Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației: Ca să iei nota 4 la matematică, la evaluarea națională, cel mai greu exercițiu era să poți calcula două treimi din 12

Simulare evaluarea națională

Foto: Inquam Photos

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, scrie într-o postare pe Facebook că la proba de matematică a examenului de Evaluare Națională din acest an absolvenții de gimnaziu puteau obține foarte ușor nota 7, însă chiar și așa, 35% dintre ei au luat note sub 6, iar 15% nu s-au prezentat.

„Ca să iei nota 4 la matematică, la evaluarea națională, cel mai greu exercițiu era să poți calcula două treimi din 12.

Ca să treci de la 4 la 7, pentru a rezolva cel mai greu exercițiu trebuia să știi că un cerc are 360 de grade și să nu greșești împărțirea lui 360 la 8.

În aceste condiții 35% din copiii de clasa a VIII-a au luat note sub 6. 15% nici nu s-au prezentat.

Vă las pe voi să trageți concluziile”, a scris pe Facebook Daniel Funeriu.

Peste 76% dintre absolvenții de gimnaziu care au susținut examenul de Evaluare Națională în acest an au luat medii mai mari sau egale cu 5, comparativ cu 82,3% în 2022 și 76,8% în 2021, a anunțat miercuri Ministerul Educației.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Comparația procentelor absolvenților de gimnaziu care au luat medii peste 5 la Evaluarea Națională în ultimii ani, este nerelevantă, având în vedere că nu se poate cuantifica cu precizie nivelul de dificultate al subiectelor date la Evaluarea Națională în fiecare an. Oricum, este îngrijorător că la subiectele ușoare date anul acesta, procentul mediilor peste 5 este atât de mic. Iată rezultatul miilor de ore pierdute de elevi cu ochii în smartfoane, tablete, PC-uri, playstation-uri și TV-uri.
    • Like 0
  • Tupeul acestui fost ministru este maxim! Dintre toți miniștrii el este cel mai vinovat pentru dezastrul actual! El este cel care a impus finanțarea per elev,cea care a forțat școlile să crească promovabilitatea artificial pentru a nu pierde bani! Mai pe românește, școlile au fost forțate de situație să promoveze pe oricine pentru a nu rămâne fără bani de salarii și întreținere! Mai ales școlile din mediul rural, cu efective mici,la limită!( cele mai multe școli din mediul rural sunt în situația asta) Probabil nu se știe dar, mai ales în mediul rural, elevii amenințați de corigențe abandonează școala! Așa că, domnule fost ministru, decent ar fi să taci!
    • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Concluzia este ca niciun ministru al invatamantului nu a lasat nimic concret in urma si nici unul nu-si cere scuze.
    • Like 0
  • Depinde cum percepeti lucrurile : daca te crezi destept obtinand un zece cu subiecte antropoide prafuite sau te crezi smecher cu nota de trecere cu aceleasi subiecte batraciene. Pentru promovabilitate subiectele ati intuit au fost numai pentru cotele anuale ale Ministerului Educatiei - mai exact sa treaca tot prostul ca sa dea bine la statistica anuala desi examenul care-l vor da acesti adolescenti in viata va fi picat cu brio tot statistic. Am omis analfabetii functionali cei 40 % care nu s-au prezentat fiind ocupati cu datul capului de teava de gaze din orice cartier sau sunt angajati sezonieri ca "ospatari" printr-o hruba uitata de lume. Deci puteti adauga lejer la cei 40 % inca 30 % picati la aceasta treapta si va va da un frumos cumul al INEPTIEI per total al noii generatii migratoare in extern. Deci si aici exportam imbecilitate cazurile emerite fiind din pacate infime procentual conform zonei geografice. Solutia ?...am tot spus-o mereu TESTE GRILA conforme cu realitatile educationale trecute prezente sau moderne oglindite cu ceea ce se intalneste si cu cei este folositor adolescentului sau studentului in viata sau la job. Din nefericire nu este asa un factor in plus ca noua generatie sa fie exact ca in versul " fiind baiet paduri cutreieram" intr-o lume a rachetelor cosmice si a robotilor ganditori. ( o doleanta va rog inca odata sa-mi afisati comentariile pe aceasta platforma indiferent daca va plac sau nu... tine de libera exprimare si este dreptul meu in acest sens....rectific : nu sunteti in masura sa sortati ceea ce va place sau nu tocmai facand acest lucru fiind susceptibili de CENZURA ). O zi buna va doresc !
    • Like 0

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult