Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dreapta BOR - paralela concurentă cu statul

Nu putem fi de acord cu parteneriatul civil. Legalizează concubinajul. Nu putem fi de acord cu o formă alternativă la căsătorie.

Este reacţia BOR prin purtătorul său de cuvânt la declaraţiile dnilor Dragnea şi Tăriceanu privind asigurarea unui cadru legal pentru parteneriatul civil între cetăţeni, în paralel cu referendumul pentru familia tradiţională.

Carevasăzică BOR nu e de acord. În ce calitate, pardon? Şi a întrebat-o cineva dacă e sau nu de acord?

Înţeleg că Godporaţia îşi apără interesele şi privilegiile care îi permit să exploateze populaţia credulă, fiind, probabil, cea mai rentabilă afacere de pe teritoriul României.

Înțeleg că sfinții părinți se bat cu ministerul de Finanțe ca să nu plătească impozite.

Înțeleg că fac jocurile electorale ale Puterii, ca să li se ridice biserici și molul Mântuirii, unde să adune noi contingente de enoriași plătitori.

Înțeleg toate astea, pentru că Godporația, cum îi e și numele, acționează ca o corporație nedeclarată - la negru.

Dar cine le dă dreptul biznismenilor lui Christos să nesocotească drepturile fundamentale ale omului, care stau la baza oricărei societăți democratice?

Cum am mai spus, BOR este îndreptățită, firesc, să nu oficieze căsătorii decât între un bărbat și o femeie. Cine dorește ceremonial religios, trebuie să se supună regulilor bisericii respective.

Dar, simțindu-și primejduită o sursă de venit și de influență, mariajul religios, BOR a provocat strângerea de semnături a Coaliției pentru Familie, în vederea modificării Constituției prin referendum. În acest fel, Biserica, neplătitoare de taxe, exercită o presiune politică asupra cetățenilor români nereligioși, însă plătitori de taxe, supuși și ei Constituției. Despre acest referendum, care se va ține, pesemne, curând, nu pot să spun decât că e pe cât de stupid, pe atât de inutil, bani cheltuiți de la buget de pomană.

În schimb, despre declarația BOR împotriva parteneriatului civil, adică a posibilității ca niște ființe umane, indiferent de sex, să încheie o înțelegere legală prin care să atribuie partenerului drepturi de reprezentare, împuternicire, de moștenire, se poate spune că vine direct din întunericul Evului Mediu, luminat de flăcările în care erau arși ereticii.

Căsătoria civilă, parteneriatul civil, contractul prenupțial, precum și alte forme de asociere între oameni sunt reglementate și controlate de autoritățile jurisdicționale ale statului.

Biserica Ortodoxă Română nu este o autoritate a statului. Conducerea BOR nu este aleasă de popor și nici numită de stat.

Preoții se intersectează cu jurisdicția națională doar în cazurile, nu foarte puține, în care comit fapte penale.

Legalizarea parteneriatului civil se propune și se discută în Parlament, apoi se aplică de către autorități în forma aprobată. Ieșirea BOR înseamnă un atac fățiș al puterii bisericești nonlegale, paralelă cu statul, la adresa puterii legislative legale.

Fraza „BOR nu poate fi de acord cu această alternativă la căsătorie, din aceeași rațiune a interesului copiilor..." este un mârâit totalitar postcomunist de toată frumusețea. De când, preasfinților, o legătură între oameni e obligatoriu să fabrice progenituri? De când, copiii născuți în afara căsătoriei cu Isaiia dănțuiește sunt automat niște ratați? De când familia „bună", celula de bază a societății, nu poate produce niște sinistre beizadele antisociale?

Despre interesul cui e vorba, nicidecum al copiilor, rezultă limpede din încheierea comunicatului BOR „ Îi îndemnăm pe cei care doresc să își întemeieze o familie să obțină, ca să spun așa, și binecuvântarea lui Dumnezeu."

Așa deci, și prin urmare, casă de piatră ca să fie, dați și pe la casierie. Casieria cerească, firește, că acolo se adună averile cele adevărate...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult