Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Domnul trimis de Primărie să dea la lopată în parc sau de unde începe și unde se termină deszăpezirea

Cum urci de la Eroilor spre Panduri, peste drum de Universitatea de Apărare e un părculeț. Niște băncuțe, un tobogan, o căsuța de joacă pentru copii. De cinci ani, de când fac eu drumul ăsta, rareori am văzut ca parcul să fie plin, e mai degrabă pustiu. Pustiu era și azi și nici nu cred că cete de copii se pregăteau să intre la joacă acolo. Chiar și asa, doi muncitori ai Primăriei trudeau din greu la deszăpezit aleile parcului. În alte circumstanțe, as fi aplaudat o astfel de inițiativa. Uite, domn’e, ce autorități grijulii, nimic nu rămâne nedeszăpezit! 

Ce oameni răi sunt ăia care râd de autorităţile veşnic surprinse de venirea iernii! Ntz, ntz, ntz. Aş fi zis asta dacă, la jumătate de metru de parcul aflat în plin proces de deszăpezire, nu ar fi fost un trotuar foarte circulat şi extrem de acoperit de nămeţi. După vreo patru zile de viscol şi de ninsori, cum trec zilnic pe acolo, deja am impresia că am învăţat să înot. Evident, trotuarul respectiv n-a văzut nicio lopată toată săptămâna, iar la cum se desfăşoară ostilităţile şansele să fie curăţat în timpul vieţii mele par din ce în ce mai mici.

Altfel, ne place mult de tot să facem comandamente, să ne dăm la televizor că nu mai putem de grija copiilor și să închidem şcoli, dar uităm că nu doar şoferii din centrul Bucureştiului votează. Bulevardele mari par curăţate, am văzut o grămadă de utilaje de deszăpezire, n-am ce zice, însă pe străzile mici şi pe trotuare e prăpăd. Cine are de mers pe jos, chiar şi 200 de metri, să zicem, mai bine îşi anulează abonamentul la sala de sport, că-l plăteşte degeaba. Până la sfârşitul iernii vom fi toţi nişte pachete de muşchi.

În altă ordine de idei, ni se spune la tv că se circulă „doar puţin mai greu”. Sigur, o fi valabil. Pentru cei care stau în casă. Altfel, cei care sunt nevoiţi să iasă prin troiene şi-au epuizat deja arsenalul de înjurături. Ca să aştepţi un autobuz trebuie să stai cu picioarele în bălţi sau mâzgă. Ca să urci într-un metrou trebuie să te baţi cu alţii, e aglomerat ca la supermarket când se dau 3 tigăi la 10 lei. Ca să mergi pe un trotuar, mai bine o iei pe stradă. De ce? Pentru că putem, fireşte.

Altfel, copiii sunt fericiţi, au mai scăpat de o săptămână de şcoală, cu puţin noroc poate chiar se uită de recuperarea orelor pierdute. Ninsoarea e frumoasă, ca-n poveşti, mai puţin perioadele cu viscol, când îţi îngheaţă şi sufletul. Şefii de instituţii vor mai face un comandament să se felicite între ei pentru buna organizare şi desfăşurare a activităţilor, ocazie cu care eventualii prefecţi care nu stau aliniaţi frumos la dispoziţia partidului au şanse mari să se trezească „puşi la dispoziţie” pe motiv de „gestionare defectuoasă a situaţiilor de urgenţă”. E reţeta clasică, perfecţionată în ani şi ani de trudă la partid. Până atunci, noi înotăm cu spor într-o mare de zăpadă şi aşteptăm să vină primăvara să ne scape de troiene.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • mai e o situatie cum nu e in germania, sunt proprietati abandonate, altele in litigiu sau cu prprietari necunoscuti ori chiar niste maidane si, desigur , primaria amendeaza - presupun - dar asta nu muta zapada de pe trotuar
  pt situatiile astea, cunoscute (sau care ar putea fi cunoscute cu ajutorul trecatorilor) facuta o lista si trimesi niste lopatari
  (s-ar incadra aici, perfect si umanitar, si acei, fie ei proprietari sau doar chiriasi care nu mai au puterea sau (in)validitatea sa dea la lopata)
  altfel, total de acord sa intervina fiecare pe partea lui de trotuar
  • Like 0
  • @ corneliu apostol
   Stai liniştit, aici cei ce au probleme de sănătate ,de orice natură,se bucură de un sprijin de neînchipuit pentru un român ,nu se pune problema să dea la lopată.
   • Like 0
 • În Popești-Leordeni, problema este și mai gravă... Primăria amenajează părculeț după părculeț în fața blocurilor, în timp ce pe trotuarul din față mergi ca pe la munte... Și asta este o problemă tot anul... Deștepți, nu glumă
  • Like 0
 • Locuiesc in Germania şi aici e simplu nu vine primăria să curețe trotuarul de zapadă, curăță trotuarul fiecare locatar in dreptul locuinței sale şi am lopată şi sare, sânt pregătit altfel dacă ninge şi nu curăț vin cei de la primărie şi îmi rup capul cu o mare amendă iar ca să fie tacâmul complet dacă cumva,Doamne Fereşte, ( pentru progresişti Soros Fereşte) cade vreunul in dreptul imobilului meu pentru că nu am curățat îl plătesc de bun.pe tema asta era un banc bun sub forma unei scrisori de la un român plecat in Canada la prima ninsoare ere totul minunat iar a treia scrisoare era plină de bip,bip,bip şi urări de bine şi bătături in palmă .În Bucureşti eram doar patru care curățam locul de parcare şi aleea din fața locului de parcare ,patru din 50 ,dacă ar fi curățat toți ,treabă de 30 minute ,ar fi fost aleea curățată dar aşteptau să vină primăria iar dacă nu veneau, probabil scriau revoltați un articol în Republica. P.S.Nu aveau timp să curețe zăpada pentru că aveau programare la sala de sport.
  • Like 3
  • @ Adi Adrian
   Te-am votat, pt că d.p. tău d.v. ai dreptate, doar că articolul de mai sus se referă la DOMENIUL PUBLIC: nu e nici un bloc în dreptul trotuarului de care face vorbire, doar un părculeț pt copii, pustiu. Ca de obicei, adevărul e undeva la mijoc, sau în a 3a dimensiune, ignorată de cei care se ciondănesc în 2 dimensiuni. Asta așa, că mă simt poet azi, cu atmosfera asta hibernală...
   • Like 1
  • @ Adi Adrian
   Se pare ca unora le este mai usor sa bata la taste si sa astepte pe cineva sa le faca curat langa casa, cred ca in Romania asta este marea problema, de concept: Ce poti tu sa faci pentru comunitate si nu ce face ea pentru tine...Toti s-au imbolnavit de asteptarea printului pe cal alb care sa le faca curat.
   • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult