Arbitrul Sebastian Colțescu îi arată cartonașul galben lui Borja Valle Balonga în timpul meciului de fotbal dintre Dinamo Bucuresti și UTA Arad, contând pentru etapa cu numărul cinci din Liga 1, 28 septembrie 2020 (foto: Inquam Photos/ Stefan Constantin).
Cred că ne lipsește empatia. Instinctiv, prima reacție a multora a fost, după scandalul cu Colțescu, să urle “Cum adică, bă, nu am voie să spun că e negru?!” de parcă li s-a luat ceva direct din farfurie.
Dreptul meu să vorbesc cum vreau eu e prea important că să îmi pese dacă cineva e sau nu jignit. E motivul pentru care scandalurile la noi se tranșează și le câștigă cel care țipă mai tare. Satisfacția românului că i-am zis-o. Nu contează ce supărări, lacrimi sau nervi lași în spate, atâta vreme cât ai mulțumirea că i-ai zis-o.
Cred că lui Colțescu i-a lipsit empatia. Am urmărit imaginile de mai multeori și am încercat să identific un moment în care omul acesta a transmis măcar o clipă un sentiment de “I’m sorry”.
Să-l asculți pe cel care țipă la tine și onest fiind, să-i explici că ai greșit și că n-ai vrut sub nicio formă și în niciun moment să-l jignești. “Please forgive me”, spus din suflet, credibil, poate ne salva pe toți poate de scandalul asta.
Și cred că ne lipsește disciplina. Ne-am obișnuit cu companiile românești în care se țipă, se jignește și se amenință. Multinaționalele nu mai tolerează asta de mulți ani.
Daca zici într-un birou “negrul ăla”, ești trimis frumos acasă și cu greu mai treci de vreun background check în viața aceasta.
UEFA e o multinațională, nu e un bun public al poporului român. Colțescu a zis “negrul ăla” într-o corporație cu reguli clare în care n-ai voie sa zici așa ceva. Singura diferență între a o face într-un birou din Pipera sau pe Parc des Princes e că, de data asta, întreaga scenă a fost și în direct la televizor și apoi dată în reluare pe tot globul.
Dar niciuna din circumstanțele de mai sus, chiar dacă scena se produce pe o stradă sau într-o corporație sau pe stadion, doar pentru ca e televizat, nu ar trebui să ne facă pe noi, românii să luăm atitudine, să fim justițiari, să decidem noi ce este considerat rasist sau nu.
Nu știu unde e rolul nostru în Europa modernă fără empatie și un minimum de disciplină, dar sigur nu avem șanse să stăm foarte sus.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pentru ca l-a numit pe acela barba( si era femeie)? Pentru ca l-a numit chel?
SI de ce este apelativul negru rasist?
Astept.
Suntem obisnuiti sa fim tratati ca, cetateni de mana a 2-a, sa respectam toate regulile dar cand vine vorba sa ne fie noua respectate regulile, ceilalti se fac ca ploua, inclusiv propriile instiutitii nationale, jurnalisti, si "formatori de opinie".
Acelasi lucru pe care media din Romania o face cu sportivii nostri: cand castiga sunt pe prima pagina cu flori, cand pierd sunt niste prosti si li se cauta probleme.
Pe rodie? scrie un ne -bun:
S-ar umple serverele, dacă aș înșira tot ce-am simțit jignitor + tot ce-i definit azi jignitor.( debutând cu: păduche ) ; poate sunt o victimă, o târă de rațiune treb-să-ti rămână până la absurdul situației.
Îi destul să ți se umple cu grăsime crețurile minții și să aluneci pe șine bine croite.
-Soarele te-ar mai bucura cu raza, când ieși zâmbind, cerului, Țar?
dacă nu te numesc cel cu părul bălai; ... cum s-ar mai putea scrie țar? ... vai și amar!
Purice Narcis -Teofil - nu-i avatar, pseudonim ori anonimat mascat.
cred ca dvs., in primul rand, va lipseste empatia, ba mai mult, pozitia dvs. e influentata negativ din cauza dezinformarii.
Sa va explic de ce: arbitrul Coltescu nu a spus "negrul ala", ci "ala negru". O mica diferenta care face diferenta. Daca nu pricepeti, lasati-va de meseria pe care o practicati!
https://youtu.be/czAOUs76iJg
YouTube ăsta nu e multinațională, sau doar li s-a stricat AI-ul care se face că filtrează conținutul?
Dl. Brașoveanu demonstrează că este un soldățel în Armata Corectitudinii Politice. Acuzele autorului sunt disimulate în spatele empatiei - centrul de greutate al articolului.
Părerea mea, și a celorlalti care am reacționat "de parcă ne-ar fi luat ceva direct din farfurie", este că s-a exagerat cu acuzațiile iar unii români, în bun spirit mioritic, s-au raliat imediat curentului. Soldăței....