Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

„Tu votezi. România câștigă!” De ce batonul ROM se numește în aceste zile „VOT”

Batonul ROM

Săptămânile acestea, batonul ROM poate fi găsit în magazine sub un alt nume - din trei litere și un imbold civic: VOT. Mișcarea, făcută de brandul ROM Autentic, are scopul de a-i convinge pe români să meargă la urne. „O parte dintre români nu ies la vot din diferite motive. Unii nu au timp. Alții nu știu pe cine să voteze. Alții au alte scuze. Noi am vrut totuși să-i convingem să meargă la urne. Așa că am lansat pe piață batonul VOT. Și oricine îl scanează cu romautentic.ro află motive să iasă la vot”, se arată pe pagina de Facebook a brandului, care precizează că nu vrea să facă politică. Ci să-i determine pe români să își exercite un drept cetățenesc.  

„Am un plan pentru fiecare copac: unul dulap, unul pat, unul masă. Unul tac de biliard...”

În luna septembrie, Toma Corunt, un presupus candidat la alegerile prezidențiale, se prezenta publicului din România cu o platformă scandaloasă, devenită virală pe Facebook. Peste 1,1 milioane de oameni au urmărit cum un bărbat grizonant și arogant, cu mustață și un aer prosper promitea să lase educația așa cum e și să-i trimită pe cei mici la școala vieții sau deplângea faptul că noi trebuie să ne căutăm prin buzunare, în timp ce copacii fac umbră pământului de pomană. În zilele ce au urmat, românii au aflat mai multe din platforma îngrijorătoare a candidatului Corunt: „Cresc nivelul de trai. Impozitez diaspora“, „O să construiesc autostrăzi. Un kilometru pe an“, „O să construiesc spitale. Noi să fim sănătoși...“. Într-un interviu în care vorbea despre drumuri și mediu, Corunt glăsuia: „Succesul vine când ai răbdare. Festina lente. Trebuie să ne grăbim încet. Un kilometru acum, un kilometru mai încolo, un kilometru peste doi ani, Afară, toate străzile sunt impecabile. La noi mai iei o groapă, îți zdruncini mașina, simți că trăiești”. Sau „am un plan pentru fiecare copac: unul dulap, unul pat, unul masă. Unul tac de biliard...”.

În scurt timp însă, pe 25 septembrie, ROM a făcut public că totul este doar un pamflet. „România nu o să meargă singură înainte. Are nevoie de noi toți și mai ales are nevoie de prezența noastră la urnele de vot. Toma Corunt nu a candidat niciodată la președinție, nimic nu-l recomandă să facă asta. Intenția a fost, recunoaștem, să vă supărăm un pic, ca să nu fiți supărați după, dacă nu ieșiți la vot și iese unul ca Toma Corunt. Special pentru alegeri, pe batonul ROM scrie VOT”.

„Tu votezi. România câștigă”

Candidatul fictiv Toma Corunt s-a recomandat atunci cu numele său din cartea de identitate: Gabriel, de profesie actor. „Sunt Gabriel, pe numele meu real, și vă anunț că nu candidez la președinție. De fapt, nimic nu mă recomandă să fiu președintele vostru. Nici măcar casa asta, care, apropo, nici nu e a mea. Nu vreau să mă votați. Dimpotrivă. Vreau să ieșiți la vot, tocmai ca să nu iasă unul ca Toma Corunt. Recunosc, am vrut să vă supăr un pic doar ca să nu fiți mai supărați după. Dacă nu ieșiți la vot“, a spus actorul Gabriel Constantin. Iar falsul slogan „Eu câștig. România câștigă” s-a transformat în „Tu votezi. România câștigă”.

În perioada campaniei electorale, brandul le-a oferit românilor mai multe argumente pentru a merge la urne, precum sănătatea sau educația - „Un popor câștigător trebuie să aibă acces la un sistem de educație funcțional. Așa că ne vedem pe 10 noiembrie la VOT”. Și i-a invitat să scaneze batonul de ciocolată pentru a găsi pe site-ul romautentic.ro mai multe motive pentru a se duce să voteze.

O parte dintre cei care au urmărit clipurile inițiale cu Toma Corunt și-au dat seama că nu poate fi vorba despre un personaj real. Toată lumea știe astăzi că acesta este doar un candidat fictiv. Însă lucrurile pe care le susține el nu sunt de necrezut și de nemaivăzut pe scena politică românească.

Iar votul este una dintre puținele parghii pe care un cetățean le are la îndemână pentru a ține astfel de personaje departe de putere. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Anul trecut nu iesira-ti la vot, neam de găini. Acum vreți să votați un criminal (,Colectiv) sau o proasta. Lasă că mai trage Ioha un tun, niste armament, ceva...
    Cum a fost acu' un an? Daca UE, Ioha și Andrea Esca zice sa nu votam, stam in casa. Mai pe romaneste ați zis: '' pentru bani ne f... si-n c...''
    • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Dacă n-ați priceput că ăla era un referendum pentru re-câștigarea popularității pierdute a psDragnea după 10 august, n-am ce face. Nu ne pândesc gheii pe la colțuri, ba nici nu prea aud de ei. Unde era pericolul? ACUM unde-i? S-a schimbat ceva? Un referendum pentru o cauză cvasi-inexistentă, o mobilizare uriașă, pentru ce? Foarte suspect.
      Postările dvs par decupate de la antene.
      Cred că știți ce vor psd, nu? Da, să ne-o tragă ei nouă. Gheii și-o trag doar între ei, asta-i deosebirea.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      check icon
      Acel referendum a fost initiat de oameni apolitici, unii din ei cunoscuti in lumea crestina protestanta. Dragnea doar a vrut sa-si traga frisca ca sa mai traga de timp. In SUA 5% din cei ce apar la tv la ore de varf sunt lgtb alocati prin lege. Aceiasi lgtb vor acum 20%. Dupa referendum in parlamentul romaniei s-a cerut de 4 ori pana acum adoptarea casatoriilor lgtb. In Canada sarbatoresc o luna fluturandu-si steagurile peste tot, in Suedia la gradinita s-a introdus un cuvant nou inventat, neutrul pentru ''ea'' si ''el''. Nu pot lua exemplu lui Fredie Mercury si sa-si petreaca viata privata in intimitate, fara tam-tam?
      Eu cred ca e mai mult decat atat. Draci/masoni care nici nu sunt lgtb ne manjesc viata cu spurcaciuni ca sa nu avem timp sa ne mai tragem sufletul. Apropo de ghei, sa-ti spun amintirele mele personale. Pe la 13-14 ani asteptam pe Calea Victoriei la ora 22 sa iasa maica-mea de la servici. Am fost abordat de unul care vroia sa mi-o suga. Romantic, nu? Apoi acum 5 ani am vazut la metrou la Piata Unirii un pusti de 14 ani aproximativ care se saruta timid cu un buhait de 60 de ani.
      Mai vorbesc cu diversi oameni mai in varsta si aflu ca perversiunile sexuale, alea considerate deja normale (sexul oral de exemplu) li se par scarboase si de neacceptat. Noi traim de 40 de ani in lumea filmelor porno si vrand-nevrand ne influenteaza viata intima. Multi argumenteaza ca si pe timpul romanilor.... pai toti care o duc prea bine, de plictiseala, o dau in diverse. Acum se practica saritul cu coarda, veverita-zburatoare, diverse sporturi extreme si binenteles si diferite perversiuni extreme. In Belgia facura orgie cu 200 de participanti dintre care 7 facura infarct. Coalitia pentru familie dorea sa stopeze asa zisele casatorii lgtb pentru a proteja copiii aia loviti de soarta, ramasi orfani, sa nu li se mai dea cu soarta in cap si sa ajunga printre bulangii. Argumente de genul ca e mai bine decat orfan, nu tine. Un psiholog a ajuns la tv in scandalul Sorina si a spus ca de fapt sunt 80000 de familii ce vor sa adopte copii si doar 50000 de copii adoptabili, doar ca avem o lege stupida care spune ca termenul de acomodare in cadrul orfelinatului intre copil si viitorii parinti este de 2 ani. Specialistul recomanda doar 3 luni.
      Si stati linistita ca in spatele lui Dragnea se afla unul care si-a pierdut popularitatea de 25 de ani si tot face si desface prin politica, nu mai zic de afaceri. Pai credeti ca in afacerea cu gazele din Marea Neagra nu-i nici un cetatean roman? Nu-s decat 100 de miliarde in joc. Apropo, in saptamana in care Orban a preluat guvernul, Ioha a vorbit despre aceasta afacere.
      Restul e gargara, iar chestia cu referendumul putea fi un semnal ca n-am ajuns atat de jos incat sa acceptam orice pentru un trai mai bun. Dar se pare ca asa este, inchidem ochii si in fiecare an 3000 din 100 000 de fete vor deveni curve fara voia lor, anual 80 000 de rumani vor pleca in sclavie si nu-si vor trai viata alaturi de nevasta si copii, noi ceilalti ne vom arunca priviri urate pentru un loc de parcare sperand ca Ioha, Veorica sau cine-o mai veni sa ne faca autostrazi din fata blocului pana la birou.
      Natia romana a murit deja, iar pe 7.08.2018 s-a ''semnat'' actul de deces. Pacat.
      Natiile mari traiesc mii de ani, cele mici doar 1000. Noi am ajuns doar la 700.

      • Like 0
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      A fost inițiat exact de oameni politici, anume de PNL prin 2016 dar n-au avut forța să continue. Dragnea a preluat la fileu. Românii sunt creștini, căsătoria homo nu va fi acceptată în veci. UE stipulează clar, fiecare stat face cum vrea, potrivit cu particularitățile culturale. Potrivit legislației actuale NU NE POATE IMPUNE NIMENI NIMIC în acest sens. De aceea nu cred că ne paște vreun pericol. Gheii ar putea avea doar un parteneriat civil, care apropo, încă nu este. Câți hetero nu pun mâna pe dosul femeilor, ba mulți le și violează! Experiența dvs pare șocantă dar în comparație cu actele de agresiune sexuală hetero e una izolată. ...Ei nu devin, ci sunt așa, n-au de ales. Nimeni nu poate deveni ceea ce nu este, asta nu înțelegem. De ce atunci există tineri născuți și crescuți în familii normale și care sunt gay?
      Romanii erau vestiți pentru orgii, homosexualitatea era cunoscută grecilor antici, astea nu-s de ieri, de azi.
      Plus că intoleranța nu ne face bine. Ei cu a lor, noi cu a noastre. Ei nu s-ar fi exhibat în public, cu parade gay dacă ceilalți nu s-ar fi arătat intoleranți. Astea ar înceta poate dacă ceilalți i-ar privi cu indiferență. Totul pleacă de la ideea greșită că homosexualitatea ar fi voluntară. Sunt numai cazurile de private de sex, ca în închisori dar asta e doar o soluție de urgență, afară revin imediat la ce erau nativ, hetero. Și nu înseamnă că trebuie să acceptăm totul în bloc. Nu ne obligă absolut nimeni.
      • Like 0
  • Eu cumparam din cand in cand cate 4-5 batoane ROM. Acum sigur o sa cumpar cateva batoane VOT in plus - pentru a le oferi cadou celor apropiati. Felicitari pentru campanie
    • Like 9
  • Foarte bună și utilă social campania, o să îmi cumpăr o ciocolată Rom (Vot) să îi răsplătesc
    • Like 5
  • Foarte bună și utilă social campania, o să îmi cumpăr o ciocolată Rom (Vot) să îi răsplătesc
    • Like 2
  • Corect este "grizonant", nu "grizonat". In rest, cine vine la vot, vine la vot. Cine nu, nu. Mi-e greu sa cred ca o cioco ii poate convinge...
    • Like 2
    • @ Marius Oană
      Mda,aveți oleacă de dreptate.
      Pe unii pare-se că nu-i convinge să iasă la vot nici amintirea lui 11 dec.2016.
      Deci hai să-l repetăm,ca să avem după aia de ce ne văita!Și emigra(cine poate,cine nu...).
      • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult