Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

De trei ani aștept un loc de parcare. În sfârșit, Primăria mi-a soluționat cazul: mi-a dat o statuie de 2 milioane de euro

Statuia lui Rainier de Monaco

Până la urmă, cetățenii din Tei au scos statuia din parc. Au protestat, au blocat șantierul care s-a deschis într-o noapte ca hoții, Primăria și-a luat utilajele, angajații și tălpășița. Câteva zile a fost liniște. Problema însă rămânea. Cheltuiala de 2 milioane de euro era deja promisă. Bani mulți, dar ce mai contează banii când bucureștenii pot să-și clătească ochii cu statuia Prințului Rainier de Monaco?!

Competențele Lor de la Primărie au găsit un loc mai dosnic să pună afurisita aia de statuie: de câteva zile, au început să sape într-o parcare, în spatele toaletei superecologice din parc. Știți minunea: face totul singură, nici nu mai contează milioanele care s-au cheltuit cu ea. Merge omul în locul unde și Regele se duce pe jos și îl întâmpină Prințul. Locuitorii cartierului au, în sfârșit, parte de un tratament aristocratic.

Investiția Primăriei în această statuie pare un eveniment minor din tragicomedia vieții de bucureștean. Cheltuiala este atât de absurdă, atât de bulversantă, încât țipă la tine. E ca și când ai locui într-un apartament jerpelit, plin de igrasie și, în loc să-și repari țevile și pereții, ți-ai lua un bibelou de aur.

Prioritățile Primăriei sunt atât de stupide, încât te întrebi pe ce străzi merg oamenii care se ocupă cu administrarea orașului, dimineața și seara, când vin și pleacă de la serviciu.

Când oamenii parchează unii în capul altora, când seara se dau adevărate lupte în cartier pentru un amărât de colț de trotuar, când funcționarii de la ADP fac trafic cu locurile de parcare, să desființezi o parcare ca să construiești o statuie de 2 milioane de euro reflectă exact gândirea strategică a doamnei primar Gabriela Firea și a primarilor de sector.

Foto: Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei

De luni de zile orașul este într-un continuu festival. Sunt banii noștri turnați în capul artiștilor poporului, întru fericirea electoratului. 

Dacă cineva ar pune cap la cap toate sumele drenate anul ăsta de Primărie în „activități cultural-educative” i-ar ieși suma pentru câteva mii de locuri de parcare, pentru câteva sute de autobuze noi, pentru un parc. 

Azi se fac trei ani de când am depus prima cerere la ADP sector 2 pentru un loc de parcare, cerere pe care o reînnoiesc periodic.  

PS. Între timp, la televizor, doamna Gabriela Firea vorbește, și vorbește, și vorbește,... și promite, cum o face de un an de zile: „Și București va deveni un oraș smart”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gravity check icon
    Angela Gheorghiu: "Luminile dumneavoastră sunt mult mai frumoase!"
    • Like 0
  • Sunt un incult! Vă rog să mă luminaţi ce a făcut acest prinţ pentru Bucureşti, încât cucoana Pandele să-i înfigă o statuie? Măcar i-o fi dat duduiţei ceva teren prin Monaco? I-o fi zâmbit frumos şi i-o fi făcut cu ochiul? Care-i şpilu?
    • Like 1
  • bluenavy check icon
    Promisiunile doamnei Firea au ramas inregistrate - in sase luni de la inscaunare va fluidiza traficul in Bucuresti revolutionand transportul in comun si construind parcari. Si asa a si facut, desigur. Cum dumneaei nu vorbeste numai ca sa dea bine pe sticla, ci este o personalitate, cu un caracter deosebit si rafinat, inconjurata numai de oameni cinstiti si competenti, cu vechime in afaceri de toate felurile, care au un scop unic in viata - investitia eficienta (catre platitorii de taxe) a banului public, banuim ca suntem prea marunti, prea nesimtiti, prea varsatori de lozinci si prea ignoranti ca sa intelegem cat de folositoare sunt aceste statui. Daca avem putina rabdare, vom vedea de fapt ca a fost o idee iluminata si ca manifestarile ample de rafinament si cultura ale doameni Firea vor fluidiza traficul, vor crea locuri de parcare chiar cu viziune de viitor (avand in vedere cresterea parcului auto), vor duce gratuit pensionarii la piata in timp ce ii hranesc cu istorie, vor repara strazi si vor ajuta la somn (nu doar noaptea) cu povesti despre regi, printi, artisti, sfinti si realizari ale civilizatiei.
    Bineinteles, daca o persoana importanta ca domnia sa se uita in oglinda pana se autohipnotizeaza, daca a reusit cu deosebita gratie privirea in gol salivand usor in coltul gurii, inseamna ca deja face la fel si Bucurestiul.
    • Like 3
    • @ bluenavy
      Sheldon (din "Big bang theory) ar fi intrebat - ca raspuns la comentariul dumneavoastra: "is this sarcasm"? :))))
      • Like 2
  • check icon
    La un moment dat, am avut impresia că republica.ro se implică frecvent și plenar în asemenea teme, de mare actualitate într-un oraș administrat imbecil de ani de zile. Începuse, tot foarte bine, campania aia cu metroul. S-a pierdut pe drum, din păcate.
    Poate că republica.ro ar trebui să stea de vorbă serios cu sine și să analizeze frecvent și consecvent asemenea teme și să elimine temele scrise de incompetenți pe diverse teme de geopolitică și alte subtiliăți. Faceți, fraților, din aceste teme nucleul publicației, nu le faceți alandala și când vă doare pe dv. Faceți din asta politica revistei. Da, problema parcărilor și a mitocăniei la volan sunt teme prioritare în România.
    • Like 0
  • Probabil ca majoritatea bucurestenilor au cate 2-3 masini ( una personala de oras, una personala off-road si una de serviciu ). Poate ca daca s-ar construi parcari supraterane sau/si subterane in locuri care sa deserveasca necesaul unei zone rezidentiale si s-ar interzice parcarea in alte locuri ar fi o rezolvare ( dar ... ce proteste ar fi: cum sa-mi las masina la ... dracu'n praznic'? ). De solutii avem nevoie.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      check icon
      Unii, în așteptarea parcărilor subterane au și un dric!
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Victor66 check icon
      Să nu uităm de multitudinea de mașini din provincie. Lumea vine din toată țara la București, parcă ar fi Big Apple (New York).
      • Like 0
  • Prioritățile primăriei nu sunt deloc stupide. Se bagă bani acolo de unde se poate șpăgui mai repede și mai ușor. Din milioanele pentru statuie cât credeți ca rămâne la autor și constructor? Dar din cele pentru Catedrală? Câte chitanțe ați văzut că se rup la biserică? Dar încredințarile directe pentru entitățile unde primăria este acționar, ce credeți că sunt? Cine stă sa numere panseluțele, și asa vândute la suprapreț?
    • Like 4
  • Am mai scris despre stupizeniile primariei sectorulului 1, sora geamana in ale deciziilor hilare, cu cea din sectorul 2.
    Dupa ce ca n-avem parkinguri, incompetentii cocotati pe bani grei din primariile capitalei, vin cu solutii de mai mare plansul.
    Din punctul meu de vedere, vina pentru ororile facute de acesti asa zisi e
    EDILI o avem cu totii ! Nu pentruca i-am votat ci pentruca nu suntem in stare sa-i dam jos cand o iau razna. Cum ? Proteste in strada masive. Pasnice, dar MASIVE.
    Din nenorocire, noi cei in varsta... nu ne tin balamalele iar pe tineri ii doae-n cot !
    Dar... fereasa Dumnezeu ca mamaliga sa explodeze, ca-n 1998 !
    Cine, cum si in ce fel vor plati pentru jaful si distrugerile facute, este greu de prevazut. Ajuta-ne Doamne !


    • Like 0
  • Sunteți cârcotași ! Firea vã dã și Catedralã de sute de milioane euro ; slujbe cu popi-cãdelnițe-ștomoiog de busuioc ,la deschiderea anului școlar ; umblã cu crucea de pe Caraiman atârnatã de gât ; încurajeazã CpF-iștii ; alungã neurochirurgii ; pune spitale pe butuci. Nu știu ce mai vreți ! VOI ,ar trebui sã-i ridicați statuie ! :) Voi ati ales-o ,prin vot sau neprezentare la vot.
    • Like 4
  • Arthur check icon
    Ideea este ca ori contribuabilii nu-si platesc impozitele (greu de crezut pentru majoritatea) ori nu inteleg ca aceste cheltuieli se fac din banii lor!Cel putin in Bucuresti primarii si consilierii lor (majoritari!) au cu totul alte prioritati decat cele reale! In toate sectoarele sunt strazi neasfaltate ,ba chiar si fara canalizare,dar primarii cheltuie in veselie cu investitii pentru fata!Aceasta situatie se perpetueaza si pentru ca niciun primar din Bucuresti nu este bucurestean get beget,la fel si majoritatea consilierilor! Ei fiind "alieni" fac ce le foloseste lor ca imagine in cariera politica si apoi la revedere,iar Bucurestiui ramane ,pentru o buna parte din locuitori,doar un "dormitor" urias!Iar bucurestenii nascuti ,crescuti au pleacat si pleaca in continuare in strainatate unde regasesc ceva din civilizatia de alta data!Pacat!
    • Like 2
    • @ Arthur
      Vã rugãm frumos, puteți sã publicați niște imagini ale "bucureșteanului get-beget" ? Sã vedem si noi ,"alieni" provinciali si proști, cum aratã acea mândrețe de bucureștean ! Are și pedigree ,cu însemnele ciobanului Bucur ? Vã mulțumim.
      • Like 0
    • @ Stefan Stefania
      Arthur check icon
      Stimata doamna priviti superficial notiunea de "bucurestean"! Este vorba de o stare de spirit si de o educatie nu de "forma fizica" ! Altfel, pot sa va postez niste poze cu masini de TR,TM,IF,SV,IS etc care imi ocupa putinul spatiu public din jurul blocului pentru care eu platesc impozite in Bucuresti,iar din cand in cand imi si blocheaza masina!Asta ca sa vedeti numai o mica parte a ceea ce ii streseaza pe putinii bucuresteni neaosi in fata valului de noi veniti in oras!Altfel va doresc succesuri tot mai mari,avem 3 presedinti "in town",al 4-lea nu se lasa!
      • Like 1
    • @ Arthur
      Nu pot sã vã contrazic. Provincialã fiind,nu știu care e " starea de spirit si educația " bucureșteanului neaoș. Știu doar,cã ori-de-câte ori sunt nevoitã sã vin în București (de necesitate, nu de plãcere) gãsesc balamuc, aglomerație,claxoane, înjurãturi în trafic ,oameni repeziți si arțãgoși. În privința mașinilor "invadatoare" vã rog sã mã credeți cã si strãzile /parcãrile provinciei sunt pline de șoferi tupeiști ,cu nr. "B". Ce l-o fi determinat pe I.L.Caragiale sã punã eticheta " mitici", nici asta nu înțeleg !:)
      • Like 1
    • @ Stefan Stefania
      Arthur check icon
      In primul rand vorbeam de o 'stare de spirit si de educatie" la trecut caci melanjul de acum seamana destul de bine cu ceea ce descrieti dvs. si se datoreaza in principal noilor veniti! In al 2- lea rand am banuit ca sunteti o "bucuresteanca" mai noua,de va pronuntati asupra problemelor Bucurestiului. Daca vorbiti din punctul de vedere a turistului sau delegatului la Centru,atunci ,cu parere de rau,vorbiti ca despre 'sexul ingerilor' ,intr-o chestiune pe care o vedeti din afara!*Iar epitetul din Caragiale poate era valabil acum 120 de ani,dar azi cand majoritatea romanilor isi doresc sa devina "mitici",dar nu o spun,nu cred ca mai e valabil!Ne mai vorbind de masinile cu "B" care probabil apartin in buna masura oltenilor,moldovenilor,ardelenilor etc care se intorc "la urma" ,la neamuri,din -pacate in vizita!
      • Like 2
    • @ Arthur
      Uf, am scãpat ! Fac parte din minoritatea românilor care nu- și doresc sã devinã " mitici" ! Nu știu în ce mãsurã - la sfârșitul sec. XIX (vremea lui Caragiale) - migrația veneticilor(ardeleni,moldoveni,olteni) sã fi fost atât de intensã încât sã fi "poluat" genomul pur al localnicilor. Și pentru cã azi sunt într-o dispoziție drãguțã si îngãduitoare, rãmâne așa cum ziceți /vã imaginați dvs !
      • Like 1
    • @ Stefan Stefania
      Arthur check icon
      "Sunt anumite clişee despre bucureşteni şi cel mai incorect este "Mitică", potrivit căruia bucureşteanul ar fi superficial, neserios. Eu cred că nu putem să generalizăm şi să spunem că regăţenii sunt neserioşi, iar ardelenii, serioşi. Fiecare ins are propriul său desen. "Mitică" e un clişeu literar, ca şi Zoe, ca şi Caţavencu... Stelian Tănase, scriitor"

      Ca sa inchei si eu dialogul,caci nu asi spune ca a fost chiar o "lupta de idei",va dau mai sus un citat de la un bucurestean de 4 generatii,pe care il conosc.oricum "migratia" nu aparuse inca pe vremea lui Caragiale,caci ardelenii si banatenii se simteau foarte bine cu austro-ungarii,iar oltenii cel mult veneau cu teleguta la piata sa vanda praz!Asa ca idee,la mine in bloc,din cele 40 de apartamente in 16 din cele cumparate mai nou, stau "provinciali" care au facut si fac venituri in Bucuresti!
      Va doresc sa aveti forta sa ramaneti acolo unde sunteti si sa traiti sanatoasa si fericita!

      • Like 0
    • @ Arthur
      Mulțumesc. Asemenea !
      • Like 0
    • @ Arthur
      @ Arthur Mi-a placut foarte tare aceasta discutie si modul civilizat in care ati scris. Felicitari !
      • Like 0
    • @ Stefan Stefania
      @ Stefan Stefania
      Va citesc de foarte mult timp comentariile si pot spune ca mi-a placut, de fiecare data, umorul dvs. Numai ca acum parca ceva nu a fost in regula. Ati avut aceeasi atitudine pe care o regasesc si la colegii mei de serviciu, cei care au venit din tara (intotdeauna am folosit aceasta expresie “din tara” pentru ca pe cea cu "provincie" ei o primesc de fiecare data cu sens peiorativ). Cei care au ales sa migreze la Bucuresti pentru un trai mai bun. Cei care au apartamente proprietate personala in "buricul targului" (numai acolo) si masini de la companie sau personale numai cu "B", altfel nu se poate.
      Departe de mine gandul de a generaliza, dar in mare parte le cam "pute" Bucurestiul dupa ce au ajuns aici intr-un numar foarte mare. Si noua, dar ce putem face? Oare sa-i alungam? Vi se pare corect si civilizat asa?
      Din pacate, atata-i capitala, n-o putem mari ca suprafata . Si aici la fel ca si in orasele mari pentru din tara (si acolo este aglomeratie mare) au ajuns atat "neamuri bune" cat si "neamuri proaste". La fel se intampla si in capitalele occidentale, la care ne uitam cu admiratie si ne dorim si noi un oras la fel.
      Sustin ce-a spus Athur in discutia purtata cu dvs. Si l-am felicitat pentru modul in care a facut-o. Chiar nu a intentionat sa jigneasca pe cineva.

      • Like 0
    • @ Stefan Stefania
      Victor66 check icon
      Corect, miticii sunt de vină. Discriminați atât de urât contra noastră, parcă noi am fi leproși, iar voi un fel de ubermensch.
      • Like 0
    • @ Victor66
      Nu am înțeles: • miticii sunt de vinã(pentru ce ??) • care" noi" ? • care "voi"?
      • Like 0
    • @ Mihaela T.
      Abia acum,am dat ,întâmplãtor,peste rãspunsul dvs. Nu știu de ce nu mi-a fost semnalat. Nu mai are importanțã,oricum,în acest moment vã invidiez, SINCER ,pentru cã sunteți bucureșteni ! Urmãresc, la t.v, concertul Angelei Gheorghiu din Piața Constituției si -repet - vã invidiez !! Și pentru toate spectacolele din București (teatru, operã, balet, concerte simfonice,etc) Īn provincie trebuie sã ne mulțumim cu DVD-uri, "piratãri "pe net. În altã ordine de idei ,cred cã nu m-am fãcut bine înțeleasã - eu nu am ruminații din categoria " mândru "cã sunt ardelean,oltean,bucureștean,moldovean,ungur ,neamț,țigan (ordinea enumerãrii e aleatorie) Chiar nu am ! Sunt cetãțean român și atât. Iar sãgețilele aruncate domnului Arthur,au fost,așa...de dragul conversației. Dacã am jignit pe cineva , cer mii de scuze ! Sincere ! Nu sunt eu o persoanã serioasã, dar sincerã sunt întotdeauna ! P.S. Nu mi-aș fi imaginat vreodatã cã o voi felicita, vreodatã, pe Firea, dar în acest moment chiar o fac ! Concertul e minunat . Vã doresc o searã bunã !
      • Like 0
  • Frumos articol! Pe vremea lui Ceausescu se purtau bibelourile, acum nu se mai poarta, cei drept s-au inmultit masinile si oamenii se misca mai multa sunt intr-o continua misculatie! Apoi mi-a placut si "povestea vorbirii" lui Gabriela Firea! Pai daca toata lumea vorbeste, ea de ce sa nu vorbeasca!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult