Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Decalogul părintelui modern. În zile de coronavirus, fiți cetățeanul care vreți să devină copilul vostru!

mama cu copii acasa

 Foto Guliver/Getty Images

Vremurile pe care le trăim aduc cu sine o experiență unică pentru viața modernă și anume provocarea pentru părintele din zilele noastre de a fi și prieten și profesor și părinte. Nimic mai minunat, pentru că ne permite să pregătim generațiile de mâine pentru lucrurile grele, pentru cele de dus ca societate.

Este momentul să cerneți și să lăsați în urmă trendurile, iluziile vândute prin parenting și alte curente de amploare.

Urmați decalogul părintelui modern:

1. Insistați pe rolul de a fi părinte și prieten, jucați-vă cu ei și descoperiți lucrurile mici.

2. Renunțați la forțarea învățării prin acumularea de informații în mod haotic și în ritm alert.

3. Valorificați această experiență din perspectivă socio-emoțională și psihică. Acum este momentul când cel mic poate învăța practic:

- răbdarea, înțelegerea, cooperarea și toleranța

- procesul cauză-efect, autodisciplina

- importanța grupului și dependența de ceilalți

- relevanța unui set de reguli sănătoase

3. Iubiți-i și răsfătați-i într-un echilibru funcțional care să le dea simțul măsurii.

4. Învățați-i să aprecieze clipa și familia.

5. Transmite-le și practicați cu ei valorile civice și morale. E timp pentru a simți, dar și pentru a învăța să te adaptezi, să găsești din mers soluții potrivite cu optimism și încredere.

6. Creșteți-le stima de sine prin a le arăta ce înseamnă preocuparea pentru sine și familie, pentru prieteni și vecini.

7. Dați-le aripi să zboare prin imaginația cultivată cu lectură și nu prin online excesiv.

8. Traversați cu ei situația și nu îi împovărați cu panici și griji inutile, dar nici nu le creați bula unei vieți ”en rose”.

9. Fiți cetățenul pe care îl doriți în aceste zile.

10. Munciți și implicați-i și pe ei, pentru că responsabilitățile nu dispar în zile de criză, ci dimpotrivă, joacă un rol esențial.

Toate acestea presupun echilibru și puterea de acționa cumpătat- acesta este lucrul de care au nevoie generațiile viitoare. Mai ales acum, fiți oamenii de la care ei să preaia exemplul.

În definitiv, vor trece examenele și vor ști câtă materie vă doriți, însă acum este momentul să le oferiți acele lecții care nu se predau în nicio școală, oricât de modernă ar fi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Citiţi-i BALTAGUL, e o lectură reconfortantă, tonică, pozitivă şi se pliază exact pe preocupările şi gradul de dezvoltare cognitivă a copilului.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Parerist check icon
      Fefeleaga forever!!!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult