Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Domnul trimis de Primărie să dea la lopată în parc sau de unde începe și unde se termină deszăpezirea

Cum urci de la Eroilor spre Panduri, peste drum de Universitatea de Apărare e un părculeț. Niște băncuțe, un tobogan, o căsuța de joacă pentru copii. De cinci ani, de când fac eu drumul ăsta, rareori am văzut ca parcul să fie plin, e mai degrabă pustiu. Pustiu era și azi și nici nu cred că cete de copii se pregăteau să intre la joacă acolo. Chiar și asa, doi muncitori ai Primăriei trudeau din greu la deszăpezit aleile parcului. În alte circumstanțe, as fi aplaudat o astfel de inițiativa. Uite, domn’e, ce autorități grijulii, nimic nu rămâne nedeszăpezit! 

Ce oameni răi sunt ăia care râd de autorităţile veşnic surprinse de venirea iernii! Ntz, ntz, ntz. Aş fi zis asta dacă, la jumătate de metru de parcul aflat în plin proces de deszăpezire, nu ar fi fost un trotuar foarte circulat şi extrem de acoperit de nămeţi. După vreo patru zile de viscol şi de ninsori, cum trec zilnic pe acolo, deja am impresia că am învăţat să înot. Evident, trotuarul respectiv n-a văzut nicio lopată toată săptămâna, iar la cum se desfăşoară ostilităţile şansele să fie curăţat în timpul vieţii mele par din ce în ce mai mici.

Altfel, ne place mult de tot să facem comandamente, să ne dăm la televizor că nu mai putem de grija copiilor și să închidem şcoli, dar uităm că nu doar şoferii din centrul Bucureştiului votează. Bulevardele mari par curăţate, am văzut o grămadă de utilaje de deszăpezire, n-am ce zice, însă pe străzile mici şi pe trotuare e prăpăd. Cine are de mers pe jos, chiar şi 200 de metri, să zicem, mai bine îşi anulează abonamentul la sala de sport, că-l plăteşte degeaba. Până la sfârşitul iernii vom fi toţi nişte pachete de muşchi.

În altă ordine de idei, ni se spune la tv că se circulă „doar puţin mai greu”. Sigur, o fi valabil. Pentru cei care stau în casă. Altfel, cei care sunt nevoiţi să iasă prin troiene şi-au epuizat deja arsenalul de înjurături. Ca să aştepţi un autobuz trebuie să stai cu picioarele în bălţi sau mâzgă. Ca să urci într-un metrou trebuie să te baţi cu alţii, e aglomerat ca la supermarket când se dau 3 tigăi la 10 lei. Ca să mergi pe un trotuar, mai bine o iei pe stradă. De ce? Pentru că putem, fireşte.

Altfel, copiii sunt fericiţi, au mai scăpat de o săptămână de şcoală, cu puţin noroc poate chiar se uită de recuperarea orelor pierdute. Ninsoarea e frumoasă, ca-n poveşti, mai puţin perioadele cu viscol, când îţi îngheaţă şi sufletul. Şefii de instituţii vor mai face un comandament să se felicite între ei pentru buna organizare şi desfăşurare a activităţilor, ocazie cu care eventualii prefecţi care nu stau aliniaţi frumos la dispoziţia partidului au şanse mari să se trezească „puşi la dispoziţie” pe motiv de „gestionare defectuoasă a situaţiilor de urgenţă”. E reţeta clasică, perfecţionată în ani şi ani de trudă la partid. Până atunci, noi înotăm cu spor într-o mare de zăpadă şi aşteptăm să vină primăvara să ne scape de troiene.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mai e o situatie cum nu e in germania, sunt proprietati abandonate, altele in litigiu sau cu prprietari necunoscuti ori chiar niste maidane si, desigur , primaria amendeaza - presupun - dar asta nu muta zapada de pe trotuar
    pt situatiile astea, cunoscute (sau care ar putea fi cunoscute cu ajutorul trecatorilor) facuta o lista si trimesi niste lopatari
    (s-ar incadra aici, perfect si umanitar, si acei, fie ei proprietari sau doar chiriasi care nu mai au puterea sau (in)validitatea sa dea la lopata)
    altfel, total de acord sa intervina fiecare pe partea lui de trotuar
    • Like 0
    • @ corneliu apostol
      check icon
      Stai liniştit, aici cei ce au probleme de sănătate ,de orice natură,se bucură de un sprijin de neînchipuit pentru un român ,nu se pune problema să dea la lopată.
      • Like 0
  • În Popești-Leordeni, problema este și mai gravă... Primăria amenajează părculeț după părculeț în fața blocurilor, în timp ce pe trotuarul din față mergi ca pe la munte... Și asta este o problemă tot anul... Deștepți, nu glumă
    • Like 0
  • check icon
    Locuiesc in Germania şi aici e simplu nu vine primăria să curețe trotuarul de zapadă, curăță trotuarul fiecare locatar in dreptul locuinței sale şi am lopată şi sare, sânt pregătit altfel dacă ninge şi nu curăț vin cei de la primărie şi îmi rup capul cu o mare amendă iar ca să fie tacâmul complet dacă cumva,Doamne Fereşte, ( pentru progresişti Soros Fereşte) cade vreunul in dreptul imobilului meu pentru că nu am curățat îl plătesc de bun.pe tema asta era un banc bun sub forma unei scrisori de la un român plecat in Canada la prima ninsoare ere totul minunat iar a treia scrisoare era plină de bip,bip,bip şi urări de bine şi bătături in palmă .În Bucureşti eram doar patru care curățam locul de parcare şi aleea din fața locului de parcare ,patru din 50 ,dacă ar fi curățat toți ,treabă de 30 minute ,ar fi fost aleea curățată dar aşteptau să vină primăria iar dacă nu veneau, probabil scriau revoltați un articol în Republica. P.S.Nu aveau timp să curețe zăpada pentru că aveau programare la sala de sport.
    • Like 3
    • @
      Te-am votat, pt că d.p. tău d.v. ai dreptate, doar că articolul de mai sus se referă la DOMENIUL PUBLIC: nu e nici un bloc în dreptul trotuarului de care face vorbire, doar un părculeț pt copii, pustiu. Ca de obicei, adevărul e undeva la mijoc, sau în a 3a dimensiune, ignorată de cei care se ciondănesc în 2 dimensiuni. Asta așa, că mă simt poet azi, cu atmosfera asta hibernală...
      • Like 1
    • @
      Se pare ca unora le este mai usor sa bata la taste si sa astepte pe cineva sa le faca curat langa casa, cred ca in Romania asta este marea problema, de concept: Ce poti tu sa faci pentru comunitate si nu ce face ea pentru tine...Toti s-au imbolnavit de asteptarea printului pe cal alb care sa le faca curat.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult