Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dreapta BOR - paralela concurentă cu statul

Nu putem fi de acord cu parteneriatul civil. Legalizează concubinajul. Nu putem fi de acord cu o formă alternativă la căsătorie.

Este reacţia BOR prin purtătorul său de cuvânt la declaraţiile dnilor Dragnea şi Tăriceanu privind asigurarea unui cadru legal pentru parteneriatul civil între cetăţeni, în paralel cu referendumul pentru familia tradiţională.

Carevasăzică BOR nu e de acord. În ce calitate, pardon? Şi a întrebat-o cineva dacă e sau nu de acord?

Înţeleg că Godporaţia îşi apără interesele şi privilegiile care îi permit să exploateze populaţia credulă, fiind, probabil, cea mai rentabilă afacere de pe teritoriul României.

Înțeleg că sfinții părinți se bat cu ministerul de Finanțe ca să nu plătească impozite.

Înțeleg că fac jocurile electorale ale Puterii, ca să li se ridice biserici și molul Mântuirii, unde să adune noi contingente de enoriași plătitori.

Înțeleg toate astea, pentru că Godporația, cum îi e și numele, acționează ca o corporație nedeclarată - la negru.

Dar cine le dă dreptul biznismenilor lui Christos să nesocotească drepturile fundamentale ale omului, care stau la baza oricărei societăți democratice?

Cum am mai spus, BOR este îndreptățită, firesc, să nu oficieze căsătorii decât între un bărbat și o femeie. Cine dorește ceremonial religios, trebuie să se supună regulilor bisericii respective.

Dar, simțindu-și primejduită o sursă de venit și de influență, mariajul religios, BOR a provocat strângerea de semnături a Coaliției pentru Familie, în vederea modificării Constituției prin referendum. În acest fel, Biserica, neplătitoare de taxe, exercită o presiune politică asupra cetățenilor români nereligioși, însă plătitori de taxe, supuși și ei Constituției. Despre acest referendum, care se va ține, pesemne, curând, nu pot să spun decât că e pe cât de stupid, pe atât de inutil, bani cheltuiți de la buget de pomană.

În schimb, despre declarația BOR împotriva parteneriatului civil, adică a posibilității ca niște ființe umane, indiferent de sex, să încheie o înțelegere legală prin care să atribuie partenerului drepturi de reprezentare, împuternicire, de moștenire, se poate spune că vine direct din întunericul Evului Mediu, luminat de flăcările în care erau arși ereticii.

Căsătoria civilă, parteneriatul civil, contractul prenupțial, precum și alte forme de asociere între oameni sunt reglementate și controlate de autoritățile jurisdicționale ale statului.

Biserica Ortodoxă Română nu este o autoritate a statului. Conducerea BOR nu este aleasă de popor și nici numită de stat.

Preoții se intersectează cu jurisdicția națională doar în cazurile, nu foarte puține, în care comit fapte penale.

Legalizarea parteneriatului civil se propune și se discută în Parlament, apoi se aplică de către autorități în forma aprobată. Ieșirea BOR înseamnă un atac fățiș al puterii bisericești nonlegale, paralelă cu statul, la adresa puterii legislative legale.

Fraza „BOR nu poate fi de acord cu această alternativă la căsătorie, din aceeași rațiune a interesului copiilor..." este un mârâit totalitar postcomunist de toată frumusețea. De când, preasfinților, o legătură între oameni e obligatoriu să fabrice progenituri? De când, copiii născuți în afara căsătoriei cu Isaiia dănțuiește sunt automat niște ratați? De când familia „bună", celula de bază a societății, nu poate produce niște sinistre beizadele antisociale?

Despre interesul cui e vorba, nicidecum al copiilor, rezultă limpede din încheierea comunicatului BOR „ Îi îndemnăm pe cei care doresc să își întemeieze o familie să obțină, ca să spun așa, și binecuvântarea lui Dumnezeu."

Așa deci, și prin urmare, casă de piatră ca să fie, dați și pe la casierie. Casieria cerească, firește, că acolo se adună averile cele adevărate...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • DEci un preot poate schimaba natura umana, necesitatea omului de a se reproduce, revendicand monopolul iubirii și procreerii, care devine necurata sau cumle place lor sa zică neiubită de dumnezeu, daca nu si-au luat ei banii.. Bisericile toate, dar mai ales aceasta zisă BOR devine zi de zi mai ”ultraortodoxă” și încearcă să recupereze influența pe care o avea in secolul trecut. omul fiind obligat sa aiba un certificat de botez, sa urmeze regulile ortodoxe sub controlul judiciar.. pardon bisericesc, să ceara aprobare pentru căsătorie, preotul putand sa-i influenteze alegea, sa-l casatoreasdca, sa-l spovedeasca sa-l ingroape.. etc.
  • Like 0
 • Acum 6 ani am decis, impreuna cu prietena mea, sa parasim Romania. Definitiv. Ne-am stabilit in Finlanda. A fost o decizie foarte curajoasa, deoarece este o tara cu o cultura foarte diferita de a noastra, cu o limba foarte grea, cu o clima aproape imposibila. Nu in ultimul rand am lasat in urma absolut tot ce am realizat pana atunci. Si nu au fost putine realizari. Aveam pe atunci 44 de ani. Acum, dupa 6 ani, pot spune fara ezitare ca a fost cea mai buna decizie pe care am luat-o in viata mea. Cred cu tarie ca succesul sau insuccesul unei persoane depinde exclusiv de acea persoana. Am luat totul de la capat la 44 de ani, si ii sunt recunoscator acestei tari minunate in care traiesc pentru sansa pe care ne-a dat-o.
  In ceea ce priveste parteneriatul civil, eu si partenera mea am decis sa nu ne casatorim si sa nu facem copii. Evident ca parteneriatul civil functioneaza aici, iar biserica are o influenta extreme de mica asupra societatii, asta ca sa nu spun ca nu are nici o influenta. Pentru a te inscrie intr-un parteneriat civil, este suficient sa mergi la serviciul de Evidenta a Populatiei, si sa bifezi o casuta pe formularul de inscriere in evidenta populatiei, cum ca esti intr-un parteneriat civil cu cineva. Asta este tot !!! Din acel moment beneficiezi de absolut aceleasi drepturi ca si un cuplu casatorit. Drept de mostenire, drept de a infia copii, drept de a contracta impreuna un imprumut bancar, drept de a avea un cont bancar comun, absolut orice drept de care beneficiaza un cuplu casatorit. In cazul in care doresti sa te desparti de partener, pur si simplu notifici prim email serviciul de Evidenta a Populatiei despre acest lucru, si gata. Evident, nimanui nu I-a trecut prin cap sa intrebe biserica ce parere are. Si, tot evident, foarte multe cupluri intra in acest parteneriat civil, evitand astfel casatoria. Totul este foarte simplu. Am discutat cu prietenii de aici despre ceea ce se intampla in Romania cu acest referendum despre asa zisa "familie traditionala", si rezultatul afost ca.... pur si simplu Finlandezii nu pot intelege cum este posibil ca biserica sa fie intrebata in legatura cu acest subiect. Oamenii trebuie sa fie liberi sa traiasca cu cine vor, si cum vor, atat timp cat nu lezeaza libertatile altora.
  • Like 0
 • Daca a intrebat-o sau nu cineva, Biserica si-a spus punctul de vedere. E ca si cum nu ar fi de acord cu inmormantarea fara slujba. E ca si cum si-a da cu parerea cu privire la infiintarea unei noi Biserici Ortodoxe care sa ii faca concurenta. Evident ca nu e de acord.
  • Like 0
 • Poate sa dea cineva vreun exemplu dintr-o lege in care lgbt au mai putine drepturi decat hetero?
  • Like 0
 • De acord cu dvs., domnule Popescu!
  • Like 2
 • Stau si ma uit cum se interpreteaza vrute si nevrute in cautare de subiecte care dau bine si atrag "cititori" cu scopul de atragere a reclamelor platitoare. Pentru Republica, evident.
  • Like 0
  • @ Victorin Borsciov
   Da, serverul trebuie mentinut si el cumva.
   • Like 0
 • Crestinii vor sa evite sa fie hartuiti (cum se intampla in Canada, Marea Britanie, tari nordice, pe motive de LGBT.)
  Dupa parteneriat civil se vor cere dreptul de a adopta, copii, sa se inchida scoli crestine private care nu promoveaza LGBT, samd.
  Scolile crestine din Canada, Anglia,, au aceste probleme.
  https://www.pinknews.co.uk/2017/06/26/private-religious-school-faces-closure-for-not-teaching-pupils-about-lgbt-issues/
  • Like 2
  • @ Kinga Toma
   Doar ca in cazul nostru nu este vorba de inchis scoli private crestine, nici pe departe.
   • Like 0
  • @ Kinga Toma
   In Romania sunt 86,45% creștini ortodocși, plus 4,62% romano-catolici, 3,19% reformați, 1,92% penticostali, 0,8% greco-catolici, 0,6% baptiști.
   TOTAL: 97,58% crestini.

   Cine sunt necreștinii din România? Musulmanii turci și tătari din Dobrogea (0,3% din populația țării), plus câțiva evrei (cca. 6.000). Iar ateii sunt, după cele mai optimiste estimări, între 4% și maxim 7% din totalul populației.

   Citez din wikipedia:
   "Potrivit unui studiu mondial, „Religiosity and Atheism Index”, realizat de institutul Gallup International, România se află în top 10 cele mai religioase țări din lume. Astfel, România se clasează pe locul șapte în lume, 89% din populație declarând că este religioasă, fiind singura țară din Uniunea Europeană care apare în top 10. Raportul mai arată că România este printre puținele țări în care numărul credincioșilor a crescut din 2005 până în 2012, de la 85% până la 89% persoane care se declară religioase."

   În condițiile de mai sus, ideea că necreștinii și ateii din România ar constitui o amenințare pentru creștinii din țară este nu doar falsă, ci de-a dreptul aiuristică, chiar și pe termen lung.

   Doamnă Kinga Toma, după nume păreți de etnie maghiară, așa că vă respect dreptul de a fi mândră de ceea ce fac suporterii lui Orban și Jobbik în Ungaria, dar vă rog să nu ne confundați cu cetățenii statului vecin... Grijile cetățenilor români (indiferent de religie) sunt cu totul altele, nu fricile închipuite din capetele BOR. Cât despre ce se întâmplă pe alte meridiane, sunt circumstanțe și condiții cu totul și cu totul diferite de situația din țara noastră.
   • Like 2
  • @ Petrica L.
   nicu check icon
   De kko sa ataci comentariul d-nei pe criterii etnice in ultimul paragraf. Si, btw., are dreptate, oamenii se raliaza la initiativa BOR fiindca nu vor sa fie calcati pe cap de statul care pleaca urechia la cererile activistilor LGBTTQQFAGPBDSM (nu e o gluma, e acronimul complet, pe moment).
   • Like 0
  • @ nicu
   Într-o postare de doar câteva rânduri, bateți câmpii cu atâta grație că nu pot să nu vă răspund...

   1. În privința doamnei de mai sus, eu doar am observat că este de etnie maghiară și susține aceleași idei precum simpatizanții lui Orban și ai partidului extremist Jobbik din Ungaria, vis-a-vis de pericolele imaginare la adresa crestinismului. Poate nu știați, dar în Ungaria, încă de prin 2011-2012, Constituția a fost schimbată la fel cum se dorește acum, de către BOR și alții, să fie modificată Constitutia românească. Dacă doamna era poloneză, i-aș fi dat peste nas pentru aceste convingeri făcând referire la comportamentul similar al liderilor de la Varsovia, alți conservatori creștini anti-avort, anti-gay și anti-musulmani.

   2. Vorbiți despre "statul care pleaca urechia la cererile activistilor LGBTTQQFAGPBDSM". La care stat vă referiți? Că în România, statul nu are grijă de nimeni, nici creștini, nici gay, nici musulmani... Și la care cereri ale comunității de gay și lesbiene s-a plecat urechea de către stat??? Toată lumea se comportă de parcă oamenii ăștia nu există, darămite să li se recunoască vreun drept! De asta nici nu au primit nimic, și nici nu or să primească prea curând, pentru că sunt puțini și ignorați de restul societății. Mai mult, singurii care cer ceva în plus față de ce este deja stabilit în Constituție și legislația subsecventă sunteți dvs., ultra-ortodocșii, cu BOR în prima linie! Și asta o faceți folosindu-vă în mod mincinos de pretinse amenințări ce ar veni, vezi Doamne, din partea unui grup social care nu a provocat nici un fel de probleme societății în care trăim!

   Apropo, BOR pare să fi uitat că a ieșit din comunism plină de turnători și lingăi de-ai lui Ceaușescu, dintre care mulți au devenit apoi, treptat, bogătași parveniți pe bază de corupție și șpagă, ocupați doar de construit biserici și catedrale...
   • Like 2
  • @ Jonn Jonzz
   dalex check icon
   Sa asteptam sa ajunga prigoana anticrestina si la noi pentru a reactiona ? Un "varf de lance" avem in domnul CTP, si nu este singurul. In general cei critici la adresa crestinismului au avut parinti crestini dar se considera mult mai inteligenti si mai "liber cugetatori" fata de parintii lor si fata de "prostimea" pupatoare de moaste. In limbaj crestin se numeste "parere de sine".
   • Like 0
 • De ce BOR trebuie sa stabileasca legi pentru tot poporul, chiar daca sint atei, protestanti, pocaiti sau musulmani ?
  • Like 1
  • @ Tudor Cîşlariu
   dalex check icon
   Pentru ca reprezinta 86% din popor.
   • Like 0
  • @ dalex
   Dacă te pune să bei oțet, te conformezi? Că doar „reprezintă”(?!) 86% din popor...
   • Like 1
 • Cand aud de BOR imi vine sa trag cu tunul.
  Asta desi cand aveam cateva luni m-au botezat ortodox. La ultimul recensamant m-am declarat ateu. Am auzit insa ca numai 80.000 s-au declarat atei.
  Multa nenorocire asupra poporului nostru vine de la faptul ca popii nu l-au lasat sa treaca la religia occidentala.
  • Like 2
  • @ Tudor Bucur
   dalex check icon
   Care religie ? Religia banului ?
   • Like 0
 • Raman la parerea ca EDUCATIA este singura care ne poate scoate din toate impasurile.Un om educat nu poate fi manipulat usor,de aceea educatia a ajuns aici unde este acum.Pentru asta trebuie sa luptam cu toti,sa nu mai acceptam ca:copii,nepotii,fratii sa nu mai fie cobaii unor a care nu au nici o legatura cu EDUCATIA.
  • Like 3


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult