Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Decizie surprinzătoare a unui judecător: un român a primit în instanță dreptul de a ieși din carantină

frontiera - (Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu)

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Un român întors recent din Germania a acționat în instanță autoritățile statului care îl plasaseră în carantină instituționalizată și a câștigat. 

La intrarea în țară, medicii de la punctul de trecere a frontierei au dispus izolarea bărbatului, iar a doua zi poliția a verificat dacă acesta este la domiciliu. Pentru că nu l-au găsit acasă, autoritățile au fost decis carantinarea lui la Baia Mare. Maramureșeanul a acționat în instanță toate instituțiile implicate în gestionarea prevenirii răspândirii virusului SARS–CoV–2, scrie Baia Mare 24. Dosarul a fost înregistrat pe 16 iunie la Judecătoria Baia Mare, iar pe 18 iunie un judecător a dispus punerea acestuia în libertate.

Reclamantul a solicitat instanței o ordonanță președințială, prin e-mail, pârâți fiind Direcția de Sănătate Publică Maramureș, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Maramureș, MAI, Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul pentru Situații de Urgență `` „Ghe. Pop de Băsești” Maramureș.

Decizia judecătoriei este una în premieră în România:

„Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş, invocată de aceasta prin întâmpinare. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, M.A.I., Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gh. Pop de Băseşti” al jud. Maramureş, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, invocată de acesta. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de emitere a ordonanţei preşedinţiale, invocată de pârâtul Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş, M.A.I., Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Gh. Pop de Băseşti” al jud. Maramureş, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş şi de către pârâta Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş prin întâmpinare. ADMITE cererea de emitere a ordonanţei preşedinţiale formulată de reclamantul LONGA IOAN, în contradictoriu cu pârâţii DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEŢULUI MARAMUREŞ şi CENTRUL JUDEŢEAN DE COORDONARE ŞI CONDUCERE A INTERVENŢIEI MARAMUREŞ, M.A.I., DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ, INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „GH. POP DE BĂSEŞTI” AL JUD. MARAMUREŞ, în calitate de coordonatori ai Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Maramureş. Dispune încetarea de îndată a măsurii carantinării instituţionalizate instituite împotriva reclamantului începând cu data de 13.06.2020 şi, în consecinţă, punerea acestuia în stare de libertate. Fără cheltuieli de judecată. Executorie”.

Comitetul Județean pentru Situatii de Urgență Maramureș a anunțat că va respecta decizia instanței de judecată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult