Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Decalogul părintelui modern. În zile de coronavirus, fiți cetățeanul care vreți să devină copilul vostru!

mama cu copii acasa

 Foto Guliver/Getty Images

Vremurile pe care le trăim aduc cu sine o experiență unică pentru viața modernă și anume provocarea pentru părintele din zilele noastre de a fi și prieten și profesor și părinte. Nimic mai minunat, pentru că ne permite să pregătim generațiile de mâine pentru lucrurile grele, pentru cele de dus ca societate.

Este momentul să cerneți și să lăsați în urmă trendurile, iluziile vândute prin parenting și alte curente de amploare.

Urmați decalogul părintelui modern:

1. Insistați pe rolul de a fi părinte și prieten, jucați-vă cu ei și descoperiți lucrurile mici.

2. Renunțați la forțarea învățării prin acumularea de informații în mod haotic și în ritm alert.

3. Valorificați această experiență din perspectivă socio-emoțională și psihică. Acum este momentul când cel mic poate învăța practic:

- răbdarea, înțelegerea, cooperarea și toleranța

- procesul cauză-efect, autodisciplina

- importanța grupului și dependența de ceilalți

- relevanța unui set de reguli sănătoase

3. Iubiți-i și răsfătați-i într-un echilibru funcțional care să le dea simțul măsurii.

4. Învățați-i să aprecieze clipa și familia.

5. Transmite-le și practicați cu ei valorile civice și morale. E timp pentru a simți, dar și pentru a învăța să te adaptezi, să găsești din mers soluții potrivite cu optimism și încredere.

6. Creșteți-le stima de sine prin a le arăta ce înseamnă preocuparea pentru sine și familie, pentru prieteni și vecini.

7. Dați-le aripi să zboare prin imaginația cultivată cu lectură și nu prin online excesiv.

8. Traversați cu ei situația și nu îi împovărați cu panici și griji inutile, dar nici nu le creați bula unei vieți ”en rose”.

9. Fiți cetățenul pe care îl doriți în aceste zile.

10. Munciți și implicați-i și pe ei, pentru că responsabilitățile nu dispar în zile de criză, ci dimpotrivă, joacă un rol esențial.

Toate acestea presupun echilibru și puterea de acționa cumpătat- acesta este lucrul de care au nevoie generațiile viitoare. Mai ales acum, fiți oamenii de la care ei să preaia exemplul.

În definitiv, vor trece examenele și vor ști câtă materie vă doriți, însă acum este momentul să le oferiți acele lecții care nu se predau în nicio școală, oricât de modernă ar fi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Citiţi-i BALTAGUL, e o lectură reconfortantă, tonică, pozitivă şi se pliază exact pe preocupările şi gradul de dezvoltare cognitivă a copilului.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Parerist check icon
      Fefeleaga forever!!!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult