Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Declanșarea Brexitului poate avea loc mâine. Scoția pregătește referendumul pentru independență

Theresa May

Foto: Guliver Getty Images

Declanșarea procedurii de rupere a Marii Britanii de Uniunea Europeană ar putea începe chiar de marți, dacă Parlamentul britanic va aproba proiectul de lege depus în acest sens, în forma sa originală. 

Miniștrii britanici sunt de părere, potrivit BBC, că parlamentarii vor respinge cele două amendamente aduse, în Camera Lorzilor, inițiativei legislative care are drept scop demararea procesului de ieșire a Marii Britanii din UE. 

Unul dintre amendamente cere protejarea drepturilor europenilor care trăiesc în Regatul Unit, iar celălalt are drept scop ca Parlamentul să aibă ultimul cuvânt de spus asupra acordului cu Bruxelles. Odată ce ambele camere cad de acord asupra formei inițiativei legislative, premierul conservator Theresa May va putea activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri pentru ieșirea din UE. Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar marți, informează presa britanică. 

Scoția vrea un nou referendum pentru independență

În acest context, premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat luni că va cere săptămâna viitoare Parlamentului să autorizeze organizarea unui nou referendum pe tema independenței Scoției, informează BBC.

Aceasta vrea ca votul să aibă loc undeva între toamna lui 2018 și primăvara lui 2019, premierul explicând că această mișcare este necesară pentru a proteja interesele Scoției, având în vedere ieșirea Marii Britanii din UE. 

În urma anunțului făcut de Sturgeon, un purtător de cuvânt al Theresei May a afirmat că referendumul „ar crea divizare și ar putea cauza o nesiguranță economică uriașă în cel mai prost moment posibil”, scrie The Guardian

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Niciodată Regatul Unit nu a fost aproape de Europa, interesele britanice s-au găsit mai mereu în alte zone geografice decât dincolo de canal (English sau Manche) și dacă ar fi putut și-ar fi luat insula în spate și ar fi plecat de mult! Așa că hotărârea lor nu trebuie să mire pe nimeni! Vor fi în continuare neoficial parte a UE.
  • Like 0
 • deci uk este dovada clara a puterii incredibile a manipularii pe care o are rusia,care de altfel nu vedea cu ochi buni o europa cu uk (aliatul american traditional,si parte a canzuk, ori canzukus ...)deci europa trebuie in mod neaparat sa includa rusia,fara insula, ceea ce le a reusit, nu numai ca le a reusit, dar prin inteligenta lor, i-au invins pe britanicii astia ,atat de orbiti de orgoliu ,cu propiile lor arme, dezbinandu-i si aruncandu -i la marginea unui colaps socio economic din care numai o alianta cu usa si china ii mai pot salva. pe viitor, uk se va confunta nu numai cu un nou referendum al scotiei (care 100% va deveni stat independent) ,va fi un membru eu, cu 50% din industria militara a uk pe teritoriul sau(ha ha ha) si stand ca un spin in coasta uk, se va confunta si cu un referendum al irlandei de nord, lucru dorit si fortat de irlanda membru ue, si nu numai atat, dar si o posibila escaladare a fenomenului islamist (comunitate etno socio politica cu o putere financiara foarte mare) in regat ,va duce la un soi de razboi civil chiar pe teritoriu uk. ,lucru de altfel prognozat de acum mai bine de 20 de ani de serviciile de specialitate. cand cel care conduce campania brexit (farage ,) a doau zi dupa brexit isi da demisia si spune ca el si a indeplinit misiunea,ca scopul lui a fost sa scoata tara din ue cu orice pret.. (adica te da jos din barca in mijlocul apei si spune ca de aici nu il mai intereseaza daca sunt rechini in apa sau daca stii sa inoti...), si ulterior se dovedeste ca in timpul campaniei a folosit date neadevarate ptr a manipula clar opinia publica...e clar ca suzeranitatea s-a dus pe copca... multinationalele au inceput sa plece, lira a scazut atat de mult incat din 2020 vor trebui sa apeleze la surse de creditare(ha ha ha), nhs este praf, sectorul imobiliar e blocat(se mai construieste doar ceea ce e mai important sau au deja fonduri ptr finalizare, iar bancile au trimis aviz clientilor ca va creste ipr -ul ! urmatorul pas este scumpirea creditelor, si a dobanzilor, si apoi...recesiunea..
  cine spune ca uk a procedat bine cu brexitul, ori nu stie ce spune, ori ....stie el ce spune dar nu de bine...
  rusia , sub deviza dezbina si stapaneste isi joaca cartea linistita, s-a impus in orientul mijlociu, i a eliminat din carti si pe englezi si pe francezi, si are in fata o europa slaba din punct de vedere militar. dar nu asta e important, important e sa stii sa gandesti...
  • Like 1
  • @ adam gigi kiss
   check icon
   Nu am buton cu -1, așa că vă solicit o traducere a textului: cine știe, poate fi folositor!
   • Like 0
 • Trexer check icon
  Îmi plac britanicii, nu și-au pierdut suzeranitatea din sânge.
  • Like 0
  • @ Trexer
   Casargoz check icon
   Te înșeli prin brexit pierd ca prostii suzeranitatea (Dreptul unui stat asupra altui stat care are guvern propriu, dar nu are autonomie completă.) si câștiga o suveranitate iluzorie.
   • Like 1
  • @ Casargoz
   check icon
   Ce mult poate face o simplă ... literă!?
   • Like 0
 • golan check icon
  In viata, toate costa. Asta este riscul populismului. Desigur, ar fi necesare niste mecanisme de control. Decizii care schimba directia strategica de politica externa nu ar trebui luate fara convingerea populatiei de necesitatea lor. Nu poti vorbi de asa ceva cand era 50-50. Sunt anumite probleme pe care insasi clasa politica nu le-a rezolvat de-a lungul timpului - asteapta mereu cate o criza pentru a mai rezolva din probleme, este absurd.
  • Like 0
 • check icon
  Eu cred că trebuia să așteptați până mâine, măcar să scrieți despre ceva cert, nu pe zvonuri. „Informații” gen „ar putea să...”, „s-ar putea să...” circulă prea des ca să le mai citim. Serios glumesc.
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult