Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Întâmplare pe trenul București-Brașov cu „un Ciolacu” fără mască. Realitatea e că avem o nouă pandemie

Tren covid

Foto: Cornel Putan/ Inquam Photos

Am plecat vineri seara cu trenul la Brașov. În vagon, toată lumea poartă mască, cu o excepție, un individ între două vârste, în șlapi. Vine controloarea și-i spune să-și pună masca. Individul refuză:

- Nu mi-o pun!

Vin apoi doi polițiști și-i spun să-și pună masca. Individul refuză și explică de ce:

- Am deviație de sept.

Polițiștii pleacă fără să mai zică nimic, în timp ce încerc să-mi aduc aminte unde am mai auzit „scuza” asta. Dau un Google și găsesc o declarație a lui Marcel Ciolacu, șeful PSD, care a motivat în Parlament că el nu poartă mască, pentru că are deviație de sept.

Acum eu n-o să-l acuz pe Marcel Ciolacu de faptul că individul din tren a refuzat să poarte masca (poate că habar n-avea cine e Ciolacu sau că e coleg de deviație de sept cu însuși președintele Camerei Deputaților) sau de faptul că azi avem 320 de cazuri de infectări cu coronavirus, cele mai multe de la începutul perioadei de relaxare. Însă Ciolacu Eliberatorul, împreună cu Ponta cel Bun și cu Tăriceanu cel Înțelept - care se opun prelungirii stării de alertă - trebuie să știe că vor avea pe conștiință vieți omenești dacă continuă să instige populația la ieșirea din „Klaustrofobie”. Fiecare politician populist și iresponsabil, fiecare lider de opinie, fiecare influencer care îndeamnă într-un fel sau altul la nerespectarea măsurilor anticovid alimentează o retorică periculoasă pentru sănătatea publică.

Atunci când în gura unui Vintilă de la FCSB se uită zeci de mii de oameni, afirmația acestuia potrivit căreia „coronavirusul e o gripă normală cu un marketing bun” are efecte. Cum în capul unora efect va avea și zicerea lui Gigi Becali: „Eu n-am ținut niciodată cont de coronavirus. N-am luat nicio măsură. Dacă merg la Sfântul Maslu și la Sfânta Biserică, ce să se întâmple? E Dumnezeu mincinos?”

Atunci când politicieni care se văd zi lumină la televizor afirmă că masca e împotriva drepturilor omului, atunci când însuși avocatul poporului insinuează că în spitalele covid se practică tortura, ca și când medicii ar fi torționari ca Vișinescu, atunci când Curtea Constituțională, sesizată de același avocat al poporului, declară amenzile date în starea de urgență ilegale, capacitatea de reacție a statului la pandemie este sabotată din interior.

Mi-e greu să cred că cineva va mai avea curajul să bage țara în carantină, chiar dacă infectările vor crește. Pur și simplu, economia nu-și mai permite să ia încă o pauză.

Realitatea e că suntem pe cont propriu, căci ticăloși, manipulatori, proști și pescari în ape tulburi avem din plin în jurul nostru. Ei sunt noua pandemie, născătorii de fake news, fanfaronii, habarniștii, ticăloșii care se dau amici ai poporului.

În partea cealaltă avem niște autorități sleite, care ar trebui, cu un ultim efort, să iasă din retorica politică, dar și din comunicarea contabilicească, cu numere zilnice de infectați și de morți. Cifrele seci și reci nu mai mișcă pe nimeni. Oamenii au nevoie de date suplimentare pentru a ști cum să se protejeze mai bine. De pildă, ar trebui să știm până acum care este locul cel mai riscant de infectare, pe date exacte, nu pe vorbe și impresii: la metrou, în supermarket, la biserică, pe terasă sau în spital? Sau cât de eficient au funcționat restricțiile, ca să știm ce păstrăm și la ce renunțăm. Sau dacă măsura termoscanării a identificat măcar un singur caz de covid sau totul a funcționat ca o măsură placebo pentru psihicul nostru, ca să ne arate că autoritățile își fac treaba? Sau ce înseamnă „explozia de 320 de cazuri noi” de azi, defalcată pe focare: e important de știut dacă avem locuri izolate, în spitale, în casele de bătrâni, în companii sau dacă asistăm la o transmitere comunitară accelerată. Sau dacă a revenit la viață „vechiul” nostru virus sau e unul adus „din import”, după relaxarea granițelor.

Statul nu poate face politici publice de prevenție dacă nu e în stare să analizeze datele colectate de DSP-uri.

Iar oamenii nu pot avea încredere dacă nu li se dau informații corecte, concrete, detaliate, oferite de specialiști, nu de demagogi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Stimate domnule Negruţiu,
  Aveţi dreptate, suntem la începutul unei noi dinamici a răspândirii virusului, cu precizarea că, de data aceasta, pârghiile guvernamentale de control s-au împuţinat semnificativ. În medie, confruntaţi cu restricţii dure, românii au răspuns şi s-au comportat mai bine decât "egalii" cetăţeni ai unor ţări cu sisteme de asistenţă medicală indiscutabil superioare celor de la noi.

  Vinovaţi de noua turnură a evoluţiei nu sunt, vai, mediocritatea, prozaismul politicianist, incultura sau adeziunea la teorii ale conspiraţiei (pe care, dacă tot am adus vorba, toate canalele media au avut grijă să le popularizeze agresiv).

  De vină este ideea că înţelegerea mecanismului şi strategia de control a răspândirii unui agent patogen sunt componente exclusive ale cunoştinţelor medicale. În realitate expertiza necesară pentru implementarea corectă şi eficientă a unei asemenea strategii la scară naţională depăşeşte semnificativ nivelul cunoştinţelor matematice ale unui medic, indiferent de specializarea acestuia. O dovadă clară o reprezintă citirea "cu deştiul" făcută de mai toţi specialiştii invitaţi pe diferitele canale TV. "Curba creşte, curba scade...", suntem ici, suntem colea, etc., afirmaţii ascunse sub poala şmecherească a vorbitului pe înţelesul publicului larg. Niciunul, în nicio emisiune, nu a fost în stare să prezinte cu sau fără planşe şi grafice ajutătoare adevăratul pericol cu care ne confruntăm. Pe niciun ecran nu am văzut scris cu litere de-o şchioapă: "Mortalitate: de 50 de ori mai mare decât a gripei agresive" sau "În România, mortalitatea atinge 6.5%". Platitudinile debitate cu morgă academică au acelaşi efect ca gazul ilariant. Afirmaţii de genul "suntem pe curbă logaritmică", pe când dependenţa reală, la momentul respectiv, era una liniară (fapt vizibil şi pentru un elev care se pregăteşte pentru evaluarea naţională) nu sporesc încrederea în comitetele şi comiţiile care gestionează situaţia pandemică actuală.
  Aş fi curios, poate nu numai eu, să aflu care sunt modelele de simulare pe care şi-au bazat responsabilii români măsurile luate. Cum se numesc acestea? Ce expertiză au cei care le-au folosit? Ce valoare medie avea Ro când oficialii au decis relaxarea din 15 mai? (modele rezonabile sugerau o relaxare similară abia în jurul datei de 15-20 iunie). Li s-a explicat agenţilor economici că o relaxare timpurie ar putea să le provoace pierderi mult mai mari?

  A încercat presa, domnule Negruţiu, să afle răspunsurile la aceste întrebări sau la altele, poate mai relevante? De remarcat că ne paşte plainicul "ne-am înecat ca ţiganul la mal!" poate oricine!

  Să fiu bine înţeles: mă înclin până la pământ în faţa întregului personal medical care, în condiţii aproape imposibile şi cu sacrificii, a salvat vieţile multor români, apărându-ne de ceva ce putea să se transforme într-o tragedie naţională. Dacă vom vedea copiii zbenguindu-se din nou în parcuri, acestor oameni extraordinari trebuie să le fim recunoscători.
  • Like 3
 • Nu cred că d. Negruțiu face parte dintre românii care pun la îndoială faptul că a fost și este o pandemie. Îi urmăresc și intervențiile de la DIGI24 și găsesc este o persoană echilibrată. Dar în mod curios comentariul din partea a doua a articolului o regăsesc la PSD &Co și la multe persoane de bună credință care și-au însușit aceste întrebări,aceste doleanțe, firești până la urmă, dar rezultatul este că guvernanți mint, manipulează și toate prostiile debitate de inși fără scrupule și afirmă cu tărie că ne avem o pandemie. Ultima găselniță este că nu se face o comparație între numărul decedaților de cancer cu cei de coronavirus.
  • Like 0
 • Nu cred că d. Negruțiu face parte dintre românii care pun la îndoială faptul că a fost și este o pandemie. Îi urmăresc și intervențiile de la DIGI24 și găsesc este o persoană echilibrată. Dar în mod curios comentariul din partea a doua a articolului o regăsesc la PSD &Co și la multe persoane de bună credință care și-au însușit aceste întrebări,aceste doleanțe, firești până la urmă, dar rezultatul este că guvernanți mint, manipulează și toate prostiile debitate de inși fără scrupule și afirmă cu tărie că ne avem o pandemie. Ultima găselniță este că nu se face o comparație între numărul decedaților de cancer cu cei de coronavirus.
  • Like 0
 • Claudiu check icon
  Dl Negrutiu, autorul articolului, care ne impartaseste cu generozitate din fricile sale profunde apropo de COVID, il sfatuiesc cu maxima caldura sa faca o vizita la psiholog, poate poate mai scapa de sperieturile lui profunde. Il anunt cu amicitie ca respectivul covid este o gripa ceva mai agresiva printre multe alte gripe de acelasi tip, cu o mortalitate medie de 3-4% in timp ce gripa mioritica anuala de toamna-iarna sau in trecere p'acilea din alte zari este pe la 2-2.5% mortalitate (cifre de la OMS)... Deci se murea de croaziera de gripa in procent de 2.5% an de an in ultimii o mie de ani, dar vezi doamne nu se scria de asa ceva in niciun ziar si nu stia boborul :), dar ce sa vezi la 1% in plus Haoleu, am inchis Romania, sa moara dusmanii mei! Asta asa, ca sa stim pe ce ne bazam.
  Cifrele de 10%-15% mortalitate raportate de alte tari sunt scoase din "palaria guvernamentala" de acolo datorita unor diferente uriase de modalitati de raportare a infectiilor, si care tin in fapt de oportunitatile politice nesperate cazute ca o pleasca in poala partidelor aflate la putere care dau in cap opozitiei in perspectiva alegerilor, si nu numai din aceasta cauza ...
  La noi micul Dzeu pe numele Arafat s-a trezit brusc cu toata puterea pe mana, caci Orban este p'afarist cam pe orice subiect cred ca nu se mai indoieste nimeni. Ca atare s-a trezit in urmasul beduinilor ce vorbesc romaneste asa un avant, o dorinta mesianica de a salva pe urmasii mesterului Manole, asa ca i-a incuiat pe toti in casa cu lunile, factorul guvernamental adica baiatul de petreceri Orban tacand malc.
  Au inceput sa apara tot mai multe articole si marturii ale unor medici romani care spun ca li s-a ordonat de la minister si de catre "grupul strategic al lui peste prajit" sa raporteze orice moarte a unui biped mioritic din orice motiv ca fiind din cauze de covid... :)
  Apropo de pandemie, orice individ intreg la cap din guvern pus sa rezolve asta s-ar fi concentrat pe protejarea grupului vulnerabil, adica cei in varsta atat cat se poate, iar pe restul i-ar fi lasat sa-si duca viata inainte, dar ar fi facut multe campanii de constientizare pentru populatie si cam atat.
  Asa insa am dat in scenarii de Kafka ...
  Voi ce credeti, ne mai baga Orban si Arafat peste vara inca vreo 2 luni in case ca sa-si flexeze baietii orgoliul, sa-si mai aranjeze si smenuri personale, si sa-si intareasca sentimentul ca sunt salvatorii tarii si urmasii lui isus p'acilea pe pamant ?
  • Like 3
  • @ Claudiu
   Nu e vorba de frica...e vorba de rapiditatea cu care se raspandeste virusul si despre responsabililitate.....oamenii care n-au si alte probleme de sanatate pot trece usor de contaminare....In ceea ce ma priveste eu sunt convins ca in cazul unei infectari ...cu covid19 ...nu mor.....dar altii...persoane cu probleme de sanatate...trebuie ferite de contaminare...
   • Like 0
  • @ Claudiu
   Asta este o problema cu statistica , fiecare citeste ce poate si intelege ce vrea. In primul rand capacitatea de reactie a Romaniei la o pandemie este foarte slaba catre inexistenta . Asta se datoreaza unui sistem schilodit in cea mai mare masura de cei care acum urla din toti bojocii ca masurile luate de guvern sunt prea restrictive.
   Pai domniile lor ne-au cam aratat ce pot la Colectiv...
   Si eu sunt de acord sa se putea controla mai inteligent pandemia dar trebuie sa avem scule si mai ales sa putem.
   Daca ne uitam tot pe statistici, Romania este pe locul 37 la numar de morti (de covid) la 1 milion de locuitori cu primele pozitii ocupate de tari foarte dezvoltate care nu au luat in serios aceasta pandemie la momentul potrivit.
   Deci cumva au facut ce zici dumneata, ca ar fi trebuit facut , adica hai sa ne vedem de treaba. Putem vedea declaratiile lor prin Februarie cand a inceput distractia . Daca se luau niste masuri de bun simt atunci , nu cred ca ar fi trebuit oprita economia. Dupa cum se vede , nu le-a iesit...
   Au fost si tari unde s-au implementat masuri foarte dure ( masti , manusi obligatorii) si multe alte restrictiii in scoli , gradinite sau locul de munca , dar viata a mers inainte. Dar cei pe care ii pomenesc acum, s-au miscat repede ,devreme si cu spor.
   Nu le-au spus cetatenilor ca este o gripa obisnuita si sa -si vada de viata lor.
   Au luat masuri dure si imediate.
   Din aceasta cauza cifrele nu arata mai rau acum. Si sunt aproape 8-10% fatalitati din cazurile testate.
   Ma intreb daca ai facut un exercitiu de imaginatie ( tot il pomenesti pe Kafka) si sa vedem ce s-ar fi intamplat in Italia , daca ar continuat cu stilul lor de viata.
   Probabil daca nu s-ar fi inchis tot , decesele ar fi fost mult mai multe ,pentru ca se poate vedea tot din statistica numarul de persoane care au necesitat tratament la ICU.
   Deci asta cu COVID=gripa este o fractura logica si orice doctor implicat in pandemie iti poate spune chestia asta , de fapt o si fac dar este mai interesant sa-l ascultam pe Ciolacu' sau pe un cretin rasarit pe Internet .
   Aici nu vorbesc de doctori gen Radulescu Mitraliera... vorbesc de medici care au fost in focare si au tratat covid. Eu am vorbit cu 3 dinc are unul a fost si el infectat la randul lui. Nu erau foarte optimisti ca dumneata .
   In rest sunt de acord ca ar trebui protejate grupurile de risc si ceilalti sa-si vada de treaba ca sa mearga economia inainte. Este esential.
   Problema este ca singura metoda de protectie este respectarea unor reguli inlcusiv portul mastii indiferent ca ai deviatie de sept sau nu.
   Si asta cu exagerarea COVID pe teme de conspiratie , este o nazbatie f mare.
   • Like 1
 • Să li se facă un grup statuar celor trei, Ciolacu Eliberatorul, Ponta cel Bun și Tăriceanu cel Înțelept pentru a avea ce da jos peste ani echipele care vor da jos regimul pesdeist.
  • Like 2
 • 512SM 512SM check icon
  Cred ca de la bun inceput articolul este scris rau intentionat. Nu vad ce lagatura are purtatul slapilor cu purtatul mastii.
  In al doilea rand poate chiar are deviatie de sept. Intrebati-va cunoscutii care au aceasta meteahna cum respira prin masca. Sincer sa fiu parerea mea este ca deviatia lui era una comportamentala si nu a septului, dar a acuza pe cineva fara nicio dovada nu mi se pare jurnalistic corect.
  • Like 0
  • @ 512SM
   Am ceva mai putin de 50 de ani, o forma fizica buna, deviatie de sept si sinuzita (daca asta are vreun rol nu stiu) si nu am o problema sa respir prin mastile chirurgicale (pentru mine a fost mai neplacut la inceput, dar tine de obisnuinta, de a accepta managementul riscului, putina vointa, etc.).
   Sanatate!
   • Like 0
 • Ciolacu cu mintea rotindu se intr un colac,Ponta mitomanul,deci fara minte,iar Tari. ...ceanu,cu mintea sclerozata de atata politica.Trupa de soc perfecta pentru tratamentul mintii.
  • Like 1
 • Eu, din relatarea de mai sus, vad ca nu e mentionata reactia celor din jur. Chiar toti au tacut? Nu a reactionat nimeni ? Astepta lumea din jur ca "organele" sa faca ordine? De fapt, exact pe asta se baza si cel in cauza in sfidarea lui. Pe lehamitea celorlalti de a reactiona, o lehamite creata si sedimentata timp de decenii de un sistem politic care iti punea pumnul in gura cand doreai sa spui ceva ce nu-i convenea. Aici , cred eu, se poate face asocierea cu Ciolacu : sfidarea tuturor, pe principiul cainii latra, caravana trece. Lucru dovedit din plin de psd-isti in ultimii ani. Ma intreb ce ar fi fost daca ceilalti pasageri ar fi vociferat si ar fi reactionat ferm si categoric, mai ales in prezenta plitistilor. Ar mai fi capitulat acestia? Si individul ar fi continuat in aceasi nota de nesimtire ?
  • Like 5
 • Frate, nu e nici o problema, sa nu voteze starea de alerta si sa creasca exponential numarul imbolnavirilor. Sa avem si noi Bergamo-ul nostru, camioanele noastre de morti. Ca oricum la alegeri PSD-ul spera sa vina la vot si mortii aia, ca au experienta la votul mortilor, doar l-au practicat. Ce nu vad ei de lungul nasurilor lor de Pinocchio e ca poate mortii or veni la vot, dar sigur nu mai au cum sa plateasca taxe la buget. Si nu vor mai avea bani pe care sa-i arunce in stanga si in dreapta, prostind pulimea ca le pasa de popor... nu vor mai avea atatia bani nici de furat, ca mortu-i mort, la vot poate vine dar la ANAF nu.... Cat despre cretinii gen Becali sau Vintila, nici nu merita vreo remarca..... pentru ce sa-ti consumi chiar si putin scuipat, cand Helmut Duckadam i-a parasit, scarbit..... Asta spune totul. Pentru cei care au trait momentul '86, cu Duckadam in poarta aparand, acela a fost un moment de glorie adevarata pentru Romania - asa cum nici un Gigi Becali sau Vintila nu vor putea genera vreodata! (si nu, nu sunt microbista, dar momentul 86 imi va ramane mereu in minte)
  • Like 5
  • @ andreea dragusin
   Camioanele alea pe care le-ai vazut, azi le vedeai, dar nu-s! E una dintre cele mai marsave si ticaloase manipulari din ultimii ani, imaginile erau din urma cu - cred - 2 ani, de la un naufragiu al unui vas plin cu "refugiati" (aka invadatori) din N. Africii - Libia.
   • Like 0
  • @ Emilian Serbanescu
   cine zice asta...? adica toate statele lumii mint si manipuleaza...? nu e cumva cam mult....?
   • Like 1
  • @ Emilian Serbanescu
   Delia MC Delia MC check icon
   Naufragiu în buricul târgului Milano? Că acolo au fost văzute. Era și un film scurt.
   OK, cine mai are o fotografie, poate căuta cu Google Image.
   DAR presupunând că aveți dreptate și că aia a fost o manipulare: morții aia ai Italiei sunt mai puțin morți?
   • Like 0
  • @ andreea dragusin
   Delia MC Delia MC check icon
   Like.
   Până n-o pățim zdravăn nu ne învățăm minte. Degeaba măsuri, prevenție, etc. Ba că sunt false raportările, ba că medici " rup tăcerea ", ba că au fost cam toți bolnavi de cancer în fază terminală. Nu, dle. Până nu se îmbolnăvesc sau mor din cunoscuți, și încă mai mulți, nu se conving. Mă întreb dacă o situație ca în Italia le-ar ajunge. Eu înțeleg genul de Toma Necredinciosul dar nici așa!
   Cât despre Ciolaci de tot soiul, Ciolacu-șef însuși a zis că-i o manipulare, ce sa ne mirăm că are adepți....
   • Like 0
 • PSD face tot ce poate ca dezastrul de imbolnaviri, pierderi de vieti, scoli si gradinite inchise sa ajunga cat mai mare. Pe de o parte, asta e directiva Moscovei cu privire la societatile deschise / tarile democratice (Ungaria prietena este menajata, pt a exemplifica avantajele conducerii de mana forte).Pe de alta parte, urmaresc o reizbucnire masiva a imbolnavirilor, pentru a decide in Parlament amanarea alegerilor in vara viitoare. Este un joc iresponsabil: "ati vrut anticipate... va dam noi amanate"!
  • Like 6


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult