Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Triumful mediocrității: „băieții noștri” și părinții lor

Ei sunt de vină, ei și Tata Puiu! Ne bem berile, ne ronțăim semințele, ne eliberăm gâtlejul de scuipați: generație ratată, nedemnă să i se cânte imnul, bătută și de albaneji, rușine, rușine, rușine să vă fie!

Ne amăgim că suntem un popor minunat de suporteri care căutăm o echipă pe măsura nivelului nostru. Ne spunem că noi merităm o Anglie, o Spanie sau o Germanie, nu adunătura asta de blambeci, conduși de pe bancă de un moș tăgârță.

La închipuire, atingem Everestul, la realizări, suntem sub genunchiul broaștei. Noi toți, ca popor, ca țară.

Înfrângerile de la Euro 2016 sunt triumful mediocrității noastre. Suntem o țară cu ifose mari și cu rezultate mici. Nu construim nimic, în schimb ne rugăm la Dumnezeu să ne dea noroc.

Nu suntem în stare să facem un stadion fără să furăm alte 3 în loc.

Votăm cu elan corupția și impostura, cu românașii noștri care au furat, dar au și făcut ceva: stadioane în pantă, gazoane pe care nu crește iarba, echipe fără suporteri și, mai nou, fără jucători.

Nu avem echipă, nu avem valoare, dar avem în schimb complexe de superioritate față de albanezi și de inferioritate față de restul lumii.

Ne plângem că nu avem fotbal, dar avem milionari cu mașini de neam prost, în jurul cărora ne strângem ciopor, sperând că vom avea norocul să ne calce pe noi primii.

Facem eroi din toți interlopii care au băgat cluburile de fotbal în faliment și apoi comentăm ipocrit că n-avem onoare de albanez.

Vedetele noastre din sport sunt nea Gigi, Borcea, Meme și Prodanca și tot neamul lor de maneliști, iar când mergem la Euro avem pretenții de simfonie.

Antrenorul Anghel Iordănescu a zis aseară, din toată pâcla minții lui, o vorbă mare: uitați-vă câți dintre jucătorii României au un loc de muncă; câți au contracte, câți joacă și unde joacă. Acesta e nivelul, aceștia sunt jucătorii. Ei sunt copiii unui sistem corupt până în măduva oaselor. Ei de abia așteaptă să scape din țara asta sufocantă ca să prindă un contract la arabi sau la ruși. Fac ce au învățat. Ei o fac pentru bani, doar fraierii care se uită au impresia că o fac pentru ei.

De la cine să învețe ei sacrificiul și onoarea? De unde să știe ei cum e cu munca susținută, cu responsabilitatea, cu respectul față de public, dacă mentorii lor care i-au crescut au fost niște cuțitari pușcăriabili? Au dat de mici cu nasul de bani mulți și nemeritați, de gagici și de lăutari, iar modelele lor în viață au fost parveniții cu limuzină. De unde să știe ei ce viață grea are un rugbist, un pugilist, o gimnastă sau orice alt sportiv din România?

O vină avem și noi, suporterii fotbalului, deoarece „sponsorizăm” prin interes excesiv acest joc care umflă niște indivizi mediocri, care în orice alt sport ar face tușa. Un joc care învârte milioanele de euro în beneficiul exclusiv al unor mardeiași pe care presa îi numește vag admirativ „greii fotbalului”.

Marile succese fotbalistice românești de după Revoluție au fost majoritatea niște accidente venite din inerția anilor de dinainte de 1989. O țară care nu a investit un sfanț în educație – iar educația sportivă nu face excepție – își caută acum alibiuri pentru eșec. Unde sunt copiii sclipitori care băteau mingea pe maidan cu gândul că vor ajunge la Steaua, la Dinamo, la Rapid sau la Craiova, unde sunt școlile de juniori de pe lângă marile cluburi, unde sunt antrenorii inimoși care să fie obsedați de găsirea noului Hagi? Patriotismul nu înseamnă să-ți urli imnul și să pupi icoane sperând că Dumnezeu este român, ci să-ți crești cu modestie, cu cinste și cu multă muncă generațiile viitorului.

„Băieții noștri” seamănă azi ca două picături de apă cu „părinții” lor: nevolnici, apatici, fără vlagă, fără un ideal mai înalt care să le dea un sens în viață. Sportul te educă, dar dacă profesorii sunt slabi sau corupți, destinul tău va fi profund viciat.

Aseară am avut rezultatul a 25 de ani în care am tot orbecăit prin ceață: o Națională de fotbal fără motivație, fără viziune și fără suflet, imaginea Naționalei mai mari care, în lipsa unor modele, o va da în bară mulți ani de acum încolo.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • De fapt analiza se poate extinde la intreaga societate. Comunismul cu toate racilele lui a investit în sport și în tineret de aici rezultatele bune din anii '90, au reprezentat o continuare a sloganului comunist munca îl face pe om. Atunci statul îți punea în față alegerea unui trai din muncă dar corect sau unul de descurcareala la limita legii cu largi perspective de a ajunge în închisoare. Această alegere era la toate nivelele , de la învățământ la sport, sănătate sau economie. Din păcate după revoluție au ajuns la putere mediocrii din eșaloanele 3-7 care revoltați pe regimul auster impus de Ceausescu au demolat tot ca să poată fura în liniște. Ei nu voiau o casa/ apartament/mașină sau o barcă după o viață de muncă. EO voiau tunuri, vile în Italia, iahturi, limuzine de lux de azi pe mâine ca și când ar fi descendenții unor mari industriași. Odată scăpați de sub control au trecut la îmbogățirea rapidă fără muncă pe seama statului. Guvernul Nastase , cu Dan Ian Popescu și Miky șpagă , cei mai reprezentativi. Pentru ca statul de drept nu i-a pus la punct, toată clasa politică dar nu numai le-a urmat exemplul pentru că a văzut ca se poate și așa iar cei merituoși au emigrat neavand condiții de afirmare printre asemenea specimene. Așa a fost și în sport și în educație și în economie. Puhoaiele au adus la suprafață gunoaiele. Ca sa nu fiu părtinitor nu vreau sa evidențiez doar patronii din fotbal (putini fosti fotbalisti valorosi și mulți manelisti ) , priviti antreprenorii și patronii români ca să aveți tabloul complet , cu rare excepții numai foști bișnițari, traficanți de mărfuri și valută, evazionisti fiscali și delapidatori . Extrem de puțini ingineri, economiști sau medici. De ce ? Pentru că se poate , pentru că statul permite. Nu există brațul lung al legii să -i pună la punct pe cei ce nu respectă regulile. Nu putem avea o națională valoroasă fără un campionat intern decent. Cluburile trăiesc de azi pe mâine din vânzarea jucătorilor nu din performanta. Multe cluburi sunt în faliment cu salariile neplătite de luni de zile. Așa e și în economie din cauza mediocrilor care populează eșaloanele respective.
    • Like 2
  • Excelent comentariul,as spune chiar o analiza lucida realizata cu maiestria chirurgului ce incearca sa extirpe o tumoare ajunsa la stadiul de metastaza.Aceasta este realitatea aproape la toate nivelele societatii romanesti,din pacate!!!Una din solutiile salvatoare poate fi chiar autorul articolului impreuna cu persoane ce impartasesc aceleasi idealuri!!!
    • Like 2
  • Sper ca acest articol sa trezeasca pe multi ....
    Cu toate acestea vad si mici exceptii: Hagi , care cu toate ca a fost primit si tratat cu spatele.... refuzat pana si de concitadinii lui , a pornit investitia de la 0 .... dar cu munca si cu truda, si cu principii ....
    • Like 2
  • iordanescu vb despre coruptie? a uitat ca e senator psd, partid corupt pina in adn? si el, prin sprijinul acordat acestui partid-cancer, a pus umarul la esecul sportului romanesc. mi e scarba de de genu asta de oameni. iordanescule, vei iesi din istorie prin ghena de gunoi a neamului!
    • Like 4
  • Cine suntem noi ? Încotro ? De ce? Cultura mediocrității se însoțeste cu lucrul de mântuială, cu subrezenia valorilor morale, cu jumătățile de măsură, cu puține fapte îndeplinite întocmai și la timp. Lasă că merge și așa se împletește armonios cu promisiunile făcute în vânt și cu vom trăi și vom vedea. Sunt altruist mai ales vocal, sunt cumpătat când și când, fac paradă de onestitate la orice ocazie, mă bat în piept cu cărămizile competențelor mele profesionale, arborez drapelul responsabilității, mimez devotamentul în disperarea de a cerși o fărâmă de respect. Mediocritatea si lipsa de practică a virtuților morale sunt izvorul multor metehne și rele din viața socială românească. Cultura şpăgii pe plaiurile mioritice, seamănă cu cultura hoţiilor, cu cultura lenei şi a muncii de mântuială, cu cultura ţepelor şi a escrocheriilor, cu cultura violului, cu cultura demagogiei deşănţate şi a corupţiei politicienilor corupţi, cu cultura bădărăniilor şi a comportamentelor nesimţite, cu cultura violenţei şi agresivităţii psihopaţilor, cu cultura cerşetoriei agresive, cu cultura mizeriei şi a nesimţirii faţă de mediul în care locuim. Nu putem fi buni părinți dacă nu aplicăm și nu dezvoltăm un program educațional național care să ne învețe în primul rând pe noi cum să ne purtăm cu copiii noștri. Un program educațional care să antreneze la copiii noștri de la 6 la 16 ani, preșcolari, elevi la gimnaziu sau la liceu, abilitățile sociale și emoționale, deprinderile pozitive principale: munca în echipă,
    înțelegerea cu ceilalti, mai întâi gândește, jocul după reguli, muncește cu străduință, fă efort, fii independent, responsabilitatea socială (incluzand respectul, corectitudinea, onestitatea). Oameni de caracter și de nădejde, pe care să te bizui pot fi croiți numai de timpuriu, în familii trainice în care hărnicia, respectul și conștiinciozitatea nu sunt doar vorbe. Schimbarea morală a societății începe cu fiecare din noi ! Să nu ne mai batem joc de noi și de copiii noștri!
    • Like 0
    • @ Gheorghe Silvestrovici
      check icon
      "Schimbarea morală a societății începe cu fiecare din noi ! Să nu ne mai batem joc de noi și de copiii noștri!" este o lozinca a celor care nu au cersit la poarta comunistilor, doar 5% din romanica
      • Like 0
    • @
      5%?cam putin,undeva prin 1800 toamna un individ Teylor si-a propus sa normeze munca,a descoperit cu uimire ca indiferent ca vorbim de gulere albastre sau albe cam 30%din indivizi sint capabili sa sustina o munca normata,astia sint cei din "umbra"nestiuti care imping orice societate inainte,din nefericire nu conteaza la vot
      • Like 0
  • Nan Adi Nan Adi check icon
    Maxime felicitari pentru articol ! Releva exact opiniile mele !
    • Like 1
  • Florin, comentariul meu este in dezacord cu articolul tau si cu majoritatea celor care ti-au scris, asa ca s-ar putea sa te intereseze. Articolul este bine scris, dar se vede ca l-ai scris la nervi, si nu "la rece".
    In primul rand pacatuiesti prin generalizare. A insinua ca, plecand de la niste fotbalisti care-si dau cu stangul in dreptul, intreaga tara nu merge bine, este pur si simplu gresit. Mergand pe principiul asta, inseamna ca spaniolii ar fi trebuit sa-si puna toti cenusa in cap dupa infrangerea cu 5-1 in fata Olandei la Mondialul precedent (mai aveau si somaj de 27% in perioada aia), Olanda insasi ar fi trebuit sa se lase anexata de Germania dupa ratarea calificarii la Europeanul actual (a terminat pe locul 4 in grupa, cu Islanda pe primul loc !), de Brazilia ce sa mai zic dupa rusinea de 7-1 cu Germania - sa se fi lasat din nou colonizata de portughezi, ca e clar ca ei ca tara nu functioneaza ?
    Si apoi de ce nu aplici acelasi rationament si la alte sporturi la care avem rezultate: handbal feminin, tenis, rugby, etc. ? Sau hai sa ne amintim ca cu Franta totusi fotbalistii nostri au jucat bine. A fost o infrangere cat o victorie. Daca totusi castigau cu Albania, ai fi scris cumva un articol preamarind maretia tarii care da asa genii ? Nu cred. Atunci de ce o faci in sens invers ?
    In al doilea rand, hai sa punem putin lucrurile in perspectiva. Eu am locuit si lucrat mai bine de 17 ani in doua din cele mai bogate tari din Europa. Cu toate astea am inteles ca locul meu nu e acolo, ci in Romania. O sa-ti spun doar atat: dupa primul an in aceste tari bine dezvoltate, nu mi-am mai permis sa injur Romania. Daca vrei, iti detaliez restul la o bere.
    Vorbesti de lipsa modelelor, dar iarasi generalizezi. Da, or fi penali alesi primari si alte porcarii in Romania, dar sunt si aparatii senzationale care iti dau toata teoria peste cap. Stii la ce ma refer, ca doar ai votat cu ei la alegerile locale. Sunt si miscari precum Colectiv, care pot matura un guvern politic si pune unul de tehnocrati in loc - lucru unic in Europa ultimilor nu stiu cati ani. Sunt si momente miraculoase cand poporul asta care zici ca n-are modele stie sa calce in picioare impostura si extremismul, iarasi un lucru rarisim in Europa.
    Au zis si altii, plecand de la articolul tau, ca ITstii si olimpicii nostri sunt exceptii, nu norma unui sistem decazut. Si daca e asa, cum oare apar generatii noi de ITsti care fac legea la firme mari si universitati in Europa si in lume, si cum oare de apar in fiecare an noi si noi olimpici ?
    Eu cred ca ar fi trebuit sa scrii articolul "la rece". Pentru ca asa cum e acum, un tanar debusolat care-l citeste poate isi face bagajul si pleaca nici el nu stie unde, dar probabil undeva unde ingroasa randurile sclavilor. Da, pentru ca din experienta mea, cred ca 80% din romanii care pleaca ajung niste sclavi si ar fi facut mai bine sa stea acasa. Nu ma intelege gresit, recomand tuturor sa plece, dar ca neo-pasoptisti: pleci, inveti, acumulezi, apoi te intorci si aplici in tara ce ai invatat. Poate despre asta ar trebui sa scrii, aici ar trebui sa fie "chemarea" ta.
    Eu zic sa-ti faci cat poti de bine treaba in patratica ta si sa influentezi in bine si patratica altora. Si tot asa, punand puzzleul cap la cap, putem fi asa cum ne dorim. Dar asta incepe cu noi si cu "patratica" noastra, si poate ar fi bine sa scrii si despre asta, asa .... "la rece".
    In concluzie, eu cred in tara asta si in viitorul ei. Umbland prin Romania profunda am inteles ca pe pamantul asta mereu se vor naste si buni si rai, si genii si idioti, si ca asa este cam peste tot. Am descoperit si oameni-model in toate paturile sociale. I-am urmat pe ei si ma mandresc cu asta pe unde merg. Modele sunt si vor fi, dar n-ar fi rau sa mai apara si prin gazetele astea citite de atati debusolati. Voi sunteti responsabili sa le puneti din nou busola in mana !

    Cu stima,
    Sorin
    • Like 5
    • @ Sorin-Alexandru Cristescu
      check icon
      " Voi sunteti responsabili sa le puneti din nou busola in mana !" FALS ! conducatorii care doresc sa faca avere cinstiti creeaza prin intermediul legislatiei conditii de munca nu de furt.
      • Like 0
    • @ Sorin-Alexandru Cristescu
      Domnule Cristescu , mi-am creat cont numai pentru ca sa imi pot exprima bucuria pe care mi-a generat-o citirea comentariului d-voastra. "La rece". Atat comentariul, cat si bucuria, in ciuda gradelor multe care navalesc peste noi.( Ar trebui sa ii duceti pe multi la o bere si sa le detaliati. Eu n-am muncit nici o zi pe la altii, dar asta nu ma scuteste sa am discernamant) . Cu stima, C. Brad
      • Like 0
  • Pacat,de o tara ca romania ,coruptia se reflecteaza si in sport ca si in toate celelalte domenii ,asta este rrzultatul celor care neau condus fotbalul 25 de ani,gangarmani mitica dragomir si mircea sandu care au detronat fotbalul romanesc,care se plang acum ca nu stiu de ce sunt anchetati ,as vrea sa stiu si eu cum a putut sa ia 2 milioane de euro spaga ,sau mai bine zisa sustras din fotbalul romanesc din dtepturile de tv.si iese pe post si se bate cu pumnul in piept ca a realizat pentru fotbal cel mai mare contract din istoria fotbalului,atunci a bagat si el 2 milioane euro in buzunar..domnule m.sandu sa ne explice si noua cum a impartit si el cu piturca 4 milioane de eurocu contractul de la echipa nationala .si dupa aia sia pregatit terenul de plecare de la federatie...si altele...si altele..
    Ca nu mai am timp de scris ..bravo mititelule bagai la puscarie ca merita banditii astia doi...
    • Like 0
  • Exceptional.
    • Like 1
  • In sport mergem din rau in mai rau de vreo 25 de ani. Si ce e culmea ca parca asteptam sa mearga mai bine fara a se face nimic pentru asta...adica nu schimbam nimic nu investim dar ne suparam.ca iese rau. Pai nu are cum.sa iasa bine.
    De exemplu ma gandesc o soluție ar fi ca autoritatile sa aiba voie sa finanteze doar centrele de copii si juniori ale echipelor profesioniste... in timp s-ar misca ceva. Pe de o parte nu mi se pare normal ca din banii comunitatii locale sa se plateasca transferuri si salarii de jucatori/jucatoare de mai stiu eu ce tara. Pe de alta parte cheltuirea banilor pe centre de copii si juniori e perfect legitima pentru ca ofera posibilitatea copiilor din comunitate sa faca sport. In timp poate se va reface infrastructura necesara si aria de selecție.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult