Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Britanicii căutau cu frenezie pe Google „Ce este UE?”, la câteva ore după ce votaseră pentru Brexit

Confuzie printre internauții britanici, la câteva ore după ce au votat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Mulți dintre britanici se pare că nu prea știau ce au votat și căutau cu frenezie pe Google noțiuni de bază despre blocul comunitar.

Cea mai frecventă întrebare privind Uniunea Europeană pe care au căutat-o utilizatorii de internet din Regatul Unit era „Ce înseamnă să ieși din UE?”, urmată de „Ce este UE?”, scrie The Washington Post care citează un top realizat de Google Trends. Vineri, după anunțarea rezultatelor, devenise trend pe Twitter, printre britanici, și hashtagul #WhatHaveWeDone (Ce am făcut) care era folosit de peste 20.000 de ori.

Îți recomandăm

Google a raportat că, la aproximativ opt ore după închiderea urnelor la votul în cadrul referendumului, căutările pentru „Ce se întâmplă dacă părăsim UE?", se triplaseră.

Mulți dintre internauții din Regatul Unit nu știau ce este Uniunea Europeană, după cum reiese din căutările lor de pe Google. Întrebarea „Ce este UE?” se afla pe locul al doilea între cele mai căutate întrebări în rândul utilizatorilor de net din Marea Britanie, după anunțarea rezultatului votului pentru Brexit.

(sursa: Google Trends)

În topul realizat de Google Trends se mai găsesc întrebările „Care țări fac parte din UE?”, „Ce se va întâmpla acum că am părăsit UE” și „Câte țări sunt în UE?”.

Top cele mai căutate întrebări ale internauților britanici referitoare la referendum:

(clic pe imagine pentru a mări)

(sursa: Google Trends)

Top cele mai căutate întrebări ale internauților britanici referitoare la UE:

(clic pe imagine pentru a mări)

(sursa: Google Trends)

52%, adică 17.410.742, dintre britanici au votat pentru Brexit, iar 48%, 16.141.241, pentru rămânerea în Uniunea Europeană, potrivit datelor venite de la cele 382 de centre de numărare a voturilor din Marea Britanie.

Piețele financiare au reacționat imediat. Lira sterlină s-a prăbușit la minimul istoric din ultimii 30 de ani, bursa de la Londra a intrat în picaj, iar alegătorii se confruntă acum cu o serie de șocuri economice care se vor prelungi pentru o perioadă pe care nu o poate nimeni estima.

Unii dintre alegători au declarat că regretă că au votat pentru ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană și au spus că, dacă ar avea posibilitatea să voteze din nou, ar vota pentru rămânere, după cum a declarat o persoană pentru canalul de știri ITV News.

Vineri, după anunțarea rezultatelor, devenise trend pe Twitter, printre britanici, și hashtagul #WhatHaveWeDone (Ce am făcut) care era folosit de peste 20.000 de ori. „Am optat pentru șomaj, schimburi comerciale reduse, salarii mici și recesiune. Dar nu vă faceți gtriji, pentru că suntem liberi”, scria, de pildă, o utilizatoare.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cum de n-a văzut nimeni ca cererea reginei publicată cu o zi sau două înainte de referendum "dați-mi trei motive pentru care să rămânem în UE" a fost ca mesajul "regina e pentru părăsire" ? Cei care se întreabă acum ce-au făcut probabil sunt cei care și-au zis "așa a zis regina".
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Povestea asta cu un occident roz-bombon începe să cadă. Încă un vis spulberat al românilor.
  • Like 0
  • @ Valentin
   pentru puturosi si hoti nu a existat niciodata " occident roz-bombon". de ce nu exista tigani la cersit in austria si germania ? de ce cersetorii sunt numai in italia si franta ? iata "Încă un vis spulberat al românilor."
   • Like 0
 • Sāraca lume, v-a sfârsii nebunā iar nebunia v-a fi o normalitate. Sāraca lume.
  "Caragiale" Vesnic conteporan.
  • Like 0
 • Tudor check icon
  Deci sa nu mai aud despre alegatorul occidental si cat de luminat e el. Fiind la fata locului, campania pentru referendum s-a desfasurat exact la nivel de Antena 3, cu cei de pe partea "Remain" zicand ca iesirea va duce la colaps economic si razboi european, iar ceilalti ca ramanerea va insemna acceptarea dominatiei celui de-al patrulea Reich (adica UE condus de Germania). Si noi ii blamam pe amaratii nostri care voteaza pentru o punga de faina.
  • Like 3
 • Nu cred ca trebuie sa estompam acum un fapt si sa marsam pe inconstienta a peste 17 mil de britanici. Asta isi doresc liderii europeni ale caror decizii neinspirate au condus la acest prim "cartonas galben". BREXIT reprezinta urmarea unor decizii politice total nepotrivite luate de liderii constructiei europene si nu analiza defectuoasa a cetatenilor UK. Chiar prin reducere la absurd LIDERII europeni ar fi trebuit sa aiba capacitatea de analiza si predictie a prpriilor decizii si sa fi actionat in consecinta pentru preintampinarea unei astfel de deviatii de la constructia europeana.
  Pana la urma trebuie sa ne bucuram de faptul ca UK a fost martira care a tras de semnalul de alarma in "trenul UE". "Conductorul va verifica vagoanele" si va lua masuri administrative impotriva UK, sa arate celorlalti pasageri ce rau le este daca doar se vor gandi sa copieze modelul britanic.
  Daca nu as banui de "coruptie strategica" liderii europeni m.as opri aici cu comentariile. Conducatorii UE ar trebui insa, in mod normal sa actioneze si proactiv urmare acestui incident. Stim doar ca si Franta si Germania chiar, precum si multe alte tari ale UE sunt cu mana pe Frana. UE este un proiect frumos insa lipsa de patriotism a liderilor si apetenta pentru jocuri politice periculoase il tranforma intr.un cosmar pentru cetatenii europeni. Ignorarea unor aspecte istorice, traditionale si religioase sau tratarea acestora in mod superficial vine sa completeze tabloul opozitiei asupra obiectivului politic comunitar. Chiar in mod paradoxal am observat ca liderii constructiei europene au regasit sustinere pentru proiectul european chiar in alte tari decat in cele natale. Acest fapt isi regaseste esenta in prisma faptului ca ipotetic cel putin, statele sustinatoare sunt beneficiare ale bugetului european, contributiile fiind sub nivelul intrarilor. Totusi deciziile de ultima ora legate de refugiati dar si cele de penultima ora legate de criza bancara nu au facut decat sa alimenteze spiritul national si sa afecteze intr.o masura importanta sustinerea constructiei europene. Astfel, chiar daca motivele respingerii constructiei europene sunt diferite, asa cum am aratat, unele tari cred ca sprijina prea mult financiar UE altele isi simt amenintata identitatea nationala, obiectivul a devenit unul comun fiindca rezolva problemele deopotriva: MemberUE-EXIT, nu vreau sa prescurtez...
  Sper ca liderii europeni sa gaseasca calea potrivita si sa evolueze exponential spre alimentarea unor concepte care sa nu mai stirbeasca identitatile nationale si sa semene fundamentele unei doctrine privind Patriotismul UE.
  • Like 0
 • Venom check icon
  Votul de la urnă nu se mai întoarce. Dar sunt convins că nici România nu are de ce să își facă griji. Președintele a anunțat că avem un nou proiect de țară. Da, vine peste alte proiecte de țară anunțate de președinte și nepuse în aplicare vreodată, precum reformarea clasei politice, dar principalul este să ne considerăm informați.
  • Like 0
 • check icon
  Domnii și doamnele de la Republica.ro au pretenții de finețe a spiritului - grație căreria și pornesc la a da sfaturi altora, respectiv a puncta derapajele altora (în virtutea unui cod care, nu știu cum se face, le prinde lor tare bine...) /// Acea finețe nu cuprinde însă și nepărtinirea materialelor. Britanicii au făcut rău, prin Brexit. Că ăia și-or fi avut socoteala lor, păi așa grijă nu pică între obsesiile respectivilor. /// Dacă mă pricep au bine a ceti prin suflete (iar la bani mărunți poate privi care-o vrea și-n al meu, nu a-mi a nega întunericul de pe acolo...), la mijloc li se află supărarea că britanicii nu ne-au măngîiat pe cap. Că nu ne-au încurajat mofturile existențiale.
  • Like 1
 • check icon
  „Britanicii căutau cu frenezie pe Google „Ce este UE?”

  Nu dă bine dacă nu folosești articolul hotărît (altminteri noi, condeierii,avînd clar în cap spre ce ni-i a persuada cetitoriul) Inconștientul nu mișca, în afara cheii sale binare. Ori toți, ori niciunul...
  • Like 1
 • Waa Zaa Waa Zaa check icon
  E oare posibil ca acea parte care a sperat sa ramana in UE sa fie responsabila de aceste cautari, intr-o incercare disperata de a intelege mai bine ce se va intampla cu ei dupa ce optiunea lor de vot nu a fost cea majoritara.
  • Like 4
 • Nu contest nebunia si dezinformarea lor, doar numerele din articol si posibilitatea de a intrepreta un pic gresit cautarile pe Google. Au votat aproximativ 72% din englezi, iar din ei 52% pro exit. Se poate ca multe din cautarile din noaptea respectiva sa fie facute de restul de 28% din cei ce nu au votat.
  Ma gandesc ca atunci cand crezi cu destula tarie in ce iti vand tabloidele zilnic si te duci convins sa votezi iesirea, nu te mai duce capul dupa sa dai un Google cu cine sunt aia de unde am plecat?
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult