Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce Jihad în Oltenia

Constantin Luigi Boicea, un tânăr frumos de 17 ani, din Craiova, a renunțat la alcool, tutun și drog, s-a despărțit de tatăl său și a devenit jihadist, fan Stat Islamic.

Încă un deputat, unul Teodorescu, a fost făcut scăpat de către Parlament din fața Justiției. Individul e acuzat în dosarul furturilor de sute de milioane de euro prin retrocedări și despăgubiri frauduloase la ANRP.

Ce legătură există între aceste două știri? Mulți, nu numai că nu imaginează un răspuns, dar nici măcar nu și-ar pune această întrebare.

Pentru că e vorba de metafizică și morală – două concepte indiferente societății noastre. Legea supremă a României în acest moment nu este Constituția, e materialismul cel mai josnic. Ce spune această lege?

Nu există interes național, interes social, comunitar, singurul real și palpabil este interesul personal. Nu există nimic sfânt, orice trebuie călcat în picioare pentru a-l satisface.

În ce constă el? În a grebla cât mai mulți bani, oricum, și de unde s-o putea. În a achiziționa cu ei putere, influență, relații, pentru a grebla și mai mulți bani.

Când o societate ajunge obsedată de material, reacția metafizică e inevitabilă. Tinerii sunt primii care simt lipsa unor idealuri, a unor cauze nobile, a ceva ce nu se pipăie, gustă, miroase, și nu e îndreptat spre potolirea instinctelor animalice, inclusiv cel de conservare.

A umbla numai în mașini de la 50.000 de euro în sus, a sta în vile cu piscină și în hoteluri numai de 5 stele, a te ghiftui în restaurante în care o cafea costă cât hrana pe câteva zile a unui pensionar.

A șopingi la Paris, London, New York, a juca table pe Coasta de Azur, a-ți repara organismul la Viena sau Istanbul.

Nu se mai termină șirul hoților cu ștaif scoși la vedere de DNA. Iar corupția și furtul își văd de treabă, incluzând și pușcăria în socoteală.

Clasa politică, guvernele, administrația, justiția, sănătatea, educația, biserica, armata, toate sunt roase până la măduvă de lepra șpăgii.

Cât despre simplii cetățeni, ei vor continuarea cu prioritate a luptei anticorupție. Sau, cel puțin, așa declară în sondaje. Dar dacă li s-ar oferi posibilitatea corupției pe bani mult mai mulți decât venitul lor modest, câți dintre ei s-ar da înapoi?

Și ce-ar face cu banii ăștia?

Câți nu visează că dreptatea înseamnă să aibă ei ce au corupții națiunii, să joace ei table pe Coasta de Azur?

Când o societate ajunge obsedată de material, reacția metafizică e inevitabilă. Tinerii sunt primii care simt lipsa unor idealuri, a unor cauze nobile, a ceva ce nu se pipăie, gustă, miroase, și nu e îndreptat spre potolirea instinctelor animalice, inclusiv cel de conservare.

Simt lipsa unei morale, alta decât cea fățarnică, a inșilor de la televizor.

Simt lipsa solidarității în numele unui țel dematerializat, alta decât solidaritatea de gașcă, club, pahar, tras pe nas. Alta decât solidaritatea forțată a familiei.

Vor să trăiască nu o soartă, ci un destin, fie și tragic.

De aici zvâcnirile „Uniți salvăm Roșia Montană!” și „Colectiv! Colectiv!”.

Dar e prea puțin.

În anii de după Primul Război Mondial, mulți tineri cinstiți, inteligenți, nobili sufletește, revoltați de politicianismul murdar, corupția, putreziciunea societății românești au fost atrași de Mișcarea Legionară. Ea le oferea frăție, severitate, luptă, supunere față de Căpitan până la moarte.

Legiunea Arhanghelului Mihail era un Cult al Morții, cum e astăzi Statul Islamic.

Dar pentru tinerii scârbiți, crima și propria moarte eroică pot însemna Metafizică, pot însemna Moralul împotriva Materialului.

Tânărul Luigi Boicea a trecut la Islam și a devenit un potențial terorist pentru că nu are în România o mișcare fundamentalist ortodoxă, neolegionară, suficient de puternică, la care să adere.

Nu are încă?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • „Picătură cu picătură se face marea mare”. Asta vrea să spună CTP menționându-l și pe teribilistul din Craiova. Deoarece către... extremism ne îndreptăm. Doar dacă nu se apelează la „ultima soluție - înc-o revoluție”
  • Like 0
 • cum adică nu are încă? de ce interogatie?
  • Like 0
 • Domnule Popescu, eu nu vreau nimic din toate astea. Nici mașină din aia, nici pe Coasta de Azur, nici în hotelul de 5 stele, nici la șoping în Paris etc. Vreau, însă, ca lupta împotriva corupției să lase bani statului pentru ca Primăria să astupe gurile de canal, ca să nu mai cadă cetățenii în ele, ca profesorul din nu știu care sat al țării să aibă o leafă care să-i permită a veni la școală cu unghiile curate, nu negre de la pământul pe care l-a prășit după ore, ca să aibă ce pune pe masă copiilor, ca jandarmul să fie plătit suplimentar pentru orele de noapte în care patrulează pentru ca cetățeanul să nu mai fie agresat de homleși și drogați pe stradă, vreau ca trenul de la București la Iași să facă 5 ore, nu 10, vreau ca în spitale să fie din belșug consumabile pentru curățenie, ca să fiu liniștit că după operația lui tata nu se va întoarce acasă cu nu știu ce infecție. Pentru asta vreau eu luptă anticorupție. Asta înseamnă pentru mine dreptatea socială.
  • Like 2
 • Am totusi o intrebare:de ce nu mergeti la "Gadea" la emisiune,si sa le bagam "mortul in casa"?Odata,pentru totdeauna.Ma ingrozesc,cat pot manipula.Si culmea e,ca si sunt si "credibili"!
  • Like 2
 • Deocamdata,nu ma panichez."ISIS"-ul in Romania nu exista.Daca "vine",mi-am satisfacut stagiul militar, si sunt dispus sa ma apar.Asa,cum am mai sustinut si in cazul "ucraina".Dar nu are sa fie cazul.
  • Like 0
 • M-am gandit si eu la treaba asta: ISIS reprezinta o atractie in lipsa unei forte lipsite de cultul banului, bazata pe moralitate. Poate ca este un noroc faptul ca Miscarea Legionara nu este condusa de cineva cu talent si charisma;
  • Like 0
 • DA
  • Like 0
 • Mass-media ,d-le Popescu ,ea nu poate fi enumerata printre cele"roase pana la maduva de lepra spagii" ati omis-o intentionat? Tocmai acum aveti unul din breasla dv care a luat directia DNA.
  • Like 3
 • Superb! Multumim, domnule C.T.Popescu, ca sunteti din nou alaturi de noi aproape de fiecare data, ca parca prea ne-am obisnuit superficiali.
  • Like 1
 • Cei care credeti ca se acorda prea multa importanta unui tânăr teribilist ,sunteti exact ignoranții de care vorbește dl Popescu.Frustrarea și nevoia de o identitate pe care societatea le o refuza sunt exact motivele pt care tineri mulți au ales bullshitul islamic.
  Mi se pare unul din cele mai bune articole CTP.I loved it.Nu e pt români.
  • Like 1
  • @ Cristian Pascu
   ...si eu zic ca nu e pentru romani... Nu-l poti lua tu si duce unde a dus Mutu iapa si si-a intarcat dracul copii?
   • Like 1


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult