Nesimțirea cu care PSD, PNL și UDMR insistă să crească salariile primarilor, viceprimarilor și șefilor de Consilii Județene, ca să le dea un stimulent pentru „a trage” la alegerile de peste 2 ani, este dublată doar de ipocrizia amicilor poporului de la AUR, care la Senat au votat măririle cu două mâini iar pe Facebook se dau haiduci.
Nu există niciun argument rațional pentru a începe creșterea de lefuri cu aleșii altul decât unul strict de clică. Clica politică se plătește pe ea însăși, din banii mei și ai tăi, stimate cititor. Pentru că ar trebui să înțelegem odată pentru totdeauna că noi plătim statul, nu statul ne plătește pe noi. Statul este singurul administrator care nu dă socoteală pentru banii pe care-i gestionează. Iar acum, statul bagă adânc mâna în buzunarele alegătorilor pentru a mări salariile aleșilor. Oricât de greu ți-ar fi cu banii, oricât de mare ți-ar fi venit factura la curent, oricât de mult ai da pe mâncare, ești nevoit acum să plătești o taxă de solidaritate cu aleșii tăi. Pentru ca ei să treacă mai ușor peste inflație și criză economică. Așa-i că-ți vine să-i mai votezi o dată?
Că nu există niciun calcul economic în spate, că nu există niciun impact bugetar (condiție esențială pentru legalitatea oricărui act normativ de acest fel), că nu e nimic altceva decât o nouă taxă de protecție pe care statul ne-o ia, o dovedește explicația perfect analfabetă, dar altfel obraznică și sfidătoare, a liderului de grup PSD Alfred Simonis: „Eu nu stabilesc impacte (sic!). Impactul e unul mic”.
Carevasăzică, s-a început sezonul măririlor de venituri taman cu cei care aveau cea mai mare nevoie: cu primarii. Nu cu pensionarii agricoli, nu cu muncitorii industriali, nu cu casierele de la supermarket, nu cu inginerii, asistentele, preoții sau profesorii. Nu vreau să cad în păcatul generalizării, dar eu nu am prea întâlnit primari săraci. Dimpotrivă, în multe comune poți să pui degetul pe casa primarului, pe acareturile și pe afacerile conexe păstorite de acesta. Majorarea va produce o reacție în lanț pentru toată administrația publică, în condițiile în care sute de mii de angajați așteaptă creșterea lefurilor primarilor și viceprimarilor, ca să poată fi legal plătiți și ei în plus. Aceasta este mașinăria electorală necesară pentru 2024, ea este unsă acum prin această lege care tocmai s-a votat în parlament, cu banii și în disprețul contribuabilului de rând.
Altădată o făceau mai cu fereală. Acum o fac sfidător, pe față. Își fac socoteala că oricum nimeni nu are ce să le facă. Sentimentul de nomenclaturiști pe care îl au membrii grupării PSD-PNL-UDMR vine din siguranța pe care le-o dă Partidul Unic care sunt. Se gândesc că, fiind pusă să aleagă între îmbuibații de la putere și apucații din opoziție, lumea va sta scârbită în 2024 acasă. Oamenii vor înjura în barbă și vor trage și mai tare, ca să le plătească pe Măririle Lor. Iar la vot se vor prezenta doar „unșii” din primării, care vor „trage” să iasă ai lor.
Le va strica cineva planul?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ne pasioneaza efectele colaterale si cauzele nu prea stim sa le identificam. Pentru ca nu ne duce capul la mai mult. Cand esti tampit numai educatia te poate scoate din starea de confuzie. Si in zona asta nu pare ca facem progrese , ca sa zic asa.
...m m tuturor.
Schimbarea trebuie sa inceapa cu impartirea "galetii comune" bugetare in mai multe resurse de bani separate si alocate pentru mai multe categorii de bugetari. Astfel, daca se decide a
"pedepsi fiscal" o anumita categorie bugetara atunci contribuabilii sa poata avea inclusiv si aceasta optiune. Daca acum ANAF-ul are posibilitatea ca sa-mi blocheze mie contul bancar pentru ca nu mi-am indeplinit obligatiile, atunci sa pot si eu sa nu-i achit salariul primarului care nu-si respecta obligatia din campania electorala.
USR, (Drula, Nasui, etc): ce ziceti de aceasta idee?
Cei care se gândesc ca democratie e atunci cind alegi pe cineva sa ia decizii pentru tine fără ca acesta sa trebuiască sa te consulte, ori e un bou, ori e un ticălos. E ca atunci cind ai de ales dintre mai multi hoti cine sa te fure. E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier, arhitectul si structuristul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consultați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.