Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Decizie surprinzătoare a unui judecător: un român a primit în instanță dreptul de a ieși din carantină

frontiera - (Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Un român întors recent din Germania a acționat în instanță autoritățile statului care îl plasaseră în carantină instituționalizată și a câștigat. 

La intrarea în țară, medicii de la punctul de trecere a frontierei au dispus izolarea bărbatului, iar a doua zi poliția a verificat dacă acesta este la domiciliu. Pentru că nu l-au găsit acasă, autoritățile au fost decis carantinarea lui la Baia Mare. Maramureșeanul a acționat în instanță toate instituțiile implicate în gestionarea prevenirii răspândirii virusului SARS–CoV–2, scrie Baia Mare 24. Dosarul a fost înregistrat pe 16 iunie la Judecătoria Baia Mare, iar pe 18 iunie un judecător a dispus punerea acestuia în libertate.

Reclamantul a solicitat instanței o ordonanță președințială, prin e-mail, pârâți fiind Direcția de Sănătate Publică Maramureș, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Maramureș, MAI, Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul pentru Situații de Urgență `` „Ghe. Pop de Băsești” Maramureș.

Decizia judecătoriei este una în premieră în România:

„Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş, invocată de aceasta prin întâmpinare. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, M.A.I., Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gh. Pop de Băseşti” al jud. Maramureş, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, invocată de acesta. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de emitere a ordonanţei preşedinţiale, invocată de pârâtul Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, M.A.I., Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gh. Pop de Băseşti” al jud. Maramureş, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş şi de către pârâta Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş prin întâmpinare. ADMITE cererea de emitere a ordonanţei preşedinţiale formulată de reclamantul LONGA IOAN, în contradictoriu cu pârâţii DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEŢULUI MARAMUREŞ şi CENTRUL JUDEŢEAN DE COORDONARE ŞI CONDUCERE A INTERVENŢIEI MARAMUREŞ, M.A.I., DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „GH. POP DE BĂSEŞTI” AL JUD. MARAMUREŞ, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş. Dispune încetarea de îndată a măsurii carantinării instituţionalizate instituite împotriva reclamantului începând cu data de 13.06.2020 şi, în consecinţă, punerea acestuia în stare de libertate. Fără cheltuieli de judecată. Executorie”.

Comitetul Județean pentru Situatii de Urgență Maramureș a anunțat că va respecta decizia instanței de judecată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult