Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

În tinerețe am vândut cărți. Dacă am costuri de promovare 2 milioane pentru o carte, mai am cheltuieli de printare și logistice, câte exemplare ar trebui să vând, încât să am ceva profit? Studiu de caz pentru studenții mei

Un ostas - panou Nicolae Ciucă

Foto: Inquam Photos / George Călin

În tinerețea mea, prima afacere despre care-mi amintesc că am făcut-o a fost să vând cărți. Eram asistent universitar, predam management, așa că, firesc, am vândut cărți de management. La două dintre ele eram coautor și aveam un interes suplimentar în a le vinde. Împărtășim știință, cunoaștere și facem și ceva profit. La ce salarii erau în învățământ, orice ban suplimentar era binevenit.

Era începutul antreprenoriatului în România, am început singur, apoi cu un partener. Am lansat mai multe invitații de alăturare la proiectul antreprenorial (nu știam atunci să-l numim așa), teama de risc era, însă, prea mare.

Prin urmare, socoteam cu atenție. Cât am de plătit tipografiei, autorilor, transportul cărților, magazinaj, câte și mai câte. Am mai și greșit calculele și am pierdut bani. Am numit asta, atunci, costul învățării. Și chiar am învățat foarte mult din acea experiență.

Mai târziu, învățarea de atunci am folosit-o la altă amploare. Pentru că, nu-i așa, ce învățăm rămâne al nostru, nimeni nu ne poate lua asta. Progresiv, au apărut concepte și învățări noi, precum costul vânzărilor, costuri de marketing, marja brută, marja netă, o întreagă nebunie.

Să ne înțelegem, eram la mult timp după apariția în piață a cărților cu „Cățeluș cu părul creț”, „Elefantescu Elefant, cât un munte de înalt” și altele asemenea. Ba, între timp, trecusem prin niște Gheba și altele asemenea.

Privind în urmă, mă bucur de fiecare experiență prin care am învățat. Toate mă ajută să privesc mai avizat la ce se întâmplă în jurul meu. Și să-mi pun întrebări, multe întrebări.

Prin urmare, dacă am costuri de promovare 2 milioane pentru o carte, mai am costuri de printare și logistice, mă întreb câte exemplare ar trebui să vând eu încât să am niște profit? Mic, micuț, dar să nu iau de la gura familiei pentru cartea asta. Aș vrea să știu detaliile acestei afaceri, e un bun studiu de caz pentru studenții ce învață business.

Voi face un astfel de experiment și voi propune învățăceilor să genereze un business plan pentru o afacere profitabilă, având ca date de intrare: produsul - o carte, costuri de promovare - 2 milioane euro.

Mă aștept să îmi spună că-i iau de proști, dar de făcut tot voi face experimentul. La final le mai dau ceva, ca informație. Cine și în ce cantități ar putea cumpăra cartea. Adică piața potențială. Mă aștept să-mi spună, încă o dată, că-i iau de proști.

Iar ei au drept de vot și se simt luați de proști.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ove check icon
    Ciuca este unul din cele mai elocvente exemple despre ce se scoate din invatamantul romanesc.Clar este analfabet functional,nu este in stare sa scoata doua vorbe,nu poate citi coerent,si nu intelege ce citeste.Nu ar fi in stare sa ia examenul de capacitate.DAR,individul este general cu 4 stele,a fost seful armatei romane,a fost prim ministru si candideaza la presedentie.Ce mama naibii este in neregula cu tara asta?Cum ajunge un oligrofen de asta in asemenea functii?Chiar nu gasim o mana de oameni capabili ?De ce nu suntem in stare sa iesim in strada sa maturam cu alde Dancila ,Ciolacu ,Ciuca etc.?Analfabetul asta a scris o carte?Hai sictir.....
    • Like 2
    • @ ove
      Francisc check icon
      În afară de sictir ce putem face, ove? Putem încerca să alegem pe alții, nu-i așa?

      Atâta vreme cât acceptăm situația nu avem dreptul să ne plângem...
      • Like 0
    • @ Francisc
      ove check icon
      Pai am scris la sfarsitul comentariului - "De ce nu suntem in stare sa iesim in strada sa maturam cu alde Dancila ,Ciolacu ,Ciuca etc.?"
      • Like 1
    • @ ove
      Francisc check icon
      Ieșitul în stradă e ultima soluție, ove. Până atunci avem ștampila în mână...

      După rezultatele alegerilor locale și ale celor europene e clar că nu avem motiv să ieșim în stradă. Ne place pesedismul altoit pe penelism.

      Urmează să-l alegem pe Ciucă (sau pe Ciolacu) președinte ca să putem dormi liniștiți încă un cincinal. Cu mâna la piept, că așa fac patrioții...

      • Like 1
  • Francisc check icon
    Dacă e s-o spunem pe-a dreaptă, ar trebui să ne întrebăm câți fraieri ar cumpăra o carte scrisă de un bâlbâit. Tovarășul Ciucă nu le are nici cu vorbitul, d-apăi cu scrisul...

    Da' nu-i nimic. Am mai avut noi cizmari în fruntea țării și savanți de renume mondial care se pricepeau la orice. „Codoiul” Elenei e celebru în chimie. Pentru cei născuți după „revoluție” amintesc că Elena Ceaușescu era nevasta lu' Nicolae, cel mai iubit fiu al poporului...

    Câți dintre românii cu scaun la cap ar cumpăra o carte scrisă de Ciucă? Sunt tare curios.

    Un ostaș în slujba țării e numa' bun de președinte. Uite-așa avem (în sfârșit) ocazia să poruncim ce trebuie să facă. Să nu cumva să-l alegem pe Marcel, că ăsta ne dă și pensii mărite și salarii minime crescute. Dacă găsește destui câini care să umble cu covrigii în coadă, se subînțelege...

    Alternativele se numesc Geoană, Simion și Șoșoacă, că pe doamna Lasconi nu o votează nimeni fiindcă e de la USR, un partid de „neomarxiști”.

    Îmi cer iertare că fac propagandă unui partid care își propune să ne salveze, fără să știe prea bine cum. Ideea e că m-am săturat de tovarășii care ne tot promit bunăstare, dar ne fentează cât cuprinde. Imaginați-vă o Românie cu Ciucă/Ciolacu președinte/premier. Sau invers...

    Avem „talentul” să ne alegem conducătorii după chipul și asemănarea noastră. Am făcut din șmecherie și hoție valoare națională. Onestitatea nu are ce căuta în societatea românească. E floare rară...




    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult