Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Directoarea grădiniței din București unde 100% din angajați sunt vaccinați: „Eu nu am avut șansa să-l vaccinez pe tatăl meu”

Când Inspectoratul Școlar al Municipiului București a publicat procentul angajaților vaccinați din toate școlile și grădinițele din Capitală, într-o singură unitate de învățământ de stat procentul era de sută la sută. Este vorba de Grădinița numărul 111, din Capitală, a cărei directoare este Elena Fulga. 

„Mulți dintre noi am fost vaccinați cu prima doză încă din prima fază, cea în care se făceau programări. În 25 martie, jumătate din grădiniță era vaccinată. Eu, membrii consiliului de administrație, câteva cadre didactice ne-am dus și ne-am vaccinat din proprie inițiativă, fără să avem nevoie de alte îndemnuri”, a povestit Elena Fulga pentru Republica. Inițial, s-a gândit că angajații cu probleme de sănătate vor fi reticenți. „Mă gândeam că oamenii de vârsta mea, eu am 63 de ani, oameni cu boli colaterale, care au stenturi, or să fie temători, însă ei au fost primii care au făcut vaccinul”, a spus directoarea.

În octombrie anul trecut, când vaccinul era doar o speranță, Elena Fulga și-a pierdut tatăl din cauza Covid și a stat ea însăși la pat din cauza bolii.

„Am avut din punctul acesta de vedere niște repere care nu ne-au mai dat voie să întârziem. Eu nu am avut șansa să-l vaccinez pe tatăl meu. Mi-a murit tatăl în octombrie anul trecut, unei alte colege i-a murit mama, unei alte colege i-a murit tatăl de Covid. Eu am fost una dintre cele care au trecut prin boală, am avut patru zile în care am stat la o prietenă de-a mea, cadru medical, și dacă ea nu ar fi fost nu știu ce s-ar fi întâmplat, a fost îngerul meu păzitor, a povestit Elena Fulga.

Propaganda anti-vaxx produce sperietori pentru toate grupele de vârstă, iar femeilor tinere, de exemplu, le inoculează teama că nu vor mai putea face copii.

Acesta este motivul pentru care câteva membre tinere ale echipei s-au temut inițial de vaccinare. „La un moment dat, am avut o întâlnire la consiliul profesoral și atunci am stat puțin de vorbă cu ele, pentru că sunt fete foarte deștepte. Foarte deștepte. Și le-am spus: Gândiți cu mintea voastră! În plus, într-adevăr, eu am mers pe varianta nu se va intra în unitate fără test, ori testul rapid, ori testul PCR. Dar le-am spus: Eu nu vă oblig, faceți cum considerați. A fost hotărârea lor, nu a mea, s-au dus și s-au vaccinat”, a spus directoarea.

Potrivit ei, grădinița 111 are un procent de vaccinare de 100%, 34 de angajați din 34, încă de acum o lună și jumătate și nimeni nu s-a plâns de efecte adverse.

Elena Fulga spune că, de la începerea anului școlar a avut în grădiniță 3 cazuri de copii cu Covid, dar că toți au luat boala din familie. „Niciun caz nu a pornit de la noi”, a afirmat Elena Fulga, care a subliniat că nu poate ști cu adevărat în ce stare de sănătate sunt copiii care intră în grădiniță. „Mă uit de multe ori în curtea grădiniței, părinții le suflă nasul, îi șterg la gură și îi bagă pe ușă, nu ai de unde să știi ce s-a întâmplat. Se intră, acum fără aviz după vacanță, noi nu știm decât că-i vedem la ușă. Avem scanner, n-au temperatură, dar au fost zile în care am chemat părinții să vină să-i ia acasă, pentru că au făcut temperatură în cursul zilei. Nu e vorba doar de Covid, noi am avut doar 3 cazuri, de la grupe diferite și toți au fost contacți direcți ai unor membri ai familiei”, a povestit ea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult