Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dictatura misecuveniștilor, după lenea miserupiștilor. Votați, nu vă văitați!

Un coleg mă sună de dimineață indignat, cu o știre fierbinte din Parlament. „Ce-au mai făcut?...” întreb buimac. Au pus intrare pe bani la mall, au interzis grătarele, au scumpit berea? „Nu, își dau o amnistie...” Răsuflu ușurat. A mai murit o revoluție.

În afară de câțiva supărați pe viață, naivi aspiranți la o viață mai bună, marea majoritate a concetățenilor mei vor trăi la fel de liniștiți cu informația că parlamentarii și-au votat azi pentru ei dezincriminarea conflictului de interese. Celor mai mulți români le e perfect egal dacă hoții mai fură un pic. Nepăsarea lor complice este combustibilul care alimentează tupeul borfașilor: azi un pic, mâine un pic, până n-o mai rămânea nimic.

În orice țară normală, o astfel de sfidare ar fi intolerabilă. Ea ar scoate populația în stradă – ultimul mecanism de apărare al cetățenilor atunci când cei aleși să apere democrația atacă organismul, ca-ntr-o boală autoimună. În aceste zile, o castă de privilegiați abuzează din nou definiția democrației pentru a instaura o dictatură parlamentară. Ea se substituie celorlalte puteri ale statului, atunci când interesele nomenclaturii o cer – funcționează ca o sală de judecată paralelă în cazul senatorilor și deputaților suspectați de fapte de corupție (ieri a fost salvat Titus Corlățean, acuzat că a atentat la un drept fundamental al cetățenilor, acela de a vota); creează privilegii pecuniare pentru ei și tot neamul lor (salarii și pensii speciale, posibilitatea angajării rudelor la cabinetele parlamentare); legiferează superimunități în fața legii (azi pe ordinea de zi la Cameră e și superimunitatea avocaților). 

De ce fac asta?

Pentru că după alegerile locale, când poporul a votat cu frenezie chiar și candidați aflați în închisoare, au înțeles că respectivul popor a dezincriminat hoția.

Pentru că au de multă vreme sentimentul că totul li se cuvine: mașini de serviciu cu șofer de la stat, casă de la stat, salarii și pensii speciale de la stat, un statut privilegiat consfințit prin lege.

Dictatura misecuveniștilor a fost posibilă din cauza indolenței miserupiștilor: cu cât ni se va rupe mai mult de vot, cu atât ei vor deveni mai agresivi și mai temerari în confiscarea totală a statului. Iar când, în final, ne vom trezi că ne-au furat și telecomanda din mână, vom spera că, cel puțin, vom rămâne cu televizorul blocat pe Capatos. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Acum 4 ani un candidat la primarie avea sloganul: "Eu voi fura mai putin" . Csf? Ncsf...
  • Like 0
 • Radu Bm Radu Bm check icon
  Dada, mi s-a taiat rasuflarea intotdeauna cand de la om la om, citadin cu presupusa educatie sau taran cu presupusa intelepciune am auzit "a furat dar macar a facut ceva". Presupun ca singura treaba care ne-ar putea scoate din rahatul asta ar fi o campanie media unitara care sa darame mentalitatea asta. Analogii gen - daca un hot ti-a golit casa, iar in schimb gatit o omleta proaspata pentru cand te intorci - ar putea schimba ceva.
  • Like 0
 • Pe un afiș electoral, sub poza unei fețe a unui ins puhav și inexpresiv, care contrasta puternic cu îndemnul sta scris: ''votează inteligent !". În ochii multora dintre semenii noștri ăla care se descurcă (adică fură cât poate) e deștept. Cel cu votatul inteligent e în felul lui un întreprinzător de succes pentru că și-a ales ocupația cea mai profitabilă în România zilelor noastre, politica. Politica asta care și-a alterat puternic înțelesul. Îndemnul despre care vorbeam este de fapt autoadresat, sub forma: dacă am răbdare și noroc să mă voteze fraierii, dau iar lovitura și-ntr-un nou mandat mă căpătuiesc.
  • Like 1
 • Democratia e o forma de organizare....dar proasta pentru ca e tot o dictatura.....dictatura poporului.
  • Like 0
 • Declaratia de independenta a US, scrisa acum 200 de ani:
  We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

  That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed, That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness.
  • Like 1
 • check icon
  "Superimunitatea avocatilor " ! Wow Stiti cumva cine beneficiaza legal de imunitate adevarata ? Probabil ca nu ! Singurele persoane care nu pot fi anchetate in Romania sunt unii angajati de varf din BNR plus presedintele tarii care beneficiaza de o imunitate nelegiferata , dar incepand cu Basescu (un om extrem de corect :) s-a statuat neoficial ca nu va fi anchetat pe timpul mandatului , oficial el avand "imunitatea" unui parlamentar - adica POATE fi anchetat oricand (insa nu poate fi arestat preventiv (decat cu acordul camerei din care face parte) si perchezitionat (corporal )) ! Deci care ar fi acele superimunitati in afara de presedinte , vorbind doar de oameni politici ? Doriti sa vi se aresteze avocatul in timpul procesului ?
  • Like 0
 • aveti un ton gresit; si, in nici o tara din lume, ca sa va parafrazez, un ziarist profesionist -carevasazica care este el, acela - nu da cu bobarnace cititorilor sai: ineleg ca v-ar fi satisfacut o iesire in strada; asadar, dupa ce ca e prosti ca nu va citeste, daca va citeste nu va intelege, iar daca va intelege e nesimtiti, acum ii vreti si morti; de-a binelea, fizic; ca doar afara sunt temperaturi de stop cardiac, la propriu ...
  • Like 1
 • Eu cred că problema nu este, neapărat, la cei care nu merg la vot, ci la cei care se cer a fi votați. Mulți s-au cam săturat să dea vot negativ, doar pentru ca să nu "iasă" un interlop, un condamnat, etc.
  Așadar, marea problemă a acestui popor este una veche, zugrăvită de Caragiale prin gura Cetățeanului turmentat: "Da' eu cu cine votez?".
  • Like 0
 • Cred că votul obligatoriu ar putea să schimbe in mai bine ! Asa cred eu, că cei care nu au votat până acum, ar putea schimba rezultatul final ! Un sondaj in acest sens a facut cineva?? E ca si cum am fi jucătorii echipei noastre Romania, unii îsi dau interesul să îsi aleagă reprezentantii, iar altii dorm linistiti, ori asta NU e corect fată de cei care se straduiesc să învingă si să aleagă ce este mai bine pentru echipa!
  • Like 0
 • check icon
  „Alegerile locale, când poporul a votat cu frenezie chiar și candidați aflați în închisoare...” // Dincolo de faptul că nu-i obligatoriu a deține noi Justul, pe lumea asta. Dacă poporul votează în vreun fel, fie și nițel aiurea, cred că e ultima cale de a-l îndrepta, cu așa articole. // Care articole sînt precum toate gesturile noastre: nevoi animalice care, pentru că nu pot răzbi altfel în lume, primesc de sanchi o haină a principiilor, a grijii pentru țărișoara asta, pentru binele universului în general.
  • Like 1


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult