Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dragnea se întreabă ce se va întâmpla cu referendumul președintelui dacă românii nu ies la vot: „Și noi susținem lupta împotriva corupției”

Liviu Dragnea despre salarii

Președintele Klaus Iohannis a declanșat marți procedurile pentru convocarea referendumului pe tema grațierii și modificării Codului penal, trimițând la Parlament o scrisoare oficială în acest sens. Cum a reacționat Liviu Dragnea la șahul dat de președinte?

„Și noi susținem lupta împotriva corupției”, a replicat în această seară Liviu Dragnea, arătând că, în principiu, nu are nimic împotriva referendumului. S-a întrebat însă ce se va întâmpla cu acest referendum dacă poporul nu va veni la vot. 

„Ce se întâmplă dacă nu vin oamenii la vot și referendumul nu poate fi validat? Înseamnă că românii nu susțin lupta împotriva corupției?”, a zâmbit șeful social-democrat.

În context, președintele PSD a anunțat, după o discuție cu premierul Grindeanu și cu miniștrii Finanțelor și Justiției, că alocația de hrană a deținuților va crește cu 50 la sută.

„Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”

Președintele Klaus Iohannis a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, se arată într-un comunicat de la Administrația Prezidențială.

În acest sens, președintele României a transmis o scrisoare președinților celor două Camere solicitând consultarea Parlamentului. Referitor la declanșarea unui referendum național a fost informat și prim-ministrul Sorin Mihai Grindeanu.

Pentru validarea referendumului condiția este, potrivit legii, ca la acesta să participe cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale, iar aprobarea se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Din ce în ce mai mulți „contra” au început să scrie, aplicând deja cunoscutul sistem al intoxicării și convingerii cu pași mici: nume multe și noi apar brusc și la fel de brusc or să dispară, adică în momentul în care li se termină înțelegerea de tip freelancer sau altceva asemănător li se termină și convingerea!
    În ceea ce-l privește pe analfabetul și arogantul mustăcios, pregătiți-vă să aveți o surpriză: lupta aceasta cu președintele susținut de o parte oarecare din populație îl va uza suficient de mult, prostiile declarațiilor îi vor atârna greu de gât, iar în momentul în care maurul - scuze, teleormăneanul - își va fi făcut datoria, bineînțeles că el va muri spre binele și propășirea partidului! Nimeni nu este veșnic, nici iliescu, nici năstase, nici ponta și cu atât mai puțin deja condamnatul dragnea! Adulatul și iubitul condamnat încă nu se întreabă unde sunt greii partidului, de ce lipsesc ei din guvernul marionetă instalat la palatul Victoria: va afla în momentul în care aceștia vor considera că deja este numai un rău și nu unul necesar lor și partidului și-i vor rupe (democratic) gâtul!
    Aștept înjurături ...
    DIXIT!
    • Like 2
    • @
      Inca se lucreaza la intrebare, la cum va suna ea. Eu cred ca sustinerea noastra este, e adevarata si nu se va ”muia” pe parcurs, ci dimpotriva va fi mai sustinuta mai ales prin numarul celor implicati. Dragnea, Tariceanu si cu partidele lor, vor incerca noi marsavii la care noi romanii va trebui sa reactionam promt si ferm. Cei doi ”câini turbați” merg pe principiul ca noi suntem adormiti, suntem prosti, cand de fapt de data asta prostii sunt ei pentru ca ne desconsidera total inchipuindu-si ca pot face ce vor ei. Pe cat incearca sa ne ingroape pe atat sansele de a ajunge ingropati ei, sunt mai mari.
      • Like 0
  • Ce se intampla in schimb daca vin la vot si majoritatea spun NU??? Ca exista si posibilitatea aceasta!!! Atunci vom anula legile anticoruptie, inchidem dna-ul?
    Ganditi-va ca majoritatea functionarilor care stau cu frica de dna in san vor vota nu! Toti politicienii, inclusiv pnl, vor vota nu! Oamenii simpli de la tara care nu stiu cat inteleg despre ce e vorba si cred ca iohanis vrea sa ii faca cine stie ce lui dragnea pe care ei l-au votat, iarasi vor spune nu! Orasele gen baia mare care au votat un primar aflat in inchisoare arestat pt fapte de coruptie ce credeti ca vor vota??? Oameni care cred ca dna face dosare la comanda ce vor vota? Diferenta poate fi facuta doar daca e o prezenta mare la vot, daca cei care aleg sa se abtina vor alege sa mearga la vot de data aceasta!
    Oricum riscul sa iasa NU cred ca e destul de mare si atunci sa ne tinem...
    Nu stiu ce consilieri are dl presedinte insa nu par foarte buni din moment ce vedem un presedinte protestatar, care apoi anunta un referendum pe gratiere dar isi da seama ca nu il poate face pe gratiere si anunta unul pe alegerea intre continuarea luptei anticoruptie sau nu...
    Ce facem daca iese nu? Astia cinstiti si corecti plecam din tara??? UE ce parere are de o tara care supune o asemenea tema referendumului si ce va face cu noi daca iese NU?!?!?!
    • Like 0
  • check icon
    Imi pare rau, dar daca asta e intrebarea din referendum, e o prostie, si a iesit lumea efectiv degeaba in strada. Intrebarea trebuie sa fie clar daca sunteti de acord cu propunerea guvernului privind gratierea. Atat. Mi se pare ca ne invartim in jurul cozii, argumentul ca acest referendum ar fi neconstitional din cauza articolului 74 din Constutie e invalid in opinia mea, acest articol spune ca initiativa legislativa a cetatenilor nu poate fi despre gratiere, nu spune ca referendumul nu poate fi pe o lege a gratierii. Initiativa legislativa nu e un termen abstract, e o procedura bine definita, inseamna sa faci un comitet din 10 oameni, sa aduni 100.000 de semnaturi din cel putin 11 judete, cu minimum 5000 de semnaturi pe judet, si sa trimiti o propunere de lege in Parlament. Asta nu e referendum. Cine ne explica de ce acest articol 74 care limiteaza o procedura bine definita se aplica si procedurii referendumului? Am tot citit in presa ca se invoca acest articol, si sunt sincer interesat de ce, daca e cineva avizat va rog.
    • Like 0
  • check icon
    Are dreptate Dragnea.
    Intrebarea daca i se poate spune asa unei afirmatii este despre ceva general cu care toti suntem de acord indiferent daca suntem de stanga, de dreapta sau nu votam.
    Daca referendumul se aproba cu ce-l va obliga acesta pe Dragnea? Cu nimic.
    Daca referendumul nu se valideaza, atunci tragem concluzia ca romanii vor coruptie?
    Trebuie sa fi cam prostalău sa-ti imaginezi ca va exista o majoritate care sa marjeze pe prostia asta.
    E ca si cum m-as duce sa votez daca sunt pentru forta de atractie gravitationala.
    Daca ma duc inseamna ca sunt un botanist setat rau pe cliseele (inclusiv pe cele neadevarate) ale dreptei (daca sunt prost si cred ca dreapta este dreapta). Nu, mai bine stau si cuget sau numa stau.
    De ce nu a formulat presedintele intrebarea clar?
    Sunteti pentru gratierea infractorilor astfel cum este aceasta propusa de guvern?
    Ar fi fost ceva concret, dar presedintelui i-a fost frica ca vine CCR si ii spune ca este neconstitutionala cu toate ca nu exista nici o prevedere care sa-i limiteze presedintelui subiectele pentru referendum? Referirea la initiativa legislativa este nepotrivita fiindca este vorba de o cu totul alta institutie juridica.
    Raspunsul sta in lacomia, subiectivismul, smechereala, lasitatea si incompetenta care caracterizeaza toata administratia din Romania.
    • Like 0
  • check icon
    Nici eu nu cred că vor ieși la vot mai mult de 35 % dintre cetățeni. Depinde ce campanie se va face și ce întrebare va fi / ce întrebări vor fi, poate vor fi mai multe [!].
    • Like 0
  • Bogdan check icon
    Cred ca o buna parte dintre manifestanti nu au fost prezenti la ultimul scrutin. Daca ar fi fost prezenti nu mai castiga PSD -ul alegerile....Pornind de la aceasta idee, afirm ca nu au dreptul sa iasa in strada sa ceara nimic, au dreptul sa stea in banca lor si sa taca. Sa indure patru ani pana la viitoarele alegeri.
    • Like 0
  • otheh check icon
    Dl. Dragnea are dreptate. Cum sa te lupti impotriva coruptiei daca coruptii sunt deja bagati la zdup ?! Domnia sa se gandeste la viitorul DNA-ului. In 2, 3 ani, ramane fara obiect de activitate si trebuie inchis. Asa, daca scoatem coruptii de la bulau, mai putem continua lupta 10, 20 de ani.
    • Like 0
  • Pe când creșterea cu 50% a valorii mesei date elevilor? Renumitul program cornul si laptele.
    • Like 0

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult