Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Din viitor, direct pe insula Maui, într-o casă sustenabilă, amenajată de doi arhitecți români

Nu, nu e vorba despre vreo construcție science-fiction, dar pe-aproape. Arhitecții sunt Cătălin Sandu și Andrei Butușină de la studioul CRAFTR, iar casa viitorului, ridicată tocmai în insula hawaiiană Maui, este o continuare a proiectului LifeEdited, despre care ți-am mai povestit acum câțiva ani, când Cătălin a contribuit la amenajarea LifeEdited 1 din New York. La fel ca atunci, când în centrul atenției era un apartament de doar 39 mp, împărțit în 6 zone distincte, compact și eficient energetic, casa LEM (LifeEdited Maui) este un mic univers off-grid, autosuficient, care produce mai multă energie electrică și apă decât poate consuma. Iar această casă sustenabilă arată excelent în timp ce face asta.


Și în cazul în care termenul off-grid nu îți e familiar, îți spunem că este un stil de viață gândit să ajute oamenii să funcționeze fără sprijinul infrastructurii uzuale, inclusiv rețeaua de electricitate.

Așa-i că, dacă privești fotografiile, pare că exagerăm cu dimensiunile mici? Surpriză: etajul al doilea se întinde pe doar 93 de mp, în care au încăput 4 dormitoare și 2 băi ( etajul inferior e ocupat cu garajul și spațiile de depozitare). Pe lângă asta, mai există o zonă de tranzit, și exterioară, și interioară, amenajată pentru gătit, luat masa, lucru și relaxare. Și, așa cum a declarat Graham Hill, fondatorul LifeEdited, proiectul care promovează the luxury of less:

“Vă prezentăm o imagine a viitorului sustenabilă, durabilă și, sincer vorbind, care arată extraordinar! În condițiile în care 70% din emisiile de carbon globale provin din activitatea de construcție și finisare a imobilelor, proiectul este o reprezentare a unei noi forme a viitorului, începând de la viața casnică și confortabilă”.

Peretele vitrat glisant Andersen Multiglide separă interiorul de exterior aproape insesizabil.

Mobilierul de terasă modular subliniază adaptabilitatea întregii case din Maui: măsuțe de cafea joase, care se extind și se transformă în mese pentru cină, și canapele cu spătare care pot fi ridicate sau coborâte.   

Cât despre grija pentru mediu, aceasta merge din acoperiș până în pământ: panouri solare subțiri acoperă acoperișul (ba chiar se confundă cu el și nu-i dezechilibrează designul) și colectează 10.550 wați, suficienți pentru necesarul casei, încărcarea Volkswagen-ului Thing din 1973, transformat în automobil electric, și a două biciclete electrice Magnum – bateria e depozitată în garaj, sub forma unui sistem de stocare Blue Ion 2.0. Tot de pe acoperiș se colectează și apa de ploaie, filtrată on-site și depusă într-un rezervor de aproape 57 l, suficienți pentru irigarea terenului din jurul casei.

Iar povestea eco nu se termină aici: becurile LED au o eficiență ridicată, dalele de pe terasă au în componență materiale reciclate, iar ferestrele și ușile glisante sunt produse din Fibrex, un material compozit rezistent și ușor de întreținut, care asigură eficiență termică și protecție UV. Casa nu are sistem de aer condiționat, dar nici nu ar avea nevoie de el – așa cum ne-au spus arhitecții CRAFTR, “se poate obține un tiraj forțat natural foarte ușor datorită ferestrelor poziționate pe față și pe spate (practic, direcția principală a vântului în zonă este de la baza dealului către vârf). În dormitoare, am pus niște ventilatoare care extrag aerul din cameră pentru a obține același tiraj fără a ține ușile deschise”.

Așa că e lesne de înțeles de ce, potrivit arhitecților români de la CRAFTR, proiectarea casei a durat în jur de un an – au existat numeroase versiuni până s-a ajuns la alegerea finală -, iar construcția s-a întins pe încă un an.


Într-unul dintre dormitoare, patul vine echipat cu o masă de lucru extensibilă care se rotește și poate fi folosită atunci cânt patul este strâns. Dormitorul-birou!

Contribuția arhitecților Cătălin Sandu și Andrei Butușină în proiect a intrat în scenă pe tot ce ține de componenta de layout, design și o bună parte din detalierea tehnică, în special pentru interior și piesele de mobilier. Iar piesele de mobilier Resource Furniture din lounge și dormitoare sunt chiar responsabilele de flexibilitatea casei: multifuncționale, capabile să economisească spațiul și să se adapteze constant nevoilor ocupanților – apropo, potrivit LifeEdited, casa poate găzdui până la 8 oameni + încă 12 invitați în cazul unei petreceri 

Un alt dormitor se transformă într-un dining sau cameră pentru jocuri cu ajutorul unei alte mese extensibile. 

Iar un al treilea dormitor, cu paturi suprapuse, are o canapea integrată pentru lenevit în fața televizorului. Placa pe care este fixat ecranul este făcută din Richlite, un material produs din hârtie reciclată.  

În bucătărie, mobilierul modular vine de la Bento – corpuri care se pot conecta sau separa cu ușurință, în funcție de necesitățile de moment. Electrocasnicele compacte vin de la Smeg, pot fi personalizate (de exemplu, frigiderul poate fi placat cu lemn, ca să se asorteze cu celelalte piese), o mare parte din ele fiind electrice (alimentate cu electricitate furnizată de panourile solare despre care ți-am zis mai sus). Plăcile ceramice Ann Sacks, care acoperă podeaua, sunt produse din 21% materiale reciclate, inclusiv “material ceramic provenit din resturi de lut sau vase sparte accidental”.

Trebuie să recunoaștem că băile casei din Maui sunt încăperile noastre preferate și “vinovate” de asta sunt mai ales căzile freestanding cu siluete sculturale și organice. Toate piesele, fie ele baterii, dușuri sau căzile propriu-zise, vin de la Kohler.

Dușul outdoor formează jumătatea de baie de care îți spuneam mai sus

Plumen, becurile eco care au fost incluse în colecția MoMA, au ajuns și în casa din Maui prin modelul de bec 003, creat de un bijuterier și cu o durată de viață de 10.000 de ore. Și încă un atu al băilor: toaletele Separett nu consumă apă, dar produc compost.

Gata cu Maui, chiar dacă proiectul LifeEdited cuprinde și mai multe soluții eco-smart parcă desprinse din viitor. Dar cum ar fi să îți arătăm și niște proiecte off-grid românești în curând?

Fotografii: Shawn Hannah pentru LifeEdited

Articol preluat de pe designist.ro

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce e, festivalul numerelor scoase din burtă? 70% din emisiile de carbon globale provin din activitatea de construcție și finisare a imobilelor? Serios?
    Un rezervor de aproape 57 de litri pentru irigarea spațiului di jurul casei? Wow! Nu riscă să se înece plantele alea?
    • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult