Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Daniel David, rectorul UBB: „Emoțiile și comportamentele unei persoane nu sunt determinate de evenimentele de viață, ci de modul de raportare la evenimente”. Podcast „La bani mărunți”

Podcast La bani mărunți

Psihologia științifică are un răspuns foarte clar: dacă vrei să fii fericit, lucrurile sunt simple, spune prof dr. univ. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, într-un interviu acordat lui Ionuț Stanimir, director de marketing în cadrul BCR, pentru „La bani mărunți” - podcastul de inteligență și educație financiară al BCR.

Daniel David, profesor de psihologie clinică și psihoterapie la UBB, a vorbit, printre altele, în podcastul amplificat de Republica.ro despre rețeta fericirii, despre comportamentul psihologic al românilor și despre un lucru pe care l-ar face, dacă ar fi pentru o zi președintele unei bănci comerciale.

Viața plăcută - pleasant life, viața bună - good life și viața cu sens - meaningful life

Emoțiile și comportamentele unei persoane nu sunt determinate de evenimentele de viață, ci de modul de raportare la evenimente. „Altfel spus, nu evenimentul te influențează, ci modul în care tu te raportezi la el”, a explicat rectorul UBB.

Evenimentele de viață, spre exemplu, în starea noastră de fericire nu au o contribuție mai mare de 10 la sută, restul factorilor sunt factori psihologici interni, ce nu țin de evenimentele de viață, oricât de crunte ar fi ele, a punctat profesorul Daniel David, care a explicat că trei factori psihologici interni importanți sunt, potrivit unor studii științifice, viața plăcută - pleasant life, viața bună - good life și viața cu sens - meaningful life.

„Primul factor psihologic este ceea ce numim pleasure life, viața plăcută. Ca să ai o viață plăcută în primul rând tu trebuie să știi care sunt lucrurile pe care dacă le faci simți plăcere”, a subliniat Daniel David.

Psihologul spune că unii oameni au dificultăți să numească repede 10 comportamente care le fac plăcere, iar cei care le numesc și sunt apoi întrebați câte au făcut săptămâna trecută, motivează că nu au avut timp, că au fost ocupați. 

„Dacă nici nu le conștientizezi și nici nu le faci, nu ai cum să ai pleasant life, nu ai cum să ai o componentă hedonică în viața ta, adică o viață plăcută”, a punctat rectorul UBB.

„O viață bună ai atunci când ești conștient de punctele tari pe care le ai ca om”

„Al doilea factor se referă la ceea ce se numește good life sau viață bună. O viață bună ai atunci când ești conștient de punctele tari pe care tu le ai ca om. Mă refer la punctele psihologice de personalitate - când spui că ești inteligent creativ, generos, empatic, ai compasiune și așa mai departe. Dacă îi întrebi pe nepregătite pe oameni care sunt cele 5 puncte tari pe care le au, au dificultăți să ți le spună. Iar dacă îi întreb: săptămâna trecută câte comportamente ai făcut, congruente cu aceste puncte tari - adică dacă ești generos, câte acte de generozitate ai făcut, dacă este compasiunea punctul tău tare, de câte ori ai arătat compasiune sau în ce situații, față de ce oameni? Iarăși o să spună - puțini, că nu am avut contextul, că nu am avut posibilitatea. Păi contextul și posibilitatea se creează! Deci dacă nu le-ai făcut, nu ai cum să ai sentimentul unei vieți bune!”, explică Daniel David.

Al treilea factor important psihologic intern este meaningful life - viața cu sens: Trebuie să fii conștient de 3 - 4 valori cardinale, că nu-s bătute în cuie, și să faci lucruri congruente cu ele. Și atunci soluția sau rețeta, una științifică, e simplă: vrei o viață fericită - trebuie să ai o componentă de sens și semnificație. Clarifică-ți valorile, fă lucruri congruente cu ele, ai nevoie de sentimentul unei vieți bune - găsește-ți punctele tari și fă lucruri congruente cu ele. Vrei o componentă hedonică, de plăcere, identifică-ți comportamentele care îți produc plăcere și fă-le, pune-le în rutina de viață. Nu că n-am vreme. Ele trebuie să facă parte din rutina de viață, așa cum te speli pe dinți dimineața, cum mănânci, trebuie să fie și comportamentul respectiv pe care îl faci joia de la ora 16 - joci tenis, asta este. Dacă nu joci tenis, să fie ca și cum nu te-ai fi spălat pe dinți dimineața. Dacă reușești să faci aceste lucruri, vei fi un om care vei avea o atitudine pozitivă față de propria viață, te vei declara un om fericit. Altfel vei tot căuta fericirea, vei merge la tot felul de programe și cursuri de găsirea fericirii și n-o să o găsești”, a punctat rectorul UBB.

Întrebat dacă, odată cu găsirea fericirii, ne vom găsi și încrederea în sine și încrederea în ceilalți, Daniel David a explicat că încrederea în sine se leagă foarte mult, de exemplu, de clarificarea celor 5 puncte tari pe care le are o persoană.

„Dacă știi care sunt punctele tale tari, automat începi să ai și tu un respect față de propria persoană, să ai încredere că acele 5 puncte, dacă sunt tari pentru tine, cu siguranță pot face lucruri bune în viață pentru tine și pentru alții. Deci e clar că încrederea în tine va crește foarte mult”

Iar asta poate duce la stimularea încrederii interpersonale. „Nu este o legătură directă, dar în principiu cineva care are încredere în propria persoană este dispus să riște în interacțiune cu străinii, dându-le încredere ca punct de start”, explică profesorul Daniel David. Cineva care e mai complexat, care se îndoiește de calitățile lui, adaugă profesorul, mereu va fi suspicios, iar un străin va trebui mai întâi să treacă niște teste de încredere, până când respectiva persoană va ajunge în zona în care să interacționeze cu el.

În interviul pentru podcastul BCR, Daniel David a fost provocat să răspundă și la întrebarea dacă ați fi președinte de bancă pentru o zi, care este un sigur lucru pe care l-ați face?

„Sigur, nu pot să mă separ de ceea ce sunt. Dacă aș fi președinte de bancă m-aș gândi cum să implementez niște mecanisme de finanțare pentru studenți, ca să îi ajut să își realizeze studiile, să îi ajut să aibă un start în viață”, a punctat rectorul UBB.

Ascultați mai jos discuția integrală ”La bani mărunți”, în fișierul audio atașat la acest text.

Toate episoadele podcastului ”La bani mărunți” pot fi ascultate aici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon