Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De ce iubesc schiul de primăvară

Apres schi

Una din lecțiile fundamentale despre subtilitatea vieții naturii o am de la tata. El mi-a atras atenția că pițigoii cântă diferit în funcție de sezon. Simplificând, pentru a fi memorabil, tata mi-a spus că iarna, când e ger, pițigoii cântă „opinci, opinci”, denunțând nedreptatea de a trebui să evolueze desculț. Primăvara, când greutățile sunt uitate, cântă „țurțudău, țurțudău” (țurțudăul este un vârf de deal, regionalism din zona Buzăului). Exact la fel e și cu schiul.

Schiul de primăvară e mai puțin legat de performanțe sportive și are legătură mai mult cu sinteza de vitamina D și cu apres ski-ul. La altitudini mari, încă poți face coborâri în forță, dar schiul de primăvară nu e despre asta. Schiul în martie și aprilie e despre un pârâiaș care gâlgâie de sub zăpada de sub telescaun. E despre pițigoii care cântă țurțudău și despre mirosul de rășină de brad care cu cât e mai cald, cu atât e mai puternic. E despre bondarii care se avântă suicid peste întinderea albă, căutând cu disperare un petec zvântat pe care să aterizeze. În afară de aceste detalii care pentru unii nu sunt importante, există și avantaje mult mai palpabile.

Primăvara, densitatea schiorilor pe pârtii e foarte mică, și – lucru foarte important! – toți schiază bine. Nu se apucă nimeni să învețe să schieze în aprilie. Sunt doar veterani, care înțeleg și aplică toate măsurile de comportament defensiv și etichetă în schi. Sunt puține elicoptere sanitare primăvara pe pârtii. Ziua e mai lungă și mai caldă și – esențial! – toate cabanele au o zonă de șezlonguri.

Am fost o săptămână la schi în Franța, la Val d’Arly, ca parte a echipei României de schiori jurnaliști (mai corect: jurnaliști care schiază). Au participat jurnaliști din 30 de țări la cele două probe (slalom uriaș și schi fond). O observație amară: România nu are exemple și o tradiție a schiului de performanță care să se transmită capilar și să se traducă într-un mental pregătit pentru podium. La noi, maxima satisfacție la schi e să prinzi loc de parcare aproape de gondolă. E o revelație pe care ești silit să o ai când te compari în cursă cu italieni, francezi ori elvețieni, care vin de fiecare dată să câștige. E a treia astfel de competiție la care particip și la care obțin un anonim loc la mijlocul clasamentului, fără nicio speranță de acces în primul eșalon valoric. Minima mea satisfacție: sunt unul din puținii români care au puncte FIS (participare la o cursă de schi omologată FIS).

Domeniul schiabil Espace Diamant e foarte aproape de mai celebrele Chamonix ori Megeve și își merită numele. E greu să bați priveliștea Mont Blanc-ului din orice colț al domeniului de 200km de piste aflate pe 3-4 versanți diferiți. E imposibil să nu simți că aici se suprapun pentru doar câțiva kilometri pătrați zonele unde se pot fabrica și brânza Beaufort și cea Reblochon AOC (appellation d'origine controlee). Tartiflette, fondue, raclette? Franța rurală are un șarm pe care nu-l găsești în Austria, unde totul e nichelat. În plus, există Mont Blanc, un vârf la care te poți uita cum se înroșește în fiecare oră de aur a înserării.

Clubul jurnaliștilor schiori din România se numește AJSR și e afiliat la organizația mondială SCIJ care organizează anual (de obicei primăvara) o întâlnire într-o stațiune de schi dintr-una din țările membre. Anul viitor, vom merge în Rusia sau Japonia, unde sperăm să facem, ca de fiecare dată, o figură frumoasă pe pârtii și în afara lor. Hai România!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Ati incurcat-o domnule jurnalist !!?? Raul a invatat regulile democratiei si poate lua la intrebari pe oricine !!! Ce , daca nu sunteti persoana publica credeti ca ati scapat de rigorile vietii dambovitene !!??
    • Like 1
    • @ Ionel
      are si domnul Raul dreptatea dumnealui :)
      • Like 0
  • Raul check icon
    Ati fost pe bani publici, pe banii unei firme, sau pe banii dvs? E important de specificat astfel de lucruri.
    • Like 0
    • @ Raul
      Costurile deplasarii se suporta individual, de fiecare participant. Multumesc pentru intrebare, domnule Raul, am omis sa mentionez in text.
      • Like 1


Îți recomandăm

 expert contabil

Pentru fiecare 10.000 de lei distribuiți, impozitul crește de la 1.111 lei la 1.905 lei, iar firmele trebuie să verifice activul net și capitalul social înainte de a face orice distribuție. „Cota de 16% intră în vigoare de la 1 ianuarie, dar se aplică pentru dividendele distribuite după 1 ianuarie. Or, ce dividende pot eu să distribui în ianuarie? Pe cele din trimestru IV, cele care se formează chiar acum”, explică expertul contabil.

Citește mai mult

Profesori

Ca om care și-a luat întotdeauna profesia în serios, cu multă pasiune, uneori poate prea multă, cu nopți nedormite corectând teste și realizând câte un raport cu măsuri ameliorative pentru fiecare elev, cu ore întregi petrecute la cursuri de formare, bani cheltuiți pe webinarii și conferințe, cu sute de consultații cu părinții și grelele încercări de a-i face să înțeleagă unde trebuie lucrat, exersat, cu timpul meu liber spulberat pe a face zeci, sute de fișe de lucru personalizate, aplicate lacunelor specifice ale copilului. Cu toate acestea și multe altele, domnule ministru cu prea puțină viziune în preuniversitar, mă simt profund jignit de declarațiile dumneavoastră recente.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon bere - getty

Pentru cei neinteresați de cărți, Domnul John (sau George) era doar un cavaler al apocalipsei. La scurt timp după ce se așeza, frații Achim ieșeau pe terasă și treceau pe la fiecare dintre mese cu același text, rupt parcă din Pe aripile vântului: ”Hai, băieți, hai, e și mâine o zi. Hai, mai bem și mâine.” Getty Images

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Bucătărie Dedesign

În fiecare casă există un loc care respiră viață. Pentru unii e livingul, pentru alții dormitorul, dar tot mai des- este bucătăria. Locul în care începe ziua, se adună familia, se spun povești și se împart momente. Iar atunci când designul întâlnește funcționalitatea, bucătăria devine mai mult decât un spațiu utilitar- devine o oază de liniște și stil

Citește mai mult