Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De la idee la proiect. Sfaturi practice pentru amenajarea unei grădini în care să te bucuri de vară

Terasa Kendra

E în sfârșit vară și avem toate motivele să petrecem cât mai mult timp afară. Iar dacă locuim într-o casă care are și o grădină sau o curte, cât de mică, avem toate motivele să stăm la aer pentru a ne bea cafeaua dimineața, ori pentru a savura în tihnă o cină târzie în familie. Transformarea grădinii într-un spațiu intim și relaxant sau într-un cadru perfect pentru a ne primi prietenii în weekend-uri poate fi o activitate creativă și plăcută.

DedeSign îți vine în ajutor cu un concept de amenajare a unei grădini și cu câteva sfaturi la îndemână, pe care te poți baza ca să-ți cristalizezi ideile și să te apuci cât mai repede de treabă. Vremea bună de stat afară e deja aici- e important să te miști eficient.

Stabilește-ți bugetul

Primul pas atunci când amenajezi o grădină este să-ți stabilești un buget și să schițezi câteva idei generale. Astfel, ai siguranța că vei reuși să duci la bun sfârșit proiectul și să te bucuri de relaxare și de materializarea ideilor tale.

Totul pornește de la dimensiunile spațiului. Măsoară grădina și stabilește materialele pe care vrei să le folosești. Alege apoi și elementele prin care îți vei pune amprenta personală- plante, corpuri de iluminat sau mobilă.

Realizează o schiță detaliată

Nu pleca pe drumul unei amenajări fără să ai ideile schițate. Realizează un plan al grădinii în care să delimitezi diferite zone și să indici căile de acces. Gândește-te cum va arăta spațiul în funcție de elementele pe care le ai deja sau pe care vrei să le incluzi - copaci, o căsuță pentru unelte sau una pentru copii. Pune-le pe toate pe hârtie.

Tot în plan, poziționează și obiectele de mobilier, plantele și alte decorațiuni pe care vrei să le incluzi.

În proiectul propus de DedeSign, spațiile cu diverse funcții au fost delimitate cu ajutorul unor materiale de diferite texturi: pavaj din granit de culoare gri, dale din beton de culoare neagră, marmură decorativă albă, marmură naturală spartă și pardoseală specială pentru exterior. Pata de culoare și senzația de natural sunt date de gazon.

Proiectează-ți activitățile din grădină

Pentru tine grădina este un spațiu unde vrei să iei masa sau doar să-ți bei cafeaua dimineața? Este un spațiu suficient de generos încât să poți găzdui petreceri și să-ți inviți prietenii sau să organizezi un grătar? Ori să instalezi o piscină și câteva șezlonguri? Sau preferi să cultivi flori ori poate legume și să folosești spațiul pentru a te relaxa activ grădinărind?

E important să te gândești la tipul de activități pe care le poate găzdui grădina ta, pentru că în funcție de acestea vei selecta elementele care o compun. Poți găsi inspirația documentându-te din diverse surse și văzând cât mai multe tipuri de grădini. Astfel, îți poți ajusta planul inițial.

Modern, tradițional sau mediteranean?

Acestea sunt în prezent cele mai populare stiluri de amenajare a unei grădini. Alege unul care se potrivește cu arhitectura casei pentru a păstra o unitate de stil, dar nu te teme să adaugi elemente care să-ți reflecte personalitatea și preferințele.

Foarte importantă este și cromatica, dictată teoretic de stilul ales. Astfel, dacă optezi pentru stilul modern, o gamă monocromatică- alcătuită din mai multe nuanțe și tonuri ale unei singure culori- poate fi alegerea potrivită. Te poți juca și valorifica, de asemenea, culoarea pereților casei, a acoperișului sau a gardului, dar și a elementelor naturale din zona în care locuiești.

În ceea ce privește cromatica, sfatul nostru este să nu-ți impui prea multe rigori și mai degrabă să-ți urmezi preferințele și stilul personal. 

Analizează oportunitățile și amenințările

Înainte de a-ți amenaja spațiul grădinii, e necesar să-i analizezi puțin caracteristicile, de la poziția față de soare până la tipul de sol. Pentru că în funcție de aceste aspecte, poți decide dacă ai suficientă lumină pentru o grădină cu flori, de exemplu, sau, dimpotrivă ai nevoie de soluții pentru umbrire. De asemenea, alegerea plantelor trebuie făcută, dincolo de criteriul estetic, în funcție de calitatea solului.

Alege atent obiectele

Atunci când alegi piesele de mobilier pentru grădină, pe lângă design, ia în considerare și materialul din care sunt realizate, durabilitatea și confortul.

Asigură-te că mobila este potrivită pentru exterior și confortabilă pentru tine. De asemenea, trebuie să ai în minte și o soluție pentru o eventuală depozitare pe timpul iernii.

Proiectează sistemele de iluminat și irigat

Dacă grădina este un spațiu pe care îl vei folosi cu precădere seara, atunci este nevoie să proiectezi atent și sistemul de iluminat. Analizează fiecare zonă a grădinii și calculează necesarul de lumină. Utilitatea este la fel de importantă ca stilul. Poți folosi aplice, stâlpi de iluminat, instalații, felinare, reflectoare și lămpi solare. 

De asemenea, în funcție de funcționalitatea pe care vrei să o dai grădinii tale și de plantele pe care le alegi, e posibil să ai nevoie și de un sistem de irigat pe care trebuie să-l iei în calcul.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon