Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Doamna Firea a ajuns victima propriei organizații

Gabriela Firea - 2023

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

E de notorietate faptul că de mai mulți ani cuplul Firea-Pandele construiește o rețea de influență prin relații de partid, de rudenie, de cumetrie, economice șamd. E un fel de societate feudală, cu seniori și vasali gata să lupte la nevoie pentru suveranul lor. Cel mai bine s-a văzut această organizație în momentul în care s-au înființat companiile municipale din București și o grămadă de funcționari din Voluntari au migrat către capitală. Nu e mai puțin adevărat că s-au alăturat atunci forțe proaspete, noi, de strânsură, care i-au jurat credință primăriței, contra unui venit mult peste așteptări, dar și peste competențe. Când îți pică în cap o asemenea pleașcă, niciodată nu uiți mâna care te-a hrănit. Cunosc cazuri de persoane care duceau o viață la limita subzistenței și care, odată intrate în grupul ăsta, au fost lovite subit de o bunăstare inexplicabilă. Tineri absolvenți de Drept la fabricile de diplome, fără niciun ban în buzunare, care au ajuns imediat directori de companii municipale, remunerați împărătește. Dacă ne uităm și la paleta de atribuții și responsabilități a primăriei, dar și a organizațiilor de partid, ne dăm seama că oamenii puși cu mâna de cei doi politicieni sunt cu mult mai mulți. Mă gândesc la firme de taximetrie, la dezvoltatori imobiliari, la spitale, școli, poliția comunitară și mulțimea de instituții din jurul lor.  

În ceea ce-i privește pe cei doi, Firea și Pandele, aceștia nici n-au ascuns puzderia de fini, rude, prieteni și alți aparținători pe care i-au cultivat sub culorile blânde și calde ale familiei creștine. Evident o familie cam numeroasă care și-a întins tentaculele în toate sectoarele importante de activitate din zona București-Ilfov, dar și în administrația centrală. Prieteni, neamuri, cunoștințe, colegi de partid, foști colegi de la televiziune sau de la ziar etc. O pânză de păianjen întinsă peste administrație, având un singur numitor comun, dacă nu existau Firea și Pandele, acești oameni nu aveau acele locuri de muncă. Cel mai elocvent exemplu este cel al celor două surori (una biologică, cealaltă „prietenă ca o soră”) ale Gabrielei Firea, care niciodată n-ar fi ajuns să lucreze în administrația primăriei Voluntari. Practic politica se făcea la nunți, botezuri, tăieri de moț, aniversări, zile onomastice, politică de restaurant. Mai nou grupul și-a asigurat și o prezență activă în media prin postul de televiziune al Consiliului Local Voluntari. O mică armată privată gata să se lupte, oriunde și oricând, pentru stăpânii ei. Vă rog să vă imaginați o instituție în care toți funcționarii sunt neamuri între ei, soț, soție, frați și surori, nași cu fini, mătuși, unchi, copii, verișori, nepoți, amante, cuscri, cumetri, prieteni etc. Cum pot oamenii ăștia să mai păstreze o relație ierarhică, să respecte sarcinile și obligațiile de serviciu, să fie responsabili, când seara se întâlnesc la ziua de naștere a unuia dintre ei?

În condițiile astea era imposibil ca la un moment dat să nu se rupă pisica-n două. Pentru că, oriunde te uitai, erau oamenii lui Firea și Pandele. Nu e vorba de nicio înscenare, nu e vorba de niciun plan, pur și simplu era inevitabil să se ajungă la scadalul azilurilor de bătrâni cu legături spre familia Firea-Pandele. Pe scurt, primarul Pandele atribuie un contract de asistență socială unei asociații în care era vicepreședintă prietena bună a Gabrielei Firea, Ligia Gheorghe, asociație care avea un cămin de bătrâni ce urma să fie verificat de sora doamnei Firea. Deținătorul acestui azil de bătrâni e un alt prieten al familiei, Ștefan Godei, fost șofer la primăria capitalei și beneficiar al contractelor cu primăria Voluntari. Totul se află în familie. Probabil că nu știau ce se întâmplă în căminul de bătrâni, probabil că nici nu și-au dat seama de gravitatea lucrurilor, însă dacă nu exista această organizație de tip boier-argați, de tip senior-vasal, bazată pe supunere și ascultare și nu pe competență, pricepere și experiență, lucrurile nu se legau așa. Dar cel mai important lucru care lipsește unei asemenea grupări este responsabilitatea, oamenii ăștia sunt iresponsabili pentru că știu tot timpul că au un spate, au o protecție, e cineva care-i scoate din rahat. Din cauza asta își permit, din cauza asta n-au frică, n-au Dumnezeu.

Cu un tupeu incredibil, soții Pandele-Firea văd conspirații, se victimizează și caută vinovații în altă parte. Primarul din Voluntari a ajuns să șantajeze BOR-ul pentru că Firea a susținut financiar construirea Catedralei Mântuirii Neamului, de parcă banii ăia erau din buzunarele lor, nu erau din bugetul primăriei, adică al cetățenilor Bucureștiului. Pandele le spune celor din Biserică să cânte cum vrea el, pentru că el a plătit muzica. Chiar și mie, care nu sunt un adept necondiționat al BOR, afirmațiile astea mi se par dezgustătoare.

Peste recolta mănoasă s-a abătut un roi de lăcuste hulpave și nemiloase. În urma lor nu rămâne decât pustiu, sărăcie și tristețe.     

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Acesti nemernici si-au "cumparat indulgente" si acum e normal sa ridice clontul la speculatii pe care i-au lingusit si imbuibat din banii nostri, fara sa ne intrebe daca suntem de acord. Ce a facut vipera se numeste deturnare de fonduri, furt din banii publici. Sa-i dea inapoi nemernica,. Are de unde. Din spaga incasata, impreuna cu golanul de barbata-su, eternul spagar de voluntari. De ce nu-i ia anaf-ul la puricat? De unde au averea, din salariile de parazjti sociali? Asta au fost toata viata. Daca mitocanul a dezvoltat voluntariul nu a facut-o pe gratis ci cu spagi grase si cu contributii de-a lungul timpului, nemernica nu a facut decat rau, paguba prin pomenile cu care si-a cumparat putorile de sustinatori. Sa dea odata socotela si sa mearga la ocna.
  • Like 2
 • Ovidiu check icon
  Dl Nucu Morar cred că oferă cea mai buna radiografie a cauzelor care au generat fenomenul "azilele groazei".
  Acest cuplu nefast, Firea-Pandele, n-a picat din cer, el a fost validat de români la alegeri: cei care au votat, ca și cei care au lipsit. Apoi, cuplul și-a numit servitorii din acea monstruoasă încrengătură evocată de dl Morar: "neamuri, soț, soție, frați și surori, nași cu fini, mătuși, unchi, copii, verișori, nepoți, amante, cuscri, cumetri, prieteni etc." Toată această gloată de apropiați, care s-a văzut, peste noapte, în fruntea bucatelor și-a oprit tainul, restul întorcându-l, într-un fel sau altul "binefăcătorilor", pe cale ierarhică.
  Firea face parte din proiectul pesedist pentru recucerirea capitalei de la un Nicușor animat de bune intenții, dar nu știu cât de convingător. Nu cred că Ciolacu o va exclude din minister, considerând că astfel va prejudicia imaginea PSD, în rândul propriului electorat. Dar pentru restul, Firea e de mult compromisă.
  • Like 7
  • @ Ovidiu
   Din contra, daca ursarul covrigar o da afara si pe mana justitiei, care justitie??? pe nemernica pupila a scarbosului varan si pe caricatura umana, retardatul imbecil budai, are numai de castigat, el si gunoiul psd, in ochii multor votanti. Dar impotentul caldarar nu are curaj. Bestia hidoasa varanul este inca puternic. In puscarie pe viata satra pandele-firea, impreuna cu toti ciracii lor!
   • Like 2
 • ...cam la fel se prezinta lucrurile la sectorul 3..unde ..NEACOIȚĂ A INSTITUIT O..OMERTA..foarte rar ..ne respectata..
  ..este drept..s3 este..MAI MARE DECÂT ..voluntari..si ..oricum..în atenția tuturor...
  • Like 0
  • @ Toma Canja
   De acord, asa este, acesti avortoni s-au aciuit sub pulpana psd si-si fac de cap.
   • Like 1
 • Unul dintre cele mai pertinente articole despre acest caz.
  • Like 5
  • @ Tudor Bucur
   Dan check icon
   Acesta ,,duam,na ,, a nesimtirii a fost renegata de multa vreme ,dar nu se stie , de ce a fost ,,avnasata , si NU Devansata din functiii ?
   --Acum aceste intamplari sa speram ca a ajuns la apogeul negativismelor si cariera sa va fi in cadere libera !
   • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult