Confuzie printre internauții britanici, la câteva ore după ce au votat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Mulți dintre britanici se pare că nu prea știau ce au votat și căutau cu frenezie pe Google noțiuni de bază despre blocul comunitar.
Cea mai frecventă întrebare privind Uniunea Europeană pe care au căutat-o utilizatorii de internet din Regatul Unit era „Ce înseamnă să ieși din UE?”, urmată de „Ce este UE?”, scrie The Washington Post care citează un top realizat de Google Trends. Vineri, după anunțarea rezultatelor, devenise trend pe Twitter, printre britanici, și hashtagul #WhatHaveWeDone (Ce am făcut) care era folosit de peste 20.000 de ori.
Google a raportat că, la aproximativ opt ore după închiderea urnelor la votul în cadrul referendumului, căutările pentru „Ce se întâmplă dacă părăsim UE?", se triplaseră.
Mulți dintre internauții din Regatul Unit nu știau ce este Uniunea Europeană, după cum reiese din căutările lor de pe Google. Întrebarea „Ce este UE?” se afla pe locul al doilea între cele mai căutate întrebări în rândul utilizatorilor de net din Marea Britanie, după anunțarea rezultatului votului pentru Brexit.
(sursa: Google Trends)
În topul realizat de Google Trends se mai găsesc întrebările „Care țări fac parte din UE?”, „Ce se va întâmpla acum că am părăsit UE” și „Câte țări sunt în UE?”.
Top cele mai căutate întrebări ale internauților britanici referitoare la referendum:
(clic pe imagine pentru a mări)
(sursa: Google Trends)
Top cele mai căutate întrebări ale internauților britanici referitoare la UE:
(clic pe imagine pentru a mări)
(sursa: Google Trends)
52%, adică 17.410.742, dintre britanici au votat pentru Brexit, iar 48%, 16.141.241, pentru rămânerea în Uniunea Europeană, potrivit datelor venite de la cele 382 de centre de numărare a voturilor din Marea Britanie.
Piețele financiare au reacționat imediat. Lira sterlină s-a prăbușit la minimul istoric din ultimii 30 de ani, bursa de la Londra a intrat în picaj, iar alegătorii se confruntă acum cu o serie de șocuri economice care se vor prelungi pentru o perioadă pe care nu o poate nimeni estima.
Unii dintre alegători au declarat că regretă că au votat pentru ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană și au spus că, dacă ar avea posibilitatea să voteze din nou, ar vota pentru rămânere, după cum a declarat o persoană pentru canalul de știri ITV News.
Vineri, după anunțarea rezultatelor, devenise trend pe Twitter, printre britanici, și hashtagul #WhatHaveWeDone (Ce am făcut) care era folosit de peste 20.000 de ori. „Am optat pentru șomaj, schimburi comerciale reduse, salarii mici și recesiune. Dar nu vă faceți gtriji, pentru că suntem liberi”, scria, de pildă, o utilizatoare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
"Caragiale" Vesnic conteporan.
Pana la urma trebuie sa ne bucuram de faptul ca UK a fost martira care a tras de semnalul de alarma in "trenul UE". "Conductorul va verifica vagoanele" si va lua masuri administrative impotriva UK, sa arate celorlalti pasageri ce rau le este daca doar se vor gandi sa copieze modelul britanic.
Daca nu as banui de "coruptie strategica" liderii europeni m.as opri aici cu comentariile. Conducatorii UE ar trebui insa, in mod normal sa actioneze si proactiv urmare acestui incident. Stim doar ca si Franta si Germania chiar, precum si multe alte tari ale UE sunt cu mana pe Frana. UE este un proiect frumos insa lipsa de patriotism a liderilor si apetenta pentru jocuri politice periculoase il tranforma intr.un cosmar pentru cetatenii europeni. Ignorarea unor aspecte istorice, traditionale si religioase sau tratarea acestora in mod superficial vine sa completeze tabloul opozitiei asupra obiectivului politic comunitar. Chiar in mod paradoxal am observat ca liderii constructiei europene au regasit sustinere pentru proiectul european chiar in alte tari decat in cele natale. Acest fapt isi regaseste esenta in prisma faptului ca ipotetic cel putin, statele sustinatoare sunt beneficiare ale bugetului european, contributiile fiind sub nivelul intrarilor. Totusi deciziile de ultima ora legate de refugiati dar si cele de penultima ora legate de criza bancara nu au facut decat sa alimenteze spiritul national si sa afecteze intr.o masura importanta sustinerea constructiei europene. Astfel, chiar daca motivele respingerii constructiei europene sunt diferite, asa cum am aratat, unele tari cred ca sprijina prea mult financiar UE altele isi simt amenintata identitatea nationala, obiectivul a devenit unul comun fiindca rezolva problemele deopotriva: MemberUE-EXIT, nu vreau sa prescurtez...
Sper ca liderii europeni sa gaseasca calea potrivita si sa evolueze exponential spre alimentarea unor concepte care sa nu mai stirbeasca identitatile nationale si sa semene fundamentele unei doctrine privind Patriotismul UE.
Nu dă bine dacă nu folosești articolul hotărît (altminteri noi, condeierii,avînd clar în cap spre ce ni-i a persuada cetitoriul) Inconștientul nu mișca, în afara cheii sale binare. Ori toți, ori niciunul...
Ma gandesc ca atunci cand crezi cu destula tarie in ce iti vand tabloidele zilnic si te duci convins sa votezi iesirea, nu te mai duce capul dupa sa dai un Google cu cine sunt aia de unde am plecat?