Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Discursul găunos al singurului președinte european care a pus o distanță de 11.000 de metri între el și popor

Klaus Iohannis - Strasbourg

 Foto: Frederick Florin / AFP / Profimedia

Dacă trăiești sub clopotul de sticlă al Hemiciclului de Strasbourg, poți spune că discursul de azi al președintelui României a fost unul bun: proeuropean, generos în valori și principii, transmițând mesajul că în aceste vremuri tulburi, pline de război, extremism și populism, România este o țară stabilă.

Dacă trăiești în România, te bușește râsul din cauza salatei de vorbe mari și găunoase din discursul lui Klaus Iohannis. Sesizezi ușor divorțul dintre cuvinte și realitate, dintre președintele care își închipuie că e și cel care este de fapt.

„Să fim onești în comunicarea noastră cu cetățenii! Să-i aducem pe cetățenii europeni mai aproape de leadership”, a transmis Klaus Iohannis.

Adică cine?! 

Singurul președinte UE care locuiește în stratosferă.

Singurul președinte european care a pus o distanță de 11.000 de metri (altitudinea de croazieră a unei aeronave) între el și popor.

Singurul șef de stat care și-a secretizat cheltuielile de deplasare și care folosește vizitele externe ca pe oportunități de turism de lux.

Și când a fost „onest” președintele în comunicarea sa cu cetățenii?

Când a decis să nu dea niciun interviu pe bune în 10 ani de mandat?

Când i-a mințit pe propriii alegători că va scăpa țara de Pe-se-deee, ca mai apoi să le pună 4 premieri și să le dea pe tavă guvernarea?

Când dispare cu săptămânile de-l înghite pământul, făcându-l de bășcălia unor care l-au declarat pierdut la Poliție?

Și cum vrea să-i aducă dl. Iohannis pe cetățenii europeni mai aproape „de leadership”?

Anulând practic alegerile europarlamentare prin comasarea cu alegerile locale, pentru ca să le mai dea câteva procente PSDNL?

Decretând că 4 rânduri de alegeri „sunt prea multe”? Prea multe comparativ cu ce? De unde această axiomă care pune în paranteză democrația?

Doamnelor și domnilor, onorat auditoriu, acest președinte care vrea să vă reformeze UE după ce a reformat România lasă în urmă o țară în care există o categorie de speciali cu apucături de nomenclatură comunistă, în care puterea serviciilor nu este cenzurată democratic de nimeni, în care există o superbugetărime care a adoptat stilul de viață al lui Vodă și în care pesediștii și extremiștii bat împreună spre 80 la sută.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este parerea unui ziarist increzut, care crede ca are raspunsuri la TOATE! Eu neziarist si modest (cred eu despre mine) apreciez ca K.W.Iohannis este cel mai ADEVARAT presedinte al tarii.
    • Like 1
    • @ Stefan Grozav
      Adevărat... a înviat?
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      RazvanP check icon
      Nu, doar pare viu!
      I-or fi pus baterii noi...
      • Like 2
  • Pai prezidentele face parte din recuzita teatrala pusa in joc de catre serviciile secrete care, la noi, taie si spanzura : pun lideri cu care amagesc masele si sustin partide de opereta (mai ales cele de opozitie la PSD), pentru ca mafia pcr-isto securista sa-si continue beneficiile si privilegiile la care se crede indreptatita ca si cum Dumnezeu insusi a hotarat asta, iar masele nu au nicio putere sa schimbe ceva, desi, in aparenta, voteaza democratic. Totul e inscenare.
    • Like 4
  • Al doi-lea, cica, presedinte care dezamageste profund si care demonstreaza ca votul este o formalitate, in mare parte, inutila. Al doi-le dupa constantinescu, care a avut demnitatea sa recunoasca infrangerea sa de catre securitate, adica nucleul psd si sa nu se mai injoseasca cu un al doi-lea mandat inutil. A renuntat, cu demnitate, la beneficiile presedintelui unei tari. Nu s-a expus marsaviei si umilirii psd cum a facut bietul basescu, care chiar a crezut ca poate conduce tara in asociere cu hidra psd, recte v. ponta, psd care s-a repezit cu cainosenie sa-i ridice toate prerogativele si sa-i anuleze toate drepturile post presedentie.
    Johannis, din interese meschine, a facut jocurile murdare ale psd. Asta dupa ce a urlat impotriva, chipurile, psd.
    • Like 8
  • Hai să nu exagerăm , multe din afirmațiile din articol sunt adevărate dar nu toate. De exemplu reprezentarea țărilor din mijlocul și estul Europei lasă de dorit deși comparativ cu vestul ocupă cam aceeași suprafață și populație. Toate numirile alea au fost politice nu pe competență că sper că nu ați apreciat "competența" Evei Kaili. Dar pe principiul cine-mparte parte-și face au acaparat toate funcțiile de decizie. Pe urmă nu știu de ce simt un iz de blamare a sectorului public comparativ cu cel "productiv" din privat. Să nu ne-mbătăm cu apă rece că sectorul privat e la fel de slab competitiv ca și cel public pentru că e populat tot cu români. Pe urmă nu confundați tagma de speciali și bugetari de lux toți numiți politic de bugetarii de rând amărâți cu salarii între 3000-5000 de lei care muncesc din greu cu dotări din anii '70-80 că nu sunt bani la buget în timp ce Dorneanu încasează 4 pensii speciale uriașe. Să fim sinceri nici un partid ( în ciuda zbieretelor din opoziție) nu a rezolvat problema specialilor , a UAT-urilor fără locuitori sau a instituțiilor bugetofage populate cu pile de partid. Așa că mai e de așteptat indiferent de zgomotul de fond generat de campania electorală. Pe urmă nici privații ăștia ai noștri nu sunt departe de ei , nu mai demult de câteva zile am văzut marșul transportatorilor și a agricultorilor cu revendicări reale dar mulți nu recunosc că au investit mai mult în Mercedesuri și BMW-uri decât în tractoare , mulți transportatori nu respectă legislația europeană privind orele de odihnă și aici nu vorbesc numai de șmecheriile cu tahograful dar și de faptul că orele de odihnă sunt prevăzute prin cazare la hotel , duș și o masă caldă nu să doarmă în cabina tirului și să-și facă nevoile prin parcări doar ca patronul să-și mai ridice un etaj la vilă sau să-și schimbe mai des bolidul de lux sau ceasurile de firmă. Hai să judecăm cu egală măsură atât sectorul privat cât și pe cel public. Nu mi se pare normal să blamăm un director de instituție cu 100-300 de salariați că primește un Duster de serviciu cu benzină pe cotă limitată că nu sunt bani la buget dar un propietar de gogoșerie are voie să-și treacă pe cheltuieli BMW-ul X6 și să nu mai plătească 5 ani nici TVA nici impozit pe profit până nu achită bolidul care nu-i așa e cumpărat în interesul afacerii.
    • Like 7
    • @ Rusu Liviu
      Gabriel check icon
      fac eforturi sa fiu cat pot eu de elegant in exprimare asa ca din primul moment te rog sa incerci sa treci daca poti peste scaparile pe care nu reusesc sa le inabusi!
      din ce lume vi domnule? asta ca sa nu spun o vorba celebra, "amice, esti idiot?".
      prietene, daca in sectorul privat mai gasesti firme prospere, firme care in ciuda imbecililor de la stat care "trag din greu" cum spui tu, si care prin totala lipsa de coloana, prin totalul dezinteres fata de societate, prin totala incompetenta ca rezultat, nu fac decat sa puna bete in roate privatului, aceste firme reusesc totusi sa faca performanta. sumt multe! sunt multe nume de companii private de succes. la stat nu este nimeni!!!! NADA! numeste te rog o companie de stat pe plus, una care s afie pe ceva crestere, fie de business, fie de personal fie d ece gasesti tu de cuviinta ca fiind un plus in Romania. sectorul de stat este nu numai o capusa uriasa ci si un parazit care genereaza tot comportamentul pe care il blamezi la privat.
      nu cred ca ai cum sa intelegi ce spun dar pentru restul cititorilor incerc o explicatie: cand esit privat, cand incerci sa fi corect si sa platesti taxele, cand absolut in fiecare zi dai de mai multi incompeteti de la stat care nu isi fac treaba si tu trebuie sa gasesti propriile-te resurse sa rezolvi probleme generate de statul care in fapt ar trebui sa te apere si dupa toatea astea, peste noapte se schimba regulile jocului pe motiv ca a mai aparut un alt incompetent la butoane, atunci ai un semntiment profund de nedreptate. in momentul ala realizezi ca nu ai un aliat in legiuitor sau in angajatii de la stat si iti bagi picioarele. pe sistemul: ce imi dau ei mie ca sa le dau si eu inapoi, ajungi sa iti vezi de proprile-ti dorinte si viata, cautand solutii de furtisag in relatia cu statul. ei bine, chiar si in situatia asta, afacerea aia, angajatii aia, tot ce lasi in urma ca legacy, nu e nashpa ci tot ceva expectional se cheama pentru ca la stat asa ceva nu exista! chiar nu exista!
      da, mai sunt cativa competenti, dar rezultatul muncii lor nu inseamna competenta in cele mai multe cazuri din cauza obedientei fata de numirile din sistemul din care fac parte.
      ceea ce refuzi sa intelegi tu si altii care te aproba este dat de mentalitatea pe care o ai doar gandind ca ar putea fi pus egal intre stat si privat. sa mai si faci afirmatii publice in legatura cu asta, spune clar de ce suntem ca tara unde suntem. ei bine, generic vorbind tu gandesti ca un angajat. esti educat mental sa spui "da sa traiti", fata de un privat care are un business si care dincolo de linistea in viata, dincolo de orice rezultate materiale, dincolo de orice lupte interminabile cu "sistemu'", ia lumea in piept si nu va fi niciodata la stat si va incepe propria afacere. da, sunt unii care lucreaza la stat si au propriile afaceri, dar indivizii astia gandesc ca tine, dau cu saru' mana si vor performa niciodata. ei doar au pile si relatii pentru afacerile alea si imediat ce pilele se termina se termina si afacerea si aici o poti incadra pe Kaili pe care ti-ai gasit sa o dai ca exemplu.
      ceea ce am incercat sa explic cu destul de multa frustrare este in esenta diferenta dintre gandirea socialista si cea liberala.
      nu in ultimul rand, chiar asteptarea reprezentativitatii arata exact acelasi tip de mentalitate: daca avem o garamada de analfabeti in tara, crezi ca e de dorit sa fie reprezentati proportional in legislativ? tot asa e si cu reprezentativitatea blocului estic. daca noi toti ne uitam la europa de vest ca fiind inanintea noastra, de ce am vrea sa schimba managementul cu indivizi ca al noi?
      si daca iau la bani marunti fiecare afirmatie a ta, cu ce masina sa conduca patronul de gogoserie, nu mai terminam.
      imi pare rau daca am zis ceva nepotrivit, am vrut doar sa iei in serios felul in care pui egalitate intre privat si stat.
      • Like 3
    • @ Rusu Liviu
      Mihai check icon
      Bugetarii din administratie, indiferent de salariu au luxul, fata de mediul privat, ca nu pleaca obositi acasa, asta daca vin la birou. Chiar si cei cu salarii mici sunt scumpi pentru ca sunt multi si ineficienti.
      Patronul de gogosarie care achita rate la masina, are de platit si TVA pe marfa vanduta. Singura taxa care este redusa de achizitia respectiva este impozitul pe profit. Asta daca nu are microintreprindere unde oricum plateste impozit pe cifra de afaceri indiferent de achizitii.
      Un director de institutie este platit pe banii publici luati cu japca nu oferiti voluntar de un client pentru care patronul si-a castigat locul in piata. Asa ca nu se poate face o comparatie decat intr-o paradigma comunista.
      • Like 2
    • @ Gabriel
      Ai înșirat aici un ghiveci de nu mai înțelege nimeni nimic dar așa ne place nouă sa le amestecăm pe toate pentru a ne justifica neputința.
      1. În sectorul bugetar ( pe care-l amesteci cu firmele de stat care sunt altă mâncare de pește) nu exista profit pentru că sectoarele respective nu funcționează pe principiul din privat de obținere a profitului ci pe prestarea unor servicii publice de care tu ca întreprinzător te aștepți sa beneficiezi ( sănătate, ordine publica, învățământ etc). Putini patroni isi dau copiii la școală privată sau la policlinici private pentru că acolo costă foarte mult. Toți așteaptă de la bugetarii ăștia blamați sa vină de exemplu în noaptea de revelion pe pârtia de la Poiana Brașov unde ai aruncat tu cu miile de € să vină să-ți scoată sarmaua prea mare cu care te-ai înecat sunând la 112 dar vrei ca ăștia care lucrează non stop să fie plătiți cu minim pe economie că să ai tu impozite mai mici de plată. De asemenea vrei ca odraslele tale sa învețe la cele mai bune scoli dar nu vrei ca profesorii să aibă o leafă decentă ca ți se pare taxarea prea mare ( deși statistic e una din cele mai mici din UE). Taxa pe autostrăzile puține din România e cea mai mică din UE. I-a să mergi în Germania unde impozitele sunt de peste 50 % și TVA DE 22 % să vezi cum e . În Croația ca să ne comparam cu tarile de lângă noi ca să ajungi pe litoral plătești 3 sectoare de autostrada fiecare cu 20 €. Acolo nu se plânge nimeni că e scump. Antreprenoriatul nu e pentru plângăcioși. Toți dau vine pe autorizații sau pe controale dar când te duci pe litoral sau la munte în lipsa lor te îmbolnăvești de la mâncarea expirată sau iei foc din lipsa autorizației de incendiu ca n-ai vrut sa investești în condiții de cazare decente ca aveai rată la Maserati așa că nu-mi explica mie cum sta treaba cu antreprenorii români.
      • Like 1
    • @ Mihai
      Patronul de gogoserie își compensează TVA-ul de plata de la marfa vândută cu cel dedus de la BMW și nu mai plătește nimic la stat. Trece rata de la bolid pe cheltuieli ca să nu plătească impozit/profit. Dacă este microintreprindere ( la care cifra de afaceri e mica până în 50.000 € anual de la care devine plătitor de TVA și impozitul pe cifra de afaceri e de doar 1% mult mai puțin decât ce ar rezulta din impozitul pe profit în sumă nominală. Instituțiile unde directorul are mașina de serviciu trebuie sa verifice de exemplu dacă patronul de gogoserie respecta normele de igiena și nu-ti vinde gogoși expirate sa te îmbolnăvească ca să rezulte o cifra de afaceri suficientă pentru rata la Maserati. De asemenea trebuie sa aibă dotarea strict necesară pentru o unitate de alimentație publică și/sau cea de pază la incendii ca să nu mai vedem clienți arși ca cei de la colectiv ca patronii nu vor sa investească în asemenea dotări ca le diminuează profitul și nu-si mai câștigă locul pe piața că trebuie să muncească mai mult. Vreți sa vedeți iar mici expirați sau lenjerii în hoteluri mizerabile că patronii vor sejururi în locuri exotice și nu le ajunge profitul sau controale eficiente ca fiecare client sa primească un serviciu decent pentru care a plătit?
      • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      Gabriel check icon
      cum ma asteptam, nu ai inteles nimic. da, e vina mea, am dat-o in filozofii incercand sa iti explic la nivel de gandire ca nu e in regula sa pui vreodata semnul egal intre bugetari si privati. eu am venit cu un exemplu concret si pentru a avea orice sansa sa ma pui pe ganduri ma asteptam sa faci la fel, sa imi dai un exemplu de excelenta in domeniul bugetar. ceva ce in toti anii astia de democratie poti sa il dai ca exemplu si sa imi spui ca un bugetar este mandru. eu am afirmat ca sunt mai multe companii private care pot fi enumerate,
      afirmatiile tale precum ca eu ma astept ca bugetarul sa primeasca minimul pe economie nu au nicio sustinere si sunt din alt film. coincidenta face ca in ultimii 2 ani sa imi fi petrecut concediul pe insule din Croatia, deci stiu foarte bine cat costa autostrazile. si totusi ma duc, deci nu am deloc o problema cu costurile mari, ca nu despre costuri este vorba. este vorba despre mentalitate, despre felul in care vedem lucrurile si nu am facut altceva decat sa incerc sa te pun pe ganduri.
      da=mi te rog exemple de unde vrei tu, din serviciile de stat, din firmele de stat (pentru ca nu am amestecat nimic, eu am generalizat, adica ti-am dat posibilitatea sa incluzi nu doar putorile din servicii care se gudura cand le mai da guvernul o zi libera pe care nu o recupereaza in fapt niciodata, ci si pe cei din diverse companii). exemplele de performanta nu exista pentru ca nimeni nu isi pune problema de performanta. asta ii duce pe oameni intr-o mentalitate paguboasa in care au tendinta sa puna egal intre noi si europa. sa puna egal intre privat (unde ma zbat sa fiu productiv) si stat unde timpul trece leafa merge. intocmai pentru ca nu poate fi vreodata pusa problema de egalitate intre cele 2 sectoare, nu se poate sa punem problema de egalitate nici intre est europeni si vest europeni. da, poate voreodata o sa ajungem acolo, dar asta o sa fie cand ai sa vezi ca emigreaza masiv vest europeni catre noi. pana atunci, pretentia de a avea oameni numiti pe la UE doar pe moiv ca sunt est europeni este o ineptie.
      cat despre exemplele tale... sectorul medical privat (ca ai inceput cu sarmaua), are o crestere uriasa. asta inseamna ca cineva plateste servicii. adica privatii, ca nu stiu pe nimeni de la stat sa aiba abonamente pe la diverse clinici private. scolile private sunt iar pe crestere, intocmai pentru ca privatii platesc. toate afirmatiile tale ca privatii nu platesc pentru ca e scump sunt din lumea ta. problema cu plata apare atunci cand privatul are sentimentul ca nu primeste nimic in schimbul acelei plati. ala este momentul in care eu ca privat imi pun problema competentei celor de acolo si ulterior imi pun problema fentarii acelei taxe.
      cel de la stat, datorita mentalitatii, vede doar ce vrea el, faptul ca eu nu platesc ca el sa aiba un salariu si mai mare, adica sa stea pe si mai multi bani.
      si da-mi voie, chiar daca nu vrei, sa iti explic si cum sta treaba cu maserati sau x6: patronul ala de gogoserie sau de multinationala e si el om, ca si tine. cand trage ca robul, cand nu doarme noaptea stresat fiind de productivitate, de competitivitate sau de plata salariilor pentru angajati are nevoie sa refuleze. are nevoie sa isi "implineasca" micile placeri ale vietii. in functie de om, de educatia lui, de anturaj, aceste mici placeri au forme diferite si uneori iau forma unei petreceri la plaja cu sampanii de mii de euro sau alteori iau forma unui maseratti dupa cum spui. unmanitatea fiecaruia nu are nicio relevanta in afirmatiile legate de egalitatea dintre sistemul bugetar si cel privat. chiar nu ar trebui sa aduci asta in discutie sau sa motivezi ceea ce spui cu asa ceva. asta ca sa nu pomenim ca patronul de gogoserie pe care il invidiezi ca are x6 exact asta vrea, sa iti arate tie ca a reusit. ca mie nu imi arata nimic desi nu conduc x6 si nici maseratti. dar x6-ele lui are 300 mii de km si chiar nu ai de ce sa il invidiezi amestecandul in explicatiile pentru care poti sa iti pui problema ca suntem egali cu vest europenii.
      numai bine!
      • Like 2
    • @ Gabriel
      Am înțeles ce ai vrut sa spui doar că egalitatea între sectoarele bugetar și privat se referă la mentalitate nu la orele de program sau peste program. E logic ca patronul să muncească mai mult ( unii dintre ei , nu toți) pentru că eu ca bugetar care muncesc 8 ore ma duc vara la strand în Crângași nu în Maldive și Bali ca patronul de gogoserie și ma duc la serviciu cu autobuzul 33 nu cu BMW X6 chiar din ala cu 300.000 km. În ceea ce privește sectorul medical și cel de învățământ privat e încă la genunchiul broaștei pentru că are tot salariați români și serviciile sunt la fel de proaste doar că pe bani mai mulți și n-aș vrea sa aduc în discuție universitățile private ( Lumina, Spiru Haret etc) față de cele de stat că deschidem altă discuție. Salariații de la stat nu au voie să aibă abonamente la clinici private pentru că nu au resurse bugetare pentru asa ceva și nici măcar salariații din privat doar cei din multinaționale sau firme foarte mari. Patronii români vor salariați care sa muncească zi lumină și în weekend sau de sărbători și sa fie plătiți cu minimum pe economie că de aia au emigrat 4 mil de salariați și nici un patron. De altfel în privat peste 1, 3 milioane de salariați primesc minim/economie de la patroni care au ca prioritate a plăților rata la vilă și leasingul la BMW. Acum ca ai adus în discuție sectorul medical privat ( am lucrat cam 2 ani în domeniu) pot să-ți spun ca fotbalistul Patrick Ekeng de la Dinamo a făcut infarct pe teren și a decedat deoarece ambulanța privată a venit cu echipamente medicale care aveau acumulatorii expirați nu avea ITP și o doctorița pensionara care lucra cu jumătate de norma și fuma plictisita fiind plătită prost dar patronul ambulantei private se plimba în Maserati nou. Dacă tot ați adus în discuție turismul , am fost și eu 3 ani la rând în Croația și serviciile sunt net mai bune dar nu spuneți nimic de hotelierii români care practică japca cu preturi la fel ca în Croația sau mai mari dar oferă servicii jalnice de aia și fug turiștii din țară că doar și aia sunt privați nu ? Asta am vrut sa exemplific că patronii fiind tot români sunt din același aluat , au mentalitate de maneliști, nemții câștigă mult mai mult decât românii și circula cu VW golf sau Logan în schimb românii nu suporta decât BMW și Mercedes după care se vaieta că nu-i ajuta statul și e mediul economic greu. Pentru patronul român care e un fel de vataf de mosie clientul n-are nici un drept decât sa plătească cât cere el ca să trăiască bine de aia nu avem decât o singura multinațională românească și câteva firme mari pe care le poți numără pe degetele de la o mână ( RCS, Banca Transilvania, Dedeman, Catena,Altex) . Cu excepția RCS -RDS nu avem nici o firmă care sa aibă cotă de piață în alte țări ( măcar în Europa de Est).
      • Like 1
    • @ Gabriel
      ove check icon
      Iti multumesc pentru rabdarea de care dai dovada incercand sa ii explici unui bugetar de ce nu poti in Romania pune egal intre sectorul bugetar si cel privat.Dar este o lupta pierduta,nu poate pricepe.Ei chiar au impresia ca in locul acela unde pleaca ei dimineata se munceste.Il invit pe Rusu Liviu sa mearga intr-un oras mic din tara ,sa aleaga unul la intamplare si sa ceara parerea oamenilor despre institutiile publice din oras.,indiferent ca este vorba de scoala,primarie spital etc.O sa aiba surpriza sa vada ca chiar si ei intre ei se urasc.Adica cei de la primarie ii injura pe cei de la spital si spun ca aciolo e un loc unde te duci doar ca sa nu mori acasa.Cei de la spital ii fac puturosi si corupti pe cei din administratie si se plang ca dureaza luni de zile sa rezolve o problema.Dar si cei din sanatate si cei din primarie ii invidiaza pe politisti ,judecatori si militari penru ca ies in pensie de tineri si spun ca nu este corect.Si-ar dori si ei saracii.Toti acestia impreuna se bat pentru meditatiile celor doi -trei profesori capabili din oras.Restul sunt efectiv mai prosti decat copiii.La profesori ma refer.Chiar azi am aflat ca a murit o cunostiinta, dupa ce a luat un microb in spital ,totul in urma unei operatii care ar fi trebuit sa fie banala.Inca cineva cunoscut care moare cu zile in nenorocirea aia infecta de spital.Daca asa se ponegresc privilegiatii intre ei ,iti dai seama cam ce parere are unul care isi rupe carca la patron pentru salariu minim sau foarte aproape de minim .Nu ai variante intr-un oras mic.Au avut grija incompetentii de la primarie sa nu avem prea multi investitori aici.Singura solutie este sa pleci,daca nu poti in strainatate macar intr-un oras mare.Acolo ai ceva mai multe sanse,problema este ca nu toti putem,din diferite motive.In afara de taxele pe care le vezi luate de pe fluturasul de salariu mai platesti la stat tva la tot ce cumperi,o caruta de accize si multe impozite.Adica statul iti fura doua treimi din salariu.Zic ca iti fura pentru ca nu primesti nimic in schimb.Asta nu e sistem de sanatate ,nu e invatamant,nu e administratie,nu e justitie si sa speram ca nu o sa fie razboi ca nu avem nici armata.Bineinteles ,nu avem nici drumuri ,nici cai ferate etc.Deci pentru ce platim doua treimi din leafa?Pai ca sa manance si burtica lor o bucatica de paine,chiar daca nu o merita.Rusu Liviu il vede doar pe patronul de la brutarie ,De cei multi care trudesc acolo nu e interesat .Gandire tipica de bugetar.O mare parte din banii pe care ii ia statul se fura.Banii ajung la primarii corupti si de acolo stim toti cum dispar in tot felul de proiecte de rahat .Dar si mai multi se fura prin salariile bugetarilor care ar trebui sa ofere servicii cetatenilor.Sa fim seriosi ,care servicii?Statul roman actioneaza prin institutiile publice contra cetateanului,nu in folosul lui.Punct.Va platim efectiv degeaba.Daca as avea posibilitatea sa aleg as merge numai pe varianta privata,si la sanatate si la invatamant si la pensii etc.La sanatate cel putin apelez doar la sistemul privat ,de multi ani.Nu se compara,Si da Rusu Liviu,tot romani lucreaza si acolo.
      • Like 2
    • @ Rusu Liviu
      Mihai check icon
      Patronul practic nu plateste TVA pe achizitiile firmei, lucru care este uzual si in alte tari nu doar la noi, nu vad care e problema.
      Ce treaba are masina directorului cu faptul ca subordonatii trebuie sa verifice vrute si nevrute? N-are a face una cu alta pentru ca directorul este la birou.
      Patronul opereaza in piata si daca face tot felul de reduceri de costuri mai mult sau mai putin legale isi pierde clientii. Oricum controalele sunt multe de forma si vin sa le pice si lor ceva, nu ca mor de grija publicului larg care le plateste salariile.
      Piata si internetul bat orice control, totul se afla si nu mai calca nimeni pe la un hotel care nu este si nu are personal decent. Restul sunt povesti sa justifice armata de bugetari care plimba hartii, vor salarii si masini pe banii contribuabililor si bineinteles ca patronii sunt rai si ofera servicii derizorii. Cunosc placa. Bine ca statul e bun si ofera servicii excelente, pe hartie, bineinteles.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Ha, ha ce nostim, patronul operează în piață!!! Patronul operează doar în cluburile de pe Dorobanți , doar salariații operează în piață. Dacă bugetarii controlează doar de forma de ce mai dați telefoane la OPC când sunteți furați sau înșelați de patronii ăștia muncitori ? De ce sunați la 112 când vă e rău și nu sunați la ambulantele private? Serviciile proaste oferite de hotelierii români vin în primul rand de la deciziile patronilor și mai puțin de la salariati ( elevii si studenți practicanti) de pe litoral care sunt plătiți cu minim pe economie.
      • Like 1
    • @ ove
      Am trăit 23 de ani intr-un oraș mic de provincie deci știu cum se trăiește acolo. Acum referitor la cele doua treimi impozit oprit din veniturile tale e doar o gogoașă. Reținerile din venit sunt de 43 % din care doar 10 % e impozit , 25 % e contribuția la propria pensie iar restul e asigurarea de sănătate șomajul etc adică tot pentru tine. Dacă ți se par mari reținerile de ce nu pleci în Germania sau în USA unde impozitele și alte rețineri sunt mult mai mari ? În ceea ce privește corupția primarilor care exista ce te împiedică sa-i schimbi prin vot ca ăștia sunt aleși nu sunt numiți. Îmi aduc aminte prin 2008 când toți patronii ăștia care trebuiau sa meargă la vot după criticile aduse clasei politice pe bună dreptate au ales sa plece pe Valea Prahovei în minivacanta decât să meargă la vot ca tihna lor era mai importanta. Așa că la vot s-au dus pensionarii și asistații social. Nu e nici o problemă ca tu ai ales sectorul medical privat dar nu toți își permit așa cum tu nu îți permiți sa emigrezi ca cei 4 milioane de salariați sătui de mentalitatea patronilor români, dar pensionarii cu pensii până în 2000 de lei sau copiii care n-au venituri unde sa se ducă pentru serviciile medicale ? Copiii săraci dar harnici nu-si permit meditații private iar chestia cu "privilegiati" nu exista între bugetari cu excepția specialilor și a demnitarilor politici. Mulți patroni spre deosebire de tine nu se duc la spitale private prefera sa dea o șpagă la spitalul Militar sau la Elias decât sa achite factura cu tva de la un privat. Pe urmă de ce să-și rupă cârca un salariat la privat că să evidențiez expresia ta , salariatul nu trebuie sa aibă aceleași drepturi ca la stat ? ( Program de 8 ore conform legii) ca legea e pentru toți te și miri cum de peste 1, 3 milioane de salariați din privat primesc minim pe economie de la niște patroni ciobani și analfabeți care dau mai mult pe CASCO la BMW decât niște salarii decente pentru salariați mai competenți.
      • Like 2
    • @ Rusu Liviu
      ove check icon
      Iti spun sincer ca nu am reusit sa citesc comentariul tau pana la capat.nu vreau sa imi stric ziua inca de dimineata.Vedem lucrurlie atat de diferit incat zici ca traim in lumi diferite.De fapt lumea bugetarilor chiar este o lume diferita. aici in Romania.Iti raspund doar la doua lucruri care le-am citit pe la inceput dupa care incerc sa te evit.Pai deschde prietene televizorul,mai citeste un ziar,le gasesti pe net,NU EU spun ca statul ne ia doua treimi din salariu,diversi economisti ,jurnalisti o spun .Am crezut ca am fosct clar,in afara de ce se retine din salariu mai cotizezi cu gramada. Tu nu platesi tva la tot ce cumperi?NU e tva-ul 19%?Nu platesti o gramada de accize,nici nu are rost sa le enumar?Nu platesti impzite la casa ,la masina,la depozitele din banci ,daca ai castigat ceva sau ai primt altceva?Zici ca banii de pensie sunt pt.mine?Tu crezi ca ies in pensie la 40 de ani ca unii bugetari?La generatia in care sunt nascut eu speranta de viata la barbati era sub anii in care se iese la pensie.In clasa din generala eram 15 baieti.Au murit deja 6 din noi si mai avem pana la 65 de ani.Cati prind pensia ,si cei care o prind cat timp o prind?Sa te mai intreb ce se intampla cu banii pe care i-ai cotizat zeci de ani daca mori inainte sa implinesti 65 de ani?Ai ghicit,ii fura statul.Cu adica este o gogoasa ce am scris?CE mama naibii!!Iar cu primaria,ce te face sa crezi ca nu am iesit la vot?Nu am ratat unul.Dar ce te faci cand primarii pe care i-ai pus se plimba de la un partid la altul in functie de interese?Asta care este acum a umplut primaria cu atatea rude si preteni ca efectiv nu mai au loc in birouri.La propiu,nu exagerez deloc.Acum cativa ani am vrut sa ma inscriu pe ghiseul.ro.Am primit o eroare si mi s-a explicat ca tine de primarie rezolvarea.La primarie am fost indrumat catre ''seful de la calculatoare'' un anumit domn M. care se juca Stracraft cand l-am deranjat.M-a expediat rapid cu promisiunea ca in 24 de ore se rezolva.Ei bine a fost prima si ultima data cand am dat de el.Dupa aproximativ un an an aveam in telefon peste 100 de apeluri catre primarie fara sa mai pot lua legatura cu el.Se saturasera alea de la centrala de mine.L-am cautat personal la birou de N ori ,la diferite ore,ma invoiam de la munca,il cautam in concediu ,degeaba..La un moment dat la gardian public i-a fost mila de mine si m-a indrumat catre terasele din fata primariei.Chiar acolo nu m-am coborat,sa il caut in crasma.Dar intelgi ce vreau sa spun?Intelegi de ce astia de la privat ii vedem pe bugetari intr-un anumit fel?La mine la munca daca sunt prins cu telefonul personal in mana decartez banul,ticalosul ala se juca Starcraft la birou,atunci cand era la birou.NU are rost sa iti mai spun salariul lui,deja intram in altele si nu are rost.Imi dau seama ca sunt si oameni competenti care lucreza.,Chiar si la primaria asta ,si in orice institutie publica mai gasesti cate unul.DAR sunt mult prea putini ca sa schimbe ceva,ca sa conteze cat de putin.Privind din afara, ca orice contribuabil care apeleaza la aceste institutii pentru anumite servicii ,pai e dezatru de pe lume.Asta ti-o spune unul umblat destul de mult prin afara si care si acuma isi petrece concediile acolo la copii.Altfel sunt serviciile acolo,oamenii aia da,aia isi merita salariile.Spui sa ma duc in Germania,pai nu mai e mult.Am scris cu greseli din graba,nu am timp sa le editez,scuze.
      • Like 2
    • @ ove
      Gabriel check icon
      buna dimineata,
      nu sunt de acord cu multe lucruri spuse dar ma leg de unul singur: acela ca ar fi o cauza pierduta. poate e nebunia mea, dar inca mai sper ca nu e o cauza pierudta. stiu ca nu ai cum sa ii convingi dar sper ca macar cu generatiile care vin din urma mentalitatile sa se schimbe.
      • Like 0
    • @ ove
      Nu cred ca trăim în lumi diferite pentru că și eu ies la pensie tot la 65 de ani dacă ii mai apuc. Nu face confuzie între speciali sau demnitari politici și bugetarii de rand că nu sunt în aceeași categorie. Acum referitor la tva și accize sau taxe locale alea exista în toate tarile europene și din nefericire acolo sunt mult mai mari dar astea nu se rețin din venitul tău și au alt scop. De exemplu taxele locale merg pentru dezvoltarea localității ( ca banuiesc că vrei și tu parcuri, parcări curățenie etc ). Ah că la tine ai un primar puturos și incompetent asta e altă poveste dar nu sunt toți la fel , mai sunt și oameni responsabili. În ceea ce privește IT-istu din primărie nu neg ca ar fi așa dar problema e ca fiind bugetar trebuie sa se încadreze în grila de salarizare și fiind un salariu derizoriu pentru un IT-ist acolo vor veni ori niște incompetenți ori niște puturoși pentru că grila nu-i permite primarului sa angajeze niște profesioniști care evident vor niște salarii care pentru un programator sar de 2-3000 € pe lună. Primarul n-are luxul de a angaja pe cine vrea și la ce salarii sunt în piață de IT și spre deosebire de un patron trebuie sa se încadreze în bugetul aprobat de consiliul local. Eu sa fiu sincer aș desființa UAT-urile sub 5000 de locuitori că aia nu se descurca cu bugetul ala mic și de aia angajează rude și incompetenți acolo dar la UAT-urile mari ar trebui să-i lase primarului latitudinea angajărilor și a salariilor că să poată funcționa cu salariați competenți evident în limita bugetului local nu sa stea cu mana-ntinsa la guvern sa le dea bani de funcționare cum sunt peste 90 % din UAT-uri. TVA ul exista în toate tarile europene și are rol de venit la buget că trebuie să acoperim cheltuielile cu armata, ordinea publica , învățământul, sănătatea , justiția etc și nu le poți finanța doar din cei 10 % impozit pe salariu. Accizele au rolul și de a diminua consumul de hidrocarburi nu doar de venit la buget nu numai pentru că poluează dar și pentru că acestea vin preponderent din import și ne costă valută așa că se mai triaza consumatorii sa circule cu preponderență transportatorii și mai puțin puștii teribiliști care vor să impresioneze pitipoanca în colanți din dreapta. Dacă vrem servicii ca afară ar trebui să-i plătim pe oamenii ăștia ca afară că acolo salariile lor sunt de 3-5 ori mai mari. Eu în principiu sunt de părere ca trebuie să-i plătim mau bine dar nu cu pensii speciale că alea nu contribuie cu nimic la profesionalizarea aparatului bugetar. Din contra ii determina sa iasă cât mai repede la pensie la 40-45 de ani sa se reangajeze imediat ca să cumuleze pensia cu salariul. De aia peste 30 % din bugetul armatei și al MAI se duc pe aceste pensii speciale iar ministerele respective nu mai au bani sa angajeze personal că e deficit și la poliție și în armată. În justiție la fel trebuie plătiți bine ca să fie competenți și incoruptibili dar pensie sa fie pe contributivitate că după ce iese la pensie un magistrat nu mai are nici o restricție și nu mai judecă dosare poate sa facă ce vrea , sa se facă patron sau sa intre în politică. Pe urmă nici la parlamentari nu se justifică indemnizațiile de 50.000 de lei ca nu muncesc de atâția bani dar nici cei din opoziție care latră toată ziua pe tv și în online de reducere a cheltuielilor bugetare nu suflă o vorbă despre propriile sinecuri.
      • Like 2
    • @ Rusu Liviu
      Gabriel check icon
      am pornit discutia de la ceva si am ajuns la altle. majoritatea argumentelor dvs nu au ce sa caute in discutia asta. dupa acest raspuns eu ma opresc, nu vreau polemici aiurea duse intr-o suta de directii. ca sa raspund: printre altele, ai scris asta: "învățământ privat e încă la genunchiul broaștei pentru că are tot salariați români și serviciile sunt la fel de proaste". deci admitem ca serviciile la stat sunt proaste. acum, la privat (strict in invatamant ca sa nu deviem aiurea), numarul de scoli si clase a crescut semnificativ in ultimii ani (cauta statistici daca nu crezi desi se vede cu ochiul liber). chiar crezi ca toti aia care platesc sunt prosti? chiar crezi ca nu au motive sa se duca la privat? nu spun ca e minunea de pe pamant, spun doar ca e semnificativ mai bine. sunt cu totul de acord ca e mult pana departe, ca suntem intradevar la piciorul broastei, dar acel departe se atinge cu mentalitati de iesit din sistemul de stat si mers catre privat. motivele sunt simple: cand nu merg lucrurile poti s ail tragi la raspundere. la stat, raspunderea e o gluma.
      ambulanta aia care nu si-a faut treaba sunt sigur ca a pierdut contractul, sau ca medicul nu mai este acolo, sau ca s-au imbunatatit condiile sau ca ceva sa schimbat. privatul reactioneaza imediat pentru ca e fortat sa o faca pentru a supravietui. la stat, lucrurile s-au schimbat din rau in mai rau. singurul lucru care ne-a tras in sus ca tara, a fost privatul. si pentru ca noi comentam pe un articol al dl Negrutiu, va invit sa urmariti cand aveti timp emisiunea "in fata ta". uneori vin privati, uneori sunt oameni de la stat. este o discrepanta uriasa intre mentalitatea celor de la stat (orice domeniu nu doar servicii) si a celor din privat.
      Desi gandim diferit, mi-a facut placere! diferenta dintre noi este exact aceea dintre un socialist si un liberal, asa cum ar trebui sa fie in realitate in politica. probabil e nevoie de amnadoi pentru un echilibru insa cert nu este egalitate.
      numai bine!
      • Like 3
    • @ Rusu Liviu
      Mihai check icon
      Suni la OPC si suni degeaba daca patronul respectiv are trecere asa ca cel mai bine e sa iti notifici cunoscutii. Asa se afla in localitate ca respectivul este un neispravit si nu il mai cauta nimeni.
      La 112 se suna pentru ca e singurul servicu de urgenta, de stat pentru ca asa a vrut Arafat, si pentru ca legislatia nationala permite firmelor sa ofere asigurari private pana in 400 de euro pe an pentru un angajat fara sa plateasca taxele salariale. Adica statul taxeaza un beneficiu care daca nu ar fi i-ar produce costuri mai mari. E noaptea mintii sa platesti CAsS la asigurarea privata oferita de firma dar la noi se poate.
      Daca patronii nu ofera conditii, atunci de ce ma au clienti? De ce clientii vin desi nu primesc conditii proportionale cu costurile? Iar daca angajatii nu sunt multumiti pot pleca oricand ca nu sunt legati de glie, lucru care este valabil si pentru bugetari. Nu iti convine, pleci, simplu.
      • Like 1
    • @ Mihai
      Cu sunatul la opc nu e chiar asa ca se înregistrează toate plângerile și patronul dacă are trecere trebuie sa plătească acolo și nu-i convine chestia asta. Pe urmă poți convinge prietenii dacă ești intr-un orășel mic de provincie dar dacă ești în capitală numărul cunoscuților tai e prea mic , Mulți nu-si cunosc proprii vecini. La 112 suni nu pentru ca Arafat așa a vrut ( am lucrat cam 2 ani la ambulanța) ci pentru că de urgențe trebuie sa beneficieze toată lumea altfel dacă ar fi privată cum e în USA dacă asigurarea ta nu acoperă costurile ambulantei și nu ai bani nu te i-a sau mai rău te aruncă din mașină ca acolo intervenția ambulantei costă ca 5000 $. Când ești grav de suni la urgenta nu e normal să te întrebe aia din ambulanța dacă ai cardul la tine și dacă nu-l ai sa nu te trateze. Opțiunea de asigurare privată exista în multinaționale și firme mari care evident ca e un bonus de tip salarial nu poți spune domnule îți dau 1000 € salariu dar îți mai dau încă 1500 € asigurare medicala pe care o scad de la taxare ca e tot un venit pentru salariat. Nu toți patronii sunt incompetenți sau hrapareti dar sunt mulți mai ales cei români. Multinaționalele au proceduri clare implementate atât în ceea ce privește relația cu clienții cât și respectarea legilor și regulamentelor de aia un start-up românesc nu rezista pe piața mai mult de 7 ani ca primul lucru pe care-l face după ce obține Certificatul de înmatriculare al gogoseriei în secunda doi face leasing și CASCO la BMW apoi se vaieta că e viata grea în antreprenoriat. Și da multi clienți pleacă vara de pe litoralul românesc în alte țări tocmai pentru "condițiile" oferite de patronii români deși statul încearcă sa-i ajute cu tichetele de vacanță. Angajații da pleacă de aia majoritatea hotelierilor au pe litoralul românesc elevi și studenți în loc de profesioniști.
      • Like 2
    • @ Rusu Liviu
      Mihai check icon
      E o diferenta intre venit si beneficiu. Asigurarea privata este un beneficiu si nici nu ar trebui pusa in discutie fiscalizarea ei pentru ca angajatul nu vede nici un venit din ea. E absolut ridicol modul acesta de gandire. Daca cineva face bani de pe urma ei, acolo se aplica impozitarea dar nu direct pe asigurarea omului. Pe deasupra statul este degrevat de unele cheltuieli si ar avea de castigat. In USA toate cheltuielile pe sanatare nu se impoziteaza, iar cheltuielile din buzunar se deduc. La noi platesti din buzunar tot, dupa taxare. In acest context normal ca nu s-a putut dezvolta un sistem sanitar de urgenta privat si nu avem alternativa la 112.
      Unele institutii mai misca, cum face OPC pe plan alimentar unde intradevar se fac controale pentru ca evident unde apar probleme acestea nu sunt singulare iar dovezile sunt clare. Oricum patronii care fac astfel de lucruri intentionat ar trebui penalizati de 2 ori, o data pentru fapta si inca o data pentru prostie deoarece isi distrung practic propria afacere.
      Sezonul la noi pe litoral dureaza maxim 3 luni deci e greu de gasit profesionisti pentru perioada respectiva. Iar daca vine vorba de tichete de vacanta, acestea pot fi folosite in localuri cu recenzii bune, nu neaparat pe litoral. Daca vrei pe litoral, cat mai ieftin si cu tichete probabil ca sunt profitori care nu ofera cele mai bune conditii pentru ca tot timpul se gaseste cineva care sa exploateze orice oportunitate. Poate de accea tichetele care au avut un rol pozitiv in pandemie acum mai mult distorsioneaza piata si constrang alinierea ei.
      • Like 0
    • @ Mihai
      E o diferență doar de nuanță devreme ce pentru un salariat obișnuit asigurarea de sănătate se retine din salariu iar pentru cei din multinaționale plătește unitatea care trece pe cheltuieli aceasta asigurare mărind costul cu forța de muncă adică practic venitul salariatului. E un venit pentru că în caz de despăgubiri salariatul beneficiază de niște sume pentru care n-a plătit el. Sănătatea privată se poate dezvolta adresându-se celor cu venituri peste medie care își permit asemenea extravagante. Sa nu uităm că în USA unde ați dat exemplu cheltuielile de spitalizare sunt colosale ( după cum am spus dacă n-ai o asigurare acoperitoare și care costa foarte mult atunci intervenția ambulanței ajunge la 5000 $ ) de aia o mare parte din populația României nu își permite. Patronii români își distrug propria afacere fiindcă nu dau doi bani pe părerea clienților, noi n-avem tradiție în turism și pentru Patronii din horeca " clientul nostru stăpânul nostru" e doar o vorbă goală . Ai noștri vor doar tunuri sa se îmbogățească peste noapte și sunt de acord cu orice activitate aducătoare de profit cu condiția să nu degenereze în muncă. Nu zic că nu sunt și excepții dar sunt foarte puține. Tichetele au fost gândite în primul rand pentru ei tocmai din cauza sezonului scurt și mai puțin pentru bugetari pentru că legea e dată pentru toți agenții economici inclusiv privați nu doar pentru bugetari dar angajatorii privați nici nu vor sa audă de asemenea stimulente pentru angajați. Cat eram student la ASE la ieșirea spre Dorobanți erau o grămadă de patroni care-si parcau bolizii în fata cluburilor dând bacșiș 50 de lei unui țiganuș care le oprea locul de parcare cu o naveta goală de bere dar refuza unui salariat bonul de masa de 35 de lei. E adevărat că sezonul pe litoral e doar de 3 luni dar dacă muncești îl poți extinde cu parteneriate cu firme care organizează cursuri de perfecționare și în afara sezonului sau de minivacante date prin lege și de ce nu de sărbători dar trebuie multa munca și spirit antreprenorial nu doar tunuri peste noapte cum visează românii că și în Bulgaria sezonul e tot de 3 luni dar condițiile oferite sunt net superioare. Acum să fiu sincer aș acorda subvenții că în Turcia cu condiția păstrării localurilor deschise și în extrasezon și atunci poți păstra și salariații strategici sa nu mai apelezi la elevi/studenți.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Mihai check icon
      Nu inteleg de ce sanatarea privata nu poate fi pentru oricine mai ales ca sistemul de stat este praf. Am parinti pensionari care platesc la privat mai degraba decat sa dea spaga la stat. Daca tu statul cu armata ta de bugetari supradimensionata, bine platita si spagara nu esti in stare sa acorzi asitenta medicala macar nu pune bete in roate si lasa omul sa beneficieze de asitenta medicala oferita de angajator. Dupa parearea mea ar trebui ca CAsS-ul sa nu fie obligatoriu la stat ci sa il poti da la privat ca in cazul pilonului 2. Dar evident ca politicienii corupti cu armata lor de clienti in spate nu vor asa ceva pentru ca spaga din achizitii si spitale curge si spre partide. Iar cand e nevoie de un amarat de exudat cu antibiograma trebuie sa il platesc din buzunar ca nu sunt fonduri. Este nevoie de sistemul privat pentru a face concurenta baronilor de la stat dar acest lucru nu se doreste pentru ca tara se imparte in iobagi, sclavi fiscali si specialii care tin oamenii la mana statului si ii controleaza.
      • Like 0
    • @ Mihai
      E simplu asistenta medicala privata nu e pentru toată lumea fiindcă costă foarte mult și dacă părinții tăi își permit ( probabil ca au pensii mai consistente) mulți nu-si permit. Sunt cam 1 milion de pensionari cu pensia sub 1000 de lei, alti 1,3 milioane cu pensii între 1000-2000 de lei pe urmă sunt cam 4 milioane de minori care n-au nici un venit sau 850.000 de șomeri și asistați social cu venituri la fel sub 1000 de lei ) toți aceștia trebuie sa beneficieze de tratament medical dar nu pot contribui ca nu au venituri pe măsură. Asistenta medicală e un drept fundamental și se decontează cum spuneai analize și tratamente minimale pentru că sunt 5 milioane de contributori și 19 milioane de beneficiari. Dacă ar fi privată toți cei care nu contribuie enumerați mai sus ar fi excluși de la asistența medicală ceea ce e un nonsens pentru o țară europeană. Sistemul privat face deja concurență celui de stat doar ca se adresează pacienților cu dare de mâna. Oricum la contribuția pentru sănătate se adaugă sumele defalcate de la bugetul de stat pentru programele naționale care nu sunt finanțate de la casa de asigurări , la fel și serviciile de urgență ca nu stai cu pacientul grav pe targă sa-l întrebi înainte de intubare dacă are bani pe card. De exemplu cum rezolvi la o clinica sau spital privat cu un pacient care are cancer sau alte boli grave ( inclus în programele naționale) dacă el contribuie sa zicem la o casa de sănătate privata cu 500 de lei/ lună și tratamentul costă 10.000 de lei pe lună ( neștiind cât timp poate trăi pacientul) credeți că o casa de asigurări sau o policlinica sau spital privat ar accepta sa meargă în pierdere cu cheltuielile mai mari decât veniturile? Ce explicații i-ați da pacientului a cărui viata depinde de tratamentul ăla? De aia asistenta medicală merge pe principiul contributivitatii pentru toată lumea și beneficiază cine e bolnav. E cumva asemănător cu RCA-ul din piață auto și aici se vede cu ochiul liber lipsa de scrupule a asigurătorilor unde plătim consistent iar când vrem sa ne reparam mașina încep amânările sau diferențele de tarife între decontarea cash și cea pe asigurare sau limitele de preț impuse service-urilor. Toate astea funcționează pe principiul obținerii de profit și le convine sa încaseze dar nu le convine sa plătească, ma gândesc cu groază cum ar fi sa fie toate astea private când te îmbolnăvești și tratamentul tău costă mult , se sparie gândul.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Mihai check icon
      Parinti mei nu au cine stie ce pensii, cam cat primesti din invatamantul gimnazial/liceal plus o suma aditionala pentru ca au lucrat o perioada dupa varsta de pensionare. Pur si simplu au probleme medicale care nu puteau fi amanate si trebuiau investigate la momentul in care se manifesta. Dupa aceea, cand deconteaza statul e degeaba, cum este tot sistemul de stat. Nu ca si-au permis, ci si-au rupt de la gura, pentru ca statul si sistemul lui e dezastruos daca nu criminal. Ca sa nu mai zic ca pe tata l-au plimbat un an pana s-a dus la privat pentru o biopsie iar doctorul de acolo cand a auzit, a renuntat la partea sa din procedura. Tot sistemul este o rusine cum sunt si profitorii care il apara la pachet cu incuiatii care ii canta in struna. Daca dreptul este unul fundamental, trebuie sa ti-l asigure dar ceea ce fac ei este inselaciune. Spun ca este asigurat dar nu sunt bani, adica practic nu este asigurat. Si soacra-mea cu pensie sub 2000 de lei tot la privat merge ca nu are incotro. Pe scoru-meu aproape ca l-au omorat intr-un spital de stat dupa care au mintit la analize si ascundeau sub pres mizeria facuta de ei. Lumea trebuie sa inteleaga ca este un dezastru ca orice lucru gestionat de stat.
      Tratamentele de la stat le primesti cand si cum ca au fost cazuri cand nu erau disponibile si umblau oamenii disperati dupa ele ca pe stat l-a durut undeva sa prevada cererea si sa faca achizitiile respective.
      Decat sa inseli omul mai bine ii spui adevarul si ii dai sansa sa se pregateasca si sa isi puna bani deoparte pentru astfel de situatii decat sa il minti si cand e vorba sa beneficieze ii spui ca nu sunt bani si alte scuze penibile.
      Comparatia cu RCA-ul nu este corecta pentru ca acolo firmele practic cheltuie mai mult decat incaseaza din cauza competentelor soferilor asigurati, mai ales cei de TIR-uri care cauzeaza cele mai mari pagube per eveniment rutier. Iar faptul ca cei care sunt corecti si nu cauzeaza accidente nu sunt incurajati ba din contra desi nu au cauzat niciodata vreun accident li se maresc primele ca sa compenseze limitarea introdusa pentru cei cu antecedente. La un asa sistem nu e de mirare ca iresponsabilitatea este incurajata. Pe deasupra soferii tineri sunt taxati la sange desi nu au generat pagube ceea ce duce la ocolirea sistemului prin trecerea masinii pe numele unor persoane apropiate mai in varsta. Deci pana la urma tot omul corect, competent si onest plateste, bineinteles mai mult decat ar trebui pentru ca a intervenit statul in piata.
      Din RCA nu s-a facut niciodata profit, ci se mergea pe cota de piata iar pierderile erau acoperite din alte asigurari. Cand am avut CASCO ideal era sa il faci la or firma care cerea cat mai mult pe RCA sau una care iti vindea la pachet RCA si CASCO la un pret rezonabil exact din aceasta cauza, tot din cauza ca statul intervine.
      Daca costurile in privat sunt foarte mari, atunci nu ar avea clienti, care s-ar duce in alta parte iar daca peste tot costurile ar fi ridicate, acest lucru trebuie investigat de catre agentia care supervizeaza piata, daca acesta este pretul real sau daca s-a constituit un cartel si se fac profituri peste o anumita limita. Acesta este rolul statului, de verificare si reglementare, nu de a oferi neaparat servicii. Sistemul medical stomatologic functioneaza destul de bine in privat. Fiecare medic are clientela lui, cui nu ii convine pleaca in alta parte. N-am auzit de plangeri pe aceasta tema, cate am auzit despre sitemul de stat. Statul si politicienii isi doresc o populatie dependenta de el si legata de glie, fara optiuni, pentru a sustine un sistem ineficient, deficitar si corupt.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Tot ce e posibil dar nu ați răspuns la întrebarea ce sa facă cei care nu au venituri ( copii sau adolescenți inclusiv studenți) sai cei cu venituri sub 1000 de lei ( pensionari, asistați social și șomeri sau chiar cei fără nici un angajament) ăia au dreptul la asistența medicală sau dacă nu mai au atunci sa moară ca privatul nu le oferă fără bani ? Preturile mari la RCA nu rezulta din costurile mari pentru că și primele de asigurare sunt foarte mari ( pentru un tir sar de 14000 de lei )ci fiindcă e prea puțină concurență în piață iar agenția de reglementare nu poate impune prețurile unor privați. Poate să-i controleze , să-i oblige să se reasigure la firme mai mari dar nu le poate impune prețul. La fel e și în cazul medicilor stomatologi care sunt toți privați și au niște prețuri astronomice raportat la veniturile populației. Suntem una dintre tarile cu cele mai multe probleme dentare inclusiv la copii insă principala problemă nu e lipsa educației sau igienei dentare ci prețurile pur și simplu prea mari ale tratamentelor. Nu mai vorbesc aici de operații complexe de genul implanturilor sau intervențiilor chirurgicale ci de banale plombe pe rădăcină sau montarea de coroane care sar de 100 de € în condițiile în care salariul mediu net e undeva la 3000 de lei ( 700 €). Pe urmă nu merge cu alegerea altui medic mai ieftin pentru că stomatologii la fel ca notarii au o grila de prețuri stabilita de organul de conducere colectiv ( ordinul medicilor stomatologi) sau asociația notarilor publici în cazul celorlalți , organizații care au făcut lobby în parlament și astea s-au legiferat. Nu le place concurența deși sunt privați. E cam la fel ca la cumpărarea unui pachet de țigări indiferent de unde îl cumperi are același preț. Revenind la finanțare e logic sa stai la rand pentru că cotizează 5 mil de persoane și beneficiază 19 milioane. La fel este și în UK , vrei gratuitate de la NHS ( de stat) pe baza contribuției obligatorii aștepți pana când îți vine rândul sau dacă vrei repede și ai bani atunci plătești la privat cu cardul și rezolvi imediat.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Mihai check icon
      Se pare ca nu intelegeti deloc dar deloc ce incerc sa va transmit si anume ca cei de care vorbiti dumneavoastra care nu au venituri sau au venituri mici tot nu au nimic. Dupa cum spuneam la fiica-mea ii platesc din buzunare exudatele pentru ca nu sunt bani cand e situatia acuta. Dupa eveniment valoarea hartiei trimiterii este sub cea a hartiei igienice pentru ca nu te poti nici sterge la fund cu ea. V-am spus de scorii si parinti care au venituri mici dar si-au pus bani deoparte ca ii duce capul si stiu ce ce sistem au de-a face, asta pe langa incompetenta si coruptie. Nu te baga nimeni in seama daca nu cotizezi deci despre ce vorbim? Nu degeaba e spaga pentru un post de chirurg intr-un mare oras 100.000 de euro. Cum credeti ca isi scoate banii? La un cunoscut la cadiologie l-au chestionat legat de viata privata, din ce traieste, cati bani are dupa care i-au cerut 15000 de euro. Un neam, pensionar a scapat cu 3000. Va faceti ca nu stiti pe ce lume traiti si veniti cu sloganuri PSD-iste cu cei multi si saraci. Ei, uite ca exista alternative, te pui cu burta pe carte si inveti o meserie cautata dupa care iti permiti sa te tratezi la privat, asta daca nu esti comod dupa care strigi ca nu ai bani suficienti.
      Evident toate aceste nu sunt valabile pentru speciali care au sistemul lor plus posibilitatea da a se trata, ei si familiile lor in strainatate. De asta nu ziceti nimic, nu?
      Legat de asigurari v-am mai spus ca cheltuielile pe daune RCA sunt peste incasari, altfel nu ar fi avut probleme Astra, Euroins, City. Daca ele practicau preturi mici si erau pe profit cum de au ajuns sa fie inchise? Hai ca deja este ridicol.
      Spuneti ca in cazul problemelor dentare nu igiena este o problema dar sunte la coada clasamentului in UE la consumul de pasta de dinti ca sa nu mai zic ca de ata dentara nici nu s-a prea auzit. Daca preturile sunt mari, lumea poate merge in alte locuri unde este mai ieftin, asa cum la noi vin foarte multi din afara. La un cabinet dentrar unde am urmat un tratament se vorbea mai mult in limbi straine. Costurile sunt mari si pentru ca nu se merge la igenizare regulat unde se pot observa carii in stadii incipiente care se trateaza cu 150-200 de lei. Sigur cand mergi cu gingia umflata si ai nevoie de tratament de canal sau rezectie sunt alte costuri.
      Sunt diferente destul de mari de pret intre cabinetele stomatologice, asta va spun din experienta. Iar daca s-a dat o astfel de lege este iarasi o ingerinta a statului in piata care creeaza numai dezavantaje pentru public si avantaje pentru cei care au facut lobby. Iarasi o bila neagra pentru stat si obsesia de a reglementa in favoarea marilor smecheri care nu sunt in stare sa fie pe plus cu preturi mai mici.
      La tigari pretul este aproximativ acelasi pentru ca produsul in sine este o fractiune din pretul de raft. Este ca si cum un produs ar costa intre 8 si 10 lei la care se adauga 90 de lei taxe. Deci pretul final e inte 98 si 100 de lei, aproximativ acelasi desi un produs are costul de productie cu 25% mai mare.
      Daca sistemul esta asa in UK, nu inseamna ca este bun ci este deficitar. Ar trebui recunoscut acest lucru si oferite solutii. Daca cuiva ii sunt prescrise antibiotice compensate dar sunt disponibile compensat doar de luna viitoare inseamna ca nu ai parte de ele. Nu ai niciun sistem si atunci se pune intrebarea de ce ar trebui sa mai cotizezi. Asta pe langa faptul ca ii loveste mai rau pe cei saraci care vor trebui sa plateasca banii respectivi dintr-un buget si asa limitat. De aceea statul ar trebui sa faca lucrul acesta optional, sa responsabilizeze oamenii si sa ii lase sa isi aleaga singuri optiunile, altfel avem bataia de joc actuala. In plus sa nu mai puna piedici fiscale asigurarilor private, acestea ar trebui sa fie 100% deductibile. Daca nu ar fi astfel de taxe si limitari poate firmele ar oferi si apartinatorilor astfel de asigurari private dar nu, statul nu permite pentru ca are nevoie de iobangi legati de glie si sclavi fiscali sa isi plateasca clientela politica cu posturi la buget, facilitati si contracte pentru capitalistii de stat, specialii si alti sinecuristi.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Înțeleg și cred ca exagerați mult ca să va impuneți punctul de vedere. Analizele decontate de CASS sunt disponibile 3-4 zile pe luna și sunt ocupate de pensionarii care au pensii mici și care se trezesc de la 5 dimineața să-și ținâ locul la policlinica în zilele respective pana se epuizează fondurile tocmai pentru ca nu mai pot muncii și din pensia de pana în 1000 de lei nu prea poți pune deoparte cum susțineți dvs mare lucru decât dacă nu mai mănâncă sau nu se mai încălzesc. Soarta pensionarilor singuri care si-au pierdut partenerul de viata e și mai cruntă. Copiii elevii si studenții cum am scris mai sus n-au venituri deloc , aia cum sa beneficieze? Acum nu-mi place ca exagerați cu faptul ca nu beneficiezi de nimic pe CASS , Eu am primit trimitere ori de câte ori am avut nevoie și am beneficiat de tratament fie la policlinica sau spital de stat dar și la privat fără cozi sau alte probleme toate decontate de CASS fără plăti suplimentare și fără șpăgi. Singura situație cu cozi e la analize după cum am scris mai sus. Acum nu dați vina pe legislativ ca au favorizat notarii și dentiștii ca organizațiile lor au făcut presiuni la parlament pentru impunerea unor tarife minime pe ramură pentru a reduce concurența. Diferențele de preț sunt nesemnificative între dentiști. Am cunoscut și dentiști care decontează prin CASS din păcate sunt extrem de puțini și doar pentru servicii extrem de simple ( gen consultație, mici carii tratabile la o singura ședința sau detartraj. Toate celelalte costă extrem de mult și trebuie plătite din buzunar. Nu sunt de acord nici cu trecerea afinilor la asigurați devreme ce nu plătesc pentru asta și nici deducerea asigurărilor acestora pentru că vom avea aceleași metehne ca la "speciali" când s-au vaccinat peste rând și toate cu Pfizer cuscrele ,amantele, verișoarele și cumetrii specialilor deși unii erau vânzători, casiere, fermieri sau comercianți în centrele de vaccinare secrete din pandemie doar ca erau afini ai specialilor ( că tot ati adus aminte de ei) vreți sa se întâmple la fel ? Evident că la romani se va forță legea și nu va mai plăti nimeni taxe ca își vor baga toți afinii la deducere. Nu va mai luați după vaicarerile asigurătorilor RCA ca nu sunt prea scumpe reparațiile, firmele fac afaceri necurate cu banii asigurătorilor, una din firme a fost a patronului Blueair care în loc să folosească banii pentru reparații și reasigurare si-a cumpărat un avion de la Boeing pentru firma lui de transport aerian. Alta firma care a dat faliment a fost a lui Dan Adamescu care a finanțat partide și organe de presa gen România liberă cu banii asiguraților, alta firma ( Euroins a trimis banii din asigurări la firma mama din Bulgaria care avea dificultăți financiare din alte afaceri și a mascat acest transfer bancar sub forma de reasigurare la propria firma mama deși legea interzice acest lucru și toate falimentele astea nu au fost din cauza unui pret prea mic si au fost acoperite din fondul de garantare al statului acoperit și din impozitele noastre. Așa că nu va mai incredeti în boschetarii ăștia privați ca asemenea metode mafiote se practica mai cu sârg la ei decât la stat.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Mihai check icon
      Problema majora este si repet, ca statul nu pune la dispozitie ceea ce spune ca ofera, mai ales in ceea ce priveste benficiile CAsS care pe hartie sunt sublime dar in practica lipsesc cu desavarsire. Lucrul acesta se numeste inselaciune si este mai grava decat in mediul privat pentru ca in privat nu te obliga nimeni sa apelezi la un anumit sistem iar banii nu iti sunt luati cu japca, vrei nu vrei. Nu spun ca sistemul trebuie sa fie desfiintat dar trebuie sa fie ajustat conform cu realitatea. Sa scrie negru pe alb ce ofera si asta trebuie sa fie respectat cu sfintenie. Lucrurile nu merg si pentru ca astfel de sisteme nu sunt naturale, cel care ofera serviciul nu realizeaza ca are benficii daca trateaza bine sau mai multi oameni. Indiferent daca isi bate capul sau nu, vin aceiasi bani. De aceea in privat, deviza este clientul nostru, stapanul nostru iar la stat persoana este un amarat care vine sa primeasca ceva gratis.
      Interesant cum va vine greu sa credeti anumite lucruri dar sunt oameni care stiu cu ce tip de stat au de-a face si atunci reduc cheltuieli pe unde pot ca sa aiba pentru asistenta medicala. Evident vorbim de persoane cu stagiul de cotizare CAS complet. Se pare ca dumneavoastra sunteti un caz fericit, probabil aveti cunostinte si in astfel de cazuri sistemul nu trebuie uns. Interesant ca anumiti medici despre care eu exagerez au fost saltati de autoritati, ce-i drept dupa ani buni. Medici buni din aceiasi unitate s-au dus in privat. Oare de ce? Altii au plecat afara si au spus ca nu poti sa nu iei spaga pentru ca acolo e ca o sectie de politie cu politisti corupti iar cine nu ia nu e bine privit. Acesta este sistemul pe care il aparati. Pe langa acest fapt sunteti si un sustinator al mentalitatii balcanice prin care sa moara si capra vecinului. Daca unii oameni au posibilitatea de a beneficia de anumite lucruri pe care statul clientelar nu le ofera pentru apartinatori, neaparat trebuie descurajat asa ceva. Cat de greu este sa intelegeti ca banii respectivi pentru o asigurare privata mai degraba avantajeaza un stat onest? Evident ca un stat hot pierde pentru ca oricum serviciile sunt platite dar nu se ofera in practica si atunci vrea si banii din taxe ca un escroc, pana la ultimul ban. Credeti ca firmele ar plati la nesfarsit astfel de beneficii pentru angajat? Nici vorba, dar ar plati la un nivel care ar fi benefic pentru sanatatea personalului. Evident ca pe stat nu il intereseaza asta, ci cum sa isi umple clientela politica buzunarele. E ridicol ca nu se vor plati taxe iar angajatul isi va lua plata in servicii medicale. Cine e interesat de asa un beneficiu sa faca scoala. sa lucreze la astfel de firme si sa fie apreciat. Atunci va avea. Dar daca esti un lenes care te complaci in situatia actuala dupa care mai urli pe la protestele sindicale ca vrei bani in plus desi freci menta mai tot timpul, normal ca nu convine, ca de, invidia. Pana una alta cei care vor mai mult au mai mult si asa e normal sa fie, altfel ne intoarcem in comunism.
      In Germania poti avea asigurare privata si nu platesti la stat. La noi e obligatoriu si pe deasupra ti-o mai si taxeaza pe cea privata, tot la capitolul stat hot si escorc.
      Nu stiu ce invarteli au facut asiguratorii dar statisticile indica ca suntem fruntasi in UE la accidente si asta se reflecta in pretul asigurarilor. Eu am discutat cu cineva de la ASIROM si mi-a spus ca RCA-ul celor de la City si Euroins nu este sustenabil. Aceste lucruri se vedeau si din problemele cu care se confruntau pagubitii. Iar fondul e garantare se alimenteaza din pretul politelor platite in tara, de la buget luand poate imprumuturi care vor fi platite din cresterea cotei datorate la fond de asiguratori.
      Mafioti cei mari sunt la stat pentru ca ei in loc sa protejeze cetatenii nu stiu cum sa isi mai ajute clientela pentru a-si primi spaga. Este exact ca si in cazul unui politist corupt care protejeaza interlopii pentru ca ei ii aduc venituri, nu cetateanul care ii plateste salariul. Probabil ca ati fost ferit de astfel de probleme si atunci vedeti totul intr-o lumina idealista dar care la o confruntare cu realitatea nu rezista.

      P.S. Stiati ca statul deconteaza indepartarea cataractei doar la un ochi? E de ajuns ca asiguratul sa vada cu un ochi, al doilea e un lux, altfel ar intra in categoria specialilor si nu se poate ca ar fi discriminare.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult