Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

De ce cred că prezența la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale este obligatorie

Viorica Dancila - vot - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 10 noiembrie 2019, a consemnat un rezultat bun pentru președintele Iohannis. Mai mult decât atât, PSD a înregistrat cel mai slab rezultat din istorie, obținând doar 22% din sufragii, candidatul Viorica Dăncilă a intrat în turul doi de pe a doua poziție la o diferență de peste 1,4 milioane de voturi față de Klaus Iohannis, care a obținut peste 3,4 milioane de voturi.

Conferința de presă din 19 noiembrie 2019 a doamnei Dăncilă ne-a arătat, dacă mai era necesar, direcția spre care s-ar îndrepta România având în funcția supremă în stat o asemenea persoană.

Întrebările jurnaliștilor prezenți la dezbatere, legate de justiție, economie, climat social și modul general în care doamna Dăncilă a acționat, în calitate de șef al guvernului României, au stârnit zâmbete, dar au și consternat pe alocuri.

Pentru candidatul PSD, Diaspora este considerată “Ăștia“, ordonanță OUG 13, care a scos în stradă sute de mii de români a fost constituțională, fără a menționa și dezastrul pe care l-ar fi provocat dacă rămânea în vigoare. Legat de asaltul asupra justiției a declarat că nu are niciun fel de implicare.

Nivelul deficitului bugetar, care probabil va depăși 3% anul acesta, este o consecință directă a deciziilor luate de guvernul doamnei Dăncilă. Are vreo implicare? În viziunea dumneai pentru depășirea deficitului bugetar de 3%, care ar pune România în situația deloc dorită de declanșare a procedurii de deficit excesiv, de către Uniunea Europeană, este de vină actualul executiv, nu cel al PSD. Doamna Dăncilă și guvernul PSD, nu și-au asumat în niciun moment responsabilitatea pentru rezultatele dezastruoase ale economiei românești, ca urmare a deciziilor guvernului PSD.

La întrebarea “Considerați că Dragnea a fost bun sau rău pentru România? “, doamna Dăncilă a evitat răspunsul, afirmând “Noi ne asumăm istoria partidului și luăm lucrurile bune de la liderii care au adus plus valoare. Liviu Dragnea a avut și lucruri bune, și rele. Un lucru bun, programul de guvernare“. Același program de guvernare care a produs dezechilibrele economice actuale…

Conferința doamnei Dăncilă a semănat cu o discuție în fața unui aprozar, o combinație de afirmații prin care încerca să se autovictimizeze, amestecate cu fake news-uri, toate acestea rostite într-un limbaj care nu este caracteristic unui om ce aspiră la ocuparea funcției supreme în stat.

Întreaga atmosferă din ultimii 3 ani, dar și declarațiile unor membri ai staff-ului PSD, din ultimele zile, ar trebui să ne proiecteze o imagine a ceea ce ar urma în viitor cu un astfel de președinte la Cotroceni. Ură, dezbinare, știri false, diletantism și minciuna promovată ca politică de stat.

Prin afirmațiile xenofobe ale Liei Olguța Vasilescu, în legătură cu lagărele de concentrare, am fost jigniți cu toții, laolaltă. Români, evrei, germani. O afirmație ce jignește victimele Holocaustului. Este inadmisibil ca în 2019 să asistăm la un astfel de spectacol macabru al afirmațiilor despre lagăre de concentrare, promovate în spațiul public cu atâta seninătate. Aceste declarații ies din sfera normalității, a umanității. S-a dezis doamna Dăncilă de cele afirmate? A fost Lia Olguța Vasilescu îndepărtată din funcțiile pe care le ocupă în PSD ca urmare a afirmațiilor sale?

Toate acțiunile guvernelor PSD, din ultimii 3 ani ar trebui să reprezinte o dovadă a ceea ce ar putea continua în următorii ani dacă acest partid ar câștiga alegerile prezidențiale.

Evenimentele din 10 august 2018, când manifestanții au fost gazați de către forțele de ordine a fost catalogat de către doamna Dăncilă drept o lovitură de stat.

Scandalul diplomatic declanșat de către afirmațiile doamnei Dăncila și ale lui Liviu Dragnea, despre mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, care au avut ca efect direct respingerea candidaturii României pentru un loc în Consiliul de Securitate al ONU, în defavoarea Estoniei (1,3 milioane de locuitori) și a statului Saint Vincent și Grenadine (110.000 locuitori), sunt dovezi suficiente pentru a merge la vot în 24 noiembrie. România a primit un vot negativ din partea tuturor statelor arabe. Au fost aruncate astfel în aer eforturile diplomației românești din ultimii 40 de ani, perioadă în care România a dezvoltat relații foarte bune atât cu statele arabe, dar și cu statul israelian.

Starea economiei și dezechilibrele provocate de către deciziile guvernului PSD sunt un alt motiv pentru a merge la vot și a respinge modul în care PSD dorește a conduce România.

Și nu în ultimul rând avem nevoie de un președinte care să știe unde se află atunci când se află în vizite externe, care să știe că Podgorica este capitala Muntenegrului, iar Pristina a statului Kosovo.

Imediat după anunțarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale am asistat la o adevărată campanie de tip fake-news a PSD îndreptată împotriva lui Klaus Iohannis. Imagini trucate, minciuni și invenții, încercări grosolane de a manipula și induce în eroare opinia publică. Toate aceste acțiuni reprezintă arsenalul cu care PSD dorește să o propulseze pe Vasilica Viorica Dăncilă în funcția de președinte. Ceea ce nu înțeleg liderii acestui partid este că românii au un grad de inteligență ridicat. Ce reușește această strategie de cea mai joasă speță este să enerveze electoratul și să arate adevărata față a celor ce conduc acest partid. Ei nu pot înțelege deserviciul uriaș pe care singuri și-l fac deoarece întregul lor univers este construit pe non-valoare, impostură și minciună.

De aceea este necesar ca pe 24 noiembrie să mergem cu toții la vot!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Observ ca indemnurile de iesit la vot sunt indreptate catre nehotarati cu explicatia ca daca nu vor sa iasa la vot vine prapadul psd-ist si ca nu o sa le fie bine nici lor, nu numai noua celor care iesim la vot.
    In aceasta logica se considera ca nehotaratii sunt anti psd-isti. Dar sunt in realitate? Nu s-ar putea sa fie si un electorat mai educat si mai prosper care este mai favorabil ideilor de stanga decat celor de dreapta? Care nu sunt neaparat de acord cu ce a facut psd-ul in ultima perioada, dar acest lucru nu ii convinge totusi sa sa voteze dreapta? Toate aceste indemnuri nu inseamna neaparat si o mobilizare a dezamagitilor de psd care in ultima perioada au fost amenintati ca scopul dreptei este sa distruga psd-ul? Eu sper ca nu
    Cred ca cei care vor sa iasa la vot sunt deja convinsi, iar nehotaratii nu vor iesi orice am face. Asa cum arata statisticile sunt in jur de 30% din populatei care sunt indiferenti de cine este la vot. Sunt descurcaretii care se descurca in orice regim.
    Eu cred ca este important sa iasa cat mai multa lume sa iasa la vot pentru a avea o reprezentativitate mare si de a intelege in ce directie trebuie sa mearga aceasta tara. Vrem o Romanie moderna, prospera si progresista cu valori europene sau vrem o Romanie traditionala, retrograda corupta si fara valori.
    • Like 0
  • Simplu si clar: intre Veo si Iohannis, il votez pe Iohannis. Are multe bube, poate, dar din orice unghi ai analiza, tot e mai bun ca vaca aia mincinoasa si tupeista. Este adevarat, functia prezidentiala a ajuns sa fie mai mult decorativa, dar nu ma pasioneaza brosele cucoanei analfabete. Si nici partidul din care face parte si din cadrul caruia este manipulata (ca doar nu credeti ca ea singura, cu capsorul ei de pavian europarlamentar, inventeaza discursurile si raspunsurile la intrebari.... chiar si acele raspunsuri care de fapt ocolesc subiectul....). La matura cu Viorica, acolo e locul ei
    • Like 2
  • Deși am participat la toate procesele electorale din ultimii 30 de ani, niciodată nu am avut un sentiment atât de puternic că, acum, pot contribui și eu la dărâmarea comunismului în România. Îmi vine să cred că același sentiment l-au trăit și germanii atunci când, cu toții, au pus mâna la demolarea zidului berlinez !
    • Like 3
  • Cri check icon
    Analiza d-lui. Claudiu Vuță porneste de la premiza, sacrosanta pentru domnia sa, ca PSD cu a lui Dancila sunt "rai", iar PNL cu al lui Johannis sunt "buni". Astfel ca din start, cititorii acestui articol pierd sansa de a citi o analiza obiectiva si o critica echilibrata. Insa desigur ca dl. are deplina libertate de adetesta si respectiv de a admira orice politician sau partid considera dansul
    Astfel, dl. Claudiu Vuță critica, pe buna dreptate, exprimarea nefericita a d-nei Dancila despre votantii din diaspora, insa nu aminteste nimic despre gafa, la fel de stupida si impardonabila comisa deJohannis, atunci cand a vorbit despre presupusele intelegeri ale PSD-ului cu evreii,
    Iar ""scandalul diplomatic"" despre dorintza guvernului roman de a muta ambasada la Ierusalin poate fi un scandal doar in mintea unora care uita ca si alte tari au urmat decizia SUA fara a se declansa niciun fel de ""scandal"", fie el si diplomatic.
    Ca sa nu mai vorbim de faptul oricine are un pic de habar de istorie stie ca Ierusalimul a fost capitala ( spirituala si politica a ) lumii iudaice nu de ieri, ci de vreo 5 mii de ani. ca sa nu mai vorbim de faptul ca Israelul, ca oricare stat suveran de pe mapamond, are dreptul sa-si stabileasca capitala oriunde doreste pe teritoriul national. Iar ura arabilor fatza de evrei se va mentzine deocamdata la acelasi nivel indiferent daca vorbim de Tel Aviv sau de Ierusalim.
    Dl. Claudiu Vuță critica ""avant la lettre"" o posibila depasire a sfintei cifre de maxim 3% deficit bugetar impusa de UE, venind in siajul declaratiilor iresposnabile ale noului Ministru al Finantelor care a ""descoperit"" gauri bugetare uriase si o dubla contabilitate in bugetul tarii dupa doar cateva zile de la preluare, declansand, prin aceste afirmatii iresponsabile, scaderea puterii leului cu prejudicierea intereselor financiare a milioane de cetateni si prejudicierea afacerilor multor firme.
    Dar, pentru ca PNL este neaparat "bun", dl Vuță trece fara comentarii peste prostiile debitate de dl. Catzu.
    • Like 0
  • Mda, votul contra dnei Dancila e necesar, nu ca dl Johannis ar fi mai breaz, dar ar trimite psd-ul langa pnt-cd . Si poate ar fi necesar ca psd-ul sa stea o vreme ceva mai lunga in opozitie si poate pana la viitoarele alegeri parlamentare si locale sa se limpezeasca apele in usr si plus. Diminuarea puterii actualilor "baroni locali" sau jupanii sustinututi in marea lor majoritate de psd poate ar impulsiona reformele in Romania si poate ar mai diminua ceva din coruptia si traficul de influenta de la nivel local.
    • Like 1
  • Corina check icon
    Trăim vremuri horror, când până și evidența trebuie demonstrată. Vă mulțumesc pentru efort. Evident că trebuie să votăm.
    • Like 4
  • Domnul Iohannis ne-a demonstrat in cei 5 ani de mandat cat de putin importanta este functia de presedinte. Drept urmare voi sta acasa.
    • Like 3
    • @ Semirhage
      Corect! Pentru asta, lasă-o pe miss Piggy să câștige, ca o să-ți demonstreze în următorii cinci ani cât de importantă este funcția de președinte pentru ei.
      Drept pentru care o vei vota peste cinci ani, că o să ai motive, nu-i așa?
      • Like 5
  • Totul a pornit de la o dezbatere. Jurnalisti, comentatori, postaci, oameni cu interese, toti au au gasit numitorul comun pt campania anti vot.
    Si daca ar fi avut loc dezbaterea? Fara sa fiu profet, rezultatul ar fi fost acelasi : unul prost, altul arogant. Stam acasa. Este singura varianta sa poti echilibra cat de cat balanta.
    EU VOTEZ. Si respect pe toti oamenii care voteaza, chiar daca voteaza cu altcineva decat votez eu. Pentru toti cei care nu voteaza nu am decat dezamagire ...si mila.
    • Like 6
  • Eu pot sa spun ca in zilele trecute de la turul 1 si pana acum m-am convins tot mai mult sa absentez la turul 2. Pe langa aroganta in crestere a presedintelui Iohannis, creste si asaltul de indemnuri si manipulari destinate sa ma duca la vot. Asta in conditiile in care mi se pare total nerelevant daca Iohannis va castiga cu 51% sau 70%.
    • Like 4
    • @ Nicu Buculei
      check icon
      Stai frățicule acăsă.. lasă că votează țara pt tine.... Tu doar tre' să-ți schimbi nickname-le și e OK, o poți lua de la capăt!
      Da, nici eu n-am identitate reală (tocmai ca TU să știi că nu e reală), dar fă ca mine (incognito) exercițiul de-a fi ceaa ce cu adevărat ești!
      Și zi, deci tu cu sufletul tău): chiar e mai bună Dăncilă ca Iohannis??
      Băi, dacă crezi că da, voteaz-o! Serios, voteaz-o! Că te reprezintă și e normal să te reprezinte.
      • Like 8
    • @ Nicu Buculei
      Nicușor, tată, adică tu ai nevoie de îndemnuri și manipulări ca să ieși la vot? De capul tău, nu? Atunci, bravo, băiete, nu te lasă dus de nas, stai acasă.
      Apropo, crezi că e chiar așa de nerelevant dacă proasta statului obține 30 sau 49%?
      • Like 5
    • @ Romeo C.
      Multumesc ca mi-ati demonstrat punctul de vedere :)
      • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      Și eu îți mulțumesc că ești băiat fin și nu te superi.
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Delia MC Delia MC check icon
      Ce n-am fi dat, acum un an, să avem configurația asta, să putem să le dăm un șut undeva psd! Ne temeam de dictatură și eram efectiv cu mâinile legate!
      Acum avem în mâna noastră instrumentul să le zicem "pa" pentru mult timp. Și ce facem? MOFTURI. Că ăla e așa...că a făcut așa...iarăși nu mai vedem decât copacii dar pădurea ba! Ca și copiii răzgâiați. Ne pișăm iar (scuze) pe el de vot.
      Îndemnul de a vota NU E MANIPULARE, e îndemnul de a ne exercita dreptul democratic. A, poate nu vrem democrație sau ni s-a urât deja cu binele...Sau mai corect, n-o merităm.
      • Like 1
  • raimond check icon
    De 30 de ani (hai, 20) romanii fac alegerea gresita. Voteaza parlament rosu ciumat, dar sunt foarte "anti" la prezidentiale. PSD-ul nu a mai avut presedinte de nici ei cred ca nu mai stiu de cand. Asta nu i-a impiedicat sa distruga tara asta intr-o veselie. Poate ca Viorica presedinte va fi ultimul cui in cosciugul PSD. Poate parea paradoxal, dar cu Vio presedinte vor fi extrem de vulnerabili.
    • Like 4
    • @ raimond
      Teodora check icon
      Va fi ultimul cui în coșciugul nostru...
      • Like 3
    • @ raimond
      Maria check icon
      Aici cred că greșiți, .....noi vom fi cei vulnerabili.
      • Like 2
    • @ raimond
      Am o veste socanta: si Iohannis e rosu, doar ca in ultimii cativa ani s-a prefacut a fi doar rozaliu
      • Like 0
    • @ Nicu Buculei
      Iohannis nu e nici măcar rozaliu, de fapt nu e de nicio culoare.
      Din păcate, alternativa e... sumbră.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult