea fura, batjocori, trada in voie.
      • Like 0
  • Trebuie sa ne gandim intai si-ntai la eficienta, la cat de rezonabil ar fi pentru o tara ca Romania sa avem un parlament mai mic, in care, normal ar fi sa intre oameni competenti si cinstiti. Lasati capitalul electoral si alte teorii. Noi vrem ceva rezonabil? Apai daca vrem, sa sustinem! Nu sa ne ocupam cu "a o scalda" !
    Nu-i mai minimalizati pe cei din noua opozitie, sigur ca par pigmei, dar sunt oameni integri? Aia e important !!! UN OM POATE SCHIMBA CU MINTEA LUI O TARA....Sa tinem cont si de asta, nu numai de 'faima' si grandomania partidelor mari care se trag din PCR cu naravuri cu tot !!!
    • Like 2
  • Foarte corect!
    • Like 0
  • Emil F. check icon
    Referendumul din 2009 a fost un vehicul populist, ambalat la maxim întru mandatul al doilea al lui băsescu.
    • Like 0
    • @ Emil F.
      Asa a fost binenteles. Multe i se pot reprosa lui Basescu, cred ca lista ar fi interminabila, dar e incontestabil faptul ca a fost un mare politician, probabil singurul. PSD se lupta inca cu cadavrul lui. Iar astia noi din opozitie nu fac altceva decat sa recicleze temele lui de campanie. Pigmei si unii si altii!
      • Like 2
    • @ Emil F.
      Liviu check icon
      Ce anume ne-ar face sa credem ca si aceste declaratii nu sunt acelas lucru?
      • Like 0
    • @ Emil F.
      Singura acuză care i se poate aduce lui basescu, legată de referendum, este că nu l-a pus in practică imediat. Cu orice preț trebuia aplicat, și prevăzut in constituție, fără drept de modificare. Ar fi riscat o nouă suspendare, dar borfășii ar fi luat-o peste ochi rău.
      • Like 0
    • @ Emil F.
      dalex check icon
      Si ce daca a fost populist, macar a miscat ceva acest "vehicul" ?
      Daca raspunsul este DA rezulta ca populismul a fost bun.
      De ce este nevoie de 500de roboti, votand la comanda, cand pot face acelasi lucru doar 300?
      • Like 0
  • Propuneri de bun-simţ, da' mă întreb şi io, ca prostu', dacă Cioloş ajunge la putere, o să le puie în practică au ba?
    • Like 0
    • @
      De fapt, pentru partea cu 300 de parlamentari a avut toata puterea necesara, cat a fost prim-ministru. Nu trebuia decat sa dea o ordonanta de urgenta in acest sens, prin care sa modifice legea electorala. Modificarea ar fi intrat in vigoare imediat si nu ar fi putut fi anulata decat printr-un nou referendum valid. Realitatea este ca nu a vrut sa isi asume costurile politice. Guvernul depindea de sprijinul PSD si nu ar fi rezistat dupa aia nici o saptamana. De aceeasi putere au beneficiat toti prim- ministrii care s-au succedat de la referendumul din 2009 incoace, inclusiv Boc si Ungureanu.
      Sa nu fim ipocriti, nimeni nu a fost interesat de punerea in aplicare a referendumului, nici initiatorul lui, nici macar cei care au votat. Alegatorii doreau sa le faca una nasoala parlamentarilor, politicienii sa aiba un cal de bataie in campania electorala. Toata lumea a fost interesata de impactul politic si atat. Referendumul respectiv a fost foarte percutant electoral. Si continua sa aduca avantaje celor care il invoca. Sa il pui in aplicare ar fi de-a dreptul o risipa de capital politic potential. E randul lui Ciolos sa profite acum de pe urma acestei teme, nu e nici primul nici ultimul.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      De acord in ce priveste motivele unora si altora. Inclusiv cele ale lui Ciolos, acum. Daaaar, punerea in aplicare a deciziei referendumului ar aduce doua castiguri clare pentru noi toti: [1] scoaterea de pe agenda publica a subiectului si [2] economia de cheltuiala publica pentru un cvorum parlamentar inujmatatit aproape. In ce priveste demiterea parlamentului in urma nesustinerii publice a unui referendum promovat de acesta?!?!?! Intreb: [A] unde in lume exista o asemenea prevedere si [B] daca cei care cladesc institutii prin legile pe care le dau se gandesc, vreodata, ca acele legi si institutii le vor fi opozabile si lor?! Asa, la prima impresie, pare o propunere falimentara pentru constructia democratica. Sigur, nu ne place majoritatea actuala. Dar nu e o cale prea usoara ca sa dizolvi parlamentul? Este asta o cladire, o zidire a democratiei, sau o subminare a ei? Intreb.
      • Like 1
    • @ Ventidius
      cox check icon
      Ventidius ... Nu e chiar așa, "pui vie și bei vin". Mai studiază ! Până una alta iti spun eu, ce și cum.
      Legea respectiva nu se modifica prin oug. În al doilea rand, ca sa treacă prin parlament trebuia o majoritate de 2/3. De unde, când pesedeii erau majoritari. Te-Ai prins ?
      • Like 0
    • @ cox
      @cox
      Esti putin cam neinformat pentru cineva care face astfel de recomandari. Legea electorala nu numai ca poate fi modificata prin ordonanta de urgenta dar a si fost modificata astfel in trecut, este o practica destul de obisnuita. Vezi OUG nr. 47/2016, ca exemplu. Modificarea unei legi nu necesita referendum, deci nici majoritati de 2/3.
      @Anca Paduraru
      Prevederea respectiva se regaseste in cazul constitutiei Austriei, spre exemplu. Rolul ei este acela de a responsabiliza parlamentul, care ar putea fi tentat sa foloseasca suspendarea ca santaj.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      cox check icon
      Rămâne cum am stabilit... Mai studiază ca ești pe dinafară, rău.
      Da' rău de tot. Trebuia modificata inclusiv constituția. Iar pentru ăsta trebuia doua treimi din votul camerelor reunite. Pricepi ?
      Bați câmpii !
      • Like 0
    • @ cox
      Incep sa ma intreb daca nu cumva discut cu un copil, incapabil sa poarte o discutie si sa combata argumente altfel decat cu “ba pe-a ma-tii”.
      Constitutia nu reglementeaza numarul de parlamentari. Acest numar(de fapt modul lui de calcul) este stabilit prin legea electorala. In conditiile astea, daca vrei sa schimbi sau sa limitezi numarul de parlamentari e suficient sa modifici legea electorala, care poate fi modificata de parlament prin amendament la lege sau de guvern prin ordonanta de urgenta. Numai modificarea lucrurilor prevazute sau reglementate in constitutie necestita revizuirea acesteia. E cazul parlamentului unicameral(cealalta tema a referendumului din 2009) nu si cazul numarului de parlamentari.
      Daca tii cu tot dinandinsul, poti sa incerci sa introduci numarul de parlamentari si in constitutie, chiar daca nu e necesar, dar asta inseamna in mod sigur pierdere de vreme, deoarece sansele de a indeplini conditiile cerute pentru modificarea constitiei sunt iluzorii.

      • Like 0
    • @ Ventidius
      cox check icon
      Hai sa-ți explic ! Văd ca nu vrei sa pricepi. Spui mai sus ca Ciolos a avut toată puterea cât a fost pm. Putere să ce !? Sa schimbe o lege organică, cum este Legea electorală, printr-o hotărâre de guvern ? Serios ? Hai, ha ! De unde ai scos-o p'asta ? Pune mâna și citește !
      2.. referendumul din 2009 stabilea și Parlament unicameral. Ori asta nu o poți schimba prin lege organica, ori oug, ci numai prin modificarea constituției. Iar aici se impunea un alt referendum pentru convocarea caruia trebuia o majoritate de 2/3 din camerele reunite.
      • Like 0
    • @ cox
      Avea toata puterea sa modifice o lege organica precum legea electorala printr-o ordonanta de urgenta. Asa cum a modificat fara probleme actualul guvern legea referendumului, cu o luna in urma, adica tot o lege organica. Prin ordonante de urgenta poate guvernul modifica legi organice, nu prin hotarari de guvern si nici prin ordonante simple. Nu trebuia decat sa scrie o motivare prin care sa justifice urgenta, ceea ce, in conditiile in care urma sa fie organizat inca un rand de alegeri cu incalcarea vointei populare exprimate la referendum, chiar ar fi fost floare la ureche.
      Evident ca parlamentul unicameral nu putea fi impus prin ordonata deoarece numarul camerelor este reglementat de constitutie si nu poate fi modificat decat prin procedura revizuirii. Acest lucru l-am si afirmat in postul anterior. Daca repeti papagaliceste afirmatiile mele nu inseamna ca aduci argumente, ci doar ca esti in criza de idei.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      cox check icon
      Pintre altele ... Îți recomand sa citești articolul 73 din Constituție. Te poți lămuri.
      Evident, daca nu cumva ești vreun politruc pesedic, obișnuit sa sucească legea după cum vrea mușchiul cu care gândește, o sa constați ca nu chiar așa.
      Altfel, consider discuția incheiata pentru ca pierd timpul.
      • Like 1
    • @ cox
      Wow, credeam ca ai descoperit articolul din constitutie unde se stabileste numarul de parlmentari!! Sau macar un articol unde s-ar stabili ca legea organica nu poate fi modificata prin ordonanta de urgenta. Cand colo tu faci trimitere la articolul care enumera categoriile de legi organice. De parca nega cineva ca legea electorala ar fi lege organica,
      M-am lamurit indeajuns. Chiar pierzi timpul. Nu ai capacitatea de a sustine o discutie. Limiteaza-te la a arunca fumigene!
      • Like 0
    • @ Laurenţiu Faighel
      Oricum, certitudinea minciunii sinistrei coaliții psdalde&complicii, poți fi fericit, o ai. Rămâne să si fii capabil să percepi realitatea, sau să nu fii în cârdășie, profitor, cu hoții de !a putere.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult