Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Deunăzi am vorbit cu un coach care mi-a spus ceva ce m-a pus pe gânduri. Cum ne alegem liderii când valorile lor nu ne reprezintă

politician.

Foto Profimedia

Avem în comun faptul că suntem diferiți! E o zicere despre care nici măcar nu mai știu dacă îmi aparține ori am preluat-o, nu e important asta. Doar că îmi place tare și mă reprezintă, în credința mea.

Deunăzi am avut o conversație cu un coach. Pentru cei mai puțin familiarizați cu activitatea asta, un coach lucrează cu un client, pentru mai binele acestuia, a clientului, așa cum și-l dorește el. Și, în conversația asta, am auzit ceva ce mi-a generat o reflecție profundă.

“Clientul meu, în viața lui, încalcă niște valori care sunt foarte importante pentru mine, în viața mea!”, a spus coach-ul.

“Nu-i treaba ta, în măsura în care nu încalcă vreo lege și nu pune în pericol alte persoane, ori pe el însuși”, i-am spus.

Cum spuneam, am reflectat, apoi, la această zicere. Și am ajuns să privesc la perioada pe care o traversăm acum, tocmai acum, până pe la sfârșitul anului. Încă o dată, repetitiv.

Avem în comun faptul că suntem diferiți!

Începem să vedem nume, persoane, pe care urmează să le votăm. Sau nu.

Văd viitori candidați, oameni numiți prin diverse funcții manageriale din care impactează multe persoane, deși, la viața lor, nu s-au condus nici pe ei înșiși. Ori, poate tocmai asta e criteriul ce îi face eligibili pentru niște liste. 

Au fost mereu acolo, au fost mereu trompete, au știut să aducă resurse de acolo unde au fost numiți. Dintre ei suntem chemați să alegem. Cum ne descurcăm cu asta? În viața lor, ei încalcă valori care sunt importante în viața noastră. Este ori nu este treaba noastră, treaba ta, treaba mea? Dacă nu m-ar afecta și pe mine, nu ar fi treaba mea ce fac ei în viața lor. 

Doar că deciziile lor determina viața mea, a ta, a noastră. Așa că devine și treaba mea modul în care ei își duc propria viață, modul în care își exprimă propriile valori.

Avem în comun faptul că suntem diferiți!

Prin urmare, voi bifa un nume al cuiva care este diferit de mine? Poate fi da, poate fi nu, fiecare dintre noi va ști asta.

Eu voi spune mereu că poate fi da, cât timp, din ce știu ori simt eu, valorile lui, transpuse în viitoarele acțiuni, nu vor călca în picioare valorile mele, transpuse în modul meu de viață. Unde-l găsesc, care-i ăla, care-s ăia?

Avem în comun faptul că suntem diferiți!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    când furnizorul îți livrează numai stricat, începi tu și cauți. asta înseamnă dezmorțire și, într-un final, responsabilitate. se-nghesuie careva? de ce fugiți? e viitorul alor voștri în joc, mai de preț decât al vostru.
    • Like 1
  • Francisc check icon
    E clar că suntem diferiți, domnule Berinde. Unora dintre noi le place de Ciolacu, altora de Ciucă. În medie suntem un popor de fraieri, că de-aia am avut premieri precum Ponta, Dăncilă, Câțu, Ciucă sau Ciolacu...

    Ce să mai spui despre „diferențe” când sondajele arată că românul de rând e obișnuit cu răul? Alege periodic „răul mai mic”. Ce să facă altceva când nu are alternativă?

    Nu știu alții cum sunt, dar eu când văd variantele la prezidenție mă gândesc cu ce am greșit în trecerea prin viață. Înțeleg că l-am ales pe Iliescu (eu nu!) în „dauna” lui Vadim, pot pricepe că Băsescu ne-a fost președinte două mandate (pentru cei care au uitat: învinșii se numeau Năstase și Geoană). Accept fiecare pas făcut de Iohanis în „întâmpinarea” României Educate. Profesorul și-a făcut treaba. Nu mai contează că a fost nevoie de 10 ani...

    Următorul „cincinal” îl vom trăi blagosloviți de cuvântările tovarășului Ciolacu, care se pricepe ca nimeni altul să vândă gogoși. Mă rog, vorbim despre covrigi, care e diferența?

    Rândurile de mai sus sunt propagandă electorală...
    • Like 1
    • @ Francisc
      exista si Elena Lasconi
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult