Foto: Frederick Florin / AFP / Profimedia
Dacă trăiești sub clopotul de sticlă al Hemiciclului de Strasbourg, poți spune că discursul de azi al președintelui României a fost unul bun: proeuropean, generos în valori și principii, transmițând mesajul că în aceste vremuri tulburi, pline de război, extremism și populism, România este o țară stabilă.
Dacă trăiești în România, te bușește râsul din cauza salatei de vorbe mari și găunoase din discursul lui Klaus Iohannis. Sesizezi ușor divorțul dintre cuvinte și realitate, dintre președintele care își închipuie că e și cel care este de fapt.
„Să fim onești în comunicarea noastră cu cetățenii! Să-i aducem pe cetățenii europeni mai aproape de leadership”, a transmis Klaus Iohannis.
Adică cine?!
Singurul președinte UE care locuiește în stratosferă.
Singurul președinte european care a pus o distanță de 11.000 de metri (altitudinea de croazieră a unei aeronave) între el și popor.
Singurul șef de stat care și-a secretizat cheltuielile de deplasare și care folosește vizitele externe ca pe oportunități de turism de lux.
Și când a fost „onest” președintele în comunicarea sa cu cetățenii?
Când a decis să nu dea niciun interviu pe bune în 10 ani de mandat?
Când i-a mințit pe propriii alegători că va scăpa țara de Pe-se-deee, ca mai apoi să le pună 4 premieri și să le dea pe tavă guvernarea?
Când dispare cu săptămânile de-l înghite pământul, făcându-l de bășcălia unor care l-au declarat pierdut la Poliție?
Și cum vrea să-i aducă dl. Iohannis pe cetățenii europeni mai aproape „de leadership”?
Anulând practic alegerile europarlamentare prin comasarea cu alegerile locale, pentru ca să le mai dea câteva procente PSDNL?
Decretând că 4 rânduri de alegeri „sunt prea multe”? Prea multe comparativ cu ce? De unde această axiomă care pune în paranteză democrația?
Doamnelor și domnilor, onorat auditoriu, acest președinte care vrea să vă reformeze UE după ce a reformat România lasă în urmă o țară în care există o categorie de speciali cu apucături de nomenclatură comunistă, în care puterea serviciilor nu este cenzurată democratic de nimeni, în care există o superbugetărime care a adoptat stilul de viață al lui Vodă și în care pesediștii și extremiștii bat împreună spre 80 la sută.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
I-or fi pus baterii noi...
Johannis, din interese meschine, a facut jocurile murdare ale psd. Asta dupa ce a urlat impotriva, chipurile, psd.
din ce lume vi domnule? asta ca sa nu spun o vorba celebra, "amice, esti idiot?".
prietene, daca in sectorul privat mai gasesti firme prospere, firme care in ciuda imbecililor de la stat care "trag din greu" cum spui tu, si care prin totala lipsa de coloana, prin totalul dezinteres fata de societate, prin totala incompetenta ca rezultat, nu fac decat sa puna bete in roate privatului, aceste firme reusesc totusi sa faca performanta. sumt multe! sunt multe nume de companii private de succes. la stat nu este nimeni!!!! NADA! numeste te rog o companie de stat pe plus, una care s afie pe ceva crestere, fie de business, fie de personal fie d ece gasesti tu de cuviinta ca fiind un plus in Romania. sectorul de stat este nu numai o capusa uriasa ci si un parazit care genereaza tot comportamentul pe care il blamezi la privat.
nu cred ca ai cum sa intelegi ce spun dar pentru restul cititorilor incerc o explicatie: cand esit privat, cand incerci sa fi corect si sa platesti taxele, cand absolut in fiecare zi dai de mai multi incompeteti de la stat care nu isi fac treaba si tu trebuie sa gasesti propriile-te resurse sa rezolvi probleme generate de statul care in fapt ar trebui sa te apere si dupa toatea astea, peste noapte se schimba regulile jocului pe motiv ca a mai aparut un alt incompetent la butoane, atunci ai un semntiment profund de nedreptate. in momentul ala realizezi ca nu ai un aliat in legiuitor sau in angajatii de la stat si iti bagi picioarele. pe sistemul: ce imi dau ei mie ca sa le dau si eu inapoi, ajungi sa iti vezi de proprile-ti dorinte si viata, cautand solutii de furtisag in relatia cu statul. ei bine, chiar si in situatia asta, afacerea aia, angajatii aia, tot ce lasi in urma ca legacy, nu e nashpa ci tot ceva expectional se cheama pentru ca la stat asa ceva nu exista! chiar nu exista!
da, mai sunt cativa competenti, dar rezultatul muncii lor nu inseamna competenta in cele mai multe cazuri din cauza obedientei fata de numirile din sistemul din care fac parte.
ceea ce refuzi sa intelegi tu si altii care te aproba este dat de mentalitatea pe care o ai doar gandind ca ar putea fi pus egal intre stat si privat. sa mai si faci afirmatii publice in legatura cu asta, spune clar de ce suntem ca tara unde suntem. ei bine, generic vorbind tu gandesti ca un angajat. esti educat mental sa spui "da sa traiti", fata de un privat care are un business si care dincolo de linistea in viata, dincolo de orice rezultate materiale, dincolo de orice lupte interminabile cu "sistemu'", ia lumea in piept si nu va fi niciodata la stat si va incepe propria afacere. da, sunt unii care lucreaza la stat si au propriile afaceri, dar indivizii astia gandesc ca tine, dau cu saru' mana si vor performa niciodata. ei doar au pile si relatii pentru afacerile alea si imediat ce pilele se termina se termina si afacerea si aici o poti incadra pe Kaili pe care ti-ai gasit sa o dai ca exemplu.
ceea ce am incercat sa explic cu destul de multa frustrare este in esenta diferenta dintre gandirea socialista si cea liberala.
nu in ultimul rand, chiar asteptarea reprezentativitatii arata exact acelasi tip de mentalitate: daca avem o garamada de analfabeti in tara, crezi ca e de dorit sa fie reprezentati proportional in legislativ? tot asa e si cu reprezentativitatea blocului estic. daca noi toti ne uitam la europa de vest ca fiind inanintea noastra, de ce am vrea sa schimba managementul cu indivizi ca al noi?
si daca iau la bani marunti fiecare afirmatie a ta, cu ce masina sa conduca patronul de gogoserie, nu mai terminam.
imi pare rau daca am zis ceva nepotrivit, am vrut doar sa iei in serios felul in care pui egalitate intre privat si stat.
Patronul de gogosarie care achita rate la masina, are de platit si TVA pe marfa vanduta. Singura taxa care este redusa de achizitia respectiva este impozitul pe profit. Asta daca nu are microintreprindere unde oricum plateste impozit pe cifra de afaceri indiferent de achizitii.
Un director de institutie este platit pe banii publici luati cu japca nu oferiti voluntar de un client pentru care patronul si-a castigat locul in piata. Asa ca nu se poate face o comparatie decat intr-o paradigma comunista.
1. În sectorul bugetar ( pe care-l amesteci cu firmele de stat care sunt altă mâncare de pește) nu exista profit pentru că sectoarele respective nu funcționează pe principiul din privat de obținere a profitului ci pe prestarea unor servicii publice de care tu ca întreprinzător te aștepți sa beneficiezi ( sănătate, ordine publica, învățământ etc). Putini patroni isi dau copiii la școală privată sau la policlinici private pentru că acolo costă foarte mult. Toți așteaptă de la bugetarii ăștia blamați sa vină de exemplu în noaptea de revelion pe pârtia de la Poiana Brașov unde ai aruncat tu cu miile de € să vină să-ți scoată sarmaua prea mare cu care te-ai înecat sunând la 112 dar vrei ca ăștia care lucrează non stop să fie plătiți cu minim pe economie că să ai tu impozite mai mici de plată. De asemenea vrei ca odraslele tale sa învețe la cele mai bune scoli dar nu vrei ca profesorii să aibă o leafă decentă ca ți se pare taxarea prea mare ( deși statistic e una din cele mai mici din UE). Taxa pe autostrăzile puține din România e cea mai mică din UE. I-a să mergi în Germania unde impozitele sunt de peste 50 % și TVA DE 22 % să vezi cum e . În Croația ca să ne comparam cu tarile de lângă noi ca să ajungi pe litoral plătești 3 sectoare de autostrada fiecare cu 20 €. Acolo nu se plânge nimeni că e scump. Antreprenoriatul nu e pentru plângăcioși. Toți dau vine pe autorizații sau pe controale dar când te duci pe litoral sau la munte în lipsa lor te îmbolnăvești de la mâncarea expirată sau iei foc din lipsa autorizației de incendiu ca n-ai vrut sa investești în condiții de cazare decente ca aveai rată la Maserati așa că nu-mi explica mie cum sta treaba cu antreprenorii români.
afirmatiile tale precum ca eu ma astept ca bugetarul sa primeasca minimul pe economie nu au nicio sustinere si sunt din alt film. coincidenta face ca in ultimii 2 ani sa imi fi petrecut concediul pe insule din Croatia, deci stiu foarte bine cat costa autostrazile. si totusi ma duc, deci nu am deloc o problema cu costurile mari, ca nu despre costuri este vorba. este vorba despre mentalitate, despre felul in care vedem lucrurile si nu am facut altceva decat sa incerc sa te pun pe ganduri.
da=mi te rog exemple de unde vrei tu, din serviciile de stat, din firmele de stat (pentru ca nu am amestecat nimic, eu am generalizat, adica ti-am dat posibilitatea sa incluzi nu doar putorile din servicii care se gudura cand le mai da guvernul o zi libera pe care nu o recupereaza in fapt niciodata, ci si pe cei din diverse companii). exemplele de performanta nu exista pentru ca nimeni nu isi pune problema de performanta. asta ii duce pe oameni intr-o mentalitate paguboasa in care au tendinta sa puna egal intre noi si europa. sa puna egal intre privat (unde ma zbat sa fiu productiv) si stat unde timpul trece leafa merge. intocmai pentru ca nu poate fi vreodata pusa problema de egalitate intre cele 2 sectoare, nu se poate sa punem problema de egalitate nici intre est europeni si vest europeni. da, poate voreodata o sa ajungem acolo, dar asta o sa fie cand ai sa vezi ca emigreaza masiv vest europeni catre noi. pana atunci, pretentia de a avea oameni numiti pe la UE doar pe moiv ca sunt est europeni este o ineptie.
cat despre exemplele tale... sectorul medical privat (ca ai inceput cu sarmaua), are o crestere uriasa. asta inseamna ca cineva plateste servicii. adica privatii, ca nu stiu pe nimeni de la stat sa aiba abonamente pe la diverse clinici private. scolile private sunt iar pe crestere, intocmai pentru ca privatii platesc. toate afirmatiile tale ca privatii nu platesc pentru ca e scump sunt din lumea ta. problema cu plata apare atunci cand privatul are sentimentul ca nu primeste nimic in schimbul acelei plati. ala este momentul in care eu ca privat imi pun problema competentei celor de acolo si ulterior imi pun problema fentarii acelei taxe.
cel de la stat, datorita mentalitatii, vede doar ce vrea el, faptul ca eu nu platesc ca el sa aiba un salariu si mai mare, adica sa stea pe si mai multi bani.
si da-mi voie, chiar daca nu vrei, sa iti explic si cum sta treaba cu maserati sau x6: patronul ala de gogoserie sau de multinationala e si el om, ca si tine. cand trage ca robul, cand nu doarme noaptea stresat fiind de productivitate, de competitivitate sau de plata salariilor pentru angajati are nevoie sa refuleze. are nevoie sa isi "implineasca" micile placeri ale vietii. in functie de om, de educatia lui, de anturaj, aceste mici placeri au forme diferite si uneori iau forma unei petreceri la plaja cu sampanii de mii de euro sau alteori iau forma unui maseratti dupa cum spui. unmanitatea fiecaruia nu are nicio relevanta in afirmatiile legate de egalitatea dintre sistemul bugetar si cel privat. chiar nu ar trebui sa aduci asta in discutie sau sa motivezi ceea ce spui cu asa ceva. asta ca sa nu pomenim ca patronul de gogoserie pe care il invidiezi ca are x6 exact asta vrea, sa iti arate tie ca a reusit. ca mie nu imi arata nimic desi nu conduc x6 si nici maseratti. dar x6-ele lui are 300 mii de km si chiar nu ai de ce sa il invidiezi amestecandul in explicatiile pentru care poti sa iti pui problema ca suntem egali cu vest europenii.
numai bine!
Ce treaba are masina directorului cu faptul ca subordonatii trebuie sa verifice vrute si nevrute? N-are a face una cu alta pentru ca directorul este la birou.
Patronul opereaza in piata si daca face tot felul de reduceri de costuri mai mult sau mai putin legale isi pierde clientii. Oricum controalele sunt multe de forma si vin sa le pice si lor ceva, nu ca mor de grija publicului larg care le plateste salariile.
Piata si internetul bat orice control, totul se afla si nu mai calca nimeni pe la un hotel care nu este si nu are personal decent. Restul sunt povesti sa justifice armata de bugetari care plimba hartii, vor salarii si masini pe banii contribuabililor si bineinteles ca patronii sunt rai si ofera servicii derizorii. Cunosc placa. Bine ca statul e bun si ofera servicii excelente, pe hartie, bineinteles.
nu sunt de acord cu multe lucruri spuse dar ma leg de unul singur: acela ca ar fi o cauza pierduta. poate e nebunia mea, dar inca mai sper ca nu e o cauza pierudta. stiu ca nu ai cum sa ii convingi dar sper ca macar cu generatiile care vin din urma mentalitatile sa se schimbe.
ambulanta aia care nu si-a faut treaba sunt sigur ca a pierdut contractul, sau ca medicul nu mai este acolo, sau ca s-au imbunatatit condiile sau ca ceva sa schimbat. privatul reactioneaza imediat pentru ca e fortat sa o faca pentru a supravietui. la stat, lucrurile s-au schimbat din rau in mai rau. singurul lucru care ne-a tras in sus ca tara, a fost privatul. si pentru ca noi comentam pe un articol al dl Negrutiu, va invit sa urmariti cand aveti timp emisiunea "in fata ta". uneori vin privati, uneori sunt oameni de la stat. este o discrepanta uriasa intre mentalitatea celor de la stat (orice domeniu nu doar servicii) si a celor din privat.
Desi gandim diferit, mi-a facut placere! diferenta dintre noi este exact aceea dintre un socialist si un liberal, asa cum ar trebui sa fie in realitate in politica. probabil e nevoie de amnadoi pentru un echilibru insa cert nu este egalitate.
numai bine!
La 112 se suna pentru ca e singurul servicu de urgenta, de stat pentru ca asa a vrut Arafat, si pentru ca legislatia nationala permite firmelor sa ofere asigurari private pana in 400 de euro pe an pentru un angajat fara sa plateasca taxele salariale. Adica statul taxeaza un beneficiu care daca nu ar fi i-ar produce costuri mai mari. E noaptea mintii sa platesti CAsS la asigurarea privata oferita de firma dar la noi se poate.
Daca patronii nu ofera conditii, atunci de ce ma au clienti? De ce clientii vin desi nu primesc conditii proportionale cu costurile? Iar daca angajatii nu sunt multumiti pot pleca oricand ca nu sunt legati de glie, lucru care este valabil si pentru bugetari. Nu iti convine, pleci, simplu.
Unele institutii mai misca, cum face OPC pe plan alimentar unde intradevar se fac controale pentru ca evident unde apar probleme acestea nu sunt singulare iar dovezile sunt clare. Oricum patronii care fac astfel de lucruri intentionat ar trebui penalizati de 2 ori, o data pentru fapta si inca o data pentru prostie deoarece isi distrung practic propria afacere.
Sezonul la noi pe litoral dureaza maxim 3 luni deci e greu de gasit profesionisti pentru perioada respectiva. Iar daca vine vorba de tichete de vacanta, acestea pot fi folosite in localuri cu recenzii bune, nu neaparat pe litoral. Daca vrei pe litoral, cat mai ieftin si cu tichete probabil ca sunt profitori care nu ofera cele mai bune conditii pentru ca tot timpul se gaseste cineva care sa exploateze orice oportunitate. Poate de accea tichetele care au avut un rol pozitiv in pandemie acum mai mult distorsioneaza piata si constrang alinierea ei.
Tratamentele de la stat le primesti cand si cum ca au fost cazuri cand nu erau disponibile si umblau oamenii disperati dupa ele ca pe stat l-a durut undeva sa prevada cererea si sa faca achizitiile respective.
Decat sa inseli omul mai bine ii spui adevarul si ii dai sansa sa se pregateasca si sa isi puna bani deoparte pentru astfel de situatii decat sa il minti si cand e vorba sa beneficieze ii spui ca nu sunt bani si alte scuze penibile.
Comparatia cu RCA-ul nu este corecta pentru ca acolo firmele practic cheltuie mai mult decat incaseaza din cauza competentelor soferilor asigurati, mai ales cei de TIR-uri care cauzeaza cele mai mari pagube per eveniment rutier. Iar faptul ca cei care sunt corecti si nu cauzeaza accidente nu sunt incurajati ba din contra desi nu au cauzat niciodata vreun accident li se maresc primele ca sa compenseze limitarea introdusa pentru cei cu antecedente. La un asa sistem nu e de mirare ca iresponsabilitatea este incurajata. Pe deasupra soferii tineri sunt taxati la sange desi nu au generat pagube ceea ce duce la ocolirea sistemului prin trecerea masinii pe numele unor persoane apropiate mai in varsta. Deci pana la urma tot omul corect, competent si onest plateste, bineinteles mai mult decat ar trebui pentru ca a intervenit statul in piata.
Din RCA nu s-a facut niciodata profit, ci se mergea pe cota de piata iar pierderile erau acoperite din alte asigurari. Cand am avut CASCO ideal era sa il faci la or firma care cerea cat mai mult pe RCA sau una care iti vindea la pachet RCA si CASCO la un pret rezonabil exact din aceasta cauza, tot din cauza ca statul intervine.
Daca costurile in privat sunt foarte mari, atunci nu ar avea clienti, care s-ar duce in alta parte iar daca peste tot costurile ar fi ridicate, acest lucru trebuie investigat de catre agentia care supervizeaza piata, daca acesta este pretul real sau daca s-a constituit un cartel si se fac profituri peste o anumita limita. Acesta este rolul statului, de verificare si reglementare, nu de a oferi neaparat servicii. Sistemul medical stomatologic functioneaza destul de bine in privat. Fiecare medic are clientela lui, cui nu ii convine pleaca in alta parte. N-am auzit de plangeri pe aceasta tema, cate am auzit despre sitemul de stat. Statul si politicienii isi doresc o populatie dependenta de el si legata de glie, fara optiuni, pentru a sustine un sistem ineficient, deficitar si corupt.
Evident toate aceste nu sunt valabile pentru speciali care au sistemul lor plus posibilitatea da a se trata, ei si familiile lor in strainatate. De asta nu ziceti nimic, nu?
Legat de asigurari v-am mai spus ca cheltuielile pe daune RCA sunt peste incasari, altfel nu ar fi avut probleme Astra, Euroins, City. Daca ele practicau preturi mici si erau pe profit cum de au ajuns sa fie inchise? Hai ca deja este ridicol.
Spuneti ca in cazul problemelor dentare nu igiena este o problema dar sunte la coada clasamentului in UE la consumul de pasta de dinti ca sa nu mai zic ca de ata dentara nici nu s-a prea auzit. Daca preturile sunt mari, lumea poate merge in alte locuri unde este mai ieftin, asa cum la noi vin foarte multi din afara. La un cabinet dentrar unde am urmat un tratament se vorbea mai mult in limbi straine. Costurile sunt mari si pentru ca nu se merge la igenizare regulat unde se pot observa carii in stadii incipiente care se trateaza cu 150-200 de lei. Sigur cand mergi cu gingia umflata si ai nevoie de tratament de canal sau rezectie sunt alte costuri.
Sunt diferente destul de mari de pret intre cabinetele stomatologice, asta va spun din experienta. Iar daca s-a dat o astfel de lege este iarasi o ingerinta a statului in piata care creeaza numai dezavantaje pentru public si avantaje pentru cei care au facut lobby. Iarasi o bila neagra pentru stat si obsesia de a reglementa in favoarea marilor smecheri care nu sunt in stare sa fie pe plus cu preturi mai mici.
La tigari pretul este aproximativ acelasi pentru ca produsul in sine este o fractiune din pretul de raft. Este ca si cum un produs ar costa intre 8 si 10 lei la care se adauga 90 de lei taxe. Deci pretul final e inte 98 si 100 de lei, aproximativ acelasi desi un produs are costul de productie cu 25% mai mare.
Daca sistemul esta asa in UK, nu inseamna ca este bun ci este deficitar. Ar trebui recunoscut acest lucru si oferite solutii. Daca cuiva ii sunt prescrise antibiotice compensate dar sunt disponibile compensat doar de luna viitoare inseamna ca nu ai parte de ele. Nu ai niciun sistem si atunci se pune intrebarea de ce ar trebui sa mai cotizezi. Asta pe langa faptul ca ii loveste mai rau pe cei saraci care vor trebui sa plateasca banii respectivi dintr-un buget si asa limitat. De aceea statul ar trebui sa faca lucrul acesta optional, sa responsabilizeze oamenii si sa ii lase sa isi aleaga singuri optiunile, altfel avem bataia de joc actuala. In plus sa nu mai puna piedici fiscale asigurarilor private, acestea ar trebui sa fie 100% deductibile. Daca nu ar fi astfel de taxe si limitari poate firmele ar oferi si apartinatorilor astfel de asigurari private dar nu, statul nu permite pentru ca are nevoie de iobangi legati de glie si sclavi fiscali sa isi plateasca clientela politica cu posturi la buget, facilitati si contracte pentru capitalistii de stat, specialii si alti sinecuristi.
Interesant cum va vine greu sa credeti anumite lucruri dar sunt oameni care stiu cu ce tip de stat au de-a face si atunci reduc cheltuieli pe unde pot ca sa aiba pentru asistenta medicala. Evident vorbim de persoane cu stagiul de cotizare CAS complet. Se pare ca dumneavoastra sunteti un caz fericit, probabil aveti cunostinte si in astfel de cazuri sistemul nu trebuie uns. Interesant ca anumiti medici despre care eu exagerez au fost saltati de autoritati, ce-i drept dupa ani buni. Medici buni din aceiasi unitate s-au dus in privat. Oare de ce? Altii au plecat afara si au spus ca nu poti sa nu iei spaga pentru ca acolo e ca o sectie de politie cu politisti corupti iar cine nu ia nu e bine privit. Acesta este sistemul pe care il aparati. Pe langa acest fapt sunteti si un sustinator al mentalitatii balcanice prin care sa moara si capra vecinului. Daca unii oameni au posibilitatea de a beneficia de anumite lucruri pe care statul clientelar nu le ofera pentru apartinatori, neaparat trebuie descurajat asa ceva. Cat de greu este sa intelegeti ca banii respectivi pentru o asigurare privata mai degraba avantajeaza un stat onest? Evident ca un stat hot pierde pentru ca oricum serviciile sunt platite dar nu se ofera in practica si atunci vrea si banii din taxe ca un escroc, pana la ultimul ban. Credeti ca firmele ar plati la nesfarsit astfel de beneficii pentru angajat? Nici vorba, dar ar plati la un nivel care ar fi benefic pentru sanatatea personalului. Evident ca pe stat nu il intereseaza asta, ci cum sa isi umple clientela politica buzunarele. E ridicol ca nu se vor plati taxe iar angajatul isi va lua plata in servicii medicale. Cine e interesat de asa un beneficiu sa faca scoala. sa lucreze la astfel de firme si sa fie apreciat. Atunci va avea. Dar daca esti un lenes care te complaci in situatia actuala dupa care mai urli pe la protestele sindicale ca vrei bani in plus desi freci menta mai tot timpul, normal ca nu convine, ca de, invidia. Pana una alta cei care vor mai mult au mai mult si asa e normal sa fie, altfel ne intoarcem in comunism.
In Germania poti avea asigurare privata si nu platesti la stat. La noi e obligatoriu si pe deasupra ti-o mai si taxeaza pe cea privata, tot la capitolul stat hot si escorc.
Nu stiu ce invarteli au facut asiguratorii dar statisticile indica ca suntem fruntasi in UE la accidente si asta se reflecta in pretul asigurarilor. Eu am discutat cu cineva de la ASIROM si mi-a spus ca RCA-ul celor de la City si Euroins nu este sustenabil. Aceste lucruri se vedeau si din problemele cu care se confruntau pagubitii. Iar fondul e garantare se alimenteaza din pretul politelor platite in tara, de la buget luand poate imprumuturi care vor fi platite din cresterea cotei datorate la fond de asiguratori.
Mafioti cei mari sunt la stat pentru ca ei in loc sa protejeze cetatenii nu stiu cum sa isi mai ajute clientela pentru a-si primi spaga. Este exact ca si in cazul unui politist corupt care protejeaza interlopii pentru ca ei ii aduc venituri, nu cetateanul care ii plateste salariul. Probabil ca ati fost ferit de astfel de probleme si atunci vedeti totul intr-o lumina idealista dar care la o confruntare cu realitatea nu rezista.
P.S. Stiati ca statul deconteaza indepartarea cataractei doar la un ochi? E de ajuns ca asiguratul sa vada cu un ochi, al doilea e un lux, altfel ar intra in categoria specialilor si nu se poate ca ar fi discriminare.