Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

CTP: Dacă îi scriu lui Weber pe ușă că e „monitorizată pentru relații cu serviciile lui Putin”? Aș putea să am argumente, dânsa nu are

Renate Weber - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 gestul controversat al Avocatului Poporului – doamna Renate Weber – de a căuta „tortura” în spitalele românești. Gazetarul consideră că modul în care Weber a întocmit documentul este „o mișcare perfidă” și spune că Avocatul Poporului ar fi interesat doar să apară pe pereții spitalelor un afiș care să conțină cuvintele „tortură” și „detenție”, ca și când acolo s-ar petrece așa ceva. „Dacă îi scriu eu pe frontispiciul instituției Avocatului Poporului, ca societate civilă, că doamna Weber este «monitorizată pentru relații cu serviciile secrete ale lui Putin»?”, se întreabă retoric CTP. „N-am spus că este. Nici dânsa nu a spus că se face tortură în spital, dar e «monitorizată»”, a continuat gazetarul. „O monitorizez și eu pe ea. Dar eu s-ar putea să am și niște argumente, spre deosebire de dânsa”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Spitalele din linia întâi, dar și mai multe unități medicale de suport au primit o notificare din partea Avocatului Poporului prin care sunt informate că sunt monitorizate „prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii”. Unităților medicale vizate li se cere să trimită documente privind numărul de pacienți, datele fiecăruia dintre ei și modul în care au fost tratați.

Cristian Tudor Popescu: Vă spuneam într-o emisiune precedentă niște lucruri în legătură cu această doamnă. Nu este vorba de duduița care s-a produs în emisiune la Digi24.

Asta este o mișcare perfidă, pentru că distinsa (Renate Weber – n.red.) nu e proastă deloc. Este de o remarcabilă perfidie și parșivenie.

Operațiunea ține de tehnicile de manipulare. Adică – ce o interesează pe doamna Weber acum este să apară cuvântul „tortură” în spitale. Să fie scris pe pereți. Atât! Tot șpilul este afișul ăsta. Nu faptul că s-ar monitoriza spitalele pentru tortură. Foarte bine, să le monitorizeze și pentru creșterea viermilor de mătase.

Problema e scrierea. Asta o interesează – să apară pe peretele spitalului cuvântul „tortură” și cuvântul „detenție” care este o imbecilitate și o diversiune sinistră. Cum să fie un spital loc de detenție? Ce, te bagă cineva cu forța? Aici nu e vorba de carantină. Asta este valabil pentru orice boală contagioasă. Nu?

Când cineva are o boală intens contagioasă, cum este acest coronavirus, este internat și ținut în spital, pentru a nu îmbolnăvi pe alți oameni. Dacă fuge de acolo, cum s-a mai întâmplat, comite o infracțiune – zădărnicirea combaterii bolilor – pentru că poate să îmbolnăvească alți oameni. Cum să fie asta detenție? În momentul când este vindecat părăsește spitalul. Poate fi vizitat – mă rog, în anunite condiții de protecție și așa mai departe.

„Doamna își face treaba pentru care a fost pusă acolo de cine a fost pusă. Dar acum lovește în medici”

Scopul este limpede. Doamna își face treaba pentru care a fost pusă acolo de cine a fost pusă.

Aici vine problema. Eu înțeleg că ținta doamnei Weber este să lovească în actuala guvernare. Asta e limpede și e clară afilierea politică a doamnei Weber. Dar acum lovește în medici, pur și simplu lovește în personalul medical, în spitalele din România. Asta nu e o lovitură dată politicienilor, e prin ricoșeu.

„«Torționarii» sunt Guvernul Orban și Klaus Iohannis”, vrea să spună distinsa doamnă. Adică ce vrea să transmită asta? „Domne, toate internările astea în spital cu COVID din perioada asta au fost niște torturi puse la cale de către Guvern împreună cu Iohannis”.

Sigur că acele cuvinte sunt prezente acolo, în documentele pe care le invocă, dar ce lege îi dă dreptul să pună afișul ăla pe perete?

Nu poate fi așa ceva. Păi, ia să ne gândim că punem așa: La o grădiniță punem sus - „Grădiniță monitorizată pentru pedofilie”. E posibil să avem cazuri de pedofilie la o grădiniță? Da! Iată că am avut chiar acum o știre despre un ins de 66 de ani, profesor, care a întreținut relații sexuale cu minoră și e reținut de poliție.

Asta înseamnă că trebuie să punem pe grădinițe „Monitorizată pentru pedofilie”?

CTP: Dacă eu îi scriu pe frontispiciul instituției „este monitorizată pentru relații cu serviciile secrete ale lui Putin”? Dar eu s-ar putea să am și niște argumente, spre deosebire de dânsa

Este vorba despre procedeul acuzei prin întrebare. Asta este rădăcina acestui procedeu pe care îl folosește doamna Weber. „Este adevărat că domnul Popescu este un bețiv ordinar care s-a dat cu capul de șina căii ferate și este nepotul lui Iulian Vlad?”. Și dacă vin eu sau altcineva și întrebăm: „Domne, pe ce bază faceți afirmațiile astea?”. Ar răspunde așa: „Dar ce domne, am dat cu parul?”. „N-am dat cu parul, domne, am întrebat”.

Adică se livrează tot felul de amănunte de soiul ăsta, de detalii, după care, pac, semnul întrebării. Așa și madama: „E monitorizat pentru tortură”. Păi, de ce e monitorizat pentru tortură? Asta înseamnă că „acolo se produc torturi, domne. S-a întâmplat ceva”. „Ceva, ceva trebuie să fie, dacă e monitorizat pentru tortură”. Ăsta este mecanismul.

De pildă, doamna. Dacă eu îi scriu pe frontispiciul instituției Avocatului Poporului, ca societate civilă, că doamna Weber „este monitorizată pentru relații cu serviciile secrete ale lui Putin”?. Nu o spun că e așa. „E monitorizată, domne”. N-am spus că este. Nici dânsa nu a spus că se face tortură în spital, dar e „monitorizat”.

Așa, o monitorizez și eu pe ea. Dar eu s-ar putea să am și niște argumente, spre deosebire de dânsa.

CTP: Doamna aceasta este gând la gând cu bucurie cu Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

De pildă, ați văzut ce s-a întâmplat acum cu ambasadorul rus? A fost chemat la Ministerul de Externe român ca să i se notifice de către un secretar de stat atitudinea pe care a avut-o Ministerul de Externe al Rusiei, prin purtătorul de cuvânt, față de Strategia Națională de Apărare a României.

Pentru că Ministerul de Externe Rus știți ce a spus? A spus așa: „Strategia de apărare a României, care indică Rusia ca o potențială amenințare, nu face altceva decât să tulbure siguranța și securitatea în zonă pentru a justifica aducerea de noi trupe și armament NATO și SUA în regiunea Mării Negre”. Adică „România provoacă Rusia”, spune Ministerul Afacerilor Externe rus, „ca să vină NATO mai aproape de Rusia”.

Ce spune doamna Avocat al Poporului? Am mai spus și repet declarația dânsei: „Cu Statele Unite e o altă poveste, înțeleg că ne apără de ruși, dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului. Apropo, totuși scutul ăsta e defensiv sau nu?”.

Deci doamna aceasta este gând la gând cu bucurie cu Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Și atunci, hai să îi scriu și eu acolo, ca cetățean, pe ușă: „Monitorizată pentru relații cu serviciile rusești”.

V-am spus că e periculoasă. Este extrem de periculoasă această insă. Ce a făcut acum, asta cu „tortura”... Cum, domne? Aici e vorba de cuvinte. Putea foarte bine să nu folosească aceste cuvânt - „tortură” și „detenție” în comunicatul ăla și să spună același lucru: „Vom verifica dacă drepturile pacienților și cetățenilor sunt respectate în spitale”.

„Cred că toți managerii de spital din această țară ar trebui să aibă atitudinea domnului Imbri”

A vrut aceste cuvinte pentru că cuvântul „tortură” duce gândul la cine? La Vișinescu, la Ficior. Am tot rostit cuvântul „torționari” ai Securității, ai penitenciarelor în perioada comunistă. Duce gândul la tortura din spitalele psihiatrice, în care erau băgați disidenții în perioada comunistă. De-aia a pus cuvântul ăsta acolo, bătându-și joc, jignind grav personalul medical.

Cred că toți managerii de spital din această țară ar trebui să aibă atitudinea domnului Imbri de la „Victor Babeș”, să refuze să pună afișele alea pe pereți. Mă rog, dacă sunt unii care sunt puși de PSD s-ar putea să le pună.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Baba asta cu ruj pe buze este o idioata ca orice PSD-ista get beget. Ii urez Covid fericit, sa simta pe pielea ei ceva mai dihai decat tortura, sa simta ca nu poate respira!!! Si nu datorita vreunui politai, ca George Floyd, ci datorita micului virus.... sa se duca la tortionarii aia de doctori sa o scape, sa-i implore: bai calailor, scapati-ma ca va fac ingeri! Proasta dracului!
  • Like 0
 • Ce daca-i scrieti? O doare-n cosul de pe obraz. Care nu pocneste, ca este din carnea ei ! Asa cum este toata ,dupa chipul si caracterul prostituatilor politic , adica pesede-alde-pro romania-ish, sau ce denumiri s-or mai nascoci.
  Despre manipulare, care este o materia inclusa in tabla SNSPA, a ramas mult in urma lui Putin, dar se straduieste sa-l ajunga.Renate n-are veleitati, tot la nivel de debutant in asta ramane. Nu stiu din ce unghi s-o privesc, ca sa-i sclipeasca in ochii mei altceva , decat dintele de aur!
  • Like 5
  • @ Danescu Cristina
   Nu va suparati, dar cred ca folosiți cuvantul veleitati in sens gresit.
   • Like 0
 • CTP este individul care declara ca femeile care se masturbeaza clitoridian au reteaua neuronala deformata? Omul este cam ce declara!
  • Like 1
  • @ Paco Raceanu
   Delia MC Delia MC check icon
   Să-l iertăm. Și-a dat și el cu părerea. S-a băgat unde nu-i fierbe oala și a dat cu bâta în baltă. A vrut să arate că-i un bun român, care se pricepe la toate...o fi învățat de atunci că ăsta nu-i un criteriu...
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Evident ca-l iert, pt ca-l pretuiesc. Dar tocmai datorita faptului ca-l pretuiesc, il “dojenesc” atunci cand greseste (mai ales grav, ca in speta respectiva). Asa inteleg eu sa fiu corect si obiectiv.
   • Like 3
  • @ Paco Raceanu
   check icon
   https://youtu.be/4qr_C6xYW_I
   • Like 0
  • @ Delia MC
   Acest ,personaj eber ,, din botosani,,, IN TOT CE FACE ,, NU FACE BINE PTR SOCIETATEA ROAMEASCA, Nu stiu cine a numit-o ,acolo , dar nu este persoana la locul potrivit ,Aceasta persoana nu merita incredere si respectul cuvenit,, Ar trebui demisa urgent,.
   • Like 2
 • Îmi este foarte greu sa văd o asemenea publicație -intenționat frumoasa- la cheremul și influența unui CTP -alias și parțial- fondator. Este evident ca omul se pretinde intelectual dar tonul, vocabularul ( împreuna cu folosirea lui), exprimarea și intenția, o dezmint vehement. Este greu sa situezi un asemenea exemplar in contextul unei actuale intelectualități.
  Are ieșiri bolnăvicioase, este inutil rau-voitor si intentionat devorator de oricine considera el in intimidates sa ca iI este superior.. Nu isi face nici o refineries sie insusi si este mai nociv si pathologic decat orice virus. CONTROLEAZA-TE omule!
  “Madama” asa cum delicat o numesti pe Doamna Renate Weber are cateva clase peste ceea, ironic, as numi domnia-ta, si asta, mataluta, nu ai sa ajungi sa I le iei niciodata.
  Basta!,,  • Like 1
  • @ Alex Bacall
   Ovidiu check icon
   ...gramatica e cea mai dificila limba straina...
   • Like 6
  • @ Alex Bacall
   Dumneata nu cred ca esti in masura sa judeci cat de educat este cineva. Cat despre Renate Weber indiferent cate clase are, este un personaj foarte nociv , mai ales in pozitia in care se afla
   Pusa de altfel acolo de niste personaje la fel de dubioase ca dansa si la fel de educate ca dumneavoastra.
   • Like 5
  • @ Alex Bacall
   Nu cred ca se pretinde mai intelectual ca Veorica! Ati inteles dvs. gresit! Asa ca nu va mai suparati. Tot ea ramane no.1! Si frumoasa, si desteapta. Pacat ca e maritata, asta e adevarat ghinion!
   • Like 2
  • @ Alex Bacall
   Delia MC Delia MC check icon
   Te controlezi dacă mai poți. Doamna asta ne-a călcat pe nervi în așa hal că oricine isi poate pierde controlul. Dar nu-i vorba de asta. E o explicație pe înțelesul oricui, cu metafore și hiperbole iar nu jigniri.
   Clasele alea nu valorează nici cât o ceapă degerată dacă afirmi asemenea stupizenii. Facultatea înseamnă doar că ai învățat, o bază necesară. Dacă nu-ți ajută la nimic ori ai uitat, ca profesionist în orice domeniu, ești zero barat.
   • Like 1
 • Pai la noi un numar urias de oameni vad clar ca madam Weber e o neobolsevica sinistra, dar putini au curaj s-o spuna. Tara asta e inca stapanita de teama de rusi pentru ca e plina de agentii lor de influenta. Numai cand ma gandesc cati basarabeni si-au luat cetatenia romana si la cati imbecili care au nostalgia dominatiei sovietice cand au invatat limba rusa la scoala cu sarg. Weber e o agenta pro-rusa in gandire, cel putin!
  • Like 10
 • Nu m=as mira sa aveti dreptate. Am inceput sa am impresia ca in aceasta tara de prin 2012 incoace anumite persoane nu ar ezita sa foloseasca si bomba atomica spre a scapa basma curata. An dupa an de atunci incoace lucrurile au evoluat miza a crescut manipularea si starea de conflict sau escaladat culminand cu OUG.13 and the like, pensii speciale, salarii marite la bugetari, plus multe altele.. Populatia este divizata, cei care au beneficiat de masuri PSD si cei care nu au beneficiat sau au avut de suferit.
  • Like 9
 • tebecistii intens contagiosi nu pot fi tinuti cu forta in spitale si tratati; nebunii agresivi nu pot fi tinuti cu forta in ospicii si tratati; cei cu SIDA nu pot fi tinuti cu forta in spitale si tratati; de ce indivizii infectati cu SARS-COV-2 pot fi tinuti cu forta in spitale si tratati?
  • Like 1
  • @ Dan Horea
   Sif Sif Sif Sif check icon
   Pentru ca gradul de infectare a Covid e mult mai mare.si a facut sute de mii de morti in toata lumea in cateva luni. Atat de greu e de inteles pentru unele persoane...
   • Like 8
  • @ Dan Horea
   Paul check icon
   Tuberculoza e boala cauzată de bacterii, contra bacteriilor exista antibiotice. SIDA este semnificativ mai puțin contagioasa decât COVID-19, iar la ora actuala se poate trata pana la nivelul la care devine asemănătoare cu o boala cronica. Nebunii agresivi pot fi internați in ospiciu cu forța in mod legal peste tot in lume. Am avut speranța ca ești mafiot pesedist când m-ai luat cu “1984”, dar după cum se vede tu ești pur și simplu prost, ca sa nu zic tampit.
   • Like 8
  • @ Dan Horea
   Delia MC Delia MC check icon
   Tebeciștii contagioși nu pot fi ținuți cu forța fiindcă rețeaua TBC în România e VARZĂ ca și concept și organizare, după modelul vechi, comunist. Atunci ți-o luai de la partid și miliție, acum NU mai are cine.
   Ei, aflați că în țări mai la nord și demult cu apă caldă, sunt ținuți în sanatorii, în regim hotelier (au tot ce le trebuie) dar legal și obligatoriu. Fiindcă ei n-au chef de tbc, oricum nu ca noi care și aici ținem fruntea clasamentului european la incidență. Și mai au și alte măsuri, de aia n-au atâta tbc ca noi.
   Mda, după război mulți viteji se arată. Zău, comparați mere cu...nuci de cocos. Și evident că nu știți deosebirile dintre aceste boli, v-a explicat dl Paul mai sus.
   • Like 0
 • Sif Sif Sif Sif check icon
  Un lucru e clar: Renate W este avocatul cuiva, asta miroase de la o posta. DAR CU SIGURANTA NU ESTE AVOCATUL ACESTUI POPOR. Dati jos aceasta fiinta diabolica.
  • Like 15
 • Domnule C.T. Popescu, aprecierile dvs. despre Avocatul Poporului sunt excelente. Mă nemulțumesc doar exageratele dvs. formule de referire la Renate Weber. Cum puteți să folosiți alături de numele acestei persoane cuvântul
  „doamnă”?! O dată ați spus chiar „distinsa doamnă”, ceea ce mi se pare o... jignire a înțelesurilor normale date cuvintelor. Era de-ajuns s-o numiți cu numele ce i l-a dat maică-sa, că educație de doamnă nu i-a dat nimeni. E drept că m-am răcorit un pic când ați numit-o „madamă” (că chiar asta e!) și „insă” (pentru că nu-i decât o oarecare în mâna unor păpușari politici). NOTĂ. Pentru ca Avocatul Poporului să fie chiar „al poporului” trebuie să fie ales prin plebiscit (de către popor, de... plebe).
  • Like 10
 • Cineva, oricine dintre reprezentanții autorităților publice pune în discuție o temă prezentă în preocupările oamenilor și încearcă rezolvarea ei.
  Reacția formatorilor de opinie este trasă la indigo și se rezumă la următoarele lucruri: nu se face nici o referire critică, argumentată la conținutul și fondul problemei, în schimb problema este etichetată drept indezirabilă, inexistentă sau de neacceptat a fi adusă în discuție, iar modul de realizare este inadecvat. Argumentele aduse sunt cele în favoarea etichetării: acuzații neverificate la adresa persoanei care reprezintă autoritatea publică în cauză menite să „desființeze” persoana respectivă și prin extensie autoritatea pe care o reprezintă, acuzații de partizanat politic, de jocuri de culise, de trădare în favoarea unor puteri străine, totul fiind bazat pe percepții induse de-a lungul timpului și pe exploatarea la maxim a emoțiilor primare.
  Rezultatul îl reprezintă inflamarea opiniei publice, amânarea rezolvării problemelor cronice și transformarea acestora în probleme acute.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Doar cine are idei fixe (evident, ale sale doar!) nu-i înțelege pe alții. Și ca să fie mai simplu nici măcar nu-i „ascultă”. De citit îi citește „în diagonală”. Altfel ar fi o pierdere de timp, întrucât concluzia e stabilită din start. Așa-i mereu cu ideile preconcepute, fixe!
   • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult