Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce a eșuat proiectul „Daum”: A spus că iubește România, dar probabil că nu i-a înțeles niciun moment pe români

Din multitudinea de critici viscerale la adresa antrenorului Naționalei de fotbal a României, Christoph Daum, care au dus la plecarea acestuia am reținut una plină de har, a unui prieten din presă, Sebastian Eduard: „Daum. Când te aștepti la Carol I, dar mingea e rotundă și iese Carol II...”. Montură stilistică inspirată, dar doar parțial adevărată.

Foto: Bogdan Buda/Inquam Photos

Întâi de toate că Daum nu a fost doar un antrenor, ci un proiect. Cu acest gând s-a început colaborarea cu el. E mult zis un proiect de țară, dar are multe similitudini cu proiectele de țară pe care ori nu le avem, ori se înfundă pe parcurs. Daum trebuia să aducă o schimbare de mentalitate în fotbal, o aplecare spre pregătire minuțioasă și organizarea nemțească a performanței. Adăugând transparență și integritate. Așa a și început proiectul. Sigur, când îl vezi pe selecționer că, la prima vizită la baza din Mogoșoia, spune să vopsești bordurile cu var la aleea interioară și să pui și panouri motivaționale pe margine te cam întrebi „Mă, dar ăsta altă treabă nu are? Să-și vadă de mingile lui!”. Ca un soldat neamț în tranșeele de la Stalingrad, Daum a luptat cu cerbicie să aplice toate amănuntele care transformau Naționala într-o instituție, cu reguli, disciplină, analize, decizii. Nimic nu era lăsat la voia întâmplării. Aproape un calvar pentru administrație și cu eforturi bugetare consistente pentru dotări, condiții de pregătire, de alimentație, de recuperare, cu oameni specializați în aceste domenii aduși în staff. În fapt, Daum aplica modelul vest european al fotbalului modern, care nu mai are nicio legătură cu fotbalul romantic din anii ’90 în care noi încă mai credem.

De ce nu a reușit acest proiect? Pentru că nu a avut și rezultate fotbalistice. Și nici nu avea cum în mai puțin de un an și jumătate. Credința lui Daum era că necalificarea la CM 2018 nu îi va stopa proiectul care trebuia să-și arate efectul la EURO 2020. Lumea fotbalului, publicul, presa n-au înghițit astfel de planuri. Întorcându-mă la prietenul Sebastian și respectând proporțiile, Carol I a avut nevoie de 48 de ani de domnie ca să reformeze instituțiile românești și să creeze altele noi pentru a transforma un principat într-un stat. Cred, insă, că principala cauză a eșecului proiectului Daum este lipsa de acceptabilitate la schimbare a societății noastre, unde includem și comunitatea fotbalistică. Mai punem și lipsa de răbdare, respingerea atavică a stăpânirilor străine (turci, nemți, comisari sovietici, NATO, UE), voluptatea în a desființa orice inițiativă inovativă și avem cocktailul exploziv care l-a trimis pe Daum acasă. Metehnele noastre fanariote au avut și ele rolul lor, Daum recunoscând la plecare că oricum era supus la presiuni din partea patronilor fotbalului de a promova jucători la Națională pentru a le crește cota de vânzare. De neînțeles pentru el, care a impus norme de conduită și a refuzat să lucreze cu jucători fără caracter.

O altă cauză a eșecului lui Daum este că și așteptările au fost fixate mult prea sus de către noi, românii. Ne-am dorit să fim una dintre cele 13 națiuni europene prezente la Campionatul Mondial, dar noi nu avem nicio echipă de club în Top 50 UEFA. Prima prezență românească e FCSB, pe locul 74! De aici plecând, Daum a plănuit o schimbare, o transformare pe termen lung, nu o victorie norocoasă de moment.

E mult spus că nu suntem pregătiți pentru o modernizare a fotbalului cu Panzere, dar e evident că în România nu merge cu arderea etapelor. Poate nici în alte țări, habar n-am, dar românii trebuie luați încet și să-și producă singuri schimbările. Tot respectând proporțiile și memoria istorică, Daum a fost un Ion Rațiu cu papion aterizat pe Otopeni în 1990. Am înțeles ce ne spunea Ion Rațiu abia după 15 – 20 de ani. Până nu am trecut prin mineriade și post comunism nu am ajuns la modelul european de democrație. Și ăla aplicat românește.

N-aș vrea să pară un laudatio pentru Christoph Daum acest articol. Mecanismele sale pentru pregătirea performanței rămân un bun dobândit, dar probabil că el a greșit major prin atitudinea de suveran. Nu și-a schimbat-o nici după România – Polonia 0-3, nici după Muntenegru – România 1-0. Un suveran care încadra reproșurile la lezmaiestate. Din acest punct de vedere am avut un Carol al II-lea... A spus că iubește România, dar probabil că nu i-a înțeles niciun moment pe români.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Joe Doe Joe Doe check icon
    Cand infrastructura sportului,academiile de fotbal lipsesc ce vreti ?generatia de aur a aparut dupa o investitie Enorma a comunistilor in sport.
    • Like 0
  • Cum s-ar spune dacă, dacă în locul lui Cristoph Daum era...José Mourinho, sau...Antonio Conte, sau...oricine altcineva din vitrina cu cei mai buni 10 antrenori de footbal actuali. România s-ar fi calificat ? Afară de faptul că footbalul românesc a devenit DOAR o afacere, că toți care au investit în echipe au investit ca să înmulțească ce au investit, cum ar putea să meargă altfel footbalul sau sportul în general într-o țară dusă la faliment pe toate planurile de cloaca politică ? Ceea ce se întâmplă în Campionatul din România este o farsă, este un spectacol dezgustător care nu are nimic de a face cu sportul în general. În România de astăzi nu există pur și simplu ”material” să se facă fotbal de performanță. Câți fotbaliști din marile echipe își permit să-și petreacă noaptea de dinainte unui meci foarte important în discotecă (unde este și bar și prostituate și droguri) ? NICI UNUL. Nu intru în amănunte de ce, pentru că le știți și dvs. CÂNDVA în România prin anii '60, în finala Cupei Campionilor Europeni la Volei se întâlneau două echipe românești. România a jucat trei finale de Cupa Davis. La campionatul Mondial de Footbal din 1970 din Mexic, echipa lui M.Angelescu a jucat de la egal la egal cu Brazilia, Pele însuși felicitandu-ipe jucătorii români. Nadia Comăneci a fost prima gimnasta din lume care a obținut nota maximă 10 ca să nu mai pomenim de puzderia de medalii olimpice, la Mondiale și la Europene. Handbalul deasemenea a avut rezultate remarcabile, boxul, halterele, atletismul, etc. Perfect nu, dar nu putem să trăim în și din trecut. Am ajuns atât de rău încât la jurnalele de sport jurnaliștii sportivi încearcă să ne producă emoții (!?) comentand de exemplu că jucătorul român de la echipa X a dat pasa de gol (pârț) sau că jucătorul Y a mulțumit cu jocul său antrenorul echipei...belgiene, etc., etc., etc. Rău am ajuns !?
    • Like 0
  • Daum a obtinut cele mai proaste rezultate (numai 2 victorii in meciuri oficiale, si acelea cu Armenia, obtinute in superioaritate numerica) si a avut cel mai mare salariu dintre selectionerii nationalei. Nu se poate spune ca suntem o natie coborata din copac din punct de vedere fotbalistic, de vreme ce am jucat la barajul pentru calificarea la CM 2014 si am fost calificati la Euro 2016 (poti sa spui despre Kazakhstan sau Armenia lucrul acesta). Fiasco-ul cu Daum nu e numai pentru ca nu ne-am calificat la CM 2018, ci modul in care nu ne-am calificat: practic dupa partida de la Varsovia, sansele noastre era cvasi-nule. Ultimile calificari le pierdeam in general in toamna, nu de putine ori in ultimele doua partide, nicidecum in primavara, iar toamna sa fim linistiti, fara niciun fel de emotii in privinta sanselor.
    Daum a fost un fiasco total pentru ca: (1) nu a mai fost selectioner niciodata (2) era iesit din circuitul antrenoratului de aproximativ 2 ani, plus ca ultimele experiente pot fi trecute la categoria esecuri. Nu cred ca are legatura cu mentalitati, intelegeri sau cunoasterea de fotbal romanesc.
    • Like 0
  • check icon
    Hai sa ne înțelegem. Daum era antrenorul nationalei sau un fel de factotum care sa acopere impotenta intelectuala și profesionala a lui Burleanu? Caci una din caracteristicile unui sistem este ca partile sale actioneaza numai in pozitia din mecanism ce le e destinată, și nu care pe unde are chef...Apoi, poveștile cu independenta lui sunt povești. El a ajuns la nationala printr-un impresar implicat într-o groaza de mizerii internationale, din care nu lipsesc personaje publice de nivel inalt prwcum un primar al Ankarei, fiica presedintelui albanez, un sef de sevicii sarb, etc. Cititi ancheta celor de la gsp!
    • Like 0
  • "Cu nea Piti era altfel. Desi parea serios, facea caterinca impreuna cu noi. Cand era de munca, munceam, dar era si atmosfera bun", a declarat Torje. Dincolo de mediocritatea lui Daum, astora le-a lipsit caternica si bascalia. Ei nu pot sa joace fara circareala, o bauta, "ia sticloaica aicisa", "hai ca ne descurcam si cu nationala asta". Calitatea umana a jucatorilor lasa de dorit, s-a vazut si in meciul cu Albania, acolo nu a existat niciun Daum sa cada vina pe mitul raului extern care ne corupe tinerii. Nu, acolo au aratat ca ii doare in cot si n-au ei chef de treburi asa de neimportante cum e calificarea.
    • Like 0
  • Bine zice Constantin! Un antrenor de mana a treia...un cosmar...bine ca am scapat de el!!!
    • Like 1
  • Aşa cum nu toate muştele fac miere, mă gândesc că şi în cazul nemţilor este tot cam aşa. Nu toţi nemţii sunt Carol I sau Bismarck.
    Părerea mea este că Daum a venit şi ne-a vândut o poveste în care a pus tot ceea ce ştia că-l impresionează pe românul complexat: disciplina şi organizarea nemţească... Vorbe, vorbe...
    Chiar nu a demonstrat nimic şi nu a aşteptat nimeni rezultate spectaculoase imediate, dar toată lumea a vrut să vadă măcar începutul schimbării. N-a fost în stare.
    A pus panouri motaviţionale, păi au pus şi comuniştii în toată România...45 de ani şi care a fost rezultatul? Am ajuns o Coreea de Nord? Nu... De ce acum am ajunge o Germanie?
    Nu avem echipe româneşti în Top 50, dar avem jucători români care fac parte din echipe din top 50, iar Maxim joacă în Germania. Nu eram chiar coborâţi din copac.

    Bine că am scăpat de el, ne costa şi o avere.
    • Like 1
    • @ Constantin
      Multumesc de comentariu, un singur amendament: nu ”ne costa” o avere pentru ca fotbalul nu este finantat de stat (implicit din impozite). Fotbalul este finantat exclusiv din surse private, iar contributia publicului este foarte valoroasa ca sustinere, dar financiar (bilete) este foarte mica in bugetul FRF.
      • Like 0
    • @ Razvan Mitroi
      Corect. Aveţi dreptate.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult