Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Dracul nu e atât de - pardon! - negru

Sebastian Colțescu, arbitru

Foto: Alex Nicodim/ Inquam Photos

Am urmărit evoluţia incidentului nefericit declanşat de arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu şi amplificat de Pierre Achille Webo, membru ȋn staff-ul echipei din Istanbul, petrecut la meciul de fotbal dintre PSG şi Istanbul Başakşehir. Sebastian Colţescu a folosit termenul de „negru” când i-a comunicat arbitrului de centru Ovidiu Haţegan că trebuie să-l sancţioneze pe antrenorul secund al echipei Istanbul Başakşehir, Pierre Webo, fost internaţional camerunez. Acesta a folosit expresia „negrul ăla” când i l-a indicat pe Pierre Achille Webo, repetând de câteva ori în limba română „ăla negru de-acolo”şi „negrul ăla”.

Încă de la ȋnceputul acestui articol vreau să evidenţiez faptul că nu am fost niciodată de acord cu rasismul nicăieri, sub nici o formă a lui, nu doar ȋn sport şi nici nu o să fiu de acord cu un astfel de comportament, raţionament sau atitudine.

Ȋn privinţa incidentului mai sus menţionat, am observat cu destulă mâhnire că majoritatea covârşitoare a declaraţiilor, inclusiv a federaţiei române de fotbal, sunt ȋmpotriva arbitrului de rezervă Sebastian Colţescu, care, de altfel, are ȋn trecutul lui de antrenor destule evenimente contradictorii, greşeli de arbitraj şi dificultăţi sociale. Dar aproape nimeni nu s-a legat de reacţia fostului internațional camerunez şi actual antrenor secund al echipei Istanbul Başakşehir, Pierre Achille Webo, care luase deja cartonaş roşu pentru atitudine nesportivă (cine ştie ce cuvinte i-au auzit urechile lui Colţescu ȋn acel moment!) şi comportament vehement față de o decizie a arbitrului de centru. Cu alte cuvinte, acesta era deja nervos şi surescitat, iar cartonaşul roşu primit l-a văzut ca pe o ocazie de a declanşa un astfel de incident, ca să nu-l numesc circ.

Nu vreau, sub nici o formă, să se creadă că ȋi acord circumstanţe atenuante lui Sebastian Colţescu sau că vreau să ȋi iau apărarea. Intenţia mea este de a analiza incidentul ȋn tot ansamblul lui, echidistant, obiectiv, fără patos, nu doar cum vor unii sau antrenorul secund Pierre Achille Webo.

Judecând la rece şi analizând rațional incidentul, este evident faptul ca Pierre Webo s-a autovictimizat, găsind „cheiţa” de deschidere a cutiei Pandorei ȋn cuvântul „negru” folosit nefericit de arbitrul Colţescu şi speculând vocal la maxim aceasta. Dovada ȋn acest sens fiind repetarea la infinit a aceleiaşi ȋntrebări: „De ce ai spus negro, de ce?”, fără a aştepta un răspuns, oricare ar fi fost acela.

Se observă ȋn ȋnregistrări faptul că arbitrii discutau ȋntre ei ȋn limba română, iar Pierre Webo a auzit cuvântul „negru”. Tot ȋn limba română asta se numeşte „a trage cu urechea”... Iar ȋn astfel de cazuri, nu ȋntotdeauna ȋnțelegi bine ce auzi. Oare dacă arbitrul Colţescu i s-ar fi adresat cu apelativul „nesimţit”, „huidumă” sau „matahală”, s-ar mai fi supărat? Evident că nu, fiindcă n-ar fi ȋnțeles.

Pe de altă parte, Colţescu nu i s-a adresat lui direct, ci lui Haţeganu, ȋn limba română, care nu este nicidecum o limbă de circulaţie internaţională şi nici limbă oficială UEFA, pentru ca antrenorul secund Webo să o cunoască şi să-i cunoască particularităţile şi subtilităţile (nu că ȋn acest incident ar fi fost vorba de aşa ceva). Cu alte cuvinte, nu avea cum să-l jignească, nici vorbă de rasism, românii văzand persoane de culoare mai mult ȋn filme, foarte puţine locuind in România şi tocmai de aceea românii, pe de altă parte, nu sunt obișnuiți cu acest tip de rasism. Ȋn loc să fie luat la ȋntrebări Webo pentru atitudinea de dinainte de incident și pentru provocarea evenimentului ulterior (oprirea şi amânarea partidei), este pedepsită ȋntreaga delegaţie de arbitri români.

Ȋn situația, foarte probabilă, ȋn care UEFA va lua măsuri ȋmpotriva lui Sebastian Colţescu sau a delegaţiei de arbitri români, nu va face altceva decat să dea apă la moară jucătorilor pentru o vină artificial creată și intenţionat inventată de Webo ȋmpotriva lui Colțescu, iar ȋntr-un viitor nu foarte ȋndepărtat, arbitrii nu vor mai avea nicio protecție ȋn fața agresivității jucătorilor, antrenorilor și poate chiar a factorilor politici din fotbal.

Ȋn situaţia dată, ar fi indicat ca Federația Română de Fotbal să explice celor de la UEFA, care este definiţia cuvântului „negru”, ce ȋnseamnă el ȋn limba română, ce conotaţii poate avea, dar că niciuna nu este nici jignitoare, nici ofensatoare, cu atât mai puţin rasistă. Nu să se arunce cu capul ȋnainte, delimitându-se (termenul corect ar fi „lepădându-se”) de cele ȋntâmplate şi ȋnfierând cu mânie proletară arbitrul român, care, până una alta, avea şi girul FRF de a fi pe acel teren.

Daca FRF nu va lua o atitudine demnă şi nu va negocia şi administra corect, raţional şi cu celeritate acest nefericit incident, pentru a preȋntâmpina orice ulterioare incidente de acest fel, la nivel național (fiindcă toată naţia româna va fi catalogată drept rasistă) atunci vor fi necesare câteva schimbări majore ȋn limba română:

⁃ „Oile negre” vor trebui „restilizate”;

⁃ Jocul „de societate” „alba-neagra” trebuie redenumit;

⁃ Tablele negre din şcoli vor fi probabil „table foarte ȋnchise la culoare”;

⁃ Nici Dracul nu va mai avea voie să fie negru, ci roşu, roz sau poate alb, dar s-ar confunda cu Harap Alb;

⁃ Expresia „negru ca smoala” ar trebui schimbată ȋn „opusul lui alb ca smoala”;

⁃ „noapte neagră” s-ar transforma ȋn “noapte cu lipsă totală de lumină”

Iar exemplele pot continua pe pagini ȋntregi…

Dacă acest meci de fotbal s-ar fi jucat ȋntr-o ţară africană, iar majoritatea jucătorilor, inclusiv arbitrii, ar fi fost de culoare şi ȋn cele două echipe ar fi fost un asiatic şi un european, oare cum i-ar fi distins aritrii pe aceşi doi jucători? Oare nu şi cu apelativele de „galben” şi „alb”? Ȋn cazul ăsta, această exprimare ar fi rasistă sau nu?... Oare toţi cei care au aruncat cu pietre ȋn Sebastian Colţescu, inclusiv preşedintele FRF, nu au folosit niciodată ȋn viaţa lor, atunci când se refereau la persoane pe care nu le cunoşteau, apelative gen: cel slab, ăla ȋnalt, ăla mai bronzat, cel gras, bulbucatul, musculosul etc.? Ȋn mod sigur că da. Sunt ei rasişti? Ȋn mod sigur, nu.

Mi-aduc aminte că atunci când echipele României de la mai multe sporturi, ȋn competiţiile internaţionale erau catalogate drept „ţigani”, nu le-a apărat mai nimeni. Nici măcar federaţiile româneşti ale acelor sporturi nu au reacţionat prea mult, luând atitudine doar de dragul presei, sau a suporterilor. Ca să nu mai spun de adversarele noastre ȋn acele meciuri, care nici pe departe nu aveau ȋn intenţie să ȋntrerupă partidele, pentru a fi solidari cu jucătorii români.

Analizând obiectiv reacţiile presei internaţionale şi lăsând la o parte articolele scrise obiectiv, echidistant, impersonal și profesionist, una singură merită evidenţiată: o parte a presei franceze, printre care şi cotidianul L’Equipe, care, referitor la incident, menţionează că „…istoria aceasta este exagerată şi ridicolă”, precum şi „o furtună ȋntr-un pahar cu apă!”


România nu merita aşa ceva. Românii pot fi acuzaţi de multe, dar cei mai mulți nu sunt rasişti. Românii pot urî, pot invidia, pot ȋnjura cum puţine naţii o pot face, pot pizmui, pot jindui la bunăstarea altor români, dar nu pot discrimina rasial.

Din păcate, incidentul nefericit, după reacţia mai mult dau mai puţin voită şi premeditată a antrenorului secund Pierre Achille Webo, a devenit şi extrem de urât, nu doar ȋn lumea sportului.

Nu vi se pare că s-a ajuns la un absurd grotesc ȋn acest concept de „politically correctness”?…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Fotbalul și uefa e plin de ipocrizie. Corupție, blaturi, dopaj, probabil si discriminare cât cuprinde, însă nu-i de gluma cu limbajul.
    Știți ce puteți face dacă nu va place political correctness - ul sau ipocrizia uefa? Sa nu mai urmăriți fotbalul. Iar asta chiar ii doare, mult mai mult decât comentariile pe un site obscur. Pentru ca ii atinge acolo unde contează - la bani. La urma urmei asta însemna fotbalul, foarte mulți bani.
    • Like 0
  • cred ca sebastian coltescu nu s-a bucurat de atata simpatie , cumulat in toata activitatea lui de arbitru !
    morala e trista :, e destul s-o dai in bara ca sa devii simpatic
    • Like 0
  • Paul check icon
    Ce a făcut Coltescu nu are legătura cu rasismul. Poți sa argumentezi ca a foat nepoliticos sau chiar prost, din cauza ca a vorbit in romana când ar fi trebuit sa vorbească in engleză sa îl înțeleagă toată lumea. Poți sa argumentezi ca a fost necioplit, deoarece putea la fel de bine sa îl identifice pe “negru’ ăla” după haine, statură etc. Ar fi fost rasist dacă i s-ar fi adresat lui Webo in romana cu apelativul “cioara aia”.
    Acum, fără a tine cont de specificul limbii romane, sa bagă in seama o grămada de apărători ai unei societăți liberale începând dictatorul de mucava Erdogan și terminând cu FRF...
    Ce trebuie sa înțelegem aici, este ca a îl acuza pe Coltescu in aceasta speța de rasism duce ideea de rasism in derizoriu și da apa la moara rasiștilor deoarece le permite sa se victimizeze.
    Privind lucrurile din aceasta perspectiva, e clar ca cei care îl ataca pe Coltescu pe motive de rasism, fac un rau societății liberale din prostie sau poate (apropos Erdogan) prostie asezonată cu ticăloșie.
    • Like 3
    • @ Paul
      dupa haine, toti aveau canadiene verde inchis, si erau inalti si voinici (sportivi si ei) dar al ...nostru , avea o ...gluga neagra - ce te faci?
      • Like 2
  • Un articol echilibrat și rațional din toate punctele de vedere. Felicitări ! Din partea FRF așteptăm să-și pună cenușă în cap pentru poziția adoptată înainte de a cunoaște detaliile cazului !
    • Like 4
  • Cred ca UEFA s-a antepronuntat deja prin : reprogramarea meciului cu alta brigada de arbitrii,prin anularea cartonasului rosu acordat lui Webo,prin actiunea de la inceputul meciului in care jucatorii au ingenuncheat in centrul terenului. Cred ca nici-o dovada prezentata de brigada romana nu va sterge bila neagra primita.
    PS. Cred ca este o dovada a lipsei de profesionalism faptul ca arbitrul Coltescu in loc sa-i spuna lui Hategan : antrenorul secund Webo trebuie avertizat a folosit acea expresie nefericita. Cred ca atunci cand arbitrezi la acest nivel esti obligat sa cunosti oficialii echipelor.
    • Like 1
    • @ Rodica Isop
      Draga Rodica, Webo nu e Maradona sau Platini sa fie cunoscut de la cei cu tzatza-n gura pana la cei cu barba sura sau chiar de gospodinele amatoare de fotbal. Pt ca toti erau imbracati la fel cu geci groase, singura modalitate de diferentiere era cea fizica, si Webo fiind singurul negru de pe banca a fost identificat ca “ala negru”.
      Am fost insumi supus la acelasi fel de “rasism” la piata in Moshi Tanzania. Cand angajatul ce parea somalez l-a intrebat pe sef pt cine sunt cele doua papaya, seful a zis “for the white guy”. Nu s-a referit la mine drept tipul cu tricou verde, sau tipul chel ci tipul alb. Am zambit, am platit, mi-am luat fructele si am plecat. Pana la urma eram singurul alb din coada, si omul nu m-a jignit cu nimic. Insa daca eu spuneam asta unui negru in UK mi se sarea in cap cum i s-a sarit lui Coltescu.
      PS: Ideea ta cu invatatul numelor dupa poza a tuturor componentilor unei echipe si a staff-ului e absolut aberanta.

      • Like 1
  • Corectitudinea politica a devenit cenzura in buna regula, ceea-ce este nu numai nedemocratic, dar este si stupid. A ostraciza majoritatea de teama ca sunt deranjate anumite sensibilitati reale sau inchipuite ale unor minoritati, a exclude din vocabular cuvinte, a rescrie istoria si a cenzura opere de arta, ale literaturii universale sau cinematografiei, de dragul acestui curent asa zis progresist, in care corectitudinea politica isi arata o fata hada pe care o inteleg prea bine popoarele din fostul bloc socialist, care au experimentat pe propria piele ce inseamna cenzura... Ma tem ca s-a ajuns prea departe si in acest caz nu ar trebui sa ne mire ascensiunea unor forte politice cu este AUR si similarele lui din Europa de est si nu numai... De exemplu, din limba romana s-a scos practic cuvantul "tigan" fiind inlocuit cu rrom (un cuvant care nu exista in vocabularul limbii romane), dar nu s-a intamplat lafel in Germania unde se folosestye termenul "Zigoiner", in albania unde se foloseste "Cigane", luxemburgheza cu "Zigeinerin", maghiara cu "cigány", turca cu "Çingene" si asa putem continua mult si bine... Se pare ca noi am fost fraierii Europei, adoptand un cuvant nou pentru termenul "tigan", care a dus in final la confuzia roman=rrom=tigan. Cred ca acest gen de abordare este extrem de periculoasa pentru ca afecteaza direct libertatea de exprimare si de gandire.
    • Like 7
  • Dan check icon
    In mare parte sunt de acord cu acest articol. Totusi, pe langa folosirea limbii romane intr-un meci international, arbitrul Coltescu ar fi trebuit sa stie conotatia acestui cuvant in occident si sa se abtina in a-l folosi. Se stie ca UEFA/FIFA au politica asta, chiar daca pentru unii privilegiati nu se aplica. Nu cred ca e primul meci in strainatate la care a arbitrat si banuiesc ca a mai calatorit in alte parti din lumea asta. In cel mai bun caz, folosirea expresiei in acel context arata ca avem de-a face cu un badaran si/sau un arogant.
    • Like 0
    • @ Dan
      Mihai check icon
      Și tu când traversezi strada pe trecere ar trebui sa știi ca poți fi călcat de mașină. Dacă se întâmplă de ce nu te-ai abținut de la acest lucru că doar știai că se poate întâmpla? Asta pe logica ta.
      • Like 3
  • Toate poantele astea cu “negru” sunt un exemplu de ignoranta și nicidecum de umor. Nu știu cât de greu este sa se înțeleagă confuzia si cauza. “Negro” începând cu anii ‘60 a început sa aibă conotatii rasiste, comunitatea neagră in SUA preferând “ black” și “ afro-american”. La meciul cu pricina, Coltescu a folosit cu Hațegan romana in loc de engleză cum este regulamentar, iar Demba fără sa știe auzind intr-o comunicare care ar fi trebuit sa fie in engleză “negru” a interpretat rasist. Deci nu este despre a folosi cuvântul negru in romană ci despre confuzia cu “negro” in engleză.
    • Like 5
    • @ Mihai Butoi
      nu doar ca a folosit alta limba decat neregulamentar, dar nici nu a folosit numele jucatorului sau nr de pe tricou. Asta mi se par 2 greseli si mai grave; sa vorbesti in alta limba decat ceilalti, si sa nu stii nici numele celor pt care ai venit....
      Apoi nu e corect sa numim omul dupa culoarea pielii lui. De ex. copila mea, cu poza clasei in mana, imi spunea ca prietena ei e cea inalta si cu zambet mare. Prietena inalta si cu zambet mare e mulatra.
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      De ce multi oameni isi dau cu parerea fara sa se intereseze inainte? Daca va documentati( sau macar citeati articolul) vedeati ca respectivul nu era un jucator ci un un om de pe banca tehnica, Omul nu avea numar sau nume inscriptionat pe nicaieri si era imbracat exact la fel ca si ceilalti oameni de pe banca tehnica, deorece orice echipa are o "uniforma" standard si toata lumea o foloseste(maajoritatea aveau masca si le vedeai doar ochii) . Singurul fel in care puteai sa il distingi era exact prin culoarea pielii . Pe de alta parte sa ai pretentia ca un oficial sa stie toate numele jucatorilor + a tuturor de pe banca de rezerva e o aberatie insine. De asta pe tricoul jucatorilor se trece si numarul si numele, pentru ca nu ai cum sa ii ti minte pe toti( e vorba de 50+ oameni) , mai ales cand ai meciuri la cateva zile cu echipe diferite.
      Cat despre culoarea pielii , e total normal sa te referi la ea. Chiar dumneavoastra ati facut-o mai sus. Ati spus despre colega fetei ca fiiind inalta si cu zambet mare . Fiindca putea sa fie oricare dintre colegele ei, a trebuit sa completaati ca era vorba despre "aia mulatra" (ca sa parafrazez un pic pe Coltescu). Conform spuselor dumneavoastra, sunteti o rasista!
      • Like 5
    • @ Mihai Butoi
      Sunteti intr-o mare eroare, Negro are conotatii rasiste pentru americani, nu pentru romani. Pentru romani, negro vine din latina si inseamna negru la spanioli . E exact cum ai zice ca un american ar trebui sa stie sa nu foloseasca cuvantul "Ciara" (numele unei catarete americane) deoarece semana cu "Cioara" , cuvant ce are conotatii rasiste in romana . Aceeasi pretentie e sa interzici sa interzici cuvantul "rom" pentru ca seamana cu cuvantul "roman" si ne asociaza cu cei o anumita etnie. Nu sunt cam aiuristice pretentiile astea?
      • Like 3
    • @ Claudia Olteanu
      Sunteți pe dinafară atât cu cazul cât și cu fotbalul. În cazul cu pricina nu a fost implicat nici un jucător așa că ”mai ușor” cu nr. de pe tricou !
      • Like 3
    • @ Claudia Olteanu
      care tricou? nu ai vazut meciul?
      • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      care tricou? nu ai vazut meciul?
      • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      Aha si daca erau 4 fete inalte care zambeau in poza, cum stiai care e prietena fiicei?
      Evident ca n-ai vazut faza, altfel ai fi stiut ca Webo avea geaca pe el si fiind antrenor second n-ar fi avut numar pe echipament. Insa te-ai bagat si tu in meci ca mama. Cand Lucescu antrena pe Inter mama intra in sufragerie in timp ce eu si tata ne uitam la Inter vs Man Utd, se aseaza pe un fotoliu si uitandu-se la televizor exclama : e simpatic Pirelli asta ! Jucatorul in cauza era Ronaldo Nazario, balon de aur la vremea aia.
      • Like 1
    • @ Mihai Butoi
      Este ironie, nu ignoranta, stimate domn. Iar umorul este unul negru (ups!) si amar...
      Daca nu aveti timp sa cititi un articol cu atentie, pentru a-l intelege nu doar superficial, ar fi bine sa va ganditi o secunda-n plus inainte de a face comentarii in care folositi atacul la persoana.
      Peace!
      • Like 1
  • Sunt pertinente toate puncte de vedere . Felicitări. Este departe de a fi considerat comportament rasist ceea ce s-a intamplat . Este revoltător și extrem de nedrept sa se puna in carca unei națiuni sau unor reprezentanți o asemenea conduita . Nu se poate reduce limbajul natural, psihologic propriu al fiecărui individ la unul oficial. Fiecare om la un moment dat se poate exprima astfel ( mai ales în sport) fără a fi rasist . Aici nu s-a produs nici o greseala. . S-a speculat în mod cinic o greseala pe un fals criteriu de "nerespectare "a rasei . E ca si cum cineva ar fi acuzat că ar fi comis o" crimă "in timp ce dormea . Multe lucruri oamenii le zic sau le fac in timpul zilei si sunt conținutul lor psihic automatizat . Nu reprezintă concepții de viata , principii după care se ghidează.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult