Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce cred că ieșirea USR PLUS de la guvernare a fost o eroare

Dacian Cioloș și Dan Barna -

Cred cu tărie că USR PLUS este singurul partid parlamentar ce poate convinge indiferenții să voteze. Dacă ținem cont de ultimele alegeri, acești indiferenți nu ar fi deloc puțini. „Decât” vreo 69%.

Și apropo de acest procent, ca scurtă paranteză, trebuie să fie îngrozitor pentru un lider politic să se uite la această cifră, și apoi să vorbească despre interesele românilor. Nu, dragilor, nu prea mai reprezentați interesele cuiva…

În fine, revenind.

Spuneam că USR PLUS ar fi singurul partid care s-ar putea atinge de cei 69%. Ar mai fi și PNL, dar ei par a avea cu totul și cu totul alte preocupări.

După ceva jocuri, demisii, transparențe, valori și alte cele, USR PLUS a decis să iasă de la guvernare. În aceste momente, nu este prea clar ce se întâmplă cu Guvernul României, situație care adâncește și mai mult prăpastia față de cei 69%.

Ei spun că este bine. Probabil că există în spate anumite strategii. Cred. Sper.

Eu spun că au greșit. Și vă spun și de ce. 

Nu poți rămâne permanent un analist politic

Orice organizație care vrea să fie luată în serios, politică sau nu, trebuie să intre la un moment dat în joc. Nu poți rămâne permanent pe margine și să analizezi ce merge prost. Sigur, poți. Dar să nu te aștepți că se vor îngrămădi oamenii să te voteze apoi.

Cel mai simplu lucru este să analizezi. Să emiți opinii. Da, cam cum fac eu acum ( sîc ). De pe margine, totul pare clar. Toți, absolut toți știm ce este de făcut în țara asta. Doar că mulți refuzăm să ne implicăm, iar ceilalți ne dăm seama că nu este așa de ușor cum credeam.

Marea majoritate a celor care ajung acolo, să spunem ”la putere”, dându-și seama că nu pot schimba mare lucru fără luptă, se opresc din a mai încerca. Leafa merge oricum, ce mai contează?

Uite, un motiv pentru care este greu să ajungi la cei 69%.

Lași impresia că nu poți stăpâni jocul

Este destul de clar că politica este un joc al compromisului. Al negocierilor. Al controlului și al puterii. Uneori poți să ataci, alteori trebuie să mai aștepți puțin.

Au rezistat la guvernare puțin. 10 luni. Și a părut că la primele „manevre” ale cui or fi fost, nu au găsit altă soluție decât să fugă.

Nu este deloc un semnal bun transmis electoratului, dincolo de cei care postează cu agresivitate pe Facebook. Oricum ar fi, reforme nu poți face din opoziție. Și nici de acel 69% nu te poți atinge din opoziție pentru că oamenii aceia vor mai mult să vadă și mai puțin să li se promită. 

Oamenii așteaptă altceva

Și apropo de oameni și de cei care au votat sau, atenție, ar putea vota USRPLUS. Nimeni nu se așteaptă la creșteri salariale sau de pensii din pix. Oamenii aceștia mai știu puțină economie.

Nu se așteaptă la reforme peste noapte. Toți înțeleg cumva că schimbarea nu este atât de simplă. Sigur, unii mai mult, alții mai puțin. Dar ideile generale există.

Oamenii așteaptă un alt gen de politician, care va lupta, cu accent pe „lupta” pentru interesul celor care l-au votat. Dar va lupta de acolo, de la putere, de unde poate schimba ceva. Repet, toți știm că schimbarea este grea și de asta ne așteptăm ca cei care ajung acolo să lupte pentru acele reforme.

Chiar se puteau folosi în comunicare de faptul că unii și alții încearcă să îi zboare, dar că ei rezistă și vor rezista.

Din această perspectivă, cred cu tărie că USRPLUS a greșit.

Mai mult, românii s-au cam săturat de certuri, aranjamente și, per ansamblu, de incapacitatea de a lucra în echipă. Această incapacitate vine de la școală, unde suntem forțați să lucrăm individual. Doar că acolo, sus, lucrurile nu se pot realiza la nivel individual. Nu este tenis aici.

Oamenii vor echipe, vor lideri capabili să le construiască, vor altfel de politicieni. Poate mai puțin orgolioși. Și poate mai atenți la ce simte electoratul. 

În final, percepția generală despre mediul politic este că ”toți sunt la fel”. Încrederea nu există. Cred că USR PLUS a ratat o șansă importantă. Pentru ei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Guvernarea este un joc periculos, pe coridoarele puterii învingi sau pieri. USR nu a guvernat. A fost atras într-un joc politic. PNL a guvernat. UDMR i-a ținut isonul, având alte interese. USR nu se află în aceeași situație cu UDMR. UDMR are nevoie de sprijinul electoratului maghiar, pe care îl menține la ora actuală prin alianța netransparentă cu FIDESZ și alimentarea visului "maghiarimii din bazinul carpatic". USR are un electorat care așteaptă reforme. Să faci figurație într-un guvern antireformist (de facto) te pune în situația de a-ți pierde credibilitatea. Se vede în sondaje. USR nu avea mijloace parlamentare prin care să constrângă guvernul la reforme, fiindcă PNL folosea voturile PSD și USR pierdea de fiecare dată. Cui și în ce măsură i-ar fi folosit rămânerea la o astfel de guvernare în care ei de fapt nu guvernau nimic?
    • Like 0
  • Cei 69% sunt nehotaratii care nu stiu daca sau cum sa voteze si nu stiu nici daca sau cu ce sa se vaccineze. Nu stiu nimic. Si nici nu ii intereseaza.
    Le e frica sa nu greseasca tabara, asa ca mai bine nu fac nimic.
    Sau cred ca toti politicienii, vaccinurile si virusurile sunt la fel, deci nu aleg nimic.
    Stanga sau dreapta, vaccinat sau nevaccinat, bolnav sau sanatos, viu sau mort, e tot aia pentru ei.
    O sa dam inainte cu ei. Tara orbilor.
    • Like 3
  • Iertata sa-mi fie nedumerirea: cum poți sa faci ceva. la guvernare, când ești minoritar între 2 parteneri care nu asculta decât de propriile lor interese? Și care te sfidează, te caroteaza, mint de rup, ascut PP-ul (presa și postacii)? Uitati-va, dacă n-ati facur-o pana acum, la ce i se face Clotildei Armand. Fără nici o rușine, fără ascunzișuri... asa pe față. Sau citiți interceptările făcute de DNA liberalilor care spuneau răspicat ca ei trebuie sa scape de USR PLUS si sa guverneze cu PSD din umbră. Adică ce e la sectorul 1, în Parlament, pe la Iași, Brașov, Timișoara...
    • Like 2
    • @ Vladimir Bogdan
      Delia MC Delia MC check icon
      Dle, dnei Clotilde i le face psd și rușine lor.
      Vă rog numai un link spre acele interceptări.
      Mulțumesc.
      • Like 0
    • @ Vladimir Bogdan
      Mi-a plăcut asta cu „2 parteneri care nu asculta decât de propriile lor interese”
      Se ridică atunci o întrebare. USR+ de care interese ascultă?
      • Like 1
  • Toate argumentele pe care le-ati folosit , pot fi invocate si pentru iesirea de la guvernare . Deci sa stai la guvernare in conditiile in care: 1.proiectele tale initial agreeate sunt blocate Aproape niciunul din obiectivele programului de guvernare nu e antamat. Ministrii si primarii USR sunt boicotati. 4. Hotarari importante pentru tara sunt luate fara consultarea normala in coalitie. Iesirea de la guvernare e singura miscare demna si logica pentru USR! Lucrurile nu se schimba de la sine !
    • Like 2
  • USR-PLUS a dat dovadă de două lucruri importante : Nu se cramponează de pierderea posturilor , mai pe scurt coloană vertebrală și al doilea mai important : Principiile nu se negociază ! Oricare ar fi fost poziția lor în raport cu Câțu , ar fi fost greșit. Acest val de schimbare pornit nu de la Câțu cum credeți , ci de la păcăliciul care a ajuns după șapte ani de guvernare , a fost propagat în aripa PNL care nu a uitat încă beneficiile USL ! Toată mascarada asta se sprijină pe Marea Trădare pentru că în final , se vor dovedi toate aceste scheme ale ,, politicienilor" de clasă , subnutriți intelectual și prinși în jocul făcut până acum , 30 de ani. Poziția USR-PLUS este singura , chiar dacă dureroasă, de a duce mesajul schimbării mai departe. Vor pierde guvernarea , ei și ce! Vor câștiga încrederea într-un viitor demn și corect. Pe această linie sunt sigur că vor câștiga următoarrle alegeri ( vorbim de un partid tânăr și fără prejudecăti) .
    • Like 2
  • Ina18 check icon
    In urma cu 2 veri,vacanta "acasa",fac o vizita la sediul USR din frumosul oras din Maramu.
    Ii cunosc si imi fusesera calduros recomandati de o fosta colega.Ea,alaturi de alti oameni plin de idealism,faceau un soi de munca de voluntariat,ajutau pe unde puteau,uneori cu bani de acasa...
    Si?De ce scriu asta?
    La scurt timp am aflat de ceva certuri,ceva demisii.Nu mi-a venit sa cred,le-am crezut exagerari,barfe,chestiuni nesemnificative.
    Imi pusesem nu doar sperante ci si incredere in acest partid.
    Dar,se pare ca nu putem mai mult,
    Fara rautate,o intamplare de pe aici,care a capatat .cu timpul,statut de legenda.
    O firma mare,constructoare de masini.Angajati vreo doi-trei romani,fac niste inovatii grozave.Un sef vine cu ideea sa faca o sectie cu romanasi tineri,isteti,harnicuti,priceputi.
    Merge treaba ca pe roate...dar numai un timp.
    Incep sa se certe intre ei.Experimentul a dat,din pacate,gres.
    Nu as numi-o mentalitate,mai degraba un aspect al disciplinei intr-un grup de rebeli cu bune intentii dar care au mare nevoie de o indrumare,cum sa zic,ceva mai severa.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Da si nu. In primul rand USR+ nu este capabil sa convinga indiferentii sa voteze. S-a vazut la ultimele alegeri. De ce? Pentru ca USR+ este un partide de nisa, care se manifesta on-line cu rebeli fara cauza si biciclisti fara biciclete si preponderent urban. Nicioadata nu s-au adresat intregului popor - atat on-line cat mai ales off-line, si mai ales TUTUROR claselor sociale. De ce? Simplu. Pentru ca nu au reprezentanti din toate clasele sociale si mai ales discurs politic adecvat. Ii vedeti pe USR+ sa schimbe pantofii sau sandalele si sa ia cizme de cauciuc si sa colinde satele mocirloase din Romania, macar la alegeri cum fac PSD si PNL, si sa mearga la toalete din spatele curtii? Nu, si nu cred ca se va intampla vreodata. Iar acea populatie care nu este satisfacuta de PSD si PNL si nici macar vizitata de USR+ va trebuie sa voteze cu cineva? Si vor vota cu AUR pentru ca ei au discursul pentru ei.
    Revenind la situatie actuala, cu siguranta este si o imaturitate politica, dar pana la urma cat sa stai sa iti iei pumni in fata - mai mult sau mai putin meritati - de la un partener care nu te place deloc si te-a acceptat pentru ca nu s-a putut altfel. Care ti-a promis ceva la intrare in alianta si face altceva?
    Este aceeasi situatie ca o sotie abuzata permanent de sot. Nu plec pentru copii, in limbaj politic nu pleca pentru a "salva" tara, si raman pana cand poate mor, politic pana cand voi fi desfiintat partidul. Prostii.
    Acum sotul abuzator trebuie sa se descurce singur si sa-l vedem cat de cocos este, acum cand nu poate sa isi acopere frustarile prin pumni si trebuie sa se descurce singur. Si in bunul mers al politichiei romanesti, acum ca a plecat, sotia este curva, de fapt nu stia sa gateasca deloc, cam proasta i nu se ocupa de copii, etc. etc. DAR eu sunt un marinimoas si o primesc inapoi si asa cum este, adica, curva, proasta si lenesa ca am nevoie de ea. Pe bune?!! Dupa toate discursurile si mai ales jignirile publice sa te astepti ca USR+ sa se intoarca? Trebuie sa fi putin dus cu capul ca sa crezi asa ceva.
    In plus, eu zic sa nu mai muscam la fentele cu suntem in pandemie si vai ce ne facem? Sa salvam tara de PSD-isti? Ca trebuie sa fim uniti sa luam banii de la EU care ne scot din saracie! Si alte sloganuri patriotice de doi bani.
    Indiferent ce se va intampla politic, viata va merge inainte, soarele va rasari in fiecare zi, si noi vom trai viata pe care ne-am facut-o cu conducatorii pe care ii meritam.
    • Like 2
    • @ Nume
      Vechea și răsuflata meteahnă a aruncării răspunderii asupra unei singure părți.
      • Like 4
  • USR PLUS este singurul partid parlamentar care m-a convins sa NU mai votez. Mai concentrat, ALLEN COLIBAN, care, ajuns din nefericire primar al Brasovului, a reusit in scurt timp sa faca praf transportul public (chiar bine pus la punct in mandatele primarului anterior) si s-a apucat de spart strazi care erau pana atunci "bine mersi", pentru a reinnoi stratul de asfalt si a schimba bordurile. Dar procedeele astea de a baga bani in buzunarele cui trebuie au devenit banalitate in Romania.
    • Like 3
    • @ Liviu Catana
      Adică dintr-un exemplu (discutabil) ai ajuns să tragi o concluzie despre întreg partidul? Haiosule care ești tu trol.
      • Like 3
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Eu am înțeles că și-a ilustrat concluzia cu un singur exemplu.
      Cîte exemple ar fi trebuit să dea ca să nu-l mai considerați troll?
      Două? Trei? Cinci?... Care e numărul minim?
      • Like 2
    • @ Nelu Mares
      Problema pe care o vad eu (in realitate, in viata de zi cu zi, nu neaparat printre pagini), dezvoltand acest "singur exemplu", ar fi urmatoarea; si doare: folosim abuziv si impertinent noțiunea "ăia". Nesimtitii, inconstientii, hotii, analfabetii, incompetentii, care "ne fac viata grea", din Partide (toate), Guvern (toate), Parlament (toate), Justitie (toata), Presedintie (toate), provin dintre noi, de langa noi. Dumneavoastra, eu si altii suntem "ăia" pentru domnisoara cu "troll-ul". Lucru pentru care suntem si noi vinovati.
      Personal, simt nevoia unei reforme profunde a Statului (mi-e teama sa spun, poate a Neamului?), dar asta nu cred ca o va face nici o miscare de tip "haștag", daramite vreo formatiune politica. Sa incep cu mine, deci...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult