Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

DNA cere arest la domiciliu pentru ÎPS Teodosie

DNA cere arestarea la domiciliu a ÎPS Teodosie în dosarul în care acesta este acuzat că ar fi folosit declarații false pentru obținerea subvențiilor agricole de la APIA.

Procurorii anticorupție și-au justificat cererea prin faptul că ierarhul „a demarat activităţi de accesare a fondurilor europene, deşi acest lucru i-a fost interzis în mod expres şi neechivoc prin obligaţiile stabilite în cadrul controlului judiciar”, relatează Digi24

„Prin emiterea împuternicirii ca Ștefan Aurelian să acceseze fonduri europene, inculpatul Petrescu Teodosie a încălcat simultan cele două obligații care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar, și anume:

- să nu desfășoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși,

- să nu se apropie de ceilalți inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia”, se arată într-un comunicat al DNA Constanța, care amintește că Ștefan Aurelian este inculpat în același dosar ca ÎPS Teodosie.

Acesta din urmă susține că este nevinovat. „Reamintim poziţia exprimată încă de la începutul procesului, aceea că IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a săvârşit nicio infracţiune. În cursul procesului, vom dovedi aceasta. Ne exprimăm din nou încrederea că la finalul procesului se va pronunţa o soluţie de achitare faţă de acuzele aduse”, a transmis printr-un comunicat. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Legea e lege, pentru toţi.
    Iar aici vorbim nu de un preot sau inalt ierarh, ci de inculpatul Petrescu Teodosie. Da, preoţii sunt şi ei oameni supuşţi greşelii, precum şi cetăţeni cu drepturi şi obligaţii, ceea ce înseamnă că se supun legii. Iar DNA are tot dreptul să procedeze şi în acest caz la fel cum ar proceda în cazul oricărui alt inculpat.
    • Like 0
  • check icon
    Este, fără doar și poate, cel mai curajos gest al DNA-ului și semnul că ceva trebuie să se schimbe radical și în BOR.
    • Like 2
  • Bator check icon
    Salut decizia DNA-ului ! Dezamagit de indecizia Patriarhiei.
    • Like 1
  • check icon
    La domiciliu?! De ce nu ,arest la BULÃU,acolo unde este locul infractorilor ordinari!!
    • Like 2
    • @
      check icon
      Deoarece, stimată doamnă, NU este condamnat definitiv. Dacă nu știați, la bulău stau cei condamnați definitiv și irevocabil sau cei violenți, surprinși în flagrant. Așa se face într-un stat normal. E drept, dacă nu ar fi fost ÎPS, ci un oarecare și chiar un politician care să fie scos pe tușă, așa s-ar fi procedat, ca la comuniști: mai întîi arestat, mai apoi – eventual – și judecat. Asta propuneți?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult