Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Design Neaoș, doi tineri artiști ceramiști care știu cum să-și trăiască viața. Cunoaște-i weekendul acesta, la prima ediție Ceramik

Într-o cameră albă, simplă, tăcută, are loc un spectacol fără sonor, dar cu multă culoare și textură. Autorul: un ceainic din ceramică, pe care șerpuiesc valuri catifelate, fâșii învolburate, motive multidimensionale în relief. O piesă de accent, care are nevoie de spațiu liber în jur pentru că poartă povești și împrăștie impact vizual, pentru că este gândită din punct de vedere utilitar, dar pare mai degrabă un obiect de artă decorativă. Ascultându-i pe designerii Smaranda Isar și Victor Costache de la Design Neaoș, așa ne-am imaginat că ar arăta o amenajare care să li se potrivească obiectelor pe care le creează.


“Nu sunt obiecte de care să abuzezi, pentru că ele ar putea fi punctul central de interes într-un spațiu, iar completările sunt doar obiecte simple sau cu tentă natural-organică. Totuși, intră bine în relație cu alte materiale naturale și simple din textil, piatră, lemn sau metal”, ne-au spus ei. 

Iar acum, pentru că ți-am dat deja punctul de pornire, profităm de ocazie ca să îți spunem că pe Smaranda, Victor și obiectele lor ceramice îi vei vedea sâmbătă și duminică, pe 25-26 mai, la prima ediție Ceramik. | Concentrat de ceramică contemporană de la Palatul Universul, în spațiul AWE – Str. Ion Brezoianu nr. 23-25.Evenimentul este parte din Creative Quarter Design Festival, în cadrul Romanian Design Week.


Află detalii despre eveniment aici.

Smaranda și Victor s-au cunoscut la Liceul de arte N. Tonitza din București și nu a durat mult să-și dea seama că formează o echipă echilibrată și că se potențează reciproc. A urmat Universitatea de Arte București, unde ea a studiat designul textil și el, ceramica, dar unde au petrecut mult timp împreună în atelierul de ceramică. De altfel, ultimul an de facultate i-a luat prin surprindere când li s-a ivit ocazia de a avea la dispoziție echipamente necesare unui atelier de ceramică. Până la Design Neaoș n-a mai durat mult, iar primele piese au apărut acum 2 ani, când amândoi au absolvit universitatea.

“Avem o structură organică de lucru care se formează prin completări reciproce, fiecare vine pe rând cu câte un element. E ca un joc de ping-pong, fiecare dintre noi are pe rând mingea. Suntem implicați amândoi atât în părțile creative, cât și în cele tehnice”, povestește Smaranda.Dacă sonoritatea arhaică a “neaoș”-ului din numele brandului ți se pare surprinzătoare pentru niște designeri așa de tineri, îți spunem că au ales-o tocmai ca să accentueze autenticitatea pieselor pe care le creează și simbolistica veche folosită ca sursă de inspirație.

“Am considerat că este necesar să înțelegem ce se întâmplă, aici, în România – în trecut, în prezent și să proiectăm în viitor. Nu dintr-un simplu conservatorism, ci din faptul că noi, cei născuți aici, înțelegem, simțim și reușim să transmitem energia locului. Astfel, nu este vorba despre o transpunere sau o copiere a unor elemente, ci de o înțelegere a esenței lor. Din punctul în care am înțeles despre ce este vorba și ne-am asumat asta, avem libertatea de a crea pornind chiar de la experiențele noastre din prezent”, spun ei.

Povestea Design Neaoș înseamnă, de fapt, primele creații cu o componentă utilitară pentru Smaranda și Victor, care, până ce și-au pus pe picioare propriul brand, s-au concentrat mai ales pe activitatea creativă, experimentală și pur estetică, fără limitări. Ca urmare, schimbarea unghiului de abordare a creațiilor a adus cu sine greșeli, riscuri și soluții multiple.

“În momentul în care vrei să creezi un obiect utilitar, îți dai seama că suportul este limitat și astfel se creează o nouă paradigmă. Nu poți face compromisuri în ceea ce privește obiectul de uz. În ultimii ani am făcut multe teste, am greșit si am reparat, până când am reușit – pentru moment, cel puțin – să punem în balanță esteticul și utilitarul. Suntem conștienți că mai este mult de învățat, de adăugat și de curățat, dar scopul nostru este să reușim să aducem oamenilor o picătură din libertatea creației personale pe un obiect pe care nu doar să îl admire într-o expoziție, ci să îl folosească, să îl includă în experiența lor”.

Pentru moment, portofoliul Design Neaoș se concentrează pe seturi de ceai, bijuterii și plăci decorative pentru interior și exterior – faianță. Tehnicile gravurii transpuse în ceramică sunt unele dintre paticularitățile lor.

Fructificarea simbolurilor artei românești pe piesele pe care le creează cei doi designeri a venit ca o urmare a lucrării de master a Smarandei, un studiu amănunțit al simbolisticii începând cu perioada preistorică pe teritoriul Europei de azi. Astăzi, fiecare dintre piesele colecției de bijuterii de porțelan Design Neaoș poartă câte un motiv transpus în forme noi: apa vie, mama pământ, arborele cosmic, pasărea măiastră, fructul vieții, sămânța nemuririi.


“Povestea Ceainicelor Neoromânești este mai recentă. Neoromânescul s-a dezvoltat pe teritoriul țării noastre în prima parte a secolului trecut, iar Regina Maria este personalitatea simbolică respezentativă. Totul a pornit de la o propunere de a crea Ceainicul Reginei Maria pentru “Casa de Ceai Regina Maria”. Colecția s-a dezvoltat apoi.

 


Cel mai nou proiect Design Neaoș, plăcile decorative pentru interior și exterior, pornește de la o lucrare începută de Victor în facultate și este premisa unei colecții viitoare realizate cu ajutorul noilor tehnologii – o dovadă că, oricât ar părea de paradoxal, simbolistica veche poate forma un cuplu fiabil cu progresul tehnologic.

“Astfel, după documenare, concept și schiță, urmează partea de proiectare 3D și printare 3D a obiectului original. În acest fel se combină înțelegerea și aprecierea noastră față de trecut cu experimentarea și folosirea tehnologiei specifice prezentului”, ne-a spus Smaranda.

 

Geografia poveștilor Design Neaoș are doi poli ficși sezonieri: iarna, atelierul din Drumul Taberei, una dintre camerele apartamentului în care locuiesc Smaranda și Victor, iar vara, atelierul micuț și curtea mare din Pătârlagele, județul Buzău, unde cei doi designeri organizează în fiecare an o tabără de creație pentru copiii din comunitate – ceramică, gravură, pictură.


Design Neaoș lucrează mai ales cu porțelan ars de două ori, cu ultima ardere la 1.250 de grade. Chiar dacă recunoaște că procesul de realizare și multiplicare i se pare îndelungat, lent și repetitiv, Smaranda recunoaște că surprizele care apar la fiecare încheiere a ciclului, când vine momentul să deschidă cuptorul de ceramică, merită așteptarea. Este, până la urmă, cel mai puternic moment de inspirație.

Recunoaștem: ascultându-i povestind, ne-am simțit brusc apăsați de rimurile zilelor noastre obișnuite. Spune sincer, nu sună idilic? 

“În general suntem destul de liniștiți, nu lucrăm cu stres și nu ne facem probleme materiale. Dacă avem termene limită, suntem destul de organizați și ne programăm în fiecare zi ce trebuie să facem. Atunci este momentul în care gândim conceptul, povestea, alegem materialele de lucru, masa ceramică și glazurile. Toate acestea trebuie să meargă bine între ele, sa aibă sens și să susțină ideea. Cât timp durează lucrul la partea practică și utilitară a obiectului, este vorba mai ales de calcule și schițe exacte. Tehnica de lucru trebuie și ea respectată destul de riguros până când începem să îi cunoaștem limitele și să experimentăm. Apoi, însă, este loc pentru exprimare liberă, greșeli magice și spontaneitate”.

Prima ediție Ceramik. | Concentrat de ceramică contemporană are loc weekendul acesta, pe 25 și 26 mai, la spațiul AWE – Palatul Universul (Strada Ion Brezoianu nr. 23-25). Găsești aici toate detaliile.

Fotografii: prin Design Neaoș

Articol preluat de pe Designist.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult