Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Dirijorul Vlad Vizireanu: Din toată lumea, cred că românii sunt spectatorii care au cerut de cele mai multe ori bis

Vlad Vizireanu

Născut în România, dirijorul Vlad Vizireanu a emigrat în SUA cu familia pe când avea patru ani. A reînvățat să vorbească fluent limba româna mai bine de 20 de ani mai târziu, când s-a reîntors în țară ca dirijor. 

„Primul meu interviu, dacă mai țin eu minte, a fost în 2012, când m-am întors în țară să dirijez prima oară, eram cu orchestra inginerilor din București. Și, ca dirijor, eram destul de nou, nici nu mai făcusem un interviu efectiv și au zis: Hai să încercăm în română. Eram și eu tânăr, am zis să fiu cât mai amabil. Nu a mers - trei vorbe și trebuia să zic ceva în engleză, alte două-trei vorbe trebuie să mai zic ceva în engleză”, a povestit dirijorul în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Pe măsură ce a început să dirijeze mai multe orchestre românești a început să vorbească și să citească mai mult în limba părinților săi. „M-au forțat orchestrele să învăț: dacă vrei să facem ceva, trebuie să ne zici în română”, își amintește Vlad Vizireanu.

Spune că a moștenit talentul muzical de la bunicul său. „Bunicul meu a fost prizonier în Siberia timp de 11 ani șii a învățat să cânte la vioară.

Și când s-a întors în Moldova, în satul nostru, Brusturoasa, unde am și crescut eu, a predat muzica. El a fost cunoscut ca domnul Volmer, profesorul de muzică, în tot satul. A fost un talent în sânge, o predispoziție în sânge, să zic, și am și o poză de când avem cred că 3 ani. Dacă mai țineți minte cum erau pick-up-urile, aveam niște căști din alea de 2 ori mai mare decât capul meu și ascultam, dacă nu mă înșel, Linda Ronstadt, Just one look , și mă mișcam, mă mișcam sus-jos, stânga-dreapta, deci un fel de dirijat, așa, mai mai antic”.

A studiat mai întâi pianul, iar apoi s-a înscris în Austin, Texas la un masterat în muzicologie, unde a întâlnit un profesor care avea darul de a vedea potențialul în studenți. Acesta i-a spus: Vlad, încearcă dirijatul. Just trust me. Simt eu că ai o predispoziție pentru așa ceva.

Și i-a schimbat destinul.

Cunoscut drept un dirijor foarte expresiv, Vlad Vizireanu crede că, dincolo de claritate, secretul acestei profesii stă în a transmite cât mai bine emoția.

E un drag pentru muzică în țara asta

„Să arăți prin prin gesturi cât mai mult, dar cât mai multă emoție, nu doar cât mai mult content, cât mai multe detalii. Cred că asta până la urmă face și orchestra să se simtă un pic mai implicată. (...) E un fel de actorie, că nu sunt emoțiile tale proprii. Le descoperi și le recreezi și le împarți. Dar să le recreezi, să le descoperi, trebuie să le simți tu. Trebuie cumva să le simți tu că, dacă nu, arată absolut fals. Și oricine vede, ca și la actori”, crede el.

Dirijând în fața spectatorilor din toată lumea, a observat o particularitate a publicului român. „Din toată lumea cred că românii sunt spectatorii care au cerut de cele mai multe ori bis. Și asta zice ceva. (...) Este un, cum să zic eu, e un drag pentru muzică în țara asta și pentru cultură”. este de părere muzicianul.

Primul lucru pe care îl spun americanii despre România

Întrebat care este primul lucru pe care îl spun americanii despre România, Vizireanu a povestit că acesta este „Dracula”. Cu atât mai mult atunci când află că îl cheamă Vlad și este originar din România. „Mai ales ca Vlad, îți închipui, peste tot: Dracula, Dracula. Nu Vlad Țepeș nu se știe de Vlad Țepeș și nici de Bram Stoker. Dracula, Vlad Dracula.”

Prin ce e cunoscută România în State? Gimnastică, Nadia Comaneci, iar „pentru cei mai culți un pic Eminescu și Enescu”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult