Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Decalogul părintelui modern. În zile de coronavirus, fiți cetățeanul care vreți să devină copilul vostru!

mama cu copii acasa

 Foto Guliver/Getty Images

Vremurile pe care le trăim aduc cu sine o experiență unică pentru viața modernă și anume provocarea pentru părintele din zilele noastre de a fi și prieten și profesor și părinte. Nimic mai minunat, pentru că ne permite să pregătim generațiile de mâine pentru lucrurile grele, pentru cele de dus ca societate.

Este momentul să cerneți și să lăsați în urmă trendurile, iluziile vândute prin parenting și alte curente de amploare.

Urmați decalogul părintelui modern:

1. Insistați pe rolul de a fi părinte și prieten, jucați-vă cu ei și descoperiți lucrurile mici.

2. Renunțați la forțarea învățării prin acumularea de informații în mod haotic și în ritm alert.

3. Valorificați această experiență din perspectivă socio-emoțională și psihică. Acum este momentul când cel mic poate învăța practic:

- răbdarea, înțelegerea, cooperarea și toleranța

- procesul cauză-efect, autodisciplina

- importanța grupului și dependența de ceilalți

- relevanța unui set de reguli sănătoase

3. Iubiți-i și răsfătați-i într-un echilibru funcțional care să le dea simțul măsurii.

4. Învățați-i să aprecieze clipa și familia.

5. Transmite-le și practicați cu ei valorile civice și morale. E timp pentru a simți, dar și pentru a învăța să te adaptezi, să găsești din mers soluții potrivite cu optimism și încredere.

6. Creșteți-le stima de sine prin a le arăta ce înseamnă preocuparea pentru sine și familie, pentru prieteni și vecini.

7. Dați-le aripi să zboare prin imaginația cultivată cu lectură și nu prin online excesiv.

8. Traversați cu ei situația și nu îi împovărați cu panici și griji inutile, dar nici nu le creați bula unei vieți ”en rose”.

9. Fiți cetățenul pe care îl doriți în aceste zile.

10. Munciți și implicați-i și pe ei, pentru că responsabilitățile nu dispar în zile de criză, ci dimpotrivă, joacă un rol esențial.

Toate acestea presupun echilibru și puterea de acționa cumpătat- acesta este lucrul de care au nevoie generațiile viitoare. Mai ales acum, fiți oamenii de la care ei să preaia exemplul.

În definitiv, vor trece examenele și vor ști câtă materie vă doriți, însă acum este momentul să le oferiți acele lecții care nu se predau în nicio școală, oricât de modernă ar fi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Citiţi-i BALTAGUL, e o lectură reconfortantă, tonică, pozitivă şi se pliază exact pe preocupările şi gradul de dezvoltare cognitivă a copilului.
  • Like 1
  • @ Valentin
   Parerist check icon
   Fefeleaga forever!!!
   • Like 0


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult