Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Document guvernamental despre COVID-19: 108 localități din 28 de județe au o rată de peste 0,5 la mia de locuitori. Cum arată HARTA distribuției focarelor

harta covid

Foto captura analiza factorilor de risc/ DSU

Principalele zone cu răspândire intracomunitară a cazurilor de covid-19 sunt în prezent regiunea București-Ilfov și județele Brașov, Suceava, Buzău și Vrancea. Un număr de 108 localități din 28 de județe au o rată de peste 0,5 la mia de locuitori, criteriu stabilit de Germania, de exemplu, ca „frână de urgență”, ceea ce înseamnă că odată atins determină reimpunerea de restricții în zonele afectate, se arată într-o analiză a factorilor de risc, document care poartă semnătura șefului DSU, Raed Arafat. 

„În prezent, distribuția cazurilor de covid-19 după rata de incidență la 1000 de locuitori arată că 108 localități din 28 de județe înregistrează o rată de peste 0,5 la mia de locuitori. De exemplu în Germania a fost definit criteriul „frână de urgență” ca fiind o rată de incidență de 0,5 la 1000 de locuitori, indicator care odată atins atrage după sine reimpunerea de restricții in zonele afectate.

La nivel național, evaluarea situației are în vedere un nivel de monitorizare (0,5-1 caz la 1.000 de locuitori), un nivel de atenție (1-3 cazuri/1.000 de locuitori) și un nivel de alertă (peste 3 cazuri/1.000 de locuitori). În acest moment, 35 de localități din 16 județe sunt la nivelul de alertă, evaluările fiind făcute de către DSP județene în vederea prezentării către CJSU”, se precizează în documentul guvernamental.


Total cazuri confirmate la mia de locuitori/Sursa foto captura analiza factorilor de risc/DSU

„În absența menținerii unor măsuri de restricție, este foarte probabilă menținerea trendului ascendent al cresterii numărului de cazuri noi”, avertizează autorii analizei.

La data de 15 iunie, la nivel național erau 1.302 paturi în secțiile ATI. 175 de persoane internate la terapie intensivă se află în stare critică. Punctual, în unele localități capacitatea sistemului sanitar este aproape de limita maximă de ocupare. Jumătate dintre pacienții aflați la ATI sunt în stare gravă, fiind ventilați mecanic. 

Documentul mai subliniază că în prezent există „un echilibru relativ” între capacitatea de aprovizionare cu echipamente și materiale de protecție și consumul din spitale. În acest context, „o crestere bruscă și constantă a numărului de cazuri confirmate ar putea crea un dezechilibru cu un impact major în asigurarea capacității operaționale a sistemului sanitar”, se punctează în documentul guvernamental.

„La nivel național, rata de infectare este de 1,1 la o mie de locuitori”

„În ce privește numărul cazurilor confirmate cu SARS-CoV-2 raportat la densitatea demografică, se constată că procentul de infectare este de 1 la mia de locuitori. Totodată la nivelul a 17 judete (Suceava, Vrancea, Botoșani, Neamț, Brașov, Arad, Ilfov, Hunedoara, Bistrița Năsăud, Ialomița, Sibiu, București, Galați, Mureș, Alba, Bihor și Covasna) procentul de infectare este de peste 1 la mie, cu un maxim înregistrat în Suceava, de 5,9 la mie. ”

Distribuția neuniformă a focarelor de infecție justifică menținerea măsurilor restrictive de prevenire si combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2 si continuarea monitorizării, se adaugă în analiza factorilor de risc. „La nivel național, rata de infectare este de 1,1 la o mie de locuitori”, se precizează în documentul guvernamental.

Evolutia zilnică a cazurilor confirmate de covid-19 raportate la numărul de teste efectuate

Analiza factorilor de risc concluzionează că, odată cu relaxarea măsurilor adoptate la nivel național, s-a înregistrat o tendință ascendentă nefavorabilă a infecțiilor covid-19, ceea ce arată că situația de la nivel național nu este încă stabilizată și poate avea un impact semnificativ asupra stării de sănătate a populației si a capacității de funcționare a sistemului sanitar. 

„Sunt în continuare necesare măsuri de prevenire și combatere a transmiterii virusului SARS-CoV-2, inclusiv de natură coercitivă, care să permită gestionarea situației la parametrii adecvați nivelului de gravitate inregistrat, precum si o reactie rapidă in functie de evolutia pandemiei”, punctează autorii documentului guvernamental.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult