Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Deficit fiscal cât mai mic vs sprijin pentru business cât mai mare. Cum se poate rezolva această dilemă

sandvisuri - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

Proiecțiile actuale indică o adâncire a deficitului bugetar în 2020 cu aproximativ 4%-5% față de 2019 (când eram deja la -4,1%), semnificativ sub ceea ce se întâmplă în alte țări (vezi graficul atașat). O evoluție foarte bună, arată că execuția bugetară a fost ținută sub control cu responsabilitate. Un deficit fiscal peste 10% din PIB era extrem de greu (dacă nu imposibil) și foarte scump de finanțat (mai ales în cazul unui downgrade). Bravo actualei guvernări, spre deosebire de execuțiile bugetare din ultimii trei ani când au fost deficite enorme pe vreme de expansiune (ceea ce a limitat acum spațiul de intervenție)

Pe de altă parte, un aspect negativ este sprijinul destul de limitat oferit mediului de afaceri (aproximativ 2% din PIB, de 3-4 ori sub ceea ce se întâmplă în Polonia sau Cehia, care într-adevăr au și mult mai multe companii decât noi). Mai mult, capacitatea de intervenție a statului pentru sectorul public este limitată și de creșterea salariilor în sectorul public cu 5% și a celor de asistență socială cu 24% (în special pensii)

Se pot împăca cele două obiective, aparent, contrare (deficit fiscal cât mai mic, sprijin pentru business cât mai mare)? Cred că da, dar numai dacă guvernul reușește să:

  • reducă gradual aparatul public prin digitalizarea administrației (ceea ce poate duce și la creșterea veniturilor publice)
  • atragem mult mai bine și mai repede fondurile europene pentru investiții-investiții-investiții (care vor multiplica efectele pozitive în economie). 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Chestia asta cu deficitul fiscal a devenit un fetis care ,in functie de cum e manageriat de guvern,poate avea un efect benefic asupra economiei sau sa o duca la dezastru!Dl.Guda deja a scos in evidenta unele actiuni benefice,dar intradevar un guvern responsabil si profesionist ar fi putut face mai mult pentru economia Romaniei daca avea curajul sa mearga pe deficite mai mari,cu fonduri indreptate catre investitii productive si sprijin pentru entitati economice viabile,cu aport pozitiv la PIB.De altfel cresterea economica a statelor occidentale din anii ‘60-‘80 s-a facut cu deficite de 2 cifre ,dar cu investitii care au dus la o crestere economica rapida si constanta,asa ca este momentul sa profitam sa o facem si noi.Asta cu conditia tinerii PSD departe de “borcanul cu miere”,”docialistii” au facut deficit de peste 4%in crestere economica ,dar fara a face investitii,bani pentru pomeni electorale!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult