Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De-am avea măcar un Iuda

Astăzi sărbătorim, acesta e verbul potrivit, vinderea lui Iisus de către Iuda. Iscarioteanul este coruptul numărul 1 al poveștii creștinismului.

Iuda deținea postul de apostol, între cei 12, ceea ce îi dădea acces la informații cu caracter personal ale Mântuitorului – de pildă, unde se va afla în noaptea de miercuri spre joi. Inițiatul a comunicat această informație celor interesați contra sumei de arginți 30. Caz tipic de corupție. 

Teologii nu au putut stabili cu precizie motivul pentru care l-a vândut Iuda pe Iisus. Poate că era arghirofil sau poate că era nemulțumit de menținerea lui Iisus în limitele criticii religioase, de refuzul acestuia de a fi un Mesia autentic, adică un lider politico-militar al unei revoluții care să elibereze poporul evreu. Un lucru însă este sigur: nu îi dorea moartea.

Când a văzut că putredul său sărut îl duce pe Învățător la execuție, cel din urmă dintre apostoli a vrut să înapoieze banii cruzilor mituitori. Pentru că aceștia n-au vrut să-i primească, i-a azvârlit pe podeaua templului și s-a dus să se spânzure, punând capăt vieții sale.

Potrivit unui proiect legislativ PSD-ALDE, care sărbătorește infracțiunea de corupție biblică, Iuda ar fi primit, având în vedere valoarea șpăgii, câteva luni de închisoare, pe care le-ar fi executat la domiciliu sau în rate, la sfârșit de săptămână. Între timp ar fi putut să scrie și Evanghelia după Iuda și i se scădeau 20 de zile din detenția la el acasă. O astfel de lege exprimă viziunea majorității aleșilor față de corupție: un păcat ușurel, aflat în firea omului, care, la urma urmelor, nici n-ar trebui pedepsit altfel decât prin recuperarea prejudiciului și baterea pe burtă a făptuitorului.

Atunci, în joia de demult, Iuda a fost de altă părere: s-a judecat și condamnat singur, când a înțeles că actul lui de corupție, comis din lăcomie sau trufie, a dus la moartea unui om fără de vină. Returnând și prejudiciul, când le-a aruncat arhiereilor cei 30 de arginți. 

Iisuși nu prea se găsesc momentan pe aici, dar măcar un Iuda de-ar avea România. Adică un om care să-și recunoască greșeala și să-și asume a plăti până la capăt pentru ea. Un om care să înțeleagă, cutremurat, că orice faptă de corupție poate să ducă la moartea unor semeni nevinovați.

Că dacă mituiești sau ești mituit, undeva în țara asta niște dezinfectanți de spital se fac apă chioară și ucid, materiale ieftine și neignifugate ard oameni pe rug, hălci rupte dintr-o autostradă provoacă accidente mortale, juzi corupți distrug vieți, tineri pot să moară așteptând un rinichi sau un ficat luat peste rând de bătrâni cu bani și faimă, un bătrân sărac și bolnav, care n-are de unde să dea șpagă, se prăbușește fiind mereu alungat de la ghișeu.

Fiecare ban necinstit face până la urmă cel mai mare rău unui om.

Iuda a returnat prejudiciul material, înapoind cei 30 de arginți, dar a încercat să micșoreze și prejudiciul moral pricinuit oamenilor de gestul lui. În România, faptele de corupție nu pot fi pedepsite cu moartea, căci s-ar depopula țara, mai mult decât oricum este. Dar prejudiciul moral pe care îl creează majoritatea aleșilor neamului tratând ciuma corupției ca pe un guturai, ca să se poată răspândi în voie, cred că nici Iisus Hristos nu-l poate recupera.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca am avea doar un Iuda ar fi bine. Problema noastra este multimea nenumarata de Iude. Cu Iuda mergi la munca. Cu Iuda mergi acasa. Cu Iuda pleci de acasa. Iuda te acuza. Iuda te judeca. Iuda te condamna. Iuda te re-judeca. Si toti sunt bine intentionati de atatea pareri de rau.
  • Like 0
  • @ Ionascu Doru Petre
   Unde ati vazut dumneavoastra vreun Iuda la noi caruia-i pare rau de ceva ??? La noi Iuda stie doar sa faca faptele, nu sa le si recunoasca, dimpotriva, ar vide-o si pe mama-sa pentru a scapa de pedeapsa...Inca decand eram copil eu i-am marturisit mamei mele ca eu nu gasesc niciodata un copil cu adevarat cinstit, ca eu intotdeauna ii prind cu minciuna, cu o smecherie sau cu ceva ascuns...uneori ma tem ca suntem un popor necinstit prin excelenta...daca ne mai gasim cate unii sa mergem pe cartea adevarului ajungem de poveste...ajungem sa parem patologic de corecti printre indivizi nascuti sa fie sireti si 'orientati'....
   • Like 1
 • Am avut un Iuda, dar a fost din partea intunecata si au fost aia din esaloanele 2 si 3 din PCR si Securitate care au vandut Romania si romanii pe 3 lei (din care unu pt Ateneu si unul pt cumintenia pamantului) !
  • Like 0
 • Foarte frumosasa analiza gestului facur de Iuda,,gestul de a inapoia banii si apoi de a se pedepsi singur..Era si el unul dintre apostoli ca atare masura luata era la nivelul constiintei sale.
  • Like 2
 • Eu cred, ca avem Iude, dar nevinovate, salvate de mantuitor. Acesta ar fi un paradox, cum de nu a reusit sa-l salveze Isus pe Iuda.

  In primul rand fiecare din noi jucam roluri in viata, cand suntem copii avem privilegiul de a ne juca, si incet incet viata devine mai serioasa, cum o numim astazi morala, ce implica responsabilitatea faptelor.

  Fiecare politician de la noi a spus ceva interesant, sau a facut ceva interesant, de exemplu imi amintesc de Ponta ce sustinea ca unii conationali ai nostri sunt iresponsabili, nu stiu contextul exact al declaratiei, dar la momentul respectiv a prins, sau altii.

  Fiecare dintre noi cum crestem incepem sa invatam sa alegem. Ne alegem profesia, prietenii, cartiile, scolile, cariera, prietena etc. Daca luam viata politica in general, un om trebuie sa aiba o religie, o familie, o situatie si o profesie, daca e si putin citit si spalat prin calatorii p'afara incepe sa arata a model.

  Iudele la noi sunt oamenii pe jumatate, nu neaparat necopti fizic, dar necopti mental. Care depind de familii, de stat, de biografie, de vecini, de circumstante ca sa iti traiasca viata si sistemul comunist a generat multi oameni neampliniti sufleteste, care ar fi departe de a fi evrei, dar care practica ca religie anti-credinta, sperand intr-o polemica sanatoasa care sa ii scoata din intuneric.

  Asta e viata in Romania, nu te loveste autobuzul, ci mai mult dorinta nestavilita de adevar palpabil, si daca sunt si castig pecuniar cu atat mai bine, un scurcircuit bine venit.

  Comunismul ca si imperiul roman a generat o amestecare a valorilor, unde ca si polul sud sau nord, un ice-berg usias s-a rasturnat si a inceput sa pluteasca singur. Se spunea prin camine studentesti ca diferenta fundamentala in Romania, este dintre insule si penis-ule.

  Isus a reusit sa fie un fel de reper in amestecatura democratica de atunci din Ierusalim. Cred ca neintelegerea majora a fost de natura democratica, de relevanta grupului lor in ceea ce se intampla in jur. Cam asa este in Romania, relevanta democratica a partidelor politice, mai istoric spus a famililor politice, unde divortul omoara copilor in "fasa".

  E greu cu morala la romani, e inca ieftina, nu prea are valoare, nu e nici macar in constitutie unde sa scrie, ca valorile alese de indivizi sunt garantate de constitutie si sunt fundamentul existentei societatii pe baza carora se construieste familia, comunitatea si chiar si statul si nu invers. Asa ne intoarceam exact de unde am plecat, parca acum am aterizat pe planeta pamant si il declaram seful sefilor.

  Iuda este printre noi, doar ca astazi a fost salvat de revolutie, de crestinism, de ideologie politica si asa mai departe. Dar nu asta este problema, nu Iuda e problema, pentru ca Iuda e omul bolnav psihic de care are grija sistemul, problema este de alegere, de valoarea optiunilor individuala, care genereaza responsabilitate, omul sfinteste locul. Si omul fiind masura tuturor lucrurilor, defineste locul unde este prin optiunile personale, si nu altfel.

  Niciodata in istoria umanitatii un sistem, sau altul nu a generat mai mult decat prin optiunile individuale are membrilor comunitatii, exeplul cel mai elocvent este un trib. Si mai ales acum cand traim in religia liberalismuli individuala si de piata, in societatea drepturilor omului, cand prin definitie viata comunitatii este suma vietii indivizilor ce o reprezinta, toti ar trebui sa fim Isusi Cristosi, care se diferentiaza de Iuda, prin responsabilitate, daca "... sa nu uitam ca totul vine de la tatal ...", asa ca acolo unde suntem sa ne facem datoria, pentru asta este legea in care o traim, pentru ca vine de la Dumnezeu, ceea ce il face pe Iuda ateu, si poate de aceea si-a luat viata.

  Eu m-am nascut crestineste pe strada. Strada mi-a dat mai mult decat familia, biserica si scoala la un loc cand ma gandesc la religie. Am realizat ca stau pe doua picioare, ca simt si ca iubesc si toate sunt gratis de la Dumnezeu si multumesc lui Isus Cristos pentru ca le-a dat valoare sociala si nu stiu daca m-ai exista Iude, in momentul in care eu am facut alegerea de a trai, poate o fata pe care am iubit-o si care nu m-a iubit ...

  In Romania viata este bazata pe credinta, si asta cu cat este mai aproape de individ cu atat este mai valoroasa, exista pe piata, strada, media etc si oamenii o "cumpara", si spun ca traiesc si ei, asa e viata, omeneasca ... si sa nu uitam, ca ne bate Dumnezeu ...  • Like 2
 • Saptamana patimilor,azi Sambata mare ! Am citit si recitit ce ati scris ,am citit si comentarii ,cele mai multe pline de aceeasi amaraciune pe care o transmiteti si dumneavoastra! Nu sunt o specialsta ,dar din cate am mai citit ,se pare ca Iuda nu a tradat pentru bani ci din convingere ca face ce crede el ca e corect.Eu cred ca personajul ,nu a asteptat vreodata rasplata in bani , cei 30 de arginti ,i-au aratat ,insa ,micimea sufletului sau si mai ales dimensiunea tradarii sale. Aici va dau dreptate, ,specia asta de Iuda lipseste din peisajul nostru mioritic si mai ales politic. Ceea ce se intampla azi,cu legile care ii vor certa putin pe corupti, nu e decat emanatia coruptiei si tradarii generalizate.Cand coruptia devine o trasatura de grup,de natie ,eu cred ca nici iisus nu ne mai poate salva! Si totusi azi e Sambata mare si Invierea Domnului,! ,Va doresc la toti ,lumina si speranta in suflet si in case! Ei sunt multi dar nici noi nu suntem putini!Domnule Popescu , un gand special pentru dumneavoastra !Paste fericit!
  • Like 2
 • Cristi check icon
  Nu ma numar printre fanii dv. neconditionati, d-le Popescu, dar simt nevoia sa va felicit pentru un articol exceptional. Mon chapeau!
  • Like 1
 • CTP ii trage cu Iuda, Coldea ii trage și el cu Iuda. În Săptămâna Patimilor, marile spirite se întâlnesc :))). Glumesc, articolul este excelent.
  • Like 3
  • @ Florian Nicolaescu
   Domul Popescu nu merita asemenea comparatii nici macar in gluma!
   • Like 1
  • @ Cosma Aurora
   ei,acum! sa fim seriosi. Adevarul este insa ca i-a iesit. Un articol excelent. Un CTP cu fata umana si care, in acelasi timp, le zice astora ce merita. Multumim!
   • Like 0
 • Am scris și eu un comentariu, ca tot românul care se bagă în seamă, dar nu s-a postat. Am mai încercat o dată, același rezultat. Ce ai cu mine bre Zuckerberg, că nu ți-am făcut nimic.
  • Like 1
 • In prezent se deruleaza circul "protocoalelor de cooperare dintre justitie si servicile secrete". Insa ciudat e faptul ca toata lumea, cu mai-marii zilei in frunte, afla cu stupoare de ele !? Se pare ca ne-am pierdut memoria ? Ne aflam in plin G Orwell !!!
  In anul 2005, la sedinta CSAT, in prezenta presedintelui "illo tempore", D. T. Basescu si a prim-ministrului CP Tariceanu, s-a intocmit si s-a dat publicitatii "Raportul CSAT privind activitatea desfasurata in anul 2005", in care, in ultimul paragraf de la pagina 6, se precizeaza negru pe alb ca "Prin intermediul organismelor specializate s-a realizat o monitorizare operativă a zonelor şi sectoarelor de activitate cu potenţial în domeniul corupţiei şi criminalităţii organizate. Ministerul Public şi Departamentul Naţional Anticorupţie au încheiat protocoale de cooperare cu toate structurile care au atribuţii informative în vederea gestionării şi valorificării eficiente a informaţiilor privind faptele de corupţie (Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, Inspectoratul General al Poliţiei Române), precum şi cu alte instituţii care au atribuţii în acest domeniu (Banca Naţională a României, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Autoritatea Naţională de Control, Garda Financiară, Comisia Naţională de Valori Mobiliare)." El poate fi consultat de oricine pe site-ul presedintiei :
  http://csat.presidency.ro/files/documente/Raport_CSAT_2005_2ro.pdf

  Iar acum, dupa 13 ani (!), vine toata lumea (inclusiv D. Basescu) cu virginitatea intacta indignandu-se de josnicia acestor protocoale !? Tocmai el, care le-a initiat ??? Si nici ceilalti potentati nu stiau nimic de existenta lor !? Ipocrizie la puterea 100 !
  Acum toti cei aflati la carma tarii au interesul sa scape politicienii corupti (adica tot ei), iar "protocoalele" sunt un excelent pretext pentru a modifica legislatia si a anula toate investigatiile facute pana acum....
  Ne indreptam cu seninatate spre "cele mai inalte culmi de civiliatie si progres", recte spre groapa istoriei ....
  Bravos natiune, halal sa-ti fie !
  • Like 1
 • avem nevoie disperata de etica, dar nu avem modele, probabil datorita karmei noastre proaste ... conform buddhismului, avem nevoie de etica pentru a ne creste sansele de a obtine o noua viata umana si a ne putea astfel continua odiseea spre iluminare ... buddhismul ne spune de ce este in avantajul nostru sa facem bine, in timp ce crestinismul nostru se limiteaza doar la a ne spune de ce nu trebuie sa facem rau, dar nu reuseste sa fie credibil nici asa, tocmai pentru ca nu da exemple vii, de langa noi, ci doar exemple de sfinti, din povesti ... la partea asta ar cam trebui sa lucreze preotii crestini, la a da exemplul personal de viata traita etic, printre oameni ... ori, cati preoti pot fi cu adevarat modele de urmat ? de unde si vorba populara "fa ce zice popa, nu ce face popa !!!" ... partea si mai proasta e cand isi baga coada si politicul, folosind religia pentru a pacali oamenii ...
  • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult