Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministrul de Interne Petre Tobă și-a înaintat demisia după ce DNA a solicitat începerea urmăririi penale pe numele său

Premierul Dacian Cioloș i-a cerut demisia ministrului de Interne Petre Tobă, după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a solicitat urmărirea penală a ministrului de Interne. „Trebuie ori să-și dea demisia, ori să ii cer eu demisia”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Petre Tobă este acuzat de procurori de favorizarea infractorului în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Petre Tobă este suspectat de procurori că ar fi încercat să împiedice ancheta DNA în dosarul în care sunt cercetaţi 24 de angajaţi ai Serviciului Secret al Ministerului de Interne, prin refuzul de a declasifica acte legate de achiziţiile DIPI, potrivit unui comunicat al DNA.

UPDATE Prim-ministrul Dacian Cioloș a acceptat demisia ministrului Petre Tobă din funcția de ministru al Afacerilor Interne. Până luni 5 septembrie, premierul va înainta președintelui Klaus Iohannis propunerea de înlocuire la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, potrivit unui comunicat de la Biroul de presă al Guvernului.

UPDATE Ministrul de Interne Petre Tobă și-a înaintat demisia.

„În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, respectiv Tobă Petre, ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială”, se menționează în comunicatul DNA.

Procurorii DNA susțin că la data de 1 aprilie 2016, în contextul în care, la Direcția Națională Anticorupție se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016 - care ulterior a fost trimis spre judecare - Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală şi cele din domeniul informaţiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative.

„Concret, în prezenta cauză, s-a constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protecția informațiilor clasificate, întrucât ar conduce la ignorarea art. 10 din Declarația Universală a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzaţiei penale).

Totodată, necesitatea declasificării normativelor anterior menţionate are la bază şi prevederile art. 137 din Constituţia României, potrivit cărora gestionarea şi controlul fondurilor instituţiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi”, adaugă sursa citată.

Din banii DIPI s-au cumpărat căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, bandă de alergare, cuptor electric și stilouri

„Lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinației legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securității naționale. Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai D.I.P.I.).

Relevant este că, în situații absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecția martorilor și, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Tobă Petre a procedat complet diferit: a declasificat normativele M.A.I. în dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor în dosarul nr. 20/P/2016. Astfel, ministrul Tobă Petre a dat curs, în luna ianuarie 2016, solicitării Direcției Naționale Anticorupție și a declasificat normele privind administrarea și controlul fondurilor pentru protecția martorilor, gestionate de o structură a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de O.N.P.M. fiind o categorie specială de fonduri operative. Dosarul respectiv nr. 596/P/2015 a fost trimis spre judecare (vezi comunicat nr. 80/VIII/3 din 1 februarie 2016)”, continuă sursa citată.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi un număr de 9 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Cererea de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție, arată comunicatul DNA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu-i putem numi decat gainari. Macar sa fi furat cu stil si eleganta. Daca ar fi dat un tun demn de un film hollywood'ian, ne consolam cu gandul ca nu am lasat afacerile interne pe mana unor smecherasi de periferie. M-as bucura sa vad ca stilourile erau model James Bond si casutele de papusi dotate cu aparatura de spionaj. Tare mi-e teama insa ca nu va fi asa.
    • Like 0
  • check icon
    Nu știu de ce, dar nu mă pot bucura de asemenea știri... Aceștia sunt cei care au condus România în ultimul sfert de secol. Aproape toți sunt la fel: obraznici, tupeiști, șmecheri, sfidători, cu comportament tipic de parvenit. De ce trebuie să aibă putere x ani (mulți, unii de 25 de ani), pentru ca în final să ajungem la asemenea scene?
    • Like 0
  • MihaiSt check icon
    Banda de alergare, darts, carti de joc, mese festive... Banuiesc ca stilourile si cartile legate in piele vor fi justificate la capitolul protocol, dar restul (dai cadou la protocol mingi de volei ?). Trai neneaca pe banii fraierilor, si asa au salarii de mizerie.
    • Like 0
  • DNA ul a devenit cam "arogant", vorba fostulu presedinte Iliescu. Eu as zice "obraznic", adica nu mai are respect fata de stabi? A ajuns sa se ia de astia de la Interne, care au o multime de schelete ascunse prin fisetele sigilate cu "secret"? Miroase a razboi total, singura solutie este ca premierul Ciolos sa numeasca ministru la Interne tot o femeie (cum e dna Kovesi la DNA). Noua minstreasa va bea o cafea cu dna Kovesi, vor vorbi de coafor si rochii Chanel si astfel vor rezolva in spatele usilor inchise secretele lui DGPI, Oprea ,Toba si a altor generali si "doctori", chiar academicieni in stiinta securitatii, informatiilor, efectului razelor de luna asupra papucilor de guma si altor tot felul de gogosi vanatoresti! Astea sunt chestii sensibile , speciale nu sunt pt toti prostovanii , ce rost are sa ne punem poalele in cap si sa ne scuipam procurorii cu Internele? Mai bine la o cafea , rotim , schimbam, mutam, numim un consul nou, un ambasador prin Africa , ce naiba mai baieti nu stiti cum fac altii din lumea buna, ca sa rezolva deturnari de fonduri?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult