Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De ce au devenit atât de nesimțiți

Scandal in Comisia de Munca

Nesimțirea cu care PSD, PNL și UDMR insistă să crească salariile primarilor, viceprimarilor și șefilor de Consilii Județene, ca să le dea un stimulent pentru „a trage” la alegerile de peste 2 ani, este dublată doar de ipocrizia amicilor poporului de la AUR, care la Senat au votat măririle cu două mâini iar pe Facebook se dau haiduci.

Nu există niciun argument rațional pentru a începe creșterea de lefuri cu aleșii altul decât unul strict de clică. Clica politică se plătește pe ea însăși, din banii mei și ai tăi, stimate cititor. Pentru că ar trebui să înțelegem odată pentru totdeauna că noi plătim statul, nu statul ne plătește pe noi. Statul este singurul administrator care nu dă socoteală pentru banii pe care-i gestionează. Iar acum, statul bagă adânc mâna în buzunarele alegătorilor pentru a mări salariile aleșilor. Oricât de greu ți-ar fi cu banii, oricât de mare ți-ar fi venit factura la curent, oricât de mult ai da pe mâncare, ești nevoit acum să plătești o taxă de solidaritate cu aleșii tăi. Pentru ca ei să treacă mai ușor peste inflație și criză economică. Așa-i că-ți vine să-i mai votezi o dată?

Că nu există niciun calcul economic în spate, că nu există niciun impact bugetar (condiție esențială pentru legalitatea oricărui act normativ de acest fel), că nu e nimic altceva decât o nouă taxă de protecție pe care statul ne-o ia, o dovedește explicația perfect analfabetă, dar altfel obraznică și sfidătoare, a liderului de grup PSD Alfred Simonis: „Eu nu stabilesc impacte (sic!). Impactul e unul mic”.

Carevasăzică, s-a început sezonul măririlor de venituri taman cu cei care aveau cea mai mare nevoie: cu primarii. Nu cu pensionarii agricoli, nu cu muncitorii industriali, nu cu casierele de la supermarket, nu cu inginerii, asistentele, preoții sau profesorii. Nu vreau să cad în păcatul generalizării, dar eu nu am prea întâlnit primari săraci. Dimpotrivă, în multe comune poți să pui degetul pe casa primarului, pe acareturile și pe afacerile conexe păstorite de acesta. Majorarea va produce o reacție în lanț pentru toată administrația publică, în condițiile în care sute de mii de angajați așteaptă creșterea lefurilor primarilor și viceprimarilor, ca să poată fi legal plătiți și ei în plus. Aceasta este mașinăria electorală necesară pentru 2024, ea este unsă acum prin această lege care tocmai s-a votat în parlament, cu banii și în disprețul contribuabilului de rând.

Altădată o făceau mai cu fereală. Acum o fac sfidător, pe față. Își fac socoteala că oricum nimeni nu are ce să le facă. Sentimentul de nomenclaturiști pe care îl au membrii grupării PSD-PNL-UDMR vine din siguranța pe care le-o dă Partidul Unic care sunt. Se gândesc că, fiind pusă să aleagă între îmbuibații de la putere și apucații din opoziție, lumea va sta scârbită în 2024 acasă. Oamenii vor înjura în barbă și vor trage și mai tare, ca să le plătească pe Măririle Lor. Iar la vot se vor prezenta doar „unșii” din primării, care vor „trage” să iasă ai lor.

Le va strica cineva planul?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe ce lume trăiți d-le Negruțiu. Nu a avut președintele țării cuvinte de laudă pentru guvernul său? La baza mitocănii acestor indivizi stă o lipsă de cultură crasă pe un fond de proastă creștere evidentă. Evident este și o manifestare a unei boli instalată de mult la noi : paranoia, dezvoltată în comunism la aristocrația roșie și devenind cronică în noile condiții.
    • Like 1
  • Cred ca singura solutie ,in conditiile in care cetateanul nu are pe cine vota este ,prezenta masiva la vot si stampilarea a doi sau mai multi candidati ,pentru ca votul sa fie anulat , la un procent de 50% voturi nule se reiau alegerile si daca vin iar cu aceiasi oameni ,iar prezenta si anulare ,poate asa vor intelege sa schimbe garnitura de oameni ,sau cine stie prind curaj si cei destepti si capabili (si avem destui) sa candideze dar care acum stau deoparte stiind ca daca intra vor fi tocati marunt
    • Like 0
  • nu au devenit, asa au fost mereu.
    • Like 3
  • Nu le va strica nimeni planul si nu pentru ca sunt ei puternici , ci pentru ca majoritatea in Romania este o clica de milogi si de prosti.
    Ne pasioneaza efectele colaterale si cauzele nu prea stim sa le identificam. Pentru ca nu ne duce capul la mai mult. Cand esti tampit numai educatia te poate scoate din starea de confuzie. Si in zona asta nu pare ca facem progrese , ca sa zic asa.
    • Like 6
    • @ Radu Bogdan
      hahaha! adevarat !
      • Like 0
  • Presedintele Iohhanis, premierul Ciuca, parlamentarii psd, pnl, udmr, AUR, ne sfideaza zilnic, danseaza pe neputinta noastra.Nu i-am votat!

    • Like 1
  • Aesta-i doar o acadea. Problema-i ca-s mii de acadele din care s-ar putea cumpara sute de rachete. Nu-i asa? Personal imi bag si-n acadele si-n rachete. Gazul in proportie de 90% e productie interna, curentul la fel, basca ca statul e producator de curent in proportie de 90% si de gaz 70%. Adica pretul il poate face statul fara alte vrajeli. Lasati acadelele... in spiritul economiei de piata statul ne vinde energie la suprapret si Republica nu comenteaza. Ne vara in fata acadele sa nu vedem jecmaneala statului si a marilor companii din energie, ca-n 2016... cand statul prin intermediarul Iohanis cumpara rachete de 4 miliarde !!! si ne tot vorbea de cele cateva milioane date de primarita la Catedrala aia mult hulita, Mai bune-s niste rachete, nu? Repet: imi bag si-n acadele si-n rachete, la vot votez cu... PCR!

    ...m m tuturor.
    • Like 0
  • Adi check icon
    Își fac socoteala că oricum nimeni nu are ce să le facă fiindca, la ora actuala, banii din taxe si impozite sunt colectati la comun si se duc intr-un buget colectiv. Asadar, momentan, din pacate nu prea poti face protest de nesupunere fiscala fara a-i afecta si pe ceilalti bugetari de care avem nevoie (politisti, profesori, doctori, etc).
    Schimbarea trebuie sa inceapa cu impartirea "galetii comune" bugetare in mai multe resurse de bani separate si alocate pentru mai multe categorii de bugetari. Astfel, daca se decide a
    "pedepsi fiscal" o anumita categorie bugetara atunci contribuabilii sa poata avea inclusiv si aceasta optiune. Daca acum ANAF-ul are posibilitatea ca sa-mi blocheze mie contul bancar pentru ca nu mi-am indeplinit obligatiile, atunci sa pot si eu sa nu-i achit salariul primarului care nu-si respecta obligatia din campania electorala.
    USR, (Drula, Nasui, etc): ce ziceti de aceasta idee?
    • Like 1
  • Vladix check icon
    Din pacate tarile cu parlamente nu sint democratii (poporul conduce) adevarate, ci oligarhii (putini conduc). Pentru a fi democratii adevarate ar trebui ca deciziile Parlamentului sa fie supuse aprobarii cetatenilor. "Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare al societatii si prin crapaturile din ce in ce mai largi se vede trupul oligarhiei. Aspectul democratic este un efect colateral in societățile oligarhice în care economia are un aspect puternic concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E ceea ce se observa în România cind, indiferent ce partid vine la putere, rezultatul e acelasi. Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele. Situația României este situația oricărui structuri puternic centralizate. Statele nordice au rezultate bune pt ca au structuri descentralizate.
    Cei care se gândesc ca democratie e atunci cind alegi pe cineva sa ia decizii pentru tine fără ca acesta sa trebuiască sa te consulte, ori e un bou, ori e un ticălos. E ca atunci cind ai de ales dintre mai multi hoti cine sa te fure. E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier, arhitectul si structuristul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Nu inteleg de unde atata mirare. Asa au fost la fel de nesimtiti tot timpul. Contextul este altul acum, dar comportamentul si mentalitatea lor este aceeasi. Nu mai tineti minte cand Dragnea a dat liber la salarii si primari de catune si-a facut salarii la nivelul oraselor mari? Au falimentat primariile cu cresterile salariale si dupa aceea plangeau pe la TV ca nu au bani sa plateasca facturi, etc. etc.
    • Like 2
  • AUR - nu au solutii da macar mai taie din ei. Ca prea s-au ingrasat.
    • Like 1
    • @ ControlTheNarrative
      Taie pe naiba. Fac circ pentru asta vrea poporul sa vada. Diplomatia a fost uitata. Nu sunt capabili sa tina un discurs coerent, dar cum in ultima vreme cine latra mai tare ia ciolanul, o sa ajunga acesti AURiti sa castige urmatoarele alegeri parlamentare exact ca in Italia. Si atunci? Extremistii nu au fost niciodata un beneficiu pentru nimeni. Extremistii musulmani au terorizat lumea zeci de ani. Extremistii catolici au dus razboaie "sfinte" pe care le-au numit cruciade si au sadit numai moarte si dezastre. Extremistii politici sunt cateii Rusiei asa cum erau Fanariotii cateii portii otomane. Niciodata un partid extremist nu va face nimic pentru intreg poporul ci doar pentru cea mai mica minoritate si vor ajunge la impunere dictatoriala prin forta, exact cum e acum in Rusia.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult