Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Actrița Dorina Chiriac: Cer Statului să nu mă oblige să aleg între mâncarea copilului și asigurarea lui medicală

Dorina Chiriac

Actrița Dorina Chiriac a publicat luni o scrisoare deschisă prin care le cere politicienilor să respingă sau să amendeze modificările la noul Cod Fiscal. Printre acestea se află și prevederea prin care cei care au realizat venituri extra-salariale din activități independente mai mari decât salariul minim pe economie sunt obligați să depună declarația 600 și plătească CAS și CASS în valoare de aproape 8.000 de lei pe 2018, chiar dacă nu vor mai realiza astfel de venituri.

„Sunt o actriță categoria 1A, de 22 de ani sunt angajată la un teatru de stat și am salariul mediu pe economie. Sunt mamă singură, nu am o locuință proprietate personală, nici o mașină, nici telefonul de pe care scriu acuma nu-i al meu. Am un copil de 11 ani în întreținere și încă o persoană adultă, întrucât am nevoie de ajutor continuu pentru a putea lucra. Cerințe speciale pe care din decență nu le explic aici dictează o asemenea situație. Va trebui să-mi acceptați discreția, căci îmi merg drumul fără să-i încarc pe alții. Nu mă plâng niciodată, muncesc peste măsură; adică, peste angajamentul meu în teatru, am ocazional colaborări spre a-mi mări veniturile, atât cât îmi permite condiția de mamă. Nu fac economii; n-apuc. Primesc continuu ajutor și înțelegere de la familie; a mea și a fetiței mele. Subliniez lucrul acesta pentru a evita interpretări nedemne. Vreau să muncesc și să primesc ce merit în funcție de competențe. Cinstit și drept. Îmi plătesc taxele. Și cer în schimb condiții de siguranță și de demnitate. Realizez venituri extrasalariale din contracte individuale pe drepturi de autor (nu-mi vine să cred că am scris asta aici; Shakespeare se încruntă.)”, a scris Dorina Chriac pe pagina sa de Facebook

Ea cere statului român să nu o trateze ca pe un potențial evazionist fiscal. „Cer public prin prezenta să se respingă în bloc noul Cod Fiscal sau să se amendeze cuvenit (să se aplice cote diferențiate de contribuții pentru activități independente, în funcție de nivelul de venit), cu toate consecințele.

Cer ca Statul să nu mă trateze ca pe un potențial evazionist fiscal, ci să mă investească cu încredere, să mă încurajeze să muncesc în continuare cinstit și să particip la întreținerea comunității fără să mă oblige să aleg între mâncarea copilului și asigurarea lui medicală. Eu una chiar nu îmi permit să mă văd în asemenea situație.

Nu sunt un caz atât de special; ca mine sunt extrem de mulți. Sunt una din mulțime”, a scris actrița. 

Declarația 600 ar putea fi modificată

Surse citate de Digi 24 spun că, în urma unor discuții în PSD condițiile în care se va depune declarația 600 ar putea fi schimbate.

În prezent, declarația 600 trebuie depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care, în 2017, au obținut venituri din activități independente, în care intră și cedarea drepturilor de autor, echivalente cu cel puțin 12 salarii minime.

Aceștia sunt obligați să plătească în avans CAS și CASS pe 2018 la nivelul salariului minim pe economie, care este de 1.900 de lei. Adică să dea statului în avans aproape 8.000 de lei în 2018, indiferent dacă vor mai realiza sau nu respectivele venituri. Mai mult, consultanții fiscali spun că sumele nu vor putea fi regularizate. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Imi pare sincer rau pt. neintelegerea acestor tineri, acestor persoane, daca ar fi putut intelege ar fi vazut ca articolul este un pic dezinformativ! Nu intelegeti gresit, fiul meu este designer, lucreaza de doi doi ani pe contract de drepturi de autor, deci stiu ce vorbesc deoarece eu ii completez si depun declaratiile! Pe baza acestei declaratii(inutile, de acord), nu se impune plata anticipata pe un an, dupa depunerea declaratiei, impunerea calculata si trimisa acasa va putea fi platita trimestrial! La nivel de salariu minim brut pe economie, adica 1900 lei! Asa m-am straduit eu sa inteleg,evident incercand sa gasesc cea mai buna solutie pt. fiul meu la inceput de drum....
  • Like 0
 • Statul , acest stat, ia de la o mama singura , ce creste un copil special , ca sa dea ,- atat de marinimos e- , unui individ , doar unui individ un lac, o insula ( concret ma refer la Belina) si tot ce mai e in jurul acestui loc ? Ce fel de partid e acesta ? Social democratie nu inseamna sa imbogatesti un individ sau cativa si sa aduci la sapa de lemn restul populatiei !Ar fi bine sa ne trezim , oameni buni, cat mai curand !
  • Like 0
  • @ Gabriela Apostol
   E deja prea tarziu; rotiele s-au pus in miscare si gata. Poti alege sa pleci, ca nici asta nu ii deranjeaza. Aduc emigranti, din tari si mai sub-dezvoltate care nu se rascoala.
   • Like 0
 • MamaMare check icon
  Si adica cam ce ar vrea doamna asta? Sa fie egalitate, echitate sociala, sa contribuim toti la bugetul tarii, dar ei si altor asistati sociali sa nu li se aplice.
  Prin asistati sociali intelegem pe cei care care nu sunt in stare sa obtina venituri minime si carora trebuie sa le platim noi, ceilalti, o suma de bani astfel incat sa nu moara de foame... In aceasta categorie intra judecatorii, parlamentarii, beneficiarii pensiilor speciale (principiul contributivitatii e echitabil, dar sa nu li se aplice lor), it-stilor (sa plateasca toata lumea impozit, dar sa nu se aplice lor). Lista poate continua...
  • Like 0
 • Statul face ce ştie el mai bine: fură.
  Numai că până acum, Statul era o entitate fără chip.
  Acum am început să-i vedem şi faţa. Iar acestei feţe i se pot asocia şi nume.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult