Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ce măsoară megamantia IPS Teodosie?

IPS Teodosie

Văz că preoți specializați în modă ecleziastică se străduiesc să ne explice cum e cu modelul de megamantie lansat de IPS Teodosie, la malul mării, de 1 Decembrie. Subsemnatul, ca simplu cetățean, am înțeles că, cu cât e mai mare mantia, cu atât mai mare gradul de sfințenie al ÎnaltPreaSfințitului. La dimensiunile arătate, arhiepiscopul Tomisului se poate ridica direct la ceruri, cu îngeri împrejur.

Sau poate că e vorba nu de gradul de sfințenie, ci de grad pur și simplu, având în vedere harul securist dovedit al Cuvioșiei Sale.

Norma religioasă vestimentară veterotestamentară prevede mantia, ne asigură, cu citate, teologii BOR. Aș veni și eu cu un citat, dar din Noul Testament, Matei, 23, 3-5, Iisus despre farisei:

„... dar după faptele lor să nu faceți, că ei spun, dar nu fac. Că leagă sarcini grele și cu anevoie de purtat și le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le miște. Și toate faptele lor le fac ca să fie văzuți de oameni; că-și lățesc filacteriile și își măresc ciucurii de la poale”. Megamantia cu înspatemergător a lui Teodosie este un foarte mare ciucur de la poale...

Așa că turma ar putea să vază, în dimensiunea mantiei, cam cât e distanța dintre Păstor și popor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "..... turma ar putea să vază, în dimensiunea mantiei, cam cât e distanța dintre Păstor și popor"-CONCLUZIE:pana turma ii mare vor exista si acesti indivizii in haine din alta epoca,cand se purtau sa se deosebeasca ca si acum de "TURMA".
  • Like 3
 • De popi preasfinti beliti de pe dracu' sunt satul! Cei care au intr-adevar harul lui Dumnezeu nu vor sau nu pot sa-si faca atata reclama!
  • Like 3
 • Ce masoara mantia, cred ca absolut nimic. Cu cat e mai mare cu atat arata mai bine disperarea si neputinta. Preafericitul Daniel zicea ca Biserica e atacata si probabil ca are dreptate, atat doar ca atacul e din interior si nu din exterior. Florian Pittis si Pasarea Colibri aveau o piesa Ploaia care va veni ....
  • Like 5
 • Nu inteleg o treaba: in toate picturile,copiile,etc, Isus Hristos este mereu imbracat intr-o camasa de panza sau un fel de cearceaf cu care se poate acoperi. "Sfintii" astia in viata inca de ce se impopotoneaza cu atatea odajdii brodate cu aur,argint si doar naiba stie ce alte materiale scumpe,ca abia mai pot sta in picioare de greutatea lor?Ce vor sa demonstreze prin asta,cat de bogata e biserica,cat de bogat si sfant e purtatorul? Parca Biblia ne invata sa fim modesti,nu-i asa?Nu, cred ca am citit eu gresit sau intre timp "sfintii" au adus cate o mica imbunatatire.
  • Like 4
 • Astia sunt niste glume proaste la adresa bunului simt dar cum batranii nostri au abandonat practica ratiunii cu cat mai opulent cu atat mai puternic. Nici prin cap nu le-a trecut vreodata sa ne impresioneze pe noi cei care citim textul asta ci pe cei care nu prea stiu sa citeasca. Asa ca faceti exercitiul asta critic si cu cei mai putin educati din jurul vostru...poate poate or pricepe si ei pana in cel din urma ceas.
  • Like 3
 • Lungimea matiei este egala cu prostia celui care o poarta.
  • Like 5
 • Bună seara ! Nişte îmbuibați, îngâmfați, avizi şi avari, care în viața lor nu au muncit pentru nimic, totul le-a fost dat de pomană ! RUŞINE, RUȘINE, RUȘINE ! ! !
  • Like 4
 • Sa vedeti ce au ridicat la Putna, o MegaSihastrie, de zici ca-i Sacre Coeur! Dle Popescu, astept o analiza a dvs referitoare la Mitingul Unirii, multe semne de intrebare persista, multumesc.
  • Like 3
 • Andrei check icon
  Mihaela, este aceeasi opulenta din frescele lui Michelangelo, din David, Moise sau Pieta. Este 'cantare adusa lui Dumnezeu prin imagine'. Alea sunt haine liturgice, nu umbla nimeni imbracat in ele pe strada. Cat despre Iisus, exista episodul cu mirul cel scump pastrat pentru ingropaciune. Ucenicii il sfatuiesc sa-l vanda sa-i hraneasca pe saraci. Iisus le spune ca saracii vor fi intotdeauna cu ei, dar El va pleca. Deci vorbim de cinstire adusa Creatorului. Asta e ideea de baza.
  • Like 2
  • @ Andrei
   Andrei, știu lucrurile astea. Dar frescele la care te referi sunt opere ale Renașterii, perioadă care, încercând să-i redea omului demnitatea și încrederea în sine, a promovat inclusiv imagini ale opulenței. Iar aceste imagini eu le consider doar simboluri. Cu toată sinceritatea, nu pot crede că Dumnezeu este mai sensibil la „cântarea” adusă Lui de către niște oameni înveșmântați în straie scumpe, care Îl preaslăvesc în catedrale costisitoare. Aș crede, mai curând, că rugăciunea simplă a unui călugăr, într-o chilie austeră, ar putea ajunge mult mai ușor la urechea Domnului. Din ceea ce spui tu, s-ar putea foarte ușor deduce că, în absența straielor opulente, rugăciunile sărmanilor ar fi în zadar, iar sărăcia lor ar putea fi considerată chiar o jignire la adresa divinității. Iar episodul cu mirul cel scump este, la fel ca toate episoadele biblice, doar o metaforă. Și am impresia că prelații omit să-și aducă aminte de caracterul metaforic al textelor sacre sau al operelor de artă.
   • Like 2
  • @ Andrei
   Hainele preotesti sunt diverse, in functie de sujbele care se fac. In plan material sunt ca si uniformele militare. La defilari sunt de mare fast. In rest sunt tinute de strada si de instructie. Mihaela Hura: la nunta mergi in blugi ?
   • Like 0
 • Ceea ce n-o să reușesc niciodată să înțeleg (printre multe alte „enigme”) este opulența, vestimentară și nu numai, a celor care propovăduiesc o religie a umilinței. Nu mi-l pot închipui nicicum (și, credeți-mă, chiar am încercat) pe Iisus cu mantie purpurie, cruce de aur la gât și coroană cu pietre prețioase pe cap. Dar, ca să fim drepți, și contextul este cu totul altul: măgărușul costeliv pe care a intrat Iisus în Ierusalim n-ar fi putut suporta asemenea povară auriferă. În timp ce mașinile de mare putere ale prelaților - da. Vedeți? Cred chiar că merită măcar puțină compasiune oamenii bisericii - n-o fi ușor să cari pe tine atâta greutate. De aceea și prezența, zic eu obligatorie, a înspatemergătorului cărător de megamantie. Și, până la urmă, la întrebarea generală și indignată: „De ce atâta lux afișat de prelați?”, s-ar putea potrivi de minune (nu divină, firește) un răspuns la fel de general: „Pentru că putem”. Na, contestați asta!
  • Like 16
  • @ Mihaela Hură
   Felicitari Mihaela pentru comentariul tau.
   Te rog sa-l inteleg pe Andrei,pentru ca vorbeste in necunostinta de cauza,fata de textul biblic expus mai sus din Ev. Mat. 23.3-5.
   Prin imagine,imaginar,Dumnezeu nu este curios de astfel de practici si incantatiI.
   Isaia 29.13 ,spune: Domnul zice:"Cand se apropie de Mine poporul acesta,ma cinstite cu gura si cu buzele,dar inima lui este departe de Mine si frica pe care o are fata de Mine nu este decat o INVATATURA de DATINA OMENEASCA".
   Textul citat de catre CTP din Matei 23,continua cu versetul 27...destinat prelatilor,cu afirmația "voi sunteti ca mormintele varuite,care pe dinafara se arata frumoasa,iar pe dinauntru sunt pline de oasele mortilor si de orice fel de necuratie".

   • Like 6
  • @ Mihaela Hură
   Intrebarea mea este,daca angajatorul meu imi stabileste obiectivele si imi explica conditiile si pasii pe care trebuie sa ii fac pentru a fi eficient in a mi le indeplini,dar eu hotarasc sa le fac cum ma taie pe mine capul,ca si o practica,mai am sanse sa raman angajat? Dar bonusat?
   • Like 7
  • @ Alin Debocs
   Daca o faci mai bine ca si procedura descrisa si iese si mai ieftin ai mari sanse sa ramai angajat cu posibilitatea de a primi si un multumesc (dar nu e sigur), oricum bonusul, daca exista, nu il primeste angajatul ci altcineva care nu are nici o legatura cu asta , dar e sef !
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult