Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Deficit fiscal cât mai mic vs sprijin pentru business cât mai mare. Cum se poate rezolva această dilemă

sandvisuri - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Proiecțiile actuale indică o adâncire a deficitului bugetar în 2020 cu aproximativ 4%-5% față de 2019 (când eram deja la -4,1%), semnificativ sub ceea ce se întâmplă în alte țări (vezi graficul atașat). O evoluție foarte bună, arată că execuția bugetară a fost ținută sub control cu responsabilitate. Un deficit fiscal peste 10% din PIB era extrem de greu (dacă nu imposibil) și foarte scump de finanțat (mai ales în cazul unui downgrade). Bravo actualei guvernări, spre deosebire de execuțiile bugetare din ultimii trei ani când au fost deficite enorme pe vreme de expansiune (ceea ce a limitat acum spațiul de intervenție)

Pe de altă parte, un aspect negativ este sprijinul destul de limitat oferit mediului de afaceri (aproximativ 2% din PIB, de 3-4 ori sub ceea ce se întâmplă în Polonia sau Cehia, care într-adevăr au și mult mai multe companii decât noi). Mai mult, capacitatea de intervenție a statului pentru sectorul public este limitată și de creșterea salariilor în sectorul public cu 5% și a celor de asistență socială cu 24% (în special pensii)

Se pot împăca cele două obiective, aparent, contrare (deficit fiscal cât mai mic, sprijin pentru business cât mai mare)? Cred că da, dar numai dacă guvernul reușește să:

  • reducă gradual aparatul public prin digitalizarea administrației (ceea ce poate duce și la creșterea veniturilor publice)
  • atragem mult mai bine și mai repede fondurile europene pentru investiții-investiții-investiții (care vor multiplica efectele pozitive în economie). 
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Chestia asta cu deficitul fiscal a devenit un fetis care ,in functie de cum e manageriat de guvern,poate avea un efect benefic asupra economiei sau sa o duca la dezastru!Dl.Guda deja a scos in evidenta unele actiuni benefice,dar intradevar un guvern responsabil si profesionist ar fi putut face mai mult pentru economia Romaniei daca avea curajul sa mearga pe deficite mai mari,cu fonduri indreptate catre investitii productive si sprijin pentru entitati economice viabile,cu aport pozitiv la PIB.De altfel cresterea economica a statelor occidentale din anii ‘60-‘80 s-a facut cu deficite de 2 cifre ,dar cu investitii care au dus la o crestere economica rapida si constanta,asa ca este momentul sa profitam sa o facem si noi.Asta cu conditia tinerii PSD departe de “borcanul cu miere”,”docialistii” au facut deficit de peste 4%in crestere economica ,dar fara a face investitii,bani pentru pomeni electorale!
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult