Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Primul sindicat care cere demisia ministrului Muncii Lia Olguța Vasilescu pentru „incompetența” cu care a tratat legea salarizării

Olguța Vasilescu-

Foto: Inquam Photos

Sindicaliștii de la Cartel Alfa solicită demiterea ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și a ministrului Consultării Publice, Gabriel Petrea, pe care îi acuză de „modul defectuos și incompentența cu care au abordat elaborarea proiectului legii salarizării unitare”, precum și de lipsa unei consultări cu partenerii sociali.

„Cu toate acestea, după aproape trei luni de la inițierea ei, încă nu avem un draft al proiectului de lege, consultările s-au făcut numai în câteva sectoare și numai pe grila lor, aceste consultări fiind, în cel mai bun scenariu, o caricatură. Nu se poate realiza o dezbatere transparentă doar cu promisiuni și pe bâjbâite, cu fragmente de anexe prezentate fugitiv și disparat, apoi confiscate”, se arată în scrisoarea Cartel Alfa.

„Mai nou, aflăm acum că proiectul legii salarizării unitare va fi prezentat în parlament ca inițiativă legislativă a unor parlamentari PSD. Acest demers este o sfidare din partea miniștrilor muncii și dialogului social la adresa partenerilor sociali și practic dezvăluie cu claritate scopul avut de reprezentanții guvernului de la bun început: eludarea cu totul a dialogului social și a unei dezbateri publice serioase și aplicate.

Se dorește transformarea unei inițiative guvernamentale, care implică responsabilitatea unui proces legislativ transparent (punerea spre consultare pe site timp de 10 zile, avizarea în Comisia de Dialog Social, avizarea în Consiliul Economic și Social), într-o inițiativă parlamentară.

Procedura parlamentară pentru adoptarea legii este corectă, însă CONSTRUCȚIA legii trebuie realizată acolo unde se află expertiza. Proiectul legii salarizării unitare este un proiect de lege de fond tehnică. Expertiza, ca și accesul la bazele de date se află preponderent la guvern și în special la nivelul Ministerului Muncii și Justiției Sociale si a Ministerului Finanțelor Publice. Aici sunt datele necesare pentru elaborarea unei legi corecte și echitabile pentru întreg sistemul și nu la Parlament, unde se pot face cel mult corecții punctuale”, se mai arată în documentul semnat de Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • bluenavy check icon
  Oare cartel Alfa e singura vana sanatoasa ramasa in societatea romaneasca? Nu de alta, dar sunt atatea domenii in care practica incompetentei este la fel de vizibila. Cererile de demisii de ministri ar fi trebuit sa curga pana acum.
  • Like 0
 • check icon
  Salariile pot crește oricât, cu condiția ca raportul euro/leu să se mențină în limite strânse. În proiect, văd o exprimare în euro, care merge pe cursul actual, deci înțeleg că salariile vor crește spectaculos, dar leul nu se va devaloriza? Interesant, asta ar însemna că merge spre zona euro? N-ar fi rău. Pt asta vor fi niște șocuri salarii/prețuri poate nu ușor de suportat de unele categorii sociale, om vedea.
  • Like 2
  • @
   check icon
   Îmi continui ideea. Dacă, așa cum s-a anunțat oficial, România va intra în zona euro la 1 ianuarie 2019 (am înțeles bine, cred), atunci aceste creșteri spectaculoase de salarii pregătesc acest pas, nu ușor. Guvernanții, evident, vorbesc despre salarii, tac despre prețuri. Dacă vom avea într-adevăr asemenea măriri de salarii, în limitele unui curs valutar euro/leu aproximativ în jurul valorii actuale sau cu un leu doar puțin devalorizat, atunci – cert – vor urma și măriri de prețuri, mai ales la servicii. De ex., abonamentul la metro nu va mai fi 70 lei/lună. ci 200 lei/lună sau mai mult (oh, poate vom avea un abonament unic metro-RATB, cum este peste tot, mai puțin la București nu); taxiul (că tot am vorbit despre el), nu va mai fi 1,4–1,7 lei/km, ci de la 3 lei/km în sus (la Budapesta este 280 Ft/km, aprox. 92 eurocenți/km, de ex.) etc.. În schimb, prețurile importurilor, exprimate oricum în euro convertit, vor rămâne cam la fel, în prima fază convertite în lei, apoi direct în euro.
   Eu așa văd problema și, dacă într-adevăr așa este și planul guvernului, toată stima. Ar trebui să se spună clar acest lucru, altfel nu văd sensul acestor mișcări salariale spectaculoase care nu vor mai fi așa de spectaculoase pe coșul zilnic, dar vor apropia România de nivelul minim al zonei euro, adică Grecia, Slovacia, Țările Baltice…
   • Like 0
 • Haos total. Haios de ne dau lacrimile... Cand vad ca pana in 2021 dubleaza si tripleaza salariile ma gandesc cu groaza la ce ne asteapta in acesti 4 ani de "tranzitie spre belsugul pesede-ciumarosie". Azi marim salariile pentru unii, maine la altii, de ieri deja au crescut preturile la toate...si o sa creasca facturile mai mult decat cresc salariile pentru ca asa e "mersul lucrurilor" daca nu acoperi aceste cresteri salariale si cu cresterea productivitatii/eficientei. Si cum nu se investeste in dezvoltare si infrastructura e clar pentru toti (inclusiv pentru sindicate) ca o sa ne coste aceste "cadouri otravite".
  Ca sa scapam de timpul asta pierdut de 4 ani de tranzitie propun sa crestem salariile de 10 ori in doar 3 luni. Cred ca se poate in 3 luni fara mare efort. Ce spuneti tovarasa Olgutza? Nu trebuie mai mult decat sa puneti cate un zero la sfarsitul fiecarei bancnote! Orice votant PSD o sa primeasca 5000RON in loc de 500RON ajutorul social... E drept ca si painea o sa coste 30 in loc de 3RON dar cel putin prin aceasta metoda nu creste inflatia.
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult