Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministrul de Interne Petre Tobă și-a înaintat demisia după ce DNA a solicitat începerea urmăririi penale pe numele său

Premierul Dacian Cioloș i-a cerut demisia ministrului de Interne Petre Tobă, după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a solicitat urmărirea penală a ministrului de Interne. „Trebuie ori să-și dea demisia, ori să ii cer eu demisia”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Petre Tobă este acuzat de procurori de favorizarea infractorului în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Petre Tobă este suspectat de procurori că ar fi încercat să împiedice ancheta DNA în dosarul în care sunt cercetaţi 24 de angajaţi ai Serviciului Secret al Ministerului de Interne, prin refuzul de a declasifica acte legate de achiziţiile DIPI, potrivit unui comunicat al DNA.

UPDATE Prim-ministrul Dacian Cioloș a acceptat demisia ministrului Petre Tobă din funcția de ministru al Afacerilor Interne. Până luni 5 septembrie, premierul va înainta președintelui Klaus Iohannis propunerea de înlocuire la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, potrivit unui comunicat de la Biroul de presă al Guvernului.

UPDATE Ministrul de Interne Petre Tobă și-a înaintat demisia.

„În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, respectiv Tobă Petre, ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială”, se menționează în comunicatul DNA.

Procurorii DNA susțin că la data de 1 aprilie 2016, în contextul în care, la Direcția Națională Anticorupție se afla în instrumentare dosarul 20/P/2016 - care ulterior a fost trimis spre judecare - Tobă Petre, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declanșarea procedurii de declasificare parțială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală şi cele din domeniul informaţiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative.

„Concret, în prezenta cauză, s-a constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreționar, declanșarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conținutul constitutiv al infracțiunilor de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, adică într-o situație în care este exclusă protecția informațiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protecția informațiilor clasificate, întrucât ar conduce la ignorarea art. 10 din Declarația Universală a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzaţiei penale).

Totodată, necesitatea declasificării normativelor anterior menţionate are la bază şi prevederile art. 137 din Constituţia României, potrivit cărora gestionarea şi controlul fondurilor instituţiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi”, adaugă sursa citată.

Din banii DIPI s-au cumpărat căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, bandă de alergare, cuptor electric și stilouri

„Lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinației legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securității naționale. Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai D.I.P.I.).

Relevant este că, în situații absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecția martorilor și, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Tobă Petre a procedat complet diferit: a declasificat normativele M.A.I. în dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor în dosarul nr. 20/P/2016. Astfel, ministrul Tobă Petre a dat curs, în luna ianuarie 2016, solicitării Direcției Naționale Anticorupție și a declasificat normele privind administrarea și controlul fondurilor pentru protecția martorilor, gestionate de o structură a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (O.N.P.M.), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de O.N.P.M. fiind o categorie specială de fonduri operative. Dosarul respectiv nr. 596/P/2015 a fost trimis spre judecare (vezi comunicat nr. 80/VIII/3 din 1 februarie 2016)”, continuă sursa citată.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi un număr de 9 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Cererea de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție, arată comunicatul DNA.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu-i putem numi decat gainari. Macar sa fi furat cu stil si eleganta. Daca ar fi dat un tun demn de un film hollywood'ian, ne consolam cu gandul ca nu am lasat afacerile interne pe mana unor smecherasi de periferie. M-as bucura sa vad ca stilourile erau model James Bond si casutele de papusi dotate cu aparatura de spionaj. Tare mi-e teama insa ca nu va fi asa.
  • Like 0
 • check icon
  Nu știu de ce, dar nu mă pot bucura de asemenea știri... Aceștia sunt cei care au condus România în ultimul sfert de secol. Aproape toți sunt la fel: obraznici, tupeiști, șmecheri, sfidători, cu comportament tipic de parvenit. De ce trebuie să aibă putere x ani (mulți, unii de 25 de ani), pentru ca în final să ajungem la asemenea scene?
  • Like 0
 • MihaiSt check icon
  Banda de alergare, darts, carti de joc, mese festive... Banuiesc ca stilourile si cartile legate in piele vor fi justificate la capitolul protocol, dar restul (dai cadou la protocol mingi de volei ?). Trai neneaca pe banii fraierilor, si asa au salarii de mizerie.
  • Like 0
 • DNA ul a devenit cam "arogant", vorba fostulu presedinte Iliescu. Eu as zice "obraznic", adica nu mai are respect fata de stabi? A ajuns sa se ia de astia de la Interne, care au o multime de schelete ascunse prin fisetele sigilate cu "secret"? Miroase a razboi total, singura solutie este ca premierul Ciolos sa numeasca ministru la Interne tot o femeie (cum e dna Kovesi la DNA). Noua minstreasa va bea o cafea cu dna Kovesi, vor vorbi de coafor si rochii Chanel si astfel vor rezolva in spatele usilor inchise secretele lui DGPI, Oprea ,Toba si a altor generali si "doctori", chiar academicieni in stiinta securitatii, informatiilor, efectului razelor de luna asupra papucilor de guma si altor tot felul de gogosi vanatoresti! Astea sunt chestii sensibile , speciale nu sunt pt toti prostovanii , ce rost are sa ne punem poalele in cap si sa ne scuipam procurorii cu Internele? Mai bine la o cafea , rotim , schimbam, mutam, numim un consul nou, un ambasador prin Africa , ce naiba mai baieti nu stiti cum fac altii din lumea buna, ca sa rezolva deturnari de fonduri?
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult