Prima seară dormi mai puțin. Te trezești la fiecare foșnet, șoaptă sau adiere de vânt. Adormi ascultând pârâul ce trece prin apropiere, după ce ai stat la povești până târziu în noapte. Dimineața te înviorezi în apa aceluiași pârâu, fugi după lemne să pregătești micul dejun în buza cortului, apoi îți pui colțarii și te duci să învingi urcușul muntelui, alături de noii tăi prieteni.
Pentru cei care nu sunt adepții petrecerii weekendului pe canapeaua de acasă, unde stai să vezi un film, sau la bere „cu băieții” și care preferă în schimb o experiență în natură, doi antreprenori, Paul Călin şi Silviu Dragomir, au înființat Wild Thing, un startup prin care organizează expediţii în România și în alte câteva țări. Ieșirile în natură sunt organizate în jurul unor exploratori sau sportivi, între care Cristi Lascu, Fane Tulpan, Paul Dicu, Daniel Pisica.
„Wild Thing a apărut din dorința de a conecta oameni «obișnuiți» cu sportivi, exploratori, oameni pasionați de arta lor, care au reușit să facă ceva deosebit în viață și au o poveste interesantă de spus. Pe munte sau în deșert, în peșteri sau în deltă, oriunde organizăm o experiență Wild Thing ea se mulează pe experiența gazdei, a ghidului, omul în jurul căruia se construiește povestea unei astfel de experiențe”, explică Paul Călin. La 39 de ani, după ani de lucru în multinaționale, pe partea de resurse umane, Paul Călin spune că se consideră foarte norocos că reușește să trăiască făcând ceea ce-i place, zi de zi.
Experiențele Wild Thing sunt o combinație de aventură, povești inspiraționale și o bună ocazie de a te conecta cu oameni de calitate, spune fondatorul brandului.
La final de august l-am găsit la Jupânești, în Mehedinți, împreună cu Cristian Lascu, unul din cei mai cunoscuți speologi români contemporani. Acolo se aflau pentru a oferi experiență de neuitat pentru câteva familii cu copii de 6-12 ani.
„Scopul e ca oamenii să petreacă timp cu familia lor, făcând ceva deosebit. Ai patru zile să petreci timp cu copilul tău, iar el să socializeze cu alți copii, tu cu alti părinți, în timp ce vizităm niște peșteri neamenajate, alături de Cristian Lascu, care ne povestește un pic despre ce înseamnă viața de sub pământ” , ne explică Paul Călin.
Programul grupului cuprinde și plimbări cu biciclete pe trasee din zonă, cățărări pe stânci împreună cu copiii, pe niște trasee ușoare, „cât să vadă și ei ce înseamnă chestia asta”.
Fondatorul brandului ne dă asigurări că nu e nevoie de o condiție fizică deosebită pentru a putea participa la experiențele Wild Thing.
„Nu a renunțat nimeni în vreo tură până acum. Mergem în ritm normal, nu alergăm, nu e concurs. Ideea e să te bucuri de toată experiența, nu să te chinui”, zâmbește Paul.
Iar experiențele sunt diverse. Sailing Camp pe Marea Neagră cu Paul Dicu, care a participat la una dintre cele mai dure curse de alergare prin deșert, workshop foto, găzduit de Cristian Lascu, concentrat pe fotografia de peșteră în general, expediție între piscurile calcaroase din Parcul Național Buila-Vânturarița, alături de geologul Florin Stoican, plimbare în Delta Dunării, în canoe și pe două roți – sunt numai câteva dintre excursiile organizate de Wild Thing, alături de partenerii săi. Vizitarea Parcului Național Etosha, din Namibia și excursia de șase zile în deșertul Sahara sunt alte experiențe oferite de Wild Thing.
Prețurile pentru expedițiile în România variază între 500 si 650 de lei de persoană, banii acoperă mâncarea, logistica, gazda. Pentru Maroc taxa este de 1.450 de euro, la care se adaugă costul biletului de avion.
Primul apus din deșert
Paul Călin spune că cel mai mult a fost impresionat de primul apus văzut în deșert, în expediția din Maroc. „Nu mă așteptam să fie atât de frumos. De fiecare dată când ne întoarcem acolo, primul apus pe care îl vedem atunci când ne instalăm corturile în tabăra din deșert e de nedescris. Ne și spunem unul altuia că e foarte greu de explicat sentimentul respectiv - să stai în varf de dună și soarele să cadă, de după o dună mai mare, în mijlocul deșertului. E liniște, e relaxare, e frumos absolut”, descrie Paul Călin.
Firma colaborează cu o echipă a unei agenții de turism din Maroc care asigură toată logistica. „Noi aterizăm cu avionul în Marrakech, de acolo avem transfer cu un autocar până la marginea deșertului. Acolo avem o echipă de berberi, care au logistica – corturi, saltele, cort de bucătărie, tot ce trebuie pentru o tabără, ei gătesc mâncare proaspătă, dimineața, la prânz și seara. Noi ne luăm ghiozdanul în spate, cu apă, ceva de ronțăit și mergem în fiecare zi cam 20 de kilometri pe jos prin deșert. Totul durează 5-6 zile.”
Astfel oamenii descoperă astfel deșertul si se miră că nu e doar nisip. Dau acolo de albii de râu secate, de câmpuri de bolovani, de dune de nisip, oaze. „Mai dai de o familie de berberi nomazi în mijlocul pustiului și nu știi cum trăiesc oamenii acolo”.
Investiția inițială a fondatorilor brandului a fost de circa 2.000-3.000 de euro, în echipamente, corturi, saci de dormit. Din 2013 până acum au organizat aproape 40 de expediţii. Cifra de afaceri pe anul trecut a fost de 49.000 de euro.
Articolul face parte din seria Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.
Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cu această definiție, un florar care are o florărie unde ia flori de la sere și le vinde la lume, nu se cheamă antreprenor. Un fermier care deschide o fermă de bibilici și care angajează zece oameni, de-asemenea nu se cheamă antreprenor.