Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dispare cota unică? „Există o discuție ca din 2018 să se vină cu acea impozitare în funcție de veniturile pe care le au cetățenii” - vicepremierul Daniel Constatin

Daniel Constantin

Vicepremierul Daniel Constantin a declarat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că actualul Guvern nu va renunța la cota unică în 2017, adăugând însă că „sunt alte forme pentru alte tipuri de venituri care se vor lua în calcul”. 

O rediscutare a cotei unice va avea loc în 2018.

„Este o discuție, nu neapărat, dar există o discuție ca din 2018 să se vină cu acea impozitare în funcție de veniturile pe care le au cetățenii. Asta e o discuție pe care o vom avea la momentul respectiv. Aici a fost introdusă acea taxă unică de către domnul Călin Popescu Tăriceanu care era președintele PNL, toată lumea a spus că e o măsură de dreapta. Eu cred că și dacă s-ar ajunge la un moment dat, nu vreau să vorbesc nici ipotetic, la o altă formă, dacă ea este corectă și echitabilă pentru societate, cred că si ea poate fi considerată...”, a spus vicepremierul Daniel Constantin la întrebarea dacă autoritățile intenționează să modifice cota unică.

Chestionat dacă s-ar putea renunța la cota unică din 2018, ministrul Mediului a dat asigurări că aceasta va fi păstrată. 

„Nu. Ea (cota unică - n.n.) rămâne. Cota unică rămâne, dar sunt alte forme pentru alte tipuri de venituri care se vor lua în calcul”, a precizat Constantin.

Pe de altă parte, întrebat dacă a existat vreo discuție despre o schimbare sau majorare a felului în care sunt taxate salariile, ministrul a precizat că „nu se va lua nicio măsură de taxare suplimentară a cetățenilor”.

„Nu se va lua nicio măsură de taxare suplimentară a cetățenilor. Cetățenii cred că au dus până acum greul economiei, au fost plătitori, poate cei mai corecți plătitori de taxe și impozite și până acum nu a fost niciun fel de discuție pentru introducerea unui impozit sau a unei taxe. Singura discutie, ca să fiu transparent până la capăt, a fost legată de taxa de stâlp și de intenția de a nu reduce acum TVA de la 20% la 19%, ci de a reduce TVA în 2018 cu două puncte procentuale”, a spus Daniel Constantin. 

Vicepremierul a afirmat că actualul Guvern intenționează să crească baza de impozitare, pentru a găsi soluții pentru mai multe venituri la buget.

„Pe de altă parte, când elimini o taxă, trebuie să ai totuși o soluție pentru a avea venituri suficiente la buget. Noi vrem să mărim baza de impozitare. Acesta este lucrul pe care vrem să îl facem. În momentul în care reduci la populație taxele pe care ei le plătesc ai crescut puterea de cumpărare, crește consumul, pe de altă parte generezi investiții, care prin crearea de locuri de muncă prin dezvoltarea afacerilor pot genera venituri suplimentare care să compenseze aceste reduceri de fiscalitate”, a punctat Daniel Constantin. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult