Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce vrea Daddy altă păpușă

Liviu Dragnea la Antena3

Foto: captură A3/ Facebook Vlad Voiculescu

După ce un an de zile a băgat din vorbe „mai mulți bani în buzunarele românilor”, dl. Liviu Dragnea a ajuns la scadență. Vine 1 iulie, românii se caută prin buzunare după prosperitate, dl. Dragnea trebuie să le dea ceva. O chiflă, o măslină, un festival, o nouă promisiune de mai bine, o „veste fabuloasă pentru pensionari” etc. Puișorii lui Daddy stau cu ciocurile deschise, doar-doar le-o pica o nouă pară mălăiață.

„Daddy is back” cu faza a doua a programului de guvernare, zisă și „Pe cine dăm vina”. Politicienii români, indiferent că sunt de la PSD sau de aiurea, sunt impotenți când trebuie să construiască, să lase ceva în urmă, în schimb sunt meșteri mari la aruncatul pisicii, la pasarea responsabilității, la căutat vinovați.

Iat-o de pildă pe doamna Gabriela Firea, gureșă nevoie mare după fix un an de mandat în care, în afară de niște festivaluri patriotice, nu a făcut nimic într-un București care se degradează văzând cu ochii. Prevăzătoare ca orice gospodină, doamna Firea se pregătește de pe acum să ne explice cine e de vină pentru traficul paralizat și pentru orașul blocat de peste doi ani, când va intra în campanie electorală. Cum să construiască o parcare, când e mult mai ieftin să se plângă că n-are centură, că n-are metrou, că n-are susținere, ca să nu mai spunem de Mercur retrograd.

Așa și domnul Dragnea, a dat cu prosperitatea de gard. În loc să repare gardul, și-a pus mâinile în șold și caută vinovații prin vecini.

Cin' să fie vinovații?

Cioloș și tehnocrații? Au mai fost o dată, când cu comisia găurii negre.

Soros și oculta multinațională? Marele Țap ispășitor al tuturor guvernelor populiste și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul când cu OUG13.

Opoziția? Cum să dai vina pe Bușoi?! Cum să-i deranjezi pe cei de la USR când sunt ocupați cu familia tradițională? În România, opoziția face opoziție la ea însăși, te faci de râs dacă dai vina pe ea.

Vedeți, prin urmare, că nu e ușor nici pentru dl. Dragnea. Noroc că are o păpușă la Guvern, care, și dacă ar vrea să vorbească, nu-și găsește cuvintele. Candidatul perfect pentru decont!

Așadar, dl. Dragnea i-a cerut dlui Grindeanu să tacă și să înghită. Primarul Capitalei, care „îi reprezintă pe bucureșteni”, are voie să se exprime, în schimb premierul României nu, ne spune dl. Dragnea. Corect, premierul acesta nu reprezintă decât mofturile lui Daddy, în programul de guvernare este trecut la consumabile.

Că Sorin Grindeanu este Acarul Păun pe care Partidul va da vina că a sabotat programul de guvernare și a întinat idealurile de prosperitate ale dlui Dragnea este străveziu. Te apucă râsul când vezi eforturile unora de a-i ridica moralul dlui Grindeanu, de a-l face dizident, „pol de putere” și alternativă la Liviu Dragnea. Dacă tensiunea socială va crește, dacă sindicatele se vor simți înșelate și își vor scoate oamenii în stradă, dacă alegătorii care au înghițit promisiunile PSD se vor revolta, dl. Dragnea nu va avea nicio jenă să debarce Guvernul Grindeanu printr-o moțiune de cenzură și să caute o altă păpușă la Palatul Victoria. Asta dacă dl. premier nu-și va da el primul demisia în semn de recunoștință și aleasă prețuire față de cel care l-a făcut mantaua sa de vreme rea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • DaniM check icon
    Foarte Bine punctat, dar ce ne facem, cum vom avansa cu acesti nemernici la carma tarii?
    • Like 0
  • check icon
    Țara lui Papură Vodă, în care hoții, ajunși la putere se calcă pe picioare în a face prostii apoi se acuză unii pe alții de incompetență,deși asta e singura lor „calitate„ .
    • Like 3


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult