Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Coronavirus în România: „școala de acasă” se prelungește. Asociația „Eu și Lumea” pune la dispoziția elevilor de 6-14 ani o platformă digitală educațională adaptată la zi

carantina - copii

Foto captura Youtube/Eu si lumea mea

Am făcut un anunț, l-am postat pe diferite canale, să ajungă la cât mai mulți copii, la cât mai mulți profesori, părinți. Noi, „Asociația Eu și Lumea” punem la dispoziția copiilor, gratuit, site-ul și canalul nostru de youtube. Subiectele tratate, pentru elevi între 6-14 ani, sunt verificate de profesori sau scrise de colaboratorii noștri, doi studenți români care studiază fizică la Oxford și Manchester. Încercăm să le oferim elevilor video-uri sau știri din actualitate, să le vorbim despre subiecte actuale pe limba lor, atractiv, non-formal, să le facem conținut digital în limba română. Ne pasă și vrem elevi fericiți și informați!

Fac acest lucru de câte ori avem ceva de comunicat, un video nou, de ce este Internetul periculos, o explicație pentru „carantină”, spre exemplu sau de ce îi spune acestui virus „corona”. Am făcut și interviuri cu persoane care au ceva de zis, din punctul nostru de vedere, vom intervieva și elevi, să ne spună despre pasiunile lor, despre necazuri, de ce nu, ce găsesc că e bine în școală și ce nu prea. O revistă online pentru ei, actualitatea adulților pe înțelesul copiilor!

O știre fantastică mi-a atras apoi, atenția. Estonia pune la dispoziție platformele sale educaționale online, națiunilor interesate, în această perioadă de blocaj teribil, în viața noastră și a școlii traditionale. Vă dați seama, câtă empatie, câtă înțelegere a momentului, din ce spirit al dăruirii și al preocupării pentru calitate, din ce misiune pentru educație și pentru copii a venit această decizie? Cum ar fi putut să nu înțeleagă prin ce trecem?

Acum învățământul din Estonia este digitalizat, este țara cu cele mai bune rezultate la testele PISA, din Europa. A întrerupt activitatea școlilor, dar este pregătită. Bine pregătită, întregul proces didactic este acum online. Și înainte de această perioadă existau evaluări și examene digitale, precum și instrumente de comunicare cu elevii sau profesorii, digitale, de asemenea.

Cred că eforturi se fac și la noi, acum, profesorii dau teme pe email sau WhatsApp, sperăm că toți înțeleg să participe la acest efort, și cadre didactice și elevi și părinți.

Va trece perioada aceasta, dar nu ar fi normal să nu remarcăm faptul că timpul nu mai are demult răbdare cu noi. Că varianta digitalizării, a materialelor de calitate pentru elevi, interactive, care să le capteze interesul, sunt vitale. Că nu se mai poate așa, că galopul printre cunoștinte neasimilate lasă în urmă analfabeți, copii nevinovați, viitori cetățeni condamnați, o Românie periculoasă pentru fiecare dintre noi.

E nevoie să ne tratăm copiii corect și să le respectăm drepturile, așa cum o fac multe țări, iată! După perioada multelor întrebări, în jur de 3-6 ani, copiii nu mai au atenția părinților sau, din proprie experiență, acestora le vine greu uneori să răspundă, să dezvolte un subiect. Dacă vrei să vezi un documentar, toate sunt pentru oameni mari, în câteva minute copilul cedează, pleacă de lângă tine. La școală, la fizică, chimie, educație ecologică sau civică, manualul scris de un adult este greoi, cu prea multe concepte pe care abia dacă le reține, pentru a le uita imediat.

Așa s-au născut video-urile explicative, de 2-3 minute, ele există în engleză, în franceză și în alte limbi, unde beneficiul acestora a fost studiat, unde profesorii găsesc sprijin pentru a avea performanțe, pentru a nu lăsa golurile să se acumuleze la o bună parte a elevilor.

Și cum am putea forma cetățeni, cum să reziste ziare, reviste, dezbateri de calitate, dacă elevii nu au pentru ei, nici câtă presă onestă a mai rămas adulților?

Suntem o Asociație care luptă din greu și poate vom rezista să ne ducem misiunea mai departe, pentru că schimbarea nu va veni decât de la acești copii, educați acum, ajutați acum. Au nevoie ca actualitatea să le fie explicată pe înțelesul lor !

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult