Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dreptate pentru acad. Elena Ceaușescu

Cristian Tudor Popescu

Așa-numita Academia Română, a produs un „avertisment” în legătură cu tehnologia 5G pe care nu i l-a solicitat nimeni. Comunicatul ar putea fi recitat în cor de iluminații conspirației mondiale cu „radiații”, care se mai adună prin Piața Victoriei.

Argumentele venerabilei instituții sunt de tipul „oamenii de știință avertizează” (care oameni de știință, unde, când, cum, nu ni se spune), „literatura de specialitate semnalează” (care literatură, de care specialitate, unde, când și cum semnalează? Iacătă că taman la academicieni bibliografia e secretă).

Ceea ce se înscrie în metoda de propagandă Stalin, „Kak izvestno”, „după cum se știe”, în stare pură. Propaganda Gri Șobolan, în care „sursa” așa-zisei informații nu e pomenită, este completată cu o mostră de Propagandă Neagră, minciună în falș – „OMS a clasificat câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om”. Organizația Mondială a Sănătății NU și-a asumat niciodată o asemenea afirmație.

Și cum să emiți un asemenea comunicat în numele întregii Academii, fals argument al autorității? Cel mult, putea să-și asume această petardă științificoidă secția de Științe. N-a făcut-o, mai mult, docomentul a fost șters după o zi.

Nu e prima eructațiune pășunisto-suveranisto-antioccidentalisto-nătângă a Nemuritorilor din Calea Victoriei.

După 1989, academicienii care o votaseră în unanimitate academician pe Elena Ceaușescu au dat-o afară post mortem. O nedreptate care ar trebui degrabă reparată – tovarășa Elena își merită locul în Academia actuală și Academia o merită pe dânsa.

Identificând 5G cu un fel de Codoi, savanta ar fi semnat cu amândouă mâinile acest comunicat – nu să-l și scrie...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult