Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Actrița Dorina Chiriac: Cer Statului să nu mă oblige să aleg între mâncarea copilului și asigurarea lui medicală

Dorina Chiriac

Actrița Dorina Chiriac a publicat luni o scrisoare deschisă prin care le cere politicienilor să respingă sau să amendeze modificările la noul Cod Fiscal. Printre acestea se află și prevederea prin care cei care au realizat venituri extra-salariale din activități independente mai mari decât salariul minim pe economie sunt obligați să depună declarația 600 și plătească CAS și CASS în valoare de aproape 8.000 de lei pe 2018, chiar dacă nu vor mai realiza astfel de venituri.

„Sunt o actriță categoria 1A, de 22 de ani sunt angajată la un teatru de stat și am salariul mediu pe economie. Sunt mamă singură, nu am o locuință proprietate personală, nici o mașină, nici telefonul de pe care scriu acuma nu-i al meu. Am un copil de 11 ani în întreținere și încă o persoană adultă, întrucât am nevoie de ajutor continuu pentru a putea lucra. Cerințe speciale pe care din decență nu le explic aici dictează o asemenea situație. Va trebui să-mi acceptați discreția, căci îmi merg drumul fără să-i încarc pe alții. Nu mă plâng niciodată, muncesc peste măsură; adică, peste angajamentul meu în teatru, am ocazional colaborări spre a-mi mări veniturile, atât cât îmi permite condiția de mamă. Nu fac economii; n-apuc. Primesc continuu ajutor și înțelegere de la familie; a mea și a fetiței mele. Subliniez lucrul acesta pentru a evita interpretări nedemne. Vreau să muncesc și să primesc ce merit în funcție de competențe. Cinstit și drept. Îmi plătesc taxele. Și cer în schimb condiții de siguranță și de demnitate. Realizez venituri extrasalariale din contracte individuale pe drepturi de autor (nu-mi vine să cred că am scris asta aici; Shakespeare se încruntă.)”, a scris Dorina Chriac pe pagina sa de Facebook

Ea cere statului român să nu o trateze ca pe un potențial evazionist fiscal. „Cer public prin prezenta să se respingă în bloc noul Cod Fiscal sau să se amendeze cuvenit (să se aplice cote diferențiate de contribuții pentru activități independente, în funcție de nivelul de venit), cu toate consecințele.

Cer ca Statul să nu mă trateze ca pe un potențial evazionist fiscal, ci să mă investească cu încredere, să mă încurajeze să muncesc în continuare cinstit și să particip la întreținerea comunității fără să mă oblige să aleg între mâncarea copilului și asigurarea lui medicală. Eu una chiar nu îmi permit să mă văd în asemenea situație.

Nu sunt un caz atât de special; ca mine sunt extrem de mulți. Sunt una din mulțime”, a scris actrița. 

Declarația 600 ar putea fi modificată

Surse citate de Digi 24 spun că, în urma unor discuții în PSD condițiile în care se va depune declarația 600 ar putea fi schimbate.

În prezent, declarația 600 trebuie depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care, în 2017, au obținut venituri din activități independente, în care intră și cedarea drepturilor de autor, echivalente cu cel puțin 12 salarii minime.

Aceștia sunt obligați să plătească în avans CAS și CASS pe 2018 la nivelul salariului minim pe economie, care este de 1.900 de lei. Adică să dea statului în avans aproape 8.000 de lei în 2018, indiferent dacă vor mai realiza sau nu respectivele venituri. Mai mult, consultanții fiscali spun că sumele nu vor putea fi regularizate. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Imi pare sincer rau pt. neintelegerea acestor tineri, acestor persoane, daca ar fi putut intelege ar fi vazut ca articolul este un pic dezinformativ! Nu intelegeti gresit, fiul meu este designer, lucreaza de doi doi ani pe contract de drepturi de autor, deci stiu ce vorbesc deoarece eu ii completez si depun declaratiile! Pe baza acestei declaratii(inutile, de acord), nu se impune plata anticipata pe un an, dupa depunerea declaratiei, impunerea calculata si trimisa acasa va putea fi platita trimestrial! La nivel de salariu minim brut pe economie, adica 1900 lei! Asa m-am straduit eu sa inteleg,evident incercand sa gasesc cea mai buna solutie pt. fiul meu la inceput de drum....
    • Like 0
  • Statul , acest stat, ia de la o mama singura , ce creste un copil special , ca sa dea ,- atat de marinimos e- , unui individ , doar unui individ un lac, o insula ( concret ma refer la Belina) si tot ce mai e in jurul acestui loc ? Ce fel de partid e acesta ? Social democratie nu inseamna sa imbogatesti un individ sau cativa si sa aduci la sapa de lemn restul populatiei !Ar fi bine sa ne trezim , oameni buni, cat mai curand !
    • Like 0
    • @ Gabriela Apostol
      E deja prea tarziu; rotiele s-au pus in miscare si gata. Poti alege sa pleci, ca nici asta nu ii deranjeaza. Aduc emigranti, din tari si mai sub-dezvoltate care nu se rascoala.
      • Like 0
  • MamaMare check icon
    Si adica cam ce ar vrea doamna asta? Sa fie egalitate, echitate sociala, sa contribuim toti la bugetul tarii, dar ei si altor asistati sociali sa nu li se aplice.
    Prin asistati sociali intelegem pe cei care care nu sunt in stare sa obtina venituri minime si carora trebuie sa le platim noi, ceilalti, o suma de bani astfel incat sa nu moara de foame... In aceasta categorie intra judecatorii, parlamentarii, beneficiarii pensiilor speciale (principiul contributivitatii e echitabil, dar sa nu li se aplice lor), it-stilor (sa plateasca toata lumea impozit, dar sa nu se aplice lor). Lista poate continua...
    • Like 0
  • Statul face ce ştie el mai bine: fură.
    Numai că până acum, Statul era o entitate fără chip.
    Acum am început să-i vedem şi faţa. Iar acestei feţe i se pot asocia şi nume.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult