Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Doi antreprenori oferă experiențe Wild Thing, pe munte sau în deșert, în peșteri sau în deltă. GENERAȚIA B

Prima seară dormi mai puțin. Te trezești la fiecare foșnet, șoaptă sau adiere de vânt. Adormi ascultând pârâul ce trece prin apropiere, după ce ai stat la povești până târziu în noapte. Dimineața te înviorezi în apa aceluiași pârâu, fugi după lemne să pregătești micul dejun în buza cortului, apoi îți pui colțarii și te duci să învingi urcușul muntelui, alături de noii tăi prieteni.

Pentru cei care nu sunt adepții petrecerii weekendului pe canapeaua de acasă, unde stai să vezi un film, sau la bere „cu băieții” și care preferă în schimb o experiență în natură, doi antreprenori, Paul Călin şi Silviu Dragomir, au înființat Wild Thing, un startup prin care organizează expediţii în România și în alte câteva țări. Ieșirile în natură sunt organizate în jurul unor exploratori sau sportivi, între care Cristi Lascu, Fane Tulpan, Paul Dicu, Daniel Pisica. 

„Wild Thing a apărut din dorința de a conecta oameni «obișnuiți» cu sportivi, exploratori, oameni pasionați de arta lor, care au reușit să facă ceva deosebit în viață și au o poveste interesantă de spus. Pe munte sau în deșert, în peșteri sau în deltă, oriunde organizăm o experiență Wild Thing ea se mulează pe experiența gazdei, a ghidului, omul în jurul căruia se construiește povestea unei astfel de experiențe”, explică Paul Călin. La 39 de ani, după ani de lucru în multinaționale, pe partea de resurse umane, Paul Călin spune că se consideră foarte norocos că reușește să trăiască făcând ceea ce-i place, zi de zi.

Experiențele Wild Thing sunt o combinație de aventură, povești inspiraționale și o bună ocazie de a te conecta cu oameni de calitate, spune fondatorul brandului.

La final de august l-am găsit la Jupânești, în Mehedinți, împreună cu Cristian Lascu, unul din cei mai cunoscuți speologi români contemporani. Acolo se aflau pentru a oferi experiență de neuitat pentru câteva familii cu copii de 6-12 ani.

„Scopul e ca oamenii să petreacă timp cu familia lor, făcând ceva deosebit. Ai patru zile să petreci timp cu copilul tău, iar el să socializeze cu alți copii, tu cu alti părinți, în timp ce vizităm niște peșteri neamenajate, alături de Cristian Lascu, care ne povestește un pic despre ce înseamnă viața de sub pământ” , ne explică Paul Călin.

Programul grupului cuprinde și plimbări cu biciclete pe trasee din zonă, cățărări pe stânci împreună cu copiii, pe niște trasee ușoare, „cât să vadă și ei ce înseamnă chestia asta”.

Fondatorul brandului ne dă asigurări că nu e nevoie de o condiție fizică deosebită pentru a putea participa la experiențele Wild Thing. 

„Nu a renunțat nimeni în vreo tură până acum. Mergem în ritm normal, nu alergăm, nu e concurs. Ideea e să te bucuri de toată experiența, nu să te chinui”, zâmbește Paul.

Iar experiențele sunt diverse. Sailing Camp pe Marea Neagră cu Paul Dicu, care a participat la una dintre cele mai dure curse de alergare prin deșert, workshop foto, găzduit de Cristian Lascu, concentrat pe fotografia de peșteră în general, expediție între piscurile calcaroase din Parcul Național Buila-Vânturarița, alături de geologul Florin Stoican, plimbare în Delta Dunării, în canoe și pe două roți – sunt numai câteva dintre excursiile organizate de Wild Thing, alături de partenerii săi. Vizitarea Parcului Național Etosha, din Namibia și excursia de șase zile în deșertul Sahara sunt alte experiențe oferite de Wild Thing.

Prețurile pentru expedițiile în România variază între 500 si 650 de lei de persoană, banii acoperă mâncarea, logistica, gazda. Pentru Ma­roc taxa este de 1.450 de euro, la care se adaugă costul biletului de avion.

Primul apus din deșert

Paul Călin spune că cel mai mult a fost impresionat de primul apus văzut în deșert, în expediția din Maroc. „Nu mă așteptam să fie atât de frumos. De fiecare dată când ne întoarcem acolo, primul apus pe care îl vedem atunci când ne instalăm corturile în tabăra din deșert e de nedescris. Ne și spunem unul altuia că e foarte greu de explicat sentimentul respectiv - să stai în varf de dună și soarele să cadă, de după o dună mai mare, în mijlocul deșertului. E liniște, e relaxare, e frumos absolut”, descrie Paul Călin.

Firma colaborează cu o echipă a unei agenții de turism din Maroc care asigură toată logistica. „Noi aterizăm cu avionul în Marrakech, de acolo avem transfer cu un autocar până la marginea deșertului. Acolo avem o echipă de berberi, care au logistica – corturi, saltele, cort de bucătărie, tot ce trebuie pentru o tabără, ei gătesc mâncare proaspătă, dimineața, la prânz și seara. Noi ne luăm ghiozdanul în spate, cu apă, ceva de ronțăit și mergem în fiecare zi cam 20 de kilometri pe jos prin deșert. Totul durează 5-6 zile.”

Astfel oamenii descoperă astfel deșertul si se miră că nu e doar nisip. Dau acolo de albii de râu secate, de câmpuri de bolovani, de dune de nisip, oaze. „Mai dai de o familie de berberi nomazi în mijlocul pustiului și nu știi cum trăiesc oamenii acolo”.

Investiția inițială a fondatorilor brandului a fost de circa 2.000-3.000 de euro, în echipamente, corturi, saci de dor­mit. Din 2013 până acum au or­ga­nizat aproape 40 de expediţii. Cifra de afaceri pe anul trecut a fost de 49.000 de euro.  

Articolul face parte din seria Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am o opinie diferită despre ceea ce înseamnă antreprenor. Antreprenorul este acel bărbat sau femeie care are o viziune nouă, unică asupra lumii și pe care vrea să o vadă pusă în practică. Punând-și viziunea în practică, antreprenorul reușește să dea de lucru la un număr mare de oameni.
  Cu această definiție, un florar care are o florărie unde ia flori de la sere și le vinde la lume, nu se cheamă antreprenor. Un fermier care deschide o fermă de bibilici și care angajează zece oameni, de-asemenea nu se cheamă antreprenor.
  • Like 1
  • @ Stephen Colbert
   Dee acord cu Stephen. Aceeasi parere. Un "business" care te innavuteste numai pe tine, nupoate fi considerat o afacere de entreprenoriat. Este doar "mica ta" ta afacere.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult