Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat pe Facebook că proiectul legii salarizării unitare este gata și că urmează să fie depus la Parlament.
„Ierarhizarea funcțiilor s-a facut după modelele practicate în celelalte state membre ale Uniunii Europene, iar pentru alinierea funcțiilor pe această ierarhizare Guvernul va aloca 32 de miliarde de lei până în 2020, așa cum am promis și în campania electorală”, a scris Dragnea pe pagina sa de Facebook.
Potrivit infograficelor prezentate de șeful PSD, primele ar urma să crească salariile medicilor. Astfel, în 2018, un medic rezident ar urma să câștige 1.266 de euro, un medic specialist cu vechime maximă 2.750 de euro, un medic primar cu vechime maximă 3.472 de euro, iar un medic cu vechime maximă din ATI 3.705 euro.
Și salariile asistenților medicali vor crește până în 2018, acestea urmând să varieze, conform proiectului, între 3.950 de lei, pentru un asistent debutant, și 5.108 lei pentru un asistent principal.
Salariile cadrelor didactice ar urma să atingă nivelul maxim prevăzut în legea salarizării în anul 2022. Atunci, un profesor debutant care predă la liceu ar urma să câștige un salariu lunar de 4.098 de lei, de la 1.962 de lei cât câștigă în prezent, în schimb ce un profesor veteran, tot de liceu, ar urma să fie remunerat cu 6.900 de lei, de la 3.500 de lei în prezent.
Totodată, un învățător debutant ar urma să câștige 3.916 lei lunar, în timp ce un învățător cu grad maxim, 5.465 de lei lunar.
În armată, un soldat ar urma să câștige 2.500 de lei în 2022, de la 754 de lei în prezent, în timp ce leafa unui general ar urma să ajungă, tot atunci, la 8.874 de lei.
Proiectul de lege prevede salarii mai mari și în cultură. Un actor ar urma să câștige în 2022 6.910 lei, în timp ce un bibliotecar cu vechime maximă și studii superioare 6.643 de lei.
Principiile legii salarizării unitare sunt ca salariul şefului să fie mai mare decât cel al subalternului, salariul pentru cei cu studii superioare, mai mare decât al celor cu studii medii, iar salariul pentru demnităţi publice să fie mai mare decât cel pentru funcţii de conducere.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Toate astea vor fi posibile daca va avea cine sa plateasca anvelopa salariala bugetara.
Salariul mediu bugetar mai ridicat decat cel privat este o anomalie care ne va costa mult pe toti, fie bugetari sau privati.