Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

De ce nu poate BOR să respecte legea? Ultima sfidare a lui Teodosie mă jignește direct

ÎPS Teodosie, Bobotează

Foto: Sabin Cîrstoveanu/ Inquam Photos

Mii de medici şi asistenţi medicali luptă cu pandemia, epuizaţi după un an de zile de foc continuu. Industrii întregi abia supravieţuiesc. Micile afaceri închid ușile unele după celelalte. Mii de artişti sunt rămaşi fără scenă, iar sportivii au rămas fără susţinători. O ţară întreagă este privată de film, teatru, concerte şi socializare reală, iar majoritatea copiilor sunt privaţi de o educaţie funcţională. În timp ce orice abatere este sancţionată pe loc, o singură instituţie îşi permite, în repetate rânduri, să strângă mulţimi, să înghesuie oameni, să împartă obiecte, în unele cazuri chiar să îndemne vădit la nerespectarea regulilor, adică să jignească eforturile unei întregi populaţii de a trece cât mai rapid peste catastrofa medicală, economică, socială şi psihologică prin care trecem.

Evenimentele de Bobotează arată ceea ce mulţi intuiam, adică faptul că atitudinea ÎPS Teodosie de la Constanţa nu este o aberaţie singulară tolerată de BOR. Înghesuiala, refuzul măştii, îndemnul de nerespectare a regulilor şi sabotarea constantă a eforturilor autorităţilor sunt elemente prezente în multe din parohiile din ţară. Deşi s-a bucurat de „dezlegări” din partea statului, atât de Paşti, cât şi în cazul altor procesiuni şi sărbători, Biserica insistă să scoată înainte practicarea unei normalităţi pe care, din păcate, realitatea sanitară nu o permite.

Lipsa de reacţie a autoritaţilor şi a oamenilor politici reprezintă atât afirmarea tacită a relaţiei de vasalitate pe care statul, presupus laic, o are faţă de BOR, cât şi o jignire crasă la adresa a milioane de cetăţeni care de un an de zile încearcă să respecte câteva reguli simple pentru a depăşi cât mai rapid situaţia prin care trecem. Faptul că poliţia şi jandarmeria amendează oameni ce-şi plimbă câinele la ora 23:15 singuri pe stradă, faptul că orice adunare de peste 6 persoane e sancţionată grav, dar BOR îşi permite să organizeze procesiuni cu sute de oameni, iar jandarmeria nu doar că nu acționează, dar protejează aceste manifestări, mă fac să mă simt jignit personal în calitatea mea de cetăţean care a încercat să respecte pe cât posibil legea.

 Din punctul meu de vedere nevoia de manifestare spirituală a ființei umane nu reprezintă un argument valid pentru sfidarea sforţărilor unei ţări întregi. Omul are nevoie şi de artă şi de socializare, însă acestea au fost fie oprite, fie limitate, iar lumea, cu frustrare sau fără, a înţeles să accepte această situaţie temporară. De ce nu poate BOR să procedeze la fel şi de ce închid autorităţile ochii? Trăim într-un stat de drept sau într-un stat a cărui autoritate este supusă teocraţiei?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ove check icon
  Banca Ortodoxa Romana+Mache +incompententa autoritatilor=Dezastru
  • Like 1
 • Haideți să judecăm la rece: cu ce-au greșit mai mult enoriașii veniți după agheazmă decât miile de „sparangheliști ” care au plecat de pe aeroportul din Cluj, la ordinul lui Merkel? A, acolo era vorba despre dorința stăpânului, aici doar despre o nevoie spirituală!Despre ce-a fost atunci n-am auzit să se fi luat vreo măsură, acum vrem capete tăiate? Pentru ce, pentru ceva care este transformat într-o isterie din nimic?
  • Like 0
  • @ Valerică Ciobanu
   Dan check icon
   Peste 90 % din cei plecati la sparnghel aveau contracte ferme cu angajatorul .Apoi multi dintre ei ,aveau rate, si probleme grele de trai ,si erau cumva obligati sa plece , cu respectarea normelor Covid si acolo ,mai ceva ,ca-n Romania ,,
   --- Cat despre , accesul in biserica , rasounsul este unul logic ,cine vrea sa judece Normal ,
   --- Credinta unui adevarat crestin .,NU consta prezenta obligatorie in biserica.!
   -- Te poti ruga,-inchina la Dumnezeu ,si acasa ,,Dar , cerdinciosii bor,, cred ca ,dupa ce ai fost la bisrica, ,s-au iertat pacatele si poti face altele ,.poti injura iar,, sau altele ,etc,
   • Like 0
 • Stimate dom CTP, dvs ati demonstrat de mii de ori ca sunteti un om fara Dumnezeu. Cu ce va afecteaza miile de oameni care si au exprimat credinta sacra care este asigurata si de Constitutie si de legi internationale
  • Like 0
 • check icon
  Cine doreste o tzara normala, civilizata, trebuie atunci sa scape cu orice pret de idiotii din jur. Daca asta nu se poate, atunci trebuie sa plece. Practic, aici nu va fi niciodata civlizatie, normalitate.
  • Like 5
  • @
   Nume check icon
   Nu cred ca se doreste o tara normala si civilizata, de fapt procentajul celor care doresc acest lucru nu este mai mult de 30%, inclusiv o parte din diaspora vazand ce s-a intamplat la ultimele alegeri.
   Prin urmare sunt slabe sanse ca o persoana sa se lupte cu doua pentru schimbare. In plus in acolo unde conteaza, respectiv institutiile de stat care ar trebui sa dea tonul sau directia - procentajul impotriva este peste 90%.
   De aceea solutia finala este plecarea definitiva.. Macar pleci intr-o tara unde chiar daca pana spre sfarsitul vietii vei fi un strain, poti fi tratat corespunzator cu contributia ta financiara sau in comunitate, daca ai putin noroc sa te integrezi. Dar macar statul respectiv - daca iti platesti taxele si esti un cetatean bun - tot te va respecta mai mult decat tara ta. Si daca inca esti tanar si ai invatat destul de bine limba mai primesti si cetatenie si atat pentru tine, dar mai alesc copii tau se schimba complet perspectiva.
   • Like 1
 • check icon
  Cine doreste o tzara normala, civilizata, trebuie atunci sa scape cu orice pret de idiotii din jur. Daca asta nu se poate, atunci trebuie sa plece. Practic, aici nu va fi niciodata civlizatie, normalitate.
  • Like 1
 • Nume check icon
  Problema principala nu este BOR-ul, ci statul roman pentru ca din Aprilie de cand stimatul dl. Predoiu - cel mai slab ministru de justitie - guvernul Orban a bajbait cu luarea masurile legale referitor la pandemie si mai ales cu punerea lor in pratica in legalitate (vezi situatia nu amenzile).
  Daca statul si-ar face treaba nu am avea astfel de probleme. Simplu. Legea este lege si trebuie respectata. Nerespectarea legii este anarhie. Ati avut posibilitatea la vot sa ii votati pe cine va place! N-au iesit? Asa este.
  Bun, acum alegerile s-au terminat. De ce nu aplicam legea?
  • Like 4
 • Problema pe fond e la organizatorul Teodosie si la faptul ca BOR nu ia atitudine in privinta comportamentului lui sfidator.Altfel este o dovada ca ipocrizia domina Romania cerinta autorului si a altora ca el ca jandarmeria sa intre cu bastoane si gaze lacrimogene peste crediciosii excesivi din aceste procesiuni.Asta cand se face atâta scandal fata de represiunea demonstratiei la fel de ilegala din 10 August !!!!Apropos,ati vazut modul in care politia americana a intervenit la atacul impotriva Capitoliului?Ati vazut gaze,cavalerie sau furtune cu apa?Si era vorba de un atac la simbolul democratiei al fostului bastion al democratiei mondiale!Sa fim seriosi si mai putin ipocriti,AUR se gaseste in parlamentul roman si este pe trend crescator,dupa o interventie a jandarmilor la o procesiune ajung la 25%!!
  • Like 4
  • @ Arthur Chivulescu
   Dan check icon
   Daca, vrei sa omori sarpele , apoi trebuie ,sa-l lovesti la Cap ,caci daca-l lovesti la coada ,s-ar pute ,sa te mute,Deci ;
   -- Pentru rezolvarea problemei din bor, trebuia ,,,scos din ecuatie acest imbecil-cretin si urzurpator ,Caci ,nici macar crestin nu se poate numi ,ci doar cretin ,
   --Toti cei care se cred ,ortodoxi neosi ,,il urmeaza cu sfintenie pe acest uzurpator,
   -- Poate si din cauza ,castigului de cauza pe care l-a avut ,cu celebrele dosare ,de evaziune si minciuna ortodoxa avute cu APIA dupa care ,se crede ca , ,,este ,foarte curat si cinstit ! Autoritatie cred ca nu au dorit un conflict deschis , cu publicul , dupa cum observati si evenimentele din America,! Dar ,eu cred ca ,;
   --- Daca nu se va interveni ferm in dreptul acestui ,,impostor si tras la raspundere ptr ,,instigare !Problema nu se va rezolva ,mai ales ca, are in spate ,o alta problema sosoaca ,care este si mai gresiva decat ,acest petrescu macedon ,teoctist, Se povesteste ca , ar fi in spatele formatieii aiur--istilor , Si dupa cum se ptrec evenimentele , inclin sa cred ca asa este, aur=bor fanii ,,
   • Like 1
  • @ Dan
   Mata scrii aici asa despre un om: sarpe, trebuie lovit la cap, imbecil, cretin, uzurpator, impostor care trebuie tras la raspundere, mincinos. Cam multe epitete absolut jignitoare = calomnie, o instigare la ura si violenta impotriva lui, suspiciuni de coruptie asupra actului de justitie, toate acestea fiind deja fapte incadrabile penal. Esti sigur ca vrei sa continui pe linia asta sau iti stergi comentariul?
   • Like 0
 • 1) BOR, este o falangă a fostei Securități iar ÎPS Mache unul dintre ultrașii acesteia
  2) Trăim într-o societate nedefinită, caracteristică darwinismului social
  • Like 11
 • Dar aglomerația de pe pârtii, de la unele supermarketuri nu va jignește? Sau tot BOR e de vină? Noi, participanții suntem corecți? Sau legiuitorul care nu adaptează prevederile? Privind unele reacții exagerate ale autorității aveți și câteva argumente corecte.
  • Like 0
 • Lipsa de reacţie a autoritaţilor este mai degraba frica de atasamentul BOR la alegeri , intr-un stat in care enoriasi inconjoara biserici in genunchi in sec XXI ,
  Ganditi ce parere au musulmanii din Constanta ( aprox 12 % ) .
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult