Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Directoarea grădiniței din București unde 100% din angajați sunt vaccinați: „Eu nu am avut șansa să-l vaccinez pe tatăl meu”

Când Inspectoratul Școlar al Municipiului București a publicat procentul angajaților vaccinați din toate școlile și grădinițele din Capitală, într-o singură unitate de învățământ de stat procentul era de sută la sută. Este vorba de Grădinița numărul 111, din Capitală, a cărei directoare este Elena Fulga. 

„Mulți dintre noi am fost vaccinați cu prima doză încă din prima fază, cea în care se făceau programări. În 25 martie, jumătate din grădiniță era vaccinată. Eu, membrii consiliului de administrație, câteva cadre didactice ne-am dus și ne-am vaccinat din proprie inițiativă, fără să avem nevoie de alte îndemnuri”, a povestit Elena Fulga pentru Republica. Inițial, s-a gândit că angajații cu probleme de sănătate vor fi reticenți. „Mă gândeam că oamenii de vârsta mea, eu am 63 de ani, oameni cu boli colaterale, care au stenturi, or să fie temători, însă ei au fost primii care au făcut vaccinul”, a spus directoarea.

În octombrie anul trecut, când vaccinul era doar o speranță, Elena Fulga și-a pierdut tatăl din cauza Covid și a stat ea însăși la pat din cauza bolii.

„Am avut din punctul acesta de vedere niște repere care nu ne-au mai dat voie să întârziem. Eu nu am avut șansa să-l vaccinez pe tatăl meu. Mi-a murit tatăl în octombrie anul trecut, unei alte colege i-a murit mama, unei alte colege i-a murit tatăl de Covid. Eu am fost una dintre cele care au trecut prin boală, am avut patru zile în care am stat la o prietenă de-a mea, cadru medical, și dacă ea nu ar fi fost nu știu ce s-ar fi întâmplat, a fost îngerul meu păzitor, a povestit Elena Fulga.

Propaganda anti-vaxx produce sperietori pentru toate grupele de vârstă, iar femeilor tinere, de exemplu, le inoculează teama că nu vor mai putea face copii.

Acesta este motivul pentru care câteva membre tinere ale echipei s-au temut inițial de vaccinare. „La un moment dat, am avut o întâlnire la consiliul profesoral și atunci am stat puțin de vorbă cu ele, pentru că sunt fete foarte deștepte. Foarte deștepte. Și le-am spus: Gândiți cu mintea voastră! În plus, într-adevăr, eu am mers pe varianta nu se va intra în unitate fără test, ori testul rapid, ori testul PCR. Dar le-am spus: Eu nu vă oblig, faceți cum considerați. A fost hotărârea lor, nu a mea, s-au dus și s-au vaccinat”, a spus directoarea.

Potrivit ei, grădinița 111 are un procent de vaccinare de 100%, 34 de angajați din 34, încă de acum o lună și jumătate și nimeni nu s-a plâns de efecte adverse.

Elena Fulga spune că, de la începerea anului școlar a avut în grădiniță 3 cazuri de copii cu Covid, dar că toți au luat boala din familie. „Niciun caz nu a pornit de la noi”, a afirmat Elena Fulga, care a subliniat că nu poate ști cu adevărat în ce stare de sănătate sunt copiii care intră în grădiniță. „Mă uit de multe ori în curtea grădiniței, părinții le suflă nasul, îi șterg la gură și îi bagă pe ușă, nu ai de unde să știi ce s-a întâmplat. Se intră, acum fără aviz după vacanță, noi nu știm decât că-i vedem la ușă. Avem scanner, n-au temperatură, dar au fost zile în care am chemat părinții să vină să-i ia acasă, pentru că au făcut temperatură în cursul zilei. Nu e vorba doar de Covid, noi am avut doar 3 cazuri, de la grupe diferite și toți au fost contacți direcți ai unor membri ai familiei”, a povestit ea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult