Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dispare cota unică? „Există o discuție ca din 2018 să se vină cu acea impozitare în funcție de veniturile pe care le au cetățenii” - vicepremierul Daniel Constatin

Daniel Constantin

Vicepremierul Daniel Constantin a declarat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că actualul Guvern nu va renunța la cota unică în 2017, adăugând însă că „sunt alte forme pentru alte tipuri de venituri care se vor lua în calcul”. 

O rediscutare a cotei unice va avea loc în 2018.

„Este o discuție, nu neapărat, dar există o discuție ca din 2018 să se vină cu acea impozitare în funcție de veniturile pe care le au cetățenii. Asta e o discuție pe care o vom avea la momentul respectiv. Aici a fost introdusă acea taxă unică de către domnul Călin Popescu Tăriceanu care era președintele PNL, toată lumea a spus că e o măsură de dreapta. Eu cred că și dacă s-ar ajunge la un moment dat, nu vreau să vorbesc nici ipotetic, la o altă formă, dacă ea este corectă și echitabilă pentru societate, cred că si ea poate fi considerată...”, a spus vicepremierul Daniel Constantin la întrebarea dacă autoritățile intenționează să modifice cota unică.

Chestionat dacă s-ar putea renunța la cota unică din 2018, ministrul Mediului a dat asigurări că aceasta va fi păstrată. 

„Nu. Ea (cota unică - n.n.) rămâne. Cota unică rămâne, dar sunt alte forme pentru alte tipuri de venituri care se vor lua în calcul”, a precizat Constantin.

Pe de altă parte, întrebat dacă a existat vreo discuție despre o schimbare sau majorare a felului în care sunt taxate salariile, ministrul a precizat că „nu se va lua nicio măsură de taxare suplimentară a cetățenilor”.

„Nu se va lua nicio măsură de taxare suplimentară a cetățenilor. Cetățenii cred că au dus până acum greul economiei, au fost plătitori, poate cei mai corecți plătitori de taxe și impozite și până acum nu a fost niciun fel de discuție pentru introducerea unui impozit sau a unei taxe. Singura discutie, ca să fiu transparent până la capăt, a fost legată de taxa de stâlp și de intenția de a nu reduce acum TVA de la 20% la 19%, ci de a reduce TVA în 2018 cu două puncte procentuale”, a spus Daniel Constantin. 

Vicepremierul a afirmat că actualul Guvern intenționează să crească baza de impozitare, pentru a găsi soluții pentru mai multe venituri la buget.

„Pe de altă parte, când elimini o taxă, trebuie să ai totuși o soluție pentru a avea venituri suficiente la buget. Noi vrem să mărim baza de impozitare. Acesta este lucrul pe care vrem să îl facem. În momentul în care reduci la populație taxele pe care ei le plătesc ai crescut puterea de cumpărare, crește consumul, pe de altă parte generezi investiții, care prin crearea de locuri de muncă prin dezvoltarea afacerilor pot genera venituri suplimentare care să compenseze aceste reduceri de fiscalitate”, a punctat Daniel Constantin. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult