Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Două lucruri care ne lipsesc în scandalul cu „ăla negru”

Sebastian Coltescu

Arbitrul Sebastian Colțescu îi arată cartonașul galben lui Borja Valle Balonga în timpul meciului de fotbal dintre Dinamo Bucuresti și UTA Arad, contând pentru etapa cu numărul cinci din Liga 1, 28 septembrie 2020 (foto: Inquam Photos/ Stefan Constantin).

Cred că ne lipsește empatia. Instinctiv, prima reacție a multora a fost, după scandalul cu Colțescu, să urle “Cum adică, bă, nu am voie să spun că e negru?!” de parcă li s-a luat ceva direct din farfurie.

Dreptul meu să vorbesc cum vreau eu e prea important că să îmi pese dacă cineva e sau nu jignit. E motivul pentru care scandalurile la noi se tranșează și le câștigă cel care țipă mai tare. Satisfacția românului că i-am zis-o. Nu contează ce supărări, lacrimi sau nervi lași în spate, atâta vreme cât ai mulțumirea că i-ai zis-o.

Cred că lui Colțescu i-a lipsit empatia. Am urmărit imaginile de mai multeori și am încercat să identific un moment în care omul acesta a transmis măcar o clipă un sentiment de “I’m sorry”. 

Să-l asculți pe cel care țipă la tine și onest fiind, să-i explici că ai greșit și că n-ai vrut sub nicio formă și în niciun moment să-l jignești. “Please forgive me”, spus din suflet, credibil, poate ne salva pe toți poate de scandalul asta. 

Și cred că ne lipsește disciplina. Ne-am obișnuit cu companiile românești în care se țipă, se jignește și se amenință. Multinaționalele nu mai tolerează asta de mulți ani. 

Daca zici într-un birou “negrul ăla”, ești trimis frumos acasă și cu greu mai treci de vreun background check în viața aceasta. 

UEFA e o multinațională, nu e un bun public al poporului român. Colțescu a zis “negrul ăla” într-o corporație cu reguli clare în care n-ai voie sa zici așa ceva. Singura diferență între a o face într-un birou din Pipera sau pe Parc des Princes e că, de data asta, întreaga scenă a fost și în direct la televizor și apoi dată în reluare pe tot globul. 

Dar niciuna din circumstanțele de mai sus, chiar dacă scena se produce pe o stradă sau într-o corporație sau pe stadion, doar pentru ca e televizat, nu ar trebui să ne facă pe noi, românii să luăm atitudine, să fim justițiari, să decidem noi ce este considerat rasist sau nu. 

Nu știu unde e rolul nostru în Europa modernă fără empatie și un minimum de disciplină, dar sigur nu avem șanse să stăm foarte sus.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nea Brasoveanu, de ce trebuia sa-si ceara scuze arbitrul?
  Pentru ca l-a numit pe acela barba( si era femeie)? Pentru ca l-a numit chel?
  SI de ce este apelativul negru rasist?
  Astept.
  • Like 0
 • Eu cred ca autorul articolului greseste in mod flagrant. Intr-o situatie inversata, in care erau negri si un singur alb, Coltescu ar fi spus "ala alb". Nu a spus nici o clipa "cioara aia" sau "tiganul ala". In limba romana, termenul se refera strict la culoare, fara nici o conotatie rasista. Si cand semeni de-ai nostri gresesc in acest fel involuntar ei trebuiesc aparati (si la nivel oficial), nicidecum improscati cu noroi. Ceilalti trebuie facuti sa inteleaga ca in limba noastra cuvantul nu are conotatie rasista. In plus, daca nu ne aparam noi intre noi, cine sa o faca? Mai e un argument de ordin pragmatic: daca acuzatia de rasism va ramane in picioare ea va plana asupra tot corpului de arbitri si asta va duce la neprezenta arbitrilor romani la meciuri importante internationale.
  • Like 0
 • trebuia sa ii spuna "persoana afro-americana", i-a spus "ala" deci l-a identificat la masculin, poate omul s-a simtit ofensat si de asta. nu ar fi o premiera. pana de curand, daca spuneai "om de culoare" era remarca rasista. unde erati domnule autor, cand Simona Halep a fost facuta tiganca, Nicolita pus pe twitter ca un tigan la acordeon, si exemplele pot continua? Ca ei nu au dat in judecata forurile internationale, e o alta meteahna romaneasca (capul plecat sabia nu-l taie) dar va asigur ca, daca o faceau, scandalul era mult mai mare.

  Suntem obisnuiti sa fim tratati ca, cetateni de mana a 2-a, sa respectam toate regulile dar cand vine vorba sa ne fie noua respectate regulile, ceilalti se fac ca ploua, inclusiv propriile instiutitii nationale, jurnalisti, si "formatori de opinie".

  Acelasi lucru pe care media din Romania o face cu sportivii nostri: cand castiga sunt pe prima pagina cu flori, cand pierd sunt niste prosti si li se cauta probleme.
  • Like 1
 • Salutări, autor -ului!

  Pe rodie? scrie un ne -bun:
  S-ar umple serverele, dacă aș înșira tot ce-am simțit jignitor + tot ce-i definit azi jignitor.( debutând cu: păduche ) ; poate sunt o victimă, o târă de rațiune treb-să-ti rămână până la absurdul situației.
  Îi destul să ți se umple cu grăsime crețurile minții și să aluneci pe șine bine croite.
  -Soarele te-ar mai bucura cu raza, când ieși zâmbind, cerului, Țar?
  dacă nu te numesc cel cu părul bălai; ... cum s-ar mai putea scrie țar? ... vai și amar!

  Purice Narcis -Teofil - nu-i avatar, pseudonim ori anonimat mascat.
  • Like 0
 • Domnule autor,
  cred ca dvs., in primul rand, va lipseste empatia, ba mai mult, pozitia dvs. e influentata negativ din cauza dezinformarii.
  Sa va explic de ce: arbitrul Coltescu nu a spus "negrul ala", ci "ala negru". O mica diferenta care face diferenta. Daca nu pricepeti, lasati-va de meseria pe care o practicati!
  • Like 9
  • @ Ovidiu Grigore
   De mult nu mai m-am hlizit atat de tare, afland ca baba Rada nu e acelasi lucru cu Rada baba! Deci a cerut sa fie galbejit pt ca e negru, s-au l-a identificat dintr-un grup dupa culoarea pielii? OMG, nu mai exista rasele umane? Only BLM? Carr!
   • Like 0
  • @ Ovidiu Grigore
   De mult nu mai m-am hlizit atat de tare, afland ca baba Rada nu e acelasi lucru cu Rada baba! Deci a cerut sa fie galbejit pt ca e negru, s-au l-a identificat dintr-un grup dupa culoarea pielii? OMG, nu mai exista rasele umane? Only BLM? Carr!
   • Like 0
 • Dar rolul altora să se documenteze despre alte culturi nu există, numai al nostru să le știm pe ale tuturor altora ? De când cu ”politically correctness” , o groază de tâmpenii au răsărit în relațiile interumane ! Dacă ar exista o minimă dovadă că cineva nu intenționează să te respecte (la modul formal) ar mai putea avea loc dar așa cum a fost și pe fondul unei supersensibilități (nejustificată de ceva real) este cazul să încadrăm la vechea vorbă românească ”faci din țânțar armăsar” ! În plus, iese încă o dată la lumină obiceiul românesc de a te acuza înainte de a inventaria cazul și, în plus, acordându-i unui străin (indiferent de ce spune și de argumente) dreptate ”în mod necondiționat” ! Iar dacă ”deștepții” sunt chiar și jurnaliști, se amplifică în mod descreierat ! Dar o minimă răbdare pentru o documentare punctuală nu are nimeni căci altfel ar fi aflat (cum am aflat și eu din alte puncte de vedere exprimate) că totul a pornit de la o remarcă a ”băncii” echipei turce privitoare la ”țigănia românilor”, iar în al doilea rând că cel implicat în scandal (la modul concret) ar fi o altă persoană din brigada de arbitri români și nu Sebastian Colțescu ! Dar pe cine mai interesează detaliile când (fără o documentare prealabilă) suntem puși pe acuze și mai ales (în ”buna” tradiție românească) pe auto-acuze ?
  • Like 11
 • Cosmin check icon
  Bancuri cu negri-part 1
  https://youtu.be/czAOUs76iJg
  YouTube ăsta nu e multinațională, sau doar li s-a stricat AI-ul care se face că filtrează conținutul?
  • Like 1
 • Demonstrația domnului articler este în spiritul corectitudinii politice (așa cum o percep și o detestă Andrei Pleșu și alți intelectuali de marcă). Doar că același domn articler nu a auzit (sau nu a reținut corect?) replica lui Colțescu: „Ăla negru!”. Pe terenurile de sport, se folosește în mod frecvent culoarea echipamentului pentru identificarea-denumirea jucătorului. Iar „ăla...” era chiar într-un trening negru. Îl rog, de asemenea, pe autorul articolului să ofere o denumire alternativă a sintagmelor „rasa neagră”, „rasa galbenă”, „rasa albă”. Mulțumesc.
  • Like 13
  • @ Vladimir Bogdan
   Nu pe terenurile de sport, ci in tribune se poate folosi culoarea echipamentului, cum incearca in stil avocatesca autorul, Un arbitru international e onligat sa se adreseze conform regulamentului, cu numarul de pe tricou, daca e jucator.
   • Like 0
  • @ Costel-Viorel Constantinescu
   Și dacă nu e vorba de un jucător (cu tricou ”numerotat”) ci de cineva din staff-ul unei echipe, ce spune regulamentul ?
   • Like 8
 • Nu exista nici o scuza! Individul e incapabil profesional. Referitor la un jucator, un arbitru se poate adresa conform regulamentului fie folosind numele (corect) al acestuia, fie cu numarul de pe tricou. Dar, intr-o tara in care politistul se adreseaza conducatorilui auto cu "nea Vasile" iar presedintele nostru de bloc este pentru sectorist "nea Fane", cand Presedintele tarii este ba "Zambaretul", ba "Tapul", ba "Chiorul", ba "Dulapul", e normal ca jucatorul sa fie "ala negru".
  • Like 2
 • Cuvântul "negru" sună apropiat cu pronunția rasistelor "nigger" (engleză) si , respectiv "negro" (franceză), dar se traduce prin "black" și "noir"- cuvinte lipsite de incărcătura peiorativă a primelor.
  Dl. Brașoveanu demonstrează că este un soldățel în Armata Corectitudinii Politice. Acuzele autorului sunt disimulate în spatele empatiei - centrul de greutate al articolului.
  Părerea mea, și a celorlalti care am reacționat "de parcă ne-ar fi luat ceva direct din farfurie", este că s-a exagerat cu acuzațiile iar unii români, în bun spirit mioritic, s-au raliat imediat curentului. Soldăței....
  • Like 15


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult