Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dreapta BOR - paralela concurentă cu statul

Nu putem fi de acord cu parteneriatul civil. Legalizează concubinajul. Nu putem fi de acord cu o formă alternativă la căsătorie.

Este reacţia BOR prin purtătorul său de cuvânt la declaraţiile dnilor Dragnea şi Tăriceanu privind asigurarea unui cadru legal pentru parteneriatul civil între cetăţeni, în paralel cu referendumul pentru familia tradiţională.

Carevasăzică BOR nu e de acord. În ce calitate, pardon? Şi a întrebat-o cineva dacă e sau nu de acord?

Înţeleg că Godporaţia îşi apără interesele şi privilegiile care îi permit să exploateze populaţia credulă, fiind, probabil, cea mai rentabilă afacere de pe teritoriul României.

Înțeleg că sfinții părinți se bat cu ministerul de Finanțe ca să nu plătească impozite.

Înțeleg că fac jocurile electorale ale Puterii, ca să li se ridice biserici și molul Mântuirii, unde să adune noi contingente de enoriași plătitori.

Înțeleg toate astea, pentru că Godporația, cum îi e și numele, acționează ca o corporație nedeclarată - la negru.

Dar cine le dă dreptul biznismenilor lui Christos să nesocotească drepturile fundamentale ale omului, care stau la baza oricărei societăți democratice?

Cum am mai spus, BOR este îndreptățită, firesc, să nu oficieze căsătorii decât între un bărbat și o femeie. Cine dorește ceremonial religios, trebuie să se supună regulilor bisericii respective.

Dar, simțindu-și primejduită o sursă de venit și de influență, mariajul religios, BOR a provocat strângerea de semnături a Coaliției pentru Familie, în vederea modificării Constituției prin referendum. În acest fel, Biserica, neplătitoare de taxe, exercită o presiune politică asupra cetățenilor români nereligioși, însă plătitori de taxe, supuși și ei Constituției. Despre acest referendum, care se va ține, pesemne, curând, nu pot să spun decât că e pe cât de stupid, pe atât de inutil, bani cheltuiți de la buget de pomană.

În schimb, despre declarația BOR împotriva parteneriatului civil, adică a posibilității ca niște ființe umane, indiferent de sex, să încheie o înțelegere legală prin care să atribuie partenerului drepturi de reprezentare, împuternicire, de moștenire, se poate spune că vine direct din întunericul Evului Mediu, luminat de flăcările în care erau arși ereticii.

Căsătoria civilă, parteneriatul civil, contractul prenupțial, precum și alte forme de asociere între oameni sunt reglementate și controlate de autoritățile jurisdicționale ale statului.

Biserica Ortodoxă Română nu este o autoritate a statului. Conducerea BOR nu este aleasă de popor și nici numită de stat.

Preoții se intersectează cu jurisdicția națională doar în cazurile, nu foarte puține, în care comit fapte penale.

Legalizarea parteneriatului civil se propune și se discută în Parlament, apoi se aplică de către autorități în forma aprobată. Ieșirea BOR înseamnă un atac fățiș al puterii bisericești nonlegale, paralelă cu statul, la adresa puterii legislative legale.

Fraza „BOR nu poate fi de acord cu această alternativă la căsătorie, din aceeași rațiune a interesului copiilor..." este un mârâit totalitar postcomunist de toată frumusețea. De când, preasfinților, o legătură între oameni e obligatoriu să fabrice progenituri? De când, copiii născuți în afara căsătoriei cu Isaiia dănțuiește sunt automat niște ratați? De când familia „bună", celula de bază a societății, nu poate produce niște sinistre beizadele antisociale?

Despre interesul cui e vorba, nicidecum al copiilor, rezultă limpede din încheierea comunicatului BOR „ Îi îndemnăm pe cei care doresc să își întemeieze o familie să obțină, ca să spun așa, și binecuvântarea lui Dumnezeu."

Așa deci, și prin urmare, casă de piatră ca să fie, dați și pe la casierie. Casieria cerească, firește, că acolo se adună averile cele adevărate...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult