Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Dragnea: Proiectul legii salarizării unitare este gata. Un medic ATI va câștiga 3.705 euro în 2018, un profesor cu vechime, 6.900 de lei în 2022

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat pe Facebook că proiectul legii salarizării unitare este gata și că urmează să fie depus la Parlament. 

„Ierarhizarea funcțiilor s-a facut după modelele practicate în celelalte state membre ale Uniunii Europene, iar pentru alinierea funcțiilor pe această ierarhizare Guvernul va aloca 32 de miliarde de lei până în 2020, așa cum am promis și în campania electorală”, a scris Dragnea pe pagina sa de Facebook.

Potrivit infograficelor prezentate de șeful PSD, primele ar urma să crească salariile medicilor. Astfel, în 2018, un medic rezident ar urma să câștige 1.266 de euro, un medic specialist cu vechime maximă 2.750 de euro, un medic primar cu vechime maximă 3.472 de euro, iar un medic cu vechime maximă din ATI 3.705 euro.


Și salariile asistenților medicali vor crește până în 2018, acestea urmând să varieze, conform proiectului, între 3.950 de lei, pentru un asistent debutant, și 5.108 lei pentru un asistent principal. 

Salariile cadrelor didactice ar urma să atingă nivelul maxim prevăzut în legea salarizării în anul 2022. Atunci, un profesor debutant care predă la liceu ar urma să câștige un salariu lunar de 4.098 de lei, de la 1.962 de lei cât câștigă în prezent, în schimb ce un profesor veteran, tot de liceu, ar urma să fie remunerat cu 6.900 de lei, de la 3.500 de lei în prezent.

Totodată, un învățător debutant ar urma să câștige 3.916 lei lunar, în timp ce un învățător cu grad maxim, 5.465 de lei lunar.

În armată, un soldat ar urma să câștige 2.500 de lei în 2022, de la 754 de lei în prezent, în timp ce leafa unui general ar urma să ajungă, tot atunci, la 8.874 de lei.

Proiectul de lege prevede salarii mai mari și în cultură. Un actor ar urma să câștige în 2022 6.910 lei, în timp ce un bibliotecar cu vechime maximă și studii superioare 6.643 de lei. 

Principiile legii salarizării unitare sunt ca salariul şefului să fie mai mare decât cel al subalternului, salariul pentru cei cu studii superioare, mai mare decât al celor cu studii medii, iar salariul pentru demnităţi publice să fie mai mare decât cel pentru funcţii de conducere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Daca dati salariu unui medic ATI, care inteleg ca este unul dintre cei mai bine, daca nu cel mai bine platit medic, atunci dati si salariul celui mai bine platit profesor universitar al carui cuantum ajunge in 2022 la 13 600 lei . Altfel se supara ultimii pe primii....
  • Like 1
 • Ionel check icon
  Nu mai inteleg nimic. DVS spuneti ca " Un medic ATI va câștiga 3.705 euro în 2018, un profesor cu vechime, 6.900 de lei în 2022". Aseara la tv am vazut ca un profesor cu vechime va castiga 13 600 lei in 2022, adica peste 3000 de euro la actualul curs. Ma lamureste si pe mine cineva cum este !!??
  • Like 0
 • bluenavy check icon
  ... dupa care o paine va costa 100 RON, electricitatea si gazul lunar pe cap de locuitor 4000 RON, apa 2000RON, introducem eutanasierea obligatorie la 65 de ani (ca sa nu mai platim pensii) si indatorarea perpetua pe 20 de generatii a studentilor. Haideti ca ne permitem.
  • Like 1
 • O astfel de lege nu-i un lucru rau. Sa prezinti calcule incorecte este. Calculele sunt facute utilizand un curs lei/euro arbitrar, de 4,5 lei. Cursul oficial actual oscileaza in jurul a 4,55. Sumele in euro din 2018 ar trebui sa utilizeze o estimare a cursului din 2018. La instalarea guvernului psd, cursul oscila in jurul 4,5 - 4,51 lei. In 3 luni de guvernare a urcat cu 0,9%. In ritmul asta, la terminarea anului vom avea 4,67, iar la anul pe vremea asta 4,71. Mi-e teama ca sunt prea optimist si va fi mai rau in realitate.
  Toate astea vor fi posibile daca va avea cine sa plateasca anvelopa salariala bugetara.
  Salariul mediu bugetar mai ridicat decat cel privat este o anomalie care ne va costa mult pe toti, fie bugetari sau privati.
  • Like 2
 • check icon
  Îmi aduc aminte cât m-am bucurat, prin '92, că mi-au mărit salariul undeva în jurul a 4.000 de lei. La un an după mărire, am văzut şi cât valorează.
  • Like 2
 • check icon
  Arată excelent pe hârtie, să vedem dacă cei din privat vor fi dispuși să plătească creditul de 32 de miliarde pentru concetățenii de la stat.
  • Like 5
 • check icon
  Sunt venituri brute sau nete?
  • Like 0
 • Această ştire va provoca infarcturi în masă. Până la vremea când aceste venituri intră în vigoare, nu o să mai fie la cine le da.
  • Like 2


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult