Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

De ce Jihad în Oltenia

Constantin Luigi Boicea, un tânăr frumos de 17 ani, din Craiova, a renunțat la alcool, tutun și drog, s-a despărțit de tatăl său și a devenit jihadist, fan Stat Islamic.

Încă un deputat, unul Teodorescu, a fost făcut scăpat de către Parlament din fața Justiției. Individul e acuzat în dosarul furturilor de sute de milioane de euro prin retrocedări și despăgubiri frauduloase la ANRP.

Ce legătură există între aceste două știri? Mulți, nu numai că nu imaginează un răspuns, dar nici măcar nu și-ar pune această întrebare.

Pentru că e vorba de metafizică și morală – două concepte indiferente societății noastre. Legea supremă a României în acest moment nu este Constituția, e materialismul cel mai josnic. Ce spune această lege?

Nu există interes național, interes social, comunitar, singurul real și palpabil este interesul personal. Nu există nimic sfânt, orice trebuie călcat în picioare pentru a-l satisface.

În ce constă el? În a grebla cât mai mulți bani, oricum, și de unde s-o putea. În a achiziționa cu ei putere, influență, relații, pentru a grebla și mai mulți bani.

Când o societate ajunge obsedată de material, reacția metafizică e inevitabilă. Tinerii sunt primii care simt lipsa unor idealuri, a unor cauze nobile, a ceva ce nu se pipăie, gustă, miroase, și nu e îndreptat spre potolirea instinctelor animalice, inclusiv cel de conservare.

A umbla numai în mașini de la 50.000 de euro în sus, a sta în vile cu piscină și în hoteluri numai de 5 stele, a te ghiftui în restaurante în care o cafea costă cât hrana pe câteva zile a unui pensionar.

A șopingi la Paris, London, New York, a juca table pe Coasta de Azur, a-ți repara organismul la Viena sau Istanbul.

Nu se mai termină șirul hoților cu ștaif scoși la vedere de DNA. Iar corupția și furtul își văd de treabă, incluzând și pușcăria în socoteală.

Clasa politică, guvernele, administrația, justiția, sănătatea, educația, biserica, armata, toate sunt roase până la măduvă de lepra șpăgii.

Cât despre simplii cetățeni, ei vor continuarea cu prioritate a luptei anticorupție. Sau, cel puțin, așa declară în sondaje. Dar dacă li s-ar oferi posibilitatea corupției pe bani mult mai mulți decât venitul lor modest, câți dintre ei s-ar da înapoi?

Și ce-ar face cu banii ăștia?

Câți nu visează că dreptatea înseamnă să aibă ei ce au corupții națiunii, să joace ei table pe Coasta de Azur?

Când o societate ajunge obsedată de material, reacția metafizică e inevitabilă. Tinerii sunt primii care simt lipsa unor idealuri, a unor cauze nobile, a ceva ce nu se pipăie, gustă, miroase, și nu e îndreptat spre potolirea instinctelor animalice, inclusiv cel de conservare.

Simt lipsa unei morale, alta decât cea fățarnică, a inșilor de la televizor.

Simt lipsa solidarității în numele unui țel dematerializat, alta decât solidaritatea de gașcă, club, pahar, tras pe nas. Alta decât solidaritatea forțată a familiei.

Vor să trăiască nu o soartă, ci un destin, fie și tragic.

De aici zvâcnirile „Uniți salvăm Roșia Montană!” și „Colectiv! Colectiv!”.

Dar e prea puțin.

În anii de după Primul Război Mondial, mulți tineri cinstiți, inteligenți, nobili sufletește, revoltați de politicianismul murdar, corupția, putreziciunea societății românești au fost atrași de Mișcarea Legionară. Ea le oferea frăție, severitate, luptă, supunere față de Căpitan până la moarte.

Legiunea Arhanghelului Mihail era un Cult al Morții, cum e astăzi Statul Islamic.

Dar pentru tinerii scârbiți, crima și propria moarte eroică pot însemna Metafizică, pot însemna Moralul împotriva Materialului.

Tânărul Luigi Boicea a trecut la Islam și a devenit un potențial terorist pentru că nu are în România o mișcare fundamentalist ortodoxă, neolegionară, suficient de puternică, la care să adere.

Nu are încă?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult