Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Iohannis, magistral

 • „Oameni care vor ajunge în funcții de conducere, oameni care sunt diabolici. Monștri care vor distruge România, la propriu. Dacă la 15% se comportă așa brutal, grobian, primitiv, la 50% ne împușcă pe stradă. Toți cei care au cumpărat materiale de propagandă AUR nu au primit niciun fel de document. Banii nu sunt fiscalizați”.

Vorbele acestea nu aparțin lui Gheorghe Flutur sau altui organizator de mitinguri antiextremiste. Ele sunt ale milițianului pensionar special, deputat Dumitru Coarnă, coadă de topor la vedere a Kremlinului în România. Dacă un asemenea specimen, agent rus, poate să spună așa ceva, vă dați seama cam ce e AUR?  

 • Patronul Fermei Dacilor, Dinicu, a fost dat afară din arest de Justiție și trimis acasă. Nu i-a fost de ajuns echipa de avocați și experți pe care o plătește gros ca să demonstreze că focul ar fi fost pus, acum are și posibilitatea, fiind în arest la domiciliu împreună cu soția și fiul, martori în dosar, să influențeze toți martorii pe care-i poate găsi ca să-și scape pielea. De ce poate să facă asta Dinicu? Pentru că s-a înavuțit călcând legile în picioare. De unde rezultă că în România, dacă economia nu e de piață, măcar Justiția să fie de piață – orice crimă ai comite, dacă ai destui bani să achiți, te scoți, mai mult sau mai puțin ieftin. Poți să achiți chiar și niște copii, omorâți, înclusiv al tău.

• La presiunea fermierilor și pentru că vin alegerile, UE renunță la măsuri cât se poate de benefice privind protecția mediului, cum ar fi lăsarea necultivate a 4% din terenurile agricole, pentru regenerarea solului și interzicerea etapizată a pesticidelor, cauze, pe termen mediu și lung a infertilizării pământului și îmbolnăvirii consumatorilor de produse agricole. Deci la pierderi mult mai mari decât cele de care se plâng acum fermierii susținuți de partidele conservatoare și extremiste.

„Eu produc scump carne ecologică și nu se vinde, așa că a trebuit să cobor la prețul cărnii obișnuite”, zice un fermier francez. Această filozofie la nivel popular, „Domnule, mie-mi trebuie bani acum, fie ei cenușii sau negri, nu bani verzi pe pereți”, rupe „Green Deal” și grăbește omenirea spre prăpastie.

Numărul mondial de cazuri de cancer va crește cu 77% în următorii 25 de ani, anunță Organizația Mondială a Sănătății. Din ce în ce mai mulți bolnavi tineri.

• Ion Iliescu își aranja prin diplomații ceaușiști pe care-i lua cu el să se ciocnească „întâmplător” cu bătrânul Bush pe hol la Washington.

Emil Constantinescu ne povestea cum face el parte din „cercul restrâns al șefilor de state”.

Traian Băsescu se străduia, jalnic, să se bage în seamă printre grangurii Europei. 

Însă Klaus Iohannis a dat acum lovitura la Bruxelles, depășindu-i magistral în proba de ridicol pe toți ceilalți președinți. Mi-a amintit de o cerșetoare româncă dintr-un film suedez, care, întrebată cu milă de un localnic „Să-ți iau ceva de mâncare?”, răspunde pe loc și înțepată: „Ciabatta cu ton, fără ceapă”.

Mai întâi, o tâmpenie: cum poți să reproșezi UE, cu termenul ceaușist „s-a greșit”, că în 2019 trebuiau numiți și niște inși din Europa de Est, nu doar din Vest, în funcții de conducere? Înseamnă să discriminezi pozitiv est-europenii în stil de „corectitudine politică”, distribuindu-i procentual ca pe negri, persoane cu dizabilități, femei sau minorități sexuale în producțiile Hollywood. Să propui alt criteriu decât competența pentru posturile de nivel înalt, în plenul Parlamentului European, nici măcar într-o discuție privată, a stârnit cu siguranță, în mintea puținilor aflați în sală, întrebarea: „Adică, vrei să punem din Europa de Est un nătărău îngâmfat ca tine?”.

Iohannis și-a respectat promisiunea: cuvântarea sa către Europa e istorică, va fi ținută minte... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult